Dodaj do ulubionych

Kampanie wyborcze

25.05.09, 01:24
Obserwując kolejne kampanie wyborcze w Polsce doszedłem do wniosku, że ich poziom merytoryczny drastycznie spada.
O ile jeszcze kilka lat temu politycy roztaczali przed elektoratem jakieś wizje, opowiadali coś o trudnych reformach i zaciskaniu pasa w imię lepszej przyszłości (co niekoniecznie było prawdą, ale jednak), o tyle teraz skupiają się wyłącznie na chwytliwych, nic nie znaczących hasełkach i kampanii negatywnej. IMO takie praktyki zostały zastosowane po raz pierwszy w czasie poprzednich wyborów parlamentarnych przez PO (słynne hasło "Mic nie obiecujemy, bo i tak byśmy tego nie spełnili"), teraz są stosowane przez wszystkie siły polityczne. Czy ktoś wie, po co te tłumy pchają siędo PE (oprócz wysokich diet i immunitetu, bo to jest wyjaśnienie oczywiste)?
Jaki sens mają wielkie kolorowe zjazdy partyjne wzorowane na amerykańskich kampaniach? Polska się od USA różni kulturowo, tutaj nie ma zwyczaju organizowania parad itp. wydarzeń, zawiść wśród społeczeństwa jest wyższa, co skutkuje negatywnym odbiorem takich zjazdów.
Obserwuj wątek
    • strikemaster Ciekawostka 25.05.09, 19:21
      fakty.interia.pl/polska/news/rmf-aresztowano-wspoltworce-kampanii-pis,1312551
      Czyżby jednak PiS coś obiecywał?
    • piwi77 Re: Kampanie wyborcze 25.05.09, 19:24
      Mozna powiedzieć, że nasze kampanie wyborcze normalnieją. Na całym
      świecie kampanie wyborcze to jedno wielkie przedstawienie. I może
      dobrze. Mamy cyrk za darmo.
      • strikemaster Re: Kampanie wyborcze 25.05.09, 19:28
        Ale nie mamy programów partyjnych. Dawniej takie coś bywało i było się przynajmniej do czego podczas kadencji przyczepić.
        • piwi77 Re: Kampanie wyborcze 25.05.09, 19:38
          A potrzebny Ci program? Do czego? Chce Ci się tego słuchać. Przecież
          to nic innego jak koncert życzeń bez pokrycia. To ja już wolę
          darmowe igrzyska. Jest ubaw i wiadomo, że sprawy ważne idą w dobrym
          kierunku.
          • strikemaster Re: Kampanie wyborcze 25.05.09, 19:43
            A idą?
            A ja jednak, jeżeli już kogoś mam wybierać, chciałbym wiedzieć, co on może chciałby zrobić.
            • piwi77 Re: Kampanie wyborcze 25.05.09, 22:24
              Idą, bo gdy nie idą, politycy są poważni i gadają o programie. A jak
              robią z siebie pajaców i fundują darmowe igrzyska to dowód, że wazne
              sprawy są w porządku.
              • strikemaster Re: Kampanie wyborcze 25.05.09, 22:26
                Albo, że nie muszą z sibie pajaców robić, bo już nimi są.
                • piwi77 Re: Kampanie wyborcze 25.05.09, 22:29
                  Dokładnie. Tylko w czasach trudnych, przełomowych, potrzebujemy
                  mężów stanu, na czas spokojny lepsi są pajace, sprawom idącym i bez
                  nich dobrze, nie zaszkodzą.
                  • strikemaster Re: Kampanie wyborcze 25.05.09, 22:41
                    Błąd w rozumowaniu. Pajac na wysokim stanowisku może zaszkodzić nawet w czasach hiper-koniunktury. Teraz mamy na świecie kryzys, czy nam się to podoba, czy nie, i tak go odczujemy, choćby przez spadek eksportu, a ja bym chciał wiedzieć, co nasi politycy mają zamiar z tym zrobić zanim na nich zagłosuję.
                    • piwi77 Re: Kampanie wyborcze 25.05.09, 22:49
                      Tak się akurat składa, ze obecny rząd nie spełnia wszystkich
                      warunków na czas spokojny, bo jest nawet dość kompetentny, ale
                      poprzedni? Zajęty był pierdołami, a gospodarka miała 2 lata
                      nieskrepowanej możliwosci rozwoju. Dzisiaj mamy jakiś tam odprysk
                      swiatowego kryzysu, ale rola polityków przy jego zwalczaniu jest
                      żadna, ten kryzys, w Polsce właściwie tylko stagnacja, musi przejść
                      sam tak jak przyszedł. Nie daj Boże rząd zacznie stosować jakąś
                      medycynę. Prędzej od niej umrzemy niż od kryzysu.
                      • strikemaster Re: Kampanie wyborcze 25.05.09, 23:25
                        Więc dlaczego, jeżeli jest taki kompetentny ma nas zabić?
                        • piwi77 Re: Kampanie wyborcze 26.05.09, 09:15
                          Napisałem, że lekarstwo bywa groźniejsze od choroby, a w ekonomii
                          lekarstwo niemal zawsze gorsze jest od choroby. Czy lek aplikowany
                          przez obecny rząd nas zabije? Chyba nie, sama choroba jest
                          niegroźna, a lek bardziej przypomina placebo (kompetentny bądź co
                          bądź rząd postanowił na szczęście nie aplikować silniejszej terapii).
                          • Gość: Zet20 Re: Kampanie wyborcze IP: 79.162.172.* 28.05.09, 15:00
                            słucham tych kandydatów do pe tak przy okazji jak się ogląda reklamy
                            ale gdybym na podstawie moich bardzo pobieżnych spostrzeżeń miał
                            wytypować to znalazłbym nie więcej niż dwudziestu godnych
    • Gość: Master Of Desire no jasne, kiedyś był wyższy poziom i dlatego IP: *.chello.pl 25.05.09, 23:59
      poparcie mieli Lepper, Tymiński, Wałęsa itp. przerażony establishment po
      doświadczeniach sprzed 2 lat zaczął się interesować tylko "medialną" stroną
      pr-owej kampanii i polityki jako takiej, rozumiejąc że na tym wszyscy
      zainteresowani czyli - reżyserujący teatr polityczny mogą najwięcej ugrać. Ty
      tak piszesz, jak by kampania miała służyć wyborcom, a nie politykom, i żyjącym z
      nich mediom :). im większe idiocenie opinii publicznej, tym dla nich lepiej ;).
      jak zajmą się tym co powiedział sztab partii a na konferencji prasowej, a co
      odpowiedział b na wiecu, to ludzie nie będą zadawali głupich pytań, tylko
      głosowali na tego kto co powiedział na wiecu, o ile mediom się nie spodobało
      bardziej to co powiedział na konferencji. a kiedy hasełka były znaczące? :) nikt
      nie miał nigdy wizji zmian fundamentalnych w naszym kraju, a jak by miał to
      media i tak by go nie pokazały, bo na tym dzisiejszym "układzie" się
      wylansowały, wypłynęły, i robią potężny biznes. a kampanie dla kogo są? dla
      mediów przecież. ludzie zagłosują na to kto się lepiej zaprezentuje, a do PE kto
      jest bardziej "światowy", na jakim Ty świecie żyjesz.

• strikemaster Re: no jasne, kiedyś był wyższy poziom i dlatego 26.05.09, 00:04
        Żyję na takim świecie, że brakuje mi tych dawnych obiecanek, choćby dlatego, że zawsze jakieś 5 do 10% obietnic było przez polityków spełnianych i dzięki temu przed wyborami miałem jakąś mglistą wizję, jaki skutek wywoła takie a nie inne zagłosowanie. Obecnie politycy się rozleniwili, zrzucili wszystko na spin doctorów i do wyborów chyba nie pójdę, bo nie mam nawet mglistego pojęcia, jaki skutek może przynieść mój głos.
        • Gość: byś Re: no jasne, kiedyś był wyższy poziom i dlatego IP: *.multimo.gtsenergis.pl 26.05.09, 09:09
          a mnie mdli jak słysze gadke Kaczyńskich, Kurskich i reszty przydupasów,
          Wierzejski? to ten działacz gejowski? miły chłopiec
          • strikemaster Re: no jasne, kiedyś był wyższy poziom i dlatego 26.05.09, 19:32
            Uważasz, ze lepiej na nich zagłosować bez słuchania?
    • Gość: św.obrazek Re: Kampanie wyborcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 20:32
      > O ile jeszcze kilka lat temu politycy roztaczali przed elektoratem
      jakieś wizje, opowiadali coś o trudnych reformach i zaciskaniu pasa
      w imię lepszej przyszłości (co niekoniecznie było prawdą, ale
      jednak), o tyle teraz skupiają się wyłąc znie na chwytliwych, nic
      nie znaczących hasełkach i kampanii negatywne"

kiedys jeszcze mozna bylo roztaczac jakies wizje, teraz doszliśmy do
      ściany i wszystko co probowaliby roztaczac a pózniej realizować
      jeden marny urzędniczyna by ogarnął i załatwił, nie potrzeba na to
      sztabu stroszących się pawianów.
      • strikemaster Re: Kampanie wyborcze 26.05.09, 20:35
        To dlaczego mamy na tych stroszących się pawianów płacić?
        • Gość: św.obrazek Re: Kampanie wyborcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 20:49
          tzn ja mam na mysli startujacych politykow,

a jesli chodzi o organizowanie kampani? tak jak master napisał "na
          tym wszyscy zainteresowani czyli - reżyserujący teatr polityczny
          mogą najwięcej ugrać. "

byl taki gosc nie pamietam jak sie nazywal tworzyl wizerunek
          politykow, leppera zdaje sie przerobił na pawiana w lepszym gajerze
          i nowa fryzura itd , i pozniej innych - jak sie na to patrze to nie
          wiem czy smiac sie czy plakac, przerazajace.

> To dlaczego mamy na tych stroszących się pawianów płacić?"

nie wiem, moze to jest juz tak bardzo established ze oni
          musza robic te kampanie i jada na tym gładko? ja nawet na wybory od
          lat nie chodze o sledzeniu tych bredni nie mowiac.
          • strikemaster Re: Kampanie wyborcze 26.05.09, 21:49
            Jest w tym jeden haczyk, ponieważ mało ludzi chodzi do wyborów, pawiany wybierają się same.
    • poraga Re: Kampanie wyborcze 29.05.09, 23:13
      dlatego mi podobają się spoty Trzaskowskiego
      www.youtube.com/watch?v=dfytjARWj08, nie zniżają się do obśmiewania PiSu,
      co niestety w ostatnich czasach stało się normą a nie wyjątkiem -nie popieram
      PiSu ale medialna przepychanka miedzypartyjna po protu mnie już drażni
    • Gość: byś Palikot miał genialny plan IP: *.multimo.gtsenergis.pl 29.05.09, 23:15
      wibrujace niespodzianki w kampani
      ale go zaszczekali :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka