Dodaj do ulubionych

Ptaki zimą

02.12.12, 16:55
Ptaki to nasi sprzymierzeńcy w walce ze szkodnikami i chwastami - przez cały rok zjadają naprawdę dużo jaj, larw i osobników dorosłych różnych owadów oraz wiele nasion chwastów. Zimą powinniśmy im pomóc przetrwać mrozy , aby w następnym sezonie pomogły nam w walce ze szkodnikami.
Pomysły w sumie proste, łatwe do wykonania. Mozna tez kupic juz niedrogie, ładne karmniki.Mali śpiewacy będa wam wdzięczni!

beatawielgosz.natemat.pl/41463,ptaki-zima
Obserwuj wątek
    • iryska2604 Re: Ptaki zimą 06.12.12, 10:50
      Jeszcze raz - zobaczcie jakim sposobem mozna zrobić karmniczki.A moze macie jeszcze jakies pomysły?
      • anoagata Re: Ptaki zimą 06.12.12, 13:18
        W zboże zaopatrzyłam się na wsi,wnuk na pracach technicznych zrobił elegancki karmnik no i d...., koty odstraszają ptaszki a nawet próbują ich złapać.Mam kłopot.
        • polnaro Re: Ptaki zimą 06.12.12, 14:34
          Zawieszam pojemniki na gałęziach, fakt, że bez drabinki nie da rady, ale koty nie są problemem.
          Dzięki za linka, bo wreszcie wiem, że oprócz sikorek karmię też kowaliki smile.
          • dorka556 Re: Ptaki zimą 06.12.12, 15:36
            Mam 2 karmniki, zawsze pełne.
            Co z tego, kiedy ten czarny wiewiór skutecznie je odstrasza. Po prostu siedzi rozwalony w środku karmnika a biedne ptaki nie mają dojścia. Dzisiaj rano waliłam w szybę, to raczył wyjść, zrobiłam fotę a on z powrotem do środka. Muszę przybić jakieś poprzeczki.
            Dzisiaj kupiłam słoninę dla sikorek. Byłam zdumiona 9.80 za kg. U Was też tyle?

http://i46.tinypic.com/14sp9fq.jpg
            • jaga_22 Re: Ptaki zimą 06.12.12, 15:55
              Jakie ładne zdjęcie z wiewiórem.Ja kupuję słoninkę po 8zł z groszem.
              Wczoraj pokroiłam sroczkom kawałeczek tłustego od żeberek,jak
              im to smakowało. Niestety na inne ptaszki nie mogę liczyć.wink

http://s17.rimg.info/f4a320199162bf7b5a9c7c5ed12fd68a.gif
              • polnaro Re: Ptaki zimą 06.12.12, 16:43
                Też mam wiewiórkę, która wiesza się na pojemniku ze slonecznikiem głową w dół i dotąd wisi aż się naje, potem sikory....., ale one cierpliwe smile
                • iryska2604 Re: Ptaki zimą 06.12.12, 20:58
                  U nas wiewióry jakoś wyginęły czy co? Dawno nie widziałam.Słoninka u nas też droga a ja sikorek mam całe stado i migiem ja zjadają więc wzięłam się na sposób i jak jest mrozik to im lepię kulki ze smalcu ( taki w kostkach) na pręty w karmniku albo zawieszam w siateczkach. Do siateczek to mieszam smalec z ziarnami i wieszam na tarasie. Dosc wysoko - zeby mój tiger nie polował bo bestia strasznie łowna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka