10.03.13, 19:00
W związku z emeryturami ,to tak naprawdę nie opłaca się na nie od razu odkładać albo tylko przez max 20 lat. I tak Ci więcej nie policzą nawet centa. Zobacz ile przez dodatkowe 20 lat możesz zaoszczędzić. Gdyby naliczano wg ilości przepracowanych lat i odłożonego kapitału to ok.
Mój kolega poszedł do pracy w szkole przyzakładowej w 1970 roku i pracuje przymusowo do chwili obecnej ,a jak!!!
Obserwuj wątek
    • grzech_o_1 Re: Emerytura 10.03.13, 22:13
      Bo chciał nie chcaił, musi dociągnąć do ustawowego wieku. A choćby spuchł, nie dostanie emerytury wyższej niz 250 procent średniej emerytury krajowej. Tak mówi ustawa.
      Ale z drugiej strony, emerytura to wspaniała rzecz. Oczywiście jeden warunek. Nie 1 500 zetów!
      • polnaro Re: Emerytura 11.03.13, 13:12
        O! Pozwólcie, że zapytam: ile wynosi najwyższa emerytura pobierana w kochanej ojczyźnie ?
        Chyba kominów nie ma jeśli to 250% średniej ???
        • stedo Re: Emerytura 11.03.13, 13:29
          Nie wszyscy podlegają tym ograniczeniom.Mundurowi, sędziowie, prokuratorzy, naukowcy ze stopniem profesorskim nie mają ograniczeń. Tam emerytury sięgają kilkunastu tys. zł.
          • amityr Re: Emerytura 11.03.13, 18:36
            A składki płaca za nich ci co dostają najmniej. Taka dupokracja ,jak mówi Kornik.
            • polnaro Re: Emerytura 11.03.13, 19:26
              sad , ale cóż.
              Dzięki za wiedzę.
          • grzech_o_1 Re: Emerytura 11.03.13, 22:40
            Sędziowie i prokuratorzy nie przechodzą na żadne emerytury. Przechodzą w stan spoczynku z dotychczasowym uposażeniem co rok waloryzowanym. Dożywotnio.

Mudnurowi maja wysokie, ale ze stopniami generalskimi i to tak zwany "stary portfel". Prawa nabyte. Teraz to przeszłość.
            • stedo Re: Emerytura 12.03.13, 00:30
              "Przechodzą w stan spoczynku " - jak zwał tak zwał, ale spoczywają.. dożywotniowink)
              A mundurowi?? No jasne że nie kaprale!
            • pia.ed Re: Emerytura prokuratorow ... 12.03.13, 02:10
              > Sędziowie i prokuratorzy nie przechodzą na żadne emerytury.
              Przechodzą w stan spoczynku z dotychczasowym uposażeniem
              co rok waloryzowanym. Dożywotnio.

A co jest powodem takich przywilejów?

• 111111l Re: Emerytura prokuratorow ... 12.03.13, 09:00
                Sedziowie , mundurowi...tak jest na calym swiecie , maja przywileje , ktore ktos , kiedys wywalczyl. Ja o czym innym. Ciagle slysze placz , chodzi o wydluzenie wieku emerytalnego a ja znam kilku (powyzej 65) , ktorzy domagaja sie obnizenia wieku emerytalnego a sami pracuja. Pytam , jak to ,to ty jeszcze pracujesz? A co bede robil , ja musze pracowac , zwariowalbym .......
                • iryska2604 Re: Emerytura prokuratorow ... 12.03.13, 14:58
                  Taka to uroda Polaków i mentalność. Jeden dorabia bo mu mało, drugi sie nudzi.Ale jak jest okazja poprotestowac to czemu nie?
                  • pia.ed Re: Emerytura prokuratorow ... 12.03.13, 23:41
                    To bylo wiele lat temu ... Podczas odwiedzin u ojca i macochy usłyszałam
                    o jakimś dyrektorze szkoły, który po przejściu na emeryturę, natychmiast zaczął w tej samej pracować jako nauczyciel. Kiedy wyraziłam moje zdziwienie, macocha powiedziała:
                    Musi pracować, bo córka z zięciem się budują ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka