Dodaj do ulubionych

Witajcie w lutym

01.02.10, 08:05
Drogie forumowiczki ! No i mamy luty . Póki co świata nie widać tak sypie !
Dobrego dnia!
Obserwuj wątek
    • dede43 Re: Witajcie w lutym 01.02.10, 14:42
      Dzień dobry. U nas nie pada, słoneczko świeci, temperatura w granicach -2.
      Pogoda wybitnie spacerowa. Nałaziłam się z wnukami i ledwo zipię.
    • pragata Re: Witajcie w lutym 01.02.10, 16:04
      Rano o 6-tej było -10 stop.Teraz zaś wiosna za oknem,słoneczko 0
      stop. ani śladu wiatru.Dziwnie się luty zaczyna.
      • irenaki Re: Witajcie w lutym 01.02.10, 16:39
        Moje drogie Panie !Jesteśmy juz na tym forum "trochę czasu" ale oprócz loginu
        niewiele o sobie wiemy. Proponuję taki mały zabieg. Jezeli piszemy "u mnie"
        proponuję dodać choćby województwo. Ja pierwsza - jestem z kuj-pom ( Świecie )
        • pragata Re: Witajcie w lutym 01.02.10, 17:31
          Ja z Łodzi,

pozdrawiam Świecie!
          • kocurzak Re: Witajcie w lutym 01.02.10, 19:42
            Ja wiesniaczka z podkarpacia (Rzeszow)Obficie dzisiaj sypnelo bialym puchem,jest
            bosko.
            • dede43 Re: Witajcie w lutym 02.02.10, 08:22
              Dzień dobry wszystkim.
              O mnie wszystko jest na mojej wizytówce. Proponuje innym tez założyć. Zawsze
              będzie można podejrzeć skąd koleżanka. Oczywiście nie wypisujcie tam życiorysów,
              tylko podstawowe informacje: miejscowość/region, ewentualnie hobby, ewentualnie
              dzieci i wnuki. Co której przyjdzie do głowy, a nie spowoduje naruszenia jej
              prywatności. Zdjęcie nie jest obowiązkowe oczywiście.
              • xy.5 Re: Witajcie w lutym 02.02.10, 21:09
                Jestem z wschodnich kresów,też wieśniaczka.U mnie biało sypało i jutro też
                sypie.Pozdrawiam koleżanki.
                • dede43 Re: Witajcie w lutym 04.02.10, 07:30
                  Dzień dobry. Wbrew powszechnym zawiejom i śnieżycom we Wrocławiu wczoraj było
                  pogodnie i słonecznie. Dziś też się na to zanosi.
                  • kocurzak Re: Witajcie w lutym 04.02.10, 08:42
                    Wychodzac dzisiaj z domu,slyszalam wiosenny spiew sikorki,czyzby ta piekna
                    pani,byla blisko.
                    • aga-kosa Re: Witajcie w lutym 10.02.10, 13:11
                      [b]Dzień dobry .Sikorki to nie na wiosnę.Przyleciały dzisiaj całe
                      chmary ptaków ,będzie sypać .aga
                      • pragata Re: Witajcie w lutym 10.02.10, 18:02
                        Kosy śpiewają tak pięknie nawet zimą.Trzymają się razem,tak jak
                        Szpaki i Sikorki.Na miejskiej sośnie widziałam też Dzięcioła.Dużo
                        leśnych ptaków można tej zimy zobaczyć blisko miejskich domów.
                        • kocurzak Re: Witajcie w lutym 11.02.10, 04:48
                          U mnie w ogrodku tej zimy bardzo malo ptakow,ziarno rozsypane w karmikach nie
                          zdziobane,sloninka rozwieszona na drzewach nie tknieta.Co sie dzieje,nawet
                          wrobla na lekarstwo.Dokad odlecialy i po co,dlaczego gardza moja
                          goscina.Wszedzie tylko wrony,wrony,wrony.
                          • dede43 Re: Witajcie w lutym 11.02.10, 07:42
                            Dzień dobry wszystkim. Miłego )i smacznego) dnia.
                            • pragata Re: Witajcie w lutym 11.02.10, 13:21
                              ...a właśnie, co do wróbli to też mnie nurtuje to samo
                              pytanie,dlaczego ich nie ma?
                              Widać i słychać wszystkie ptaki,nawet leśne pokazują się na
                              miejskich drzewach i pzarapetach okien, a wróbli nie ma!
                              Natomiast jest zatrzęsienie wron,srok i ciemnych gołębi....
                              • aga-kosa Re: Witajcie w lutym 11.02.10, 15:43
                                nasze wróble odlatują na jesieni na południe .Tu przylatują te z
                                północy bo jest im cieplej .Jeśli nie ma żadnych znaczy , że
                                poleciały bardziej na południe.
                                Pisałam już ,że przylatują całe chmary i trzy sójki a zaraz po
                                takiej wizycie dodatkowy śnieg .Ptaki czują ,że muszą nakarmić się
                                na zapas .Koty są nadal pookładane sadłem i mają gęste futra .Oj
                                popada i pomrozi.aga
                                • pragata Re: Witajcie w lutym 11.02.10, 17:03
                                  Dzięki Aga,
                                  chyba masz rację,ale przypominam sobie ubiegłoroczną choćby
                                  zimę,kiedy to całe chmary wróbli obsiadały bardzo cierniste krzewy i
                                  przylegające do nich drzewa,tak jakby bały się drzew o bardziej
                                  prześwietlonej koronie i łatwiej dostępnych dla innych.
                                  Usłyszeliśmy wtedy, że za dużo jest ostatno dużych ptaków drapieżnych
                                  takich jak wrony i sroki,które potrafią zapolować na małe wróble.
                                  A swoją drogą po raz pierwszy w mieście widzieliśmy myszołowa,na
                                  wiosnę u.r.
                                  • helena_50 Re: Witajcie w lutym 11.02.10, 19:03
                                    Witam wszystkie emerytki.
                                    • irenaki Re: Witajcie w lutym 12.02.10, 00:35
                                      Przedwczoraj dokopałam sie do garazu a juz sypie, sypie, sypie. Miłego dnia ! A
                                      ja do łopaty big_grin
                                      • dede43 Re: Witajcie w lutym 12.02.10, 08:17
                                        Dzień dobry dziewczęta. Miłego dnia
                                        • pragata Re: Witajcie w lutym 12.02.10, 11:04
                                          W Łodzi śniego deszcz okropna pogoda,wyjść się nie chce.
                                          • dede43 Re: Witajcie w lutym 13.02.10, 07:32
                                            Witajcie w pierwszy dzień weekendu ( dla wszystkich poza emerytami).
                                            • dede43 Re: Witajcie w lutym 14.02.10, 13:26
                                              Uśmiechnijcie się, dzień dobry
                                              http://i45.tinypic.com/2vm6nw1.jpg
                                              • irenaki Re: Witajcie w lutym 14.02.10, 13:40
                                                Usmiecham się ! Piękna Walentynka ! Miłego dnia
                                                • aga-kosa Re: Witajcie w lutym 15.02.10, 10:14
                                                  Dzień dobry.
                                                  Czy nauczyciel może zostać w domu żeby zaopiekować się własnym
                                                  dzieckiem .Jest to egoizm czy brak odpowiedzialności zawodowej.
                                                  Pytam bo wnuk złapał grypę a jego mama musi iść na lekcje .aga
                                                  • pragata Re: Witajcie w lutym 15.02.10, 18:21
                                                    Ago myślę - Ty najlepiej wiesz,ani egoizm,ani brak odpowiedzialności.
                                                    Twoja córka winna otrzymać od lekarza zwolnienie na opiekę nad
                                                    dzieckiem.Jeśli w szkole w której uczy,są kłopoty kadrowe to
                                                    zwolnienie mógłby dostać tata malca.

A przecież w końcu jesteś Ty.Otrzyj łzy,życie babć nie zawsze jest
                                                    różowe.Nawet bajkowe babcie to znają.
                                                  • aga-kosa Re: Witajcie w lutym 16.02.10, 19:47
                                                    Pragato ,muszę do tego wnuka jechać 70 km w jedną
                                                    stronę .Naturalnie ,że pomogę bo tata też musi być w pracy .Trafia
                                                    mnie ,że po pierwsze polityka pro rodzinna ,po drugie mówi się ,że
                                                    mają tylko 18 godzin tygodniowao i wszyscy jej zazdroszczą.Mama
                                                    malucha - a tak ,to dwóch orłów - jest polonistką ,w dodatku
                                                    ambitna i jaj własne dzieci cierpią kiedy ona poprawia
                                                    klasówki ,przygotowuje lekcje na następny dzień ,w czwartek idzie do
                                                    pracy na ósmą i wraca o 20.Mam swoje życie osobiste i muszę je
                                                    podporządkować "wymogom oświaty". Trudno nie nauczyłam dzieci
                                                    asertywności to dobrze mi tak .aga
                                                  • pragata Re: Witajcie w lutym 17.02.10, 17:15
                                                    Aga,

asertywność przybiera ostatnio taki jakiś niezbyt łatwy dla nas do
                                                    pojęcia odcień, czy rodzaj,raczej daleki od tego czego nas uczono i
                                                    trochę trudno zrozumieć czasem b.asertywną młodzież.
                                                    Może to i dobrze że tak pojętej asertywności nie nauczyłaś,choć
                                                    trudno z tym żyć, oj trudno.
    • dede43 Re: Witajcie w lutym 18.02.10, 12:20
      Dzień dobry forumki i forumkowie. Słoneczko świeci jak na wiosnę, nawet
      słyszałam koncert ptasi z jałowca.
      • dede43 Re: Witajcie w lutym 20.02.10, 10:38
        Znowu słoneczko przyświeca. Justyna zdobyła medal. Czyli pięknie.
        • dede43 Re: Witajcie w lutym 23.02.10, 07:31
          Dzień dobry wszystkim. Słonecznego dnia.
          • aga-kosa Re: Witajcie w lutym 23.02.10, 09:27
            Dzień dobry ,za trzy dni listonosz przyniesie emeryturę i cieplej
            będzie .aga
            • kocurzak Re: Witajcie w lutym 23.02.10, 09:45
              Ja tez z utesknieniem czekam na listonosza ostatnio ten pan jest moim idolem,jak
              zbliza sie dzien wyplaty stoje w oknie,wypatruje ,wypatruje i kazda osoba na
              rowerze jest wnikliwie obserwowana az do momentu,kiedy
              ominie moj dom,jestem wtedy rozczarowana i zla.
              • aga-kosa Re: Witajcie w lutym 24.02.10, 10:42
                Witajcie ,witajcie .Jeszcze tylko cztery dni i 1/6 roku za nami .
                Już od przyszłego czwartku zaczynaja sie imprezy z okazji Światowego
                Dnia Kobiet.
                Swoją drogą to już wiek z kawałkiem jak mamy taki dzień . Muszę
                zobaczyć na googlach ile lat minęło.aga
                • aga-kosa Re: Witajcie w lutym 24.02.10, 10:46
                  Już wiem : SDK w latach 1913 -1914 do stulecia poczekamy.aga
                  • dede43 Re: Witajcie w lutym 25.02.10, 08:03
                    Dzień dobry. Moja emerytura już będzie po nowemu - dostaje do 05. Ciekawe ile to
                    naprawdę będzie? 4,4, 4,5, 4,6%? Na stronach ZUS jeszcze nic nie ma.
                    • aga-kosa Re: Witajcie w lutym 25.02.10, 09:06
                      Dzień dobry ,dostanę jutro nową pochwalę się ,aga
                      • pragata Re: Witajcie w lutym 27.02.10, 18:27
                        dobry wieczór,

są Wróble! są! zdjęcie niemal bieżące spotkałam dziś na
                        fotoforum.gazeta:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/lb/lb/td8b/wsoz8YvGtQ0aHlTVcB.jpg

prawda,że śliczne? Czekają na Wiosnę jak my...
                        • dede43 Re: Witajcie w lutym 28.02.10, 07:15
                          Dzień dobry w ostatni dzień lutego. Miłego dnia.
                          • irenaki Re: Witajcie w lutym 28.02.10, 08:32
                            Jak ten czas leci! Koniec lutego ! Jakoś go przetrwałyśmy a teraz ani się
                            obejrzymy i bedzie Wielkanoc smile
                            • xy.5 Re: Witajcie w lutym 28.02.10, 09:49
                              Miłego dnia,od jutra będziemy się witać w nowym miesiącu.
                              • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 01.02.20, 05:41
                                jest, jest luty, witam w lutym, tylko kogo? Czytających i niepiszących? gdyż od jakiegoś czasu, jak na razie, nikogo na forum nie widzę
                                • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 03.02.20, 12:53
                                  pogoda jak na razie nadal niezimowa, teraz deszczowo i 9°
                                • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 07.02.20, 18:01
                                  dziś spacer przy pochmurnej pogodzie i 6°, jak wyliczył google 3,5km.
                                  Było coś do załatwienia, najpierw do fielmanna, dalej do tureckiego warzywniaka Nazar.
                                  Przy okazji do kawiarni Thoben na kawę i z kremem marcepanowe ciastko, gdy jestem w pobliżu
                                  odwiedzenie tej kawiarni stało się stałym punktem spacerowego programu.

Na koniec do Rossmanna po odbiór zareklamowanego CD ze zeskanowanymi zdjęciami.
                                  Po spacerze rześki wróciłem do domu
                                  • chris.w5 Pamięć o bezdomnym 07.02.20, 20:56
                                    w drodze powrotnej z dzisiejszego spaceru moją uwagę zwróciły wiązanki kwiatów i znicze
                                    przy wspólnym wejściu do poczty i marketu Rewe.
                                    Przechodziłem tam wielokrotnie i każdorazowo widziałem starszego bezdomnego mężczyznę
                                    który tam wysiadywał, czekał na datki i wręczał gazetkę o bezdomnych.

Dzisiaj już nie. Jürgen nie żyje. Te kwiaty i znicze to pamięć o nim
                                  • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 09.02.20, 20:07
                                    firma ubezpieczeniowa, w której jestem prywatnie obowiązkowo ubezpieczony, przysłała mi wczoraj ostrzeżenie przed orkanem Sabina, który ma przyjść dzisiejszej nocy. Orkan z podmuchami wiatru
                                    do 85km/h, burzami z piorunami i huraganami.
                                    Gdy wracałem dzisiaj wieczorem do domu dmuchało już porządnie
                                    • chris.w5 Orkan Sabina 10.02.20, 14:23
                                      minionej nocy nie spowodował prawie żadnych szkód w mieście, ludzie nie odnieśli obrażeń.
                                      Pierwsza zimowa burza z deszczem osiągnęła swój szczyt dziś wczesnym rankiem.
                                      Służba Meteorologiczna nie zniosła jednak ostrzeżenia
                                    • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 12.02.20, 14:18
                                      nieładna pogoda dziś, pochmurnie, szaro i 8°, do tego przenikliwy chłodny wiatr, pozostałości
                                      po orkanie Sabina?
                                      • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 14.02.20, 00:00
                                        pogoda dziś taka sama jak wczoraj, pojechałem do marketu po zakupy, po 2-tygodniach.

Zauważyłem, że artykuły które często kupuję, z atrakcyjnymi cenami, w godzinach popołudniowych
                                        były już wysprzedane. Musiałem zastąpić podobnymi, innymi, ale już nie po atrakcyjnej cenie.
                                        Odczułem to tez przy kasie, zapłaciłem około 10% więcej niż normalnie
                                        • chris.w5 Walentynki 15.02.20, 18:08
                                          internetowa telewizja TVNow z której od czasu do czasu korzystam, za opłatą,
                                          przysłała mi wczoraj życzenia 'Happy Valentine's Day'.
                                          14 lutego święto zakochanych, akurat dla mnie?
                                          • chris.w5 Re: Walentynki 14.02.23, 19:26
                                            > internetowa telewizja TVNow, z której od czasu do czasu korzystam za opłatą,
                                            > przysłała życzenia 'Happy Valentine's Day'

to było trzy lata temu, w tym roku nie przysłali, zapomnieli? nie zasłużyłem? przecież abonament płacę nadal pomimo, że rzadko oglądam.
                                            Telewizja komercyjna, chyba wyczuli, że rzadko oglądam i stwierdzili, iż nie warto sobie nim głowę zawracać. Notabene teraz zmienili nazwę na RTL+
                                        • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 15.02.20, 18:19
                                          ładna pogoda była dziś, 12° i słońce świeciło całą gębą, zaraz do okola wyglądało weselej.
                                          Teraz 9° i przyjemny wieczór
                                          • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 16.02.20, 20:30
                                            byłem dzisiaj znowu w odwiedzinach w domu seniora. Jeden z oddziałów tego domu
                                            jest oddziałem zamkniętym dla seniorów z problemami psychicznymi.
                                            Wracam stamtąd z mieszanymi uczuciami, ceńmy zdrowie
                                            • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 17.02.20, 16:19
                                              zima, druga polowa lutego i dziś 15°, wybryk natury czy zmiana klimatu?
                                              • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 18.02.20, 14:21
                                                dziś dla odmiany teraz 'tylko' 8° i pochmurnie bez słońca
    • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 08.02.20, 18:20
      dziś w południe, słonecznie i 10°, zapowiedź wiosny?

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/mf/hc/mv7z/iz29xk7jqMTnHPa4BB.jpg
    • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 20.02.20, 16:38
      fajna data dziś, 20.02.2020
      • chris.w5 Tłusty czwartek 20.02.20, 18:00
        tłusty czwartek dzisiaj a ja bez pączka, upiec nie umiem, kupić przeoczyłem.
        Nie chce się mi specjalnie na tę okazję wychodzić z domu, jutro mam coś do załatwienia 'na mieście'
        to nadrobię w często uczęszczanej przeze mnie kawiarni
        • chris.w5 Re: Tłusty czwartek 21.02.20, 21:17
          > nadrobię w często uczęszczanej przeze mnie kawiarni

dzisiejsze sprawunki załatwiłem i zaległość nadrobiłem, odwiedziłem kawiarnię Thoben
          i był z lukrem pączek z likierem owocowym Grand Marnier przy kawie w ogródku kawiarnianym,
          chociaż było trochę chłodno.
          Czy to liczy się, że zaliczyłem tłusty czwartek?

Mówią, iż niemożliwością jest zjedzenie pączka bez oblizania się. W moim przypadku potwierdziło się to, oblizałem się kilkakrotnie.

W drodze powrotnej słońce ładnie zaświeciło co sprowokowało mnie do pstryknięcia fotki
          • chris.w5 Re: Tłusty czwartek 21.02.20, 21:22
            i tu ta fotka
            • chris.w5 Re: Tłusty czwartek 21.02.20, 21:25
              niestety, coś za przeproszeniem pieprzy się przy wklejaniu zdjęć,
              dwukrotnie zapisany został nieaktywny link
              • chris.w5 Re: Tłusty czwartek 21.02.20, 21:33
                próbuję jeszcze raz wkleić zdjęcie

• chris.w5 Re: Tłusty czwartek 21.02.20, 21:36
                  uff, tym razem poszło, udało się
              • chris.w5 Re: Tłusty czwartek 25.02.20, 09:23
                > dwukrotnie zapisany został nieaktywny link

linki uaktywniły się, awarię usunięto
      • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 22.02.20, 14:51
        i znowu nieładna pogoda dziś, szaro, pochmurnie i 12°, ni to zimowo, ni to wiosennie.
        Przy takiej pogodzie nie chce się wychodzić z domu, a prognoza na przyszły tydzień, cały tydzień deszcz
        • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 24.02.20, 18:27
          'kipki' skończyły się mi więc musiałem do marketu po mój sort, przy okazji drobne zakupy.
          Przy okazji też zafundowałem sobie owsiane szwedzkie kruche ciastka z polewą czekoladową.

Po długim czasie kupiłem coś słodkiego, bo zaniechałem ze względu na tuczące właściwości.
          Ale co tam, raz po długim czasie chyba nie utuczą.

Pogoda pochmurna, Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 11°
          • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 25.02.20, 19:42
            poranek zapowiedział ładny dzień i faktycznie tak było. Na ogół słonecznie z krótkimi przerwami
            z kropiącym deszczem
            • chris.w5 Środa Popielcowa 26.02.20, 15:18
              dziś Środa Popielcowa, w dzieciństwie rodzice gnali mnie tego dnia do kościoła, ksiądz sypał popiół na głowę.
              To już tylko wspomnienie, od tamtego czasu tego nie praktykuję.

W kalendarzu katolickim pierwszy dzień Wielkiego Postu. 'Zgrzeszyłem', na śniadanie zjadłem bułkę z szynką,
              obiadu jeszcze nie jadłem, chyba znowu 'zgrzeszę'
          • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 26.02.20, 15:40
            > zafundowałem sobie owsiane szwedzkie kruche ciastka z polewą czekoladową

cholerne ciastka, lezą teraz w kuchni na stole, ilekroć wchodzę do kuchni, ciach, jedno ciacho.
            Muszę przestać kupować bo nie potrafię powstrzymać się
        • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 26.02.20, 16:13
          dziś nieładna pogoda, pochmurnie, szaro i 4°, nie muszę wychodzić z domu, serfuję sobie z laptopem
          • chris.w5 Przedostatni 28.02.20, 19:14
            przedostatni dzien lutego, zerknąłem za okno, słońce ładnie oświetliło vis-a-vis. Nie moglem sobie odmówić, pstryknąłem fotkę
          • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 29.02.20, 13:35
            ładny dzień, słonecznie podobnie jak wczoraj, teraz 11°. Luty kończy się, od jutra marzec,
            zleciał szybko mimo, że jest o 1 dzień dłuższy niż normalnie, zleciał za szybko
            • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 02.02.21, 07:03
              wczoraj wieczorem zwrócił moją uwagę jazgot dobiegający z ulicy. Zerknąłem za okno, na ulicy wolno jadąca kolumna samochodów z włączonymi światłami ostrzegawczymi i zapowiedzi przez megafon. Wyraźnie jakaś demonstracja.
              Próbowałem znaleźć w internecie o co chodziło? ale nic nie znalazłem. Może dowiem się coś dzisiaj?
              • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 02.02.21, 17:04
                > o co chodziło?

demonstrowali sceptycy koronawirusa
                • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 02.02.21, 17:18
                  dopiero dzisiaj usunąłem z parapetu okiennego piramidę świąteczną. Przypomniałem sobie z dzieciństwa, że niektórzy mieli w domach bożonarodzeniową choinkę do Matki Boskiej Gromnicznej, do 2 lutego
                  • xy.5 Re: Witajcie w lutym 03.02.21, 09:43
                    W wielu domach nadal tak jest,dzisiaj zabieram obrus z choinkami i Mikołajem,inne dekoracje i choinkę już zabrałam.
    • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 03.02.21, 20:07
      irenaki napisała:
      > Póki co świata nie widać tak sypie

gdzie sypie, tam sypie, u mnie zamiast śniegu pada deszcz i jest 8°
      • xy.5 Re: Witajcie w lutym 05.02.21, 10:01
        Bardzo dawno na tym forum irenaki zamieściła ten wpis o pogodzie (w tym wątku) jest sprzed 11 lat,ciekawe co się
        z nią teraz dzieje.Może pisze na innym forum?Mam nadzieję,że nic złego jej się nie przytrafiło i odezwie się tutaj.
    • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 05.02.21, 19:55
      dziś obchodzimy Światowy Dzień Nutelli, czego to ludzie nie wymyślą. Nie lubię i nie jem, za słodka
    • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 07.02.21, 18:26
      zrobiło się nareszcie w zimie zimowo. W nocy popadał śnieg, zrobiło się biało. Temperatura -6° i śnieg trzyma, do tego mroźny wiatr. Nieprzyjemnie, nie lubię zimy.
      Ale ulice czarne, piaskarki jeżdżą non stop, dobrze dla kierowców. Pomimo, nie mam ochoty na jazdę autem
      • xy.5 Re: Witajcie w lutym 08.02.21, 11:09

Od wczoraj u nas sypie,wieje i mrozi.Śniegu dużo ale jesteśmy w miejscu gdzie najwięcej sypie,jezdnia i chodnik zasypane jednakowo,jeżdżą pługi i piaskarki ale to pomaga na chwilę.Mróz od -12(nocą)do -9 w dzień,taki urok mają
        kresy wschodnie zimą,trzeba poczekać na zmianę pogody.
      • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 12.02.21, 15:11
        jest ładnie, świeci słońce i jest -1°, jutro ma być podobnie
        • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 13.02.21, 18:21
          dziś, po prawie 3-tygodniach od poprzednich, zakupy w moim markecie. Zapasy mocno przerzedziły się, trzeba było więc uzupełnić. Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 0°.
          Kupiłem między innymi francuskie jabłka odmiany Pink Lady, nazwa angielska, właściwie powinny nazywać się po francusku Dame Rose, Różowa Dama. Jem chętnie jabłka, a te ostatnio smakują mi najbardziej.
          Poprzestawiali niektóre artykuły w inne miejsca, nie były tam gdzie bylem przyzwyczajony, musiałem szukać i pytać ekspedientki
          • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 15.02.21, 20:43
            dzisiaj do domowej lekarki po receptę na moje medykamenty. I zażyczyłem sobie przy okazji szczepienie przeciw tężcowi, które asystentka lekarki zaraz zrobiła. Szczepienie to należy robić najdalej co 10-lat, 10-lat minęło od poprzedniego, zrobiłem, następne znowu za 10-lat.

Lekarka powiadomiła mnie, że o terminie szczepienia przeciw koronawirusowi dostanę powiadomienie z senatu miasta, aktualnie szczepieni są 80-85-latkowie.

Medykamenty z pobliskiej apteki odebrałem i przy okazji do też pobliskiego tureckiego warzywniaka.
            Spacer przy +2°
            • xy.5 Re: Witajcie w lutym 16.02.21, 10:59
              U nas po staremu,mróz -13 na początku dnia,teraz trochę cieplej,spadło najwięcej śniegu w całym województwie,bo 38 cm,główne ulice przejezdne ,chodniki zasypane nadal,bo po odśnieżeniu nadal je zasypuje,spacerować trudno,bo pod śniegiem jest gruba warstwa lodu.
            • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 19.02.21, 21:25
              potrzebowałem ocet jabłkowy. W moim markecie w ofercie nie mają, był raz w promocji, ale za późno wybrałem się i był już wysprzedany.
              Wiem, że na pewno dostałbym w pobliskim Rewe czy Edece, dokąd mógłbym pójść pieszo, ale wybrałem się dziś do Kauflandu, wiedziałem, iż tam na pewno dostanę. Jazda do Kauflandu, tam i z powrotem 18km, to chyba nienormalne, żeby jechać tak daleko tylko po ocet.

Ale miało to swój sens. Gdy pracowałem jeździłem do pracy autem codziennie, teraz na emeryturze jeżdżę rzadziej.
              Przypadkowo przeczytałem poradę eksperta automobilklubu ADAC, który zaleca jazdę co najmniej raz w tygodniu 20-25km, aby nie mieć problemu z akumulatorem, szczególnie w zimie. Według niego, kto jeździ mniej, nie potrzebuje auta.

Auto stało w garażu około tygodnia, dlatego zgodnie z tym zaleceniem zdecydowałem się na jazdę do Kauflandu.
              Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz +7°
    • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 22.02.21, 19:42
      jest zima, jest luty, a dziś 14° i słonecznie, w tygodniu ma być do 19°, gdzie ta zima? Zapowiedź zbliżającej się wiosny?

Jak zwykle raz w miesiącu dzisiaj do banku po wyciągi z konta, trzecie podejście. W sobotę poszedłem zrobić przekazy bankowe i z zamiarem odebrać owe wyciągi. Przekazy zrobiłem, o wyciągach w ferworze zapomniałem. W niedzielę następne podejście, tym razem drukarka wyciągów w bankomacie czasowo nieczynna, poproszono o wyrozumiałość.
      Dziś trzecie podejście, tym razem udane. Wynagrodziłem sobie sernikiem z pobliskiej kawiarni Thoben, tylko na wynos, będzie zjedzony przy kawie w domu.

W drodze powrotnej przechodziłem obok kiosku, w gazecie nagłówek, osoby mojej generacji otrzymają powiadomienia o szczepieniu przeciw koronawirusowi. Ot i dylemat, zaszczepić się, czy nie? Na dzisiaj jestem na nie.

W drodze powrotnej z wczorajszego podejścia pstryknąłem fotkę

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/mf/hc/mv7z/pA513wa1abHLBNni2B.jpg
      • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 23.02.21, 19:45
        > Ot i dylemat, zaszczepić się, czy nie?

według z początku lutego sondażu CBOS 55% Polaków chciałaby zaszczepić się przeciw koronawirusowi.
        33%, wśród nich głównie młodzi, nie zamierza się zaszczepić
        • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 23.02.21, 21:32
          właściwie, to nigdy nie byłem i nie jestem smakoszem ryb. Pomimo, od jakiegoś czasu jem co najmniej raz na dwa tygodnie. Dziś na obiadokolację filety śledziowe Gourmetplatte z dodatkiem pomidorów koktajlowych
          • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 24.02.21, 16:29
            dziś u mnie wiosna w zimie, jest słonecznie i 20°
            • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 25.02.21, 16:12
              wiosny w zimie ciąg dalszy, dziś tak samo jak wczoraj
              • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 26.02.21, 17:42
                dziś dla odmiany trochę słońca, trochę pochmurnie i 9°.
                Pojechałem po 2-tygodniach do mojego marketu po zakupy. Nawet zdziwiłem się, że to tak blisko, Bordcomputer w aucie pokazał, że przejechałem 3,5km.

Co chciałem, dostałem, poza moją ulubioną wodą kolońską, wycofali z asortymentu? Jeżeli tak, będę musiał kupić gdzieś indziej i inną.
                Czekając w kolejce do kasy wpadła mi w oko promocja greckiej gyros-zupy z mięsem wieprzowym, papryką i cebulą. Skusiłem się, na opakowaniu życzą smacznego, no to zobaczymy, czy będzie smakowała?
                • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 01.02.22, 14:30
                  'Idzie luty, podkuj buty', zobaczymy, jaki będzie? U mnie deszczowo i 5°. Prognoza pogody zapowiada deszcz do końca tygodnia
                  • xy.5 Re: Witajcie w lutym 02.02.22, 10:21
                    Deszcz ze śniegiem u nas i wiatr.
                    • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 02.02.22, 18:07
                      po ponad 3-tygodniach od poprzednich był już najwyższy czas zrobić zakupy spożywcze. Niektóre rzeczy skończyły się, niektóre w minimalnym zapasie. No to dziś w drogę po zakupy do mojego stałego marketu. Trafiłem na okazjonalną ofertę polskiej parzonej kiełbasy szynkowej. Oczywiście kupiłem, takie oferty nie są każdorazowo.

Lekko pochmurnie, przebłyskiwało czasami słońce, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 6°
                      • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 04.02.22, 17:40
                        dzisiaj znowu cotygodniowa długa jazda autem. Jak na piątek przed weekendem ruch na ulicach wyjątkowo spokojny. Po drodze pojechałem do Kauflandu, 'Krainy Zakupów', w sąsiedniej dzielnicy. Potrzebowałem ocet jabłkowy, wiedziałem, że tam dostanę, w moim markecie nie mają. Przy okazji zakup paru innych rzeczy.

Lekko pochmurnie, czasami przebłyskiwało słońce, bordcomputer w aucie pokazał podczas jazdy temperatury na zewnątrz od 8° do 9°. Co to za zima? przynajmniej nie ma problemu z jazdą po zaśnieżonych ulicach
                        • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 07.02.22, 22:30
                          nic ciekawego nie dzieje się, nie ma o czym pisać. Wklejanie linków z artykułami z gazet, jak robią to niektórzy userzy na innych forach, uważam bez sensu.
                          Trochę serfuję w internecie, pokazuję zdjęcia na FotoForum. Ostatnio pokazałem to, palmiarnia w ogrodzie botanicznym w moim mieście
                          • xy.5 Re: Witajcie w lutym 08.02.22, 09:37
                            Z zewnątrz wygląda imponująco,ciekawe jak jest w środku?
                            • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 08.02.22, 12:54
                              xy, nie mam zdjęć ze środka, wygląda tak
                              • xy.5 Re: Witajcie w lutym 08.02.22, 16:31
                                Coś wspaniałego!Dzięki!
                          • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 08.02.22, 19:05
                            dziś , jak wyliczył google, 4kilometrowy spacer przy lekko kropiącym deszczu i temperaturze 9°.

Właściwie to chciałem kupić potrzebne rzeczy. Ale nic z tego, w czasie pandemii wstęp do supermarketów, które chciałem odwiedzić, nadal tylko dla w pełni zaszczepionych i wyleczonych.
                            Przy kiosku po drodze przeczytałem nagłówek w gazecie, że od przyszłego tygodnia ma to zmienić się. Zajrzałem do internetu, ale potwierdzenia nie znalazłem.

Spacer dla zdrowia, z kawiarni Thoben, obok której przechodziłem, wynagrodziłem sobie truskawkowymi kremowymi ciastkami, znowu tylko na wynos
                            • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 08.02.22, 19:54
                              deptak na którym bezskutecznie próbowałem dziś zrobić zakupy, zdjęcie z lipca

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/mf/hc/mv7z/aYfYHfWkBRg5nO6blB.jpg
                              • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 09.02.22, 03:01
                                dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy

wypadałoby zjeść dzisiaj pizzę, i chyba to zrobię, będzie zamiast obiadu
                                • xy.5 Re: Witajcie w lutym 09.02.22, 17:54
                                  Smacznego i na zdrowie!
                                  • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 11.02.22, 16:25
                                    xy, dziękuję, była z pieczarkami i smakowała dobrze

dziś cotygodniowa długa jazda autem. 20kilometrowa. Ruch na ulicach spokojny, słonecznie, chociaż bordcomputer pokazał temperaturę na zewnątrz 6°, chłodno. Pomimo wrażenie zbliżającej się wiosny
                                    • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 13.02.22, 20:10
                                      dzisiaj niedzielny popołudniowy krótki spacer, jak wyliczył google, 2kilometrowy. Temperatura 6° i o 17:00 jeszcze jasno, dni coraz dłuższe.
                                      Przy okazji do kawiarni Thoben po ciastka na wynos, w ogródku kawiarnianym było mi za chłodno
                                      • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 14.02.22, 20:11
                                        dzisiaj sprawa do załatwienia w serwisie usługowym w centrum miasta. Tam zawsze problem ze znalezieniem miejsca do zaparkowania pomimo, że parkowanie na ulicy płatne. Miałem szczęście, szybko znalazłem wolną lukę.
                                        Sprawa w serwisie załatwiona pomyślnie.

Słoneczna pogoda, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 14°, taka dziś ta zima u mnie
                            • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 15.02.22, 14:57
                              > w czasie pandemii wstęp do supermarketów, które chciałem odwiedzić,
                              > nadal tylko dla w pełni zaszczepionych i wyleczonych

uf nareszcie, senat miasta od soboty zmienia uregulowania. W sklepach wymagana będzie tylko maska ochronna FFP2. Nie będzie już wymagane zaświadczenie o szczepieniu lub dowód, że jest się wyleczonym
                              • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 15.02.22, 19:51
                                dziś, wyglądało ciekawie, pstryknąłem
                                • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 16.02.22, 15:24
                                  dziś obchodzimy Dzień Poczty Polskiej,
                                  w dzieciństwie pasjonowałem się kolekcjonowaniem znaczków pocztowych, podobnie jak wówczas wielu moich rówieśników. Klasery pełne znaczków pozostały do dzisiaj. Teraz do nich nie zaglądam, a może są teraz wśród nich takie, które osiągnęły wysoką wartość?
                                  • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 17.02.22, 19:09
                                    dzisiaj spacer do lekarki laryngolog na wizytę kontrolną, bez umówionego terminu.
                                    Czekanie w poczekalni na badanie około 1godz. samo badanie około 10min. Nie lubię tego bezczynnego czekania.

Jest wszystko ok. Koniecznie chce zrobić badanie kontrolne gardła sondą przez nos, nie mam na to ochoty i każdorazowo odmawiam. Proponowała też szczepienie przeciw koronawirusowi szczepionką BioNTech, mogę zrobić u niej, mam tylko zamówić termin. Na razie zwlekam.

W drodze powrotnej odwiedziny kawiarni Thoben i na wynos ciastka drożdżowe i z makiem.

W drodze do lekarki kropiący deszcz i bardzo wietrznie, w drodze powrotnej już bez deszczu i wiatru, przebłyskiwało słońce i 8°
                                    • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 18.02.22, 16:10
                                      nieładnie dziś, pochmurnie, deszczowo, 11°. Chciałem zrobić przejażdżkę autem, odkładam na jutro
                                      • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 19.02.22, 17:31
                                        dzisiaj cotygodniowa długa jazda autem, którą pierwotnie chciałem zrobić wczoraj. Dziś słonecznie, bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 8°. Na ulicach przy sobocie ruch znacznie mniejszy, relaksowa jazda
                                        • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 20.02.22, 14:58
                                          chciałem przespacerować do banku po wyciągi z konta, pada, w deszcz nie idę. Nie takie pilne, mogę pójść jutro
                                          • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 21.02.22, 20:16
                                            do banku przespacerowałem dzisiaj, taki rytuał raz w miesiącu. Kropił deszcz, było pochmurnie i 7°.

Przy okazji do kawiarni Thoben po ciastka na wynos, tym razem kremowe truskawkowe i jabłecznik z lukrem.
                                            Z restauracji Rüya też na wynos Dürüm Kebap, podrożał od poprzedniego razu o 5%, był dziś zamiast obiadu
                                            • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 22.02.22, 22:35
                                              przedpołudnie zapowiadało ładny dzień. Ale popołudniu zmieniło się, cały dzień mocno pochmurny i deszczowy. Jak mówi porzekadło 'Nie chwali się dnia przed zachodem słońca'
                                              • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 24.02.22, 18:28
                                                dzisiaj po ponad 3-tygodniach, nareszcie, zakupy spożywcze w moim markecie. Lodówka prawie pusta, zapasy kończyły się, było konieczne.
                                                Co zwróciło moją uwagę, to, że wiele artykułów podrożało i to znacznie. Na to konto fundnąłem sobie tiramisu, było w okazyjnej ofercie.

10° ale pochmurnie, co to za zima
                                                • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 26.02.22, 16:29
                                                  trochę pochmurnie, trochę słońca, no to w drogę. Dziś cotygodniowa długa jazda autem. Przy sobocie ruch na ulicach mniejszy i jakby spokojniejszy.

Potrzebowałem coś od Rewe, pojechałem w drodze powrotnej. Wiedziałem, że jest przy tym markecie parking, gdzie będę mógł zaparkować. Nic z tego, na parkingu roboty naprawcze, nie było możliwości zaparkowania.
                                                  Zrezygnowałem z zakupu, w tygodniu przespaceruję na piechotę.

Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 7°
                                                  • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 27.02.22, 15:55
                                                    podczas wczorajszej przejażdżki zauważyłem na stacjach paliw, że cena benzyny super E5, którą tankuję, była na rekordowo wysokim poziomie 1,839€/1litr (około 8,52 zł). Jak sięgam pamięcią jeszcze nigdy nie była taka droga.
                                                    Na razie nie muszę jeszcze tankować.

Powód? chyba wstrzymanie dostaw gazociągiem Nord Stream 2
                                                  • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 28.02.22, 17:00
                                                    piękna słoneczna pogoda, chociaż chłodno 7°, a ja robię dzisiaj Lockdown, poniekąd trochę z lenistwa.
                                                    Sprawy do załatwienia odkładam na jutro, mañana
                                                  • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 01.02.23, 00:53
                                                    o ile sięgam pamięcią, to w moim rodzinnym domu choinka bożonarodzeniowa stała do Matki Boskiej Gromnicznej, czyli w tym roku byłoby do jutra.
                                                    Na parapecie okiennym świeci u mnie świąteczna piramidka świetlna, niech sobie jeszcze postoi i poświeci
                                                  • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 01.02.23, 15:38
                                                    jest nieładnie, deszczowo, nie mam ochoty wychodzić z domu, robię Lockdown.
                                                    Sporo spraw do załatwienia związanych z długim spacerem mam jutro, nadrobię dzisiejszy leniwy dzień.

Wieczorem kibicuję, oglądam mecz Bayernu Monachium w piłkarskim turnieju o puchar Niemiec, grają z 1.FSV Mainz 05 z Moguncji
                                                  • maria88 Re: Witajcie w lutym 01.02.23, 16:49
                                                    Choinki nie miałam tylko dekoracje. Nie zamierzam z nich rezygnować do
                                                    16 lutego bo "tłusty czwartek". Wtedy koniec karnawału.

Dzisiaj był dzionek suchy z mroźnym wiatrem. Miał padać śnieg ale jeszcze nie padał.
                                                  • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 01.02.23, 22:47
                                                    gwoli ścisłości, FC Bayern wygrał 4:0, jednego gola strzelił polskiego pochodzenia Jamal Musiala.
                                                    Bawarczycy byli wyraźnie lepsi od moguncjan
                                                  • maria88 Re: Witajcie w lutym 02.02.23, 17:27
                                                    Dzisiaj swieto Matki Boskiej Gromnicznej a ja cały dzionek przepracowałam.
                                                    Ugotowałam zupkę fasolowa z jaskiem, nasmazyłam kotlecików z miesa indyczego.
                                                    Będa do sosu i klusek,kasz etc. Potem w kampie napisałam to co od dawna miałam napisac i
                                                    wydrukować i dzionek uciekł. Dotleniać będę się może jutro jak pogoda dopisze.
                                                  • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 02.02.23, 19:45
                                                    dłuższy popołudniowy spacer przy temperaturze 6°, jak wyliczył google 3,7kilometrowy, bo i sporo spraw do załatwienia kilka;
                                                    do azjatyckiej pedicurzystki zamówić termin, do domowej lekarki po receptę, do apteki po medykament, do tureckiego warzywniaka Nazar, do specjalistycznej firmy ampfilon i na końcu do garażu po resztę z ostatnich zakupów,
                                                    uff, załatwione
                                                  • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 03.02.23, 17:18
                                                    zdjęcie z wczorajszego spaceru
                                                  • maria88 Re: Witajcie w lutym 03.02.23, 19:37
                                                    Popołudniowa pora na fotce to i ludzi sporo.
                                                    Na pierwszym planie to chyba jakis dom handlowy.

Dzisiaj do południa nawet pogoda była względnia. Zaliczyłam Kaufland
                                                    gdzie kupiłam brzuszki z łososia.Nawet były zjadliwe bo dodałam sobie
                                                    sos chrzanowy + bułeczka ,ale teraz co chwilę odbija mi sie tłuszcz rybi, uf...
                                                    Więcej wędzonych rybek jeść nie będę. Tam tez kupiłam zapasowe akumulatorki
                                                    Energizer za 29zł. /4 szt/ Jeszcze nie podrożały więc skorzystałam z okazji.

Teraz znowu zimowo bo wieje i śniezy mokrym śniegiem.
                                                  • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 04.02.23, 20:45
                                                    maria, zdjęcie zrobiłem o 17:00, na pierwszym planie galeria handlowa Karstadt
                                                  • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 04.02.23, 20:52
                                                    przy sobocie długa jazda autem. Mniejszy ruch na drogach niż w tygodniu, to i jazda spokojniejsza.
                                                    W drodze powrotnej zakupy w markecie, tym co zwykle. Oferty specjalne skusiły mnie do zakupów extra.

Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 4°, przebłyskiwało nawet słońce
                                                  • maria88 Re: Witajcie w lutym 05.02.23, 15:08
                                                    U mnie dalej duzo szarego sniegu. Rano bylo słonko a teraz już nie ma i prószy dalej.

U nas tez pełno "promocji" .Pozostalości magazynowe z zapasów światecznych
                                                    bo z krótkim okresem gwarancji oraz odziez zimowa w sporych przecenach.

Jednak z kazdym wyjsciem do sklepu napotykam nowe rosnace ceny,
                                                    szczególnie artykułów pierwszej potrzeby. Dwukrotnie wiecej zdrożał nabiał,
                                                    pieczywo, cukier, mąka artykułu chemiczne, mieso i ryby.
                                                    Zdrozało juz wiele leków.
                                                    Wszelkie obiecanki i podwyzki nie pokryją nawet 50% rosnacej infalacji.
                                                    Nie napiszę juz więcerj żeby cisnienie mi nie skoczyło.

• maria88 Re: Witajcie w lutym 05.02.23, 17:18
                                                    W nocy ma być mrożnie nawet do -10 ale w dzień tylko -3.
                                                  • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 05.02.23, 18:49
                                                    maria88 napisała:
                                                    > w dzień tylko -3

u mnie o 16:00 temperatura +1° i tak to wyglądało
                                                  • maria88 Re: Witajcie w lutym 06.02.23, 17:09
                                                    Nocka -8 a dzionek słoneczny do południa z ostrym powietrzem -5. Teraz znowu minusuje,
                                                    w związku z czym snieg dalej leży .
                                                  • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 06.02.23, 18:18
                                                    dziś wizyta u azjatyckiej pedicurzystki zgodnie z umówionym terminem. Dawniej robiłem samemu, teraz powierzam w fachowe ręce.
                                                    Ładnie skorygowała też naskórki przy paznokciach u nóg, poprosiłem, żeby zrobiła to później przy paznokciach u rąk. Było to moje pierwszy raz w życiu manicure u manicurzystki.

Często zastanawiam się podczas pobytu, z jakiego kraju może być? wygląd ma azjatycki. Ale nie pytam, byłoby to chyba dla niej nieuprzejme?

Spacer przy chłodnej pogodzie +1°
                                                  • maria88 Re: Witajcie w lutym 06.02.23, 20:36
                                                    Mężczyźni również powinni dbać o swoje paznokietki, tak jak kobiety ale nie wszyscy tego pilnują.
                                                    Ja jestem taka dama ,że od lat robię te zabiegi sama , bo nikt mi w tym nie dogodzi.

Uważam, że nie ma nic nie taktownego w pytaniu czy jest cudzoziemką i skąd?
                                                  • maria88 Re: Witajcie w lutym 07.02.23, 17:52
                                                    Kapryśny ten luty .Skoki temperatur spore i jak tu czuć się okey?
                                                    Dzisiaj 1.5godz. byłam poza domem bo nie było ślisko pod stopami
                                                    i nie wiało, ale wkoło bielutko.

Sporadycznie oglądam tą audycję na ESCE" Polacy za granicą i
                                                    takie nasunęły mi się spostrzeżenia.
                                                    Większość ludzi która wyjechała posiada wykształcenie przynajmniej średnie lub wyższe.
                                                    Część wyjechało studiować i zaczęło też tam pracować.
                                                    Jedni po kilkuletnich pobytach dorobili się swoich mieszkań, mają dobra pracę, załozyli rodziny
                                                    Są tam informatycy, muzycy, architekci, menażerowie.
                                                    Posiadają własne biznesy,restauracje, hotele,są tez przewodnikami turystycznymi.
                                                    Znajomość angielskiego który w ostatnich latach był w powszechnym nauczaniu
                                                    sprawiła że Polacy znajdują swoje miejsce życiowe w Kostaryce, Paragwaju, na Krecie etc.
                                                    Jedno tylko to smutna rzeczywistość,że tylu fajnych, mądrych,
                                                    młodych ludzi już do Polski nie powróci.

• chris.w5 Re: Witajcie w lutym 07.02.23, 18:41
                                                    dziś w południe słonecznie i +3°
                                                  • maria88 Re: Witajcie w lutym 08.02.23, 09:43
                                                    Słonecznie to tez mam, ale dzisiaj o tej porze -8.
                                                    Muszę wymienić łapkę prysznicową i kupić odzywke do kwiatów
                                                    ale to trzeba wybrać się na drugi koniec miasta
                                                    nie wiem czy będzie dzisiaj na to ochota.
                                                  • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 08.02.23, 16:04
                                                    widok z okna, wczesne popołudnie, słonecznie i +2° (dla powiększenia zdjęcia kliknąć na '+')
                                                  • maria88 Re: Witajcie w lutym 08.02.23, 16:47
                                                    Mimo słonka to jest pusto i jakoś smutno na tej fotce.
                                                    Moze dlatego tak mi się wydaje ,bo ja mam w pobliżu duzo pięknych świerków
                                                    i gdy nie ma śniegu to jest zielono za oknem.
                                                  • maria88 Re: Witajcie w lutym 08.02.23, 19:15
                                                    Chociaź mroźnie to pomaszerowałam.Wprawdzie łapkę przed wyjsciem udało mi się samej naprawić
                                                    ale byłam u magika z komórką bo cos niedomagała. Komórka starej daty ale udało się
                                                    ja naprawić.Przy okazji zaliczyłam Biedronkę i był udany spacer.
                                                    Zaraz będę ogladac Korone Królów w tv, Odcinek trwa 30 minut to trochę za krótko.

• maria88 Re: Witajcie w lutym 08.02.23, 22:33
                                                    Teraz za oknem -10. Dobranoc.
                                                  • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 08.02.23, 20:25
                                                    maria88 napisała:
                                                    > jakoś smutno na tej fotce

czasami zima jest smutna, chociaż dzisiaj było ładnie słonecznie, nie chciało się mi wyjść z domu na spacer, nie było nic pilnego do załatwienia, zrobiłem Lockdown.

Pandemia w moim mieście trwa chociaż z mniejszym nasileniem, od wczoraj 533 nowe infekcje, 4 przypadki śmiertelne
                                                  • maria88 Re: Witajcie w lutym 08.02.23, 22:52
                                                    Ale Chris Twoje miasto jest duże ,wiec wydaje mi się, że nawet gdyby nie było pandemii to
                                                    ludzie zawsze zimą więcej umierają z powodów różnych zakaźnych chorób oraz tych co maja od lat.
                                                    Uważam, że trzeba nareszcie żyć normalnie bo zycie sie skończy siedząc w domu tylko wychodząc unikać ewentualnych żródeł zakażeń i dbać o naszą odporność.
                                                    Grypa jest od dawna i wcale nie gorsza niż covid i co?
                                                    Jesteś przystojnym facetem zaradnym więc nie powinieneś być sam z sobą lecz prowadzić
                                                    zycie towarzyskie bo to daje dodatkowe siły i pozytywne emocje.
                                                  • maria88 Re: Witajcie w lutym 09.02.23, 08:46
                                                    Teraz -12 więc słoneczny, mroźny i bez wietrzny dzionek.
                                                    Alleluja i do przodu!
                                                  • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 11.02.23, 17:49
                                                    cotygodniowa długa jazda autem, tym razem znowu przy sobocie i dla odmiany przy kropiącym deszczu.

W drodze powrotnej zakupy po tygodniu od poprzednich w markecie, tym co zwykle. Już przyzwyczaiłem się do tego marketu po modernizacji, artykuły, które chcę kupić znajduję bezproblemowo.
                                                    Tym razem zakupy w mniejszej ilości, tylko parę rzeczy musiałem dokupić dla uzupełnienia zapasu. Z ofert specjalnych skusiłem się na trochę kruchych ciastek, lubię.

Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 7°, w jednym miejscu nawet 8°
                                                  • maria88 Re: Witajcie w lutym 12.02.23, 11:32
                                                    Ładna słoneczna i przy zerze tylko niedziela. Nie wieje tez, tylko spacerować
                                                    i łapac powietrze. Nie wiem czy po południu tez tak będzie.
                                                    Sniegu jednak jeszcze sporo ale są łaty z trawką, więc powoli stopi sie.
                                                    UDANEGO DNIA ZYCZĘ.
                                                  • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 14.02.23, 19:44
                                                    aparat, z którego korzystam codziennie, po półtora roku przestał działać. Na czas naprawy firma usługowa tego aparatu zaoferowała nieodpłatne korzystanie z zastępczego.
                                                    Wczoraj powiadomili mnie, że ów zastępczy aparat mogę odebrać. No to dziś spacer po odbiór przy pochmurnej pogodzie i 7°.
                                                    Spacer dłuższy, bo jeszcze do banku przekazać przelew pieniężny
                                                  • chris.w5 Re: Witajcie w lutym 14.02.23, 21:00
                                                    > firma usługowa tego aparatu zaoferowała nieodpłatne korzystanie z zastępczego

filia firmy, którą dzisiaj odwiedziłem