Dodaj do ulubionych

O co tu chodzi?

18.04.13, 12:26
Wyczytałam wczoraj w lokalnej gazecie że od stycznia tego roku gdy się jest na wcześniejszej emeryturze i gdy się przechodzi na "zwykłą" po ukończeniu wieku to...
od kapitału początkowego odejmują te wypłacone wczesne emerytury i jeszcze raz przeliczają.
Czyli - odejmą mi to co pobrałam i zmniejszą emeryturę właściwą?
Przecież to jakieś jaja.Wychodzi na to,że zwykła emerytura będzie ...mniejsza niż wcześniejsza.
W takim razie ja nie będę występowała do ZUSu o zamianę wczesnej na zwykłą.
Wiem,że z"urzędu" sami nie zamieniają,trzeba o zamianę wystąpić.
Chyba że czegoś nie zrozumiałam bo przecież w takiej sytuacji jest dużo emerytów.
Dlaczego my ciągle dostajemy "po grzbiecie"
Obserwuj wątek
    • czarek_sz Re: O co tu chodzi? 18.04.13, 12:35
      Posłuchaj dobrze ?
      Niedawno przeszedłem na wcześniejszą, sam sobie wszystko wyliczyłem itd. I tak. Jeżeli odchodzisz na wcześniejszą /np z powodu pracy w warunkach szkodliwych/ to doliczają Ci pięć lat. Pięć lat doliczają Ci jako składowy okres. Na pewno z najniższą krajową ale przecież okres naliczeniowy sama sobie wybierasz. Ja wybrałem sobie dziesięć kolejnych lat bo tak było mi najkorzystniej.
    • anoagata Re: O co tu chodzi? 18.04.13, 13:20
      Anka napisałaś malo danych by Ci coś odpowiedzieć.
      Ten dziennikarzyna z lokalnej chyba jest w błędzie ,bo Ty po 'grzbiecie' dostać nie możesz.
      No chyba że masz emeryturę z OFE.
    • jagodajna Re: O co tu chodzi? 18.04.13, 15:42
      anka125 napisała:

> Chyba że czegoś nie zrozumiałam bo przecież w takiej sytuacji jest dużo emerytów

Niestety dobrze zrozumiałaś, aby otrzymać świadczenie powszechne na starych, korzystniejszych warunkach, osoby mające do tego prawo powinny złożyć wniosek o jego przyznanie do 31 grudnia 2012 roku. Po tym terminie trzeba się liczyć z pomniejszeniem podstawy emerytury. W styczniu 2013 roku weszły w życie nowe przepisy o emeryturach i rentach. Poza podwyższeniem wieku emerytalnego zawierają także ważną zmianę sposobu naliczania świadczeń. ZUS wyliczając emeryturę powszechną będzie odejmował od podstawy obliczenia świadczenia pobrane dotychczas emerytury.

biznes.interia.pl/raport/emerytury/news/na-nowej-emeryturze-straci-ten-kto-pobieral-wczesniejsza,1868380,1021
      • czarek_sz Re: O co tu chodzi? 18.04.13, 16:12
        'ZUS wyliczając emeryturę powszechną będzie odejmował od podstawy obliczenia świadczenia pobrane dotychczas emerytury.'
        Czy to nie kwadratura koła ? jakie dotychczasowe emerytury skoro dopiero ma przejść ? poza tym jak zmieniły się przepisy. Czy kapitał początkowy jest inaczej naliczany ? czy okresy wyliczeń się zmieniły ? rok minął jak przeszedłem na wcześniejszą i taka rewolucja ?
        • tamaryszek44 Re: O co tu chodzi? 18.04.13, 16:53
          Dla mnie to czarna jak smoła magia. Ni jak nie kumam tych przepisów a też mam dylemat z tym związany. Nie wiem o co i gdzie pytać, ale muszę wreszcie to wyjaśnić żeby spać spokojnie.
          U nas w ZUS-ie siedzą obrażone na cały swiat paniusie, traktuję cię z góry na dzień dobry.
          • czarek_sz Re: O co tu chodzi? 18.04.13, 16:56
            Masz w necie full wiadomości w kwestii emerytur. Poza tym są konsultanci pod telefonem. Przyłóż się a nie pożałujesz. Tylko trzeba się wziąć, z uporem dopytywać w różnych źródłach.
            • tamaryszek44 Re: O co tu chodzi? 18.04.13, 19:04
              Czarek ja na prawdę nie wiem gdzie pytać, gdzie dzwonić i jakie hasła wygoglować żeby wiedzieć to co mnie interesuje.
      • jaga_22 Re: O co tu chodzi? 18.04.13, 17:27
        Może tu coś zrozumiesz,bo tak napisane.wink

Czy przeliczenie zawsze się opłaca?

W niektórych przypadkach przeliczone świadczenie może okazać się niższe od dotychczasowego, ale niczym nie ryzykujesz. Wówczas ZUS będzie wypłacał emeryturę w dotychczasowej wysokości (zgodnie z zasadą, że musi wybrać wariant korzystniejszy dla przyszłego emeryta).

Natomiast zamiana wcześniejszej emerytury na zwykłą, ale liczoną według nowych zasad (dotyczy osób urodzonych po 31 grudnia 1948 r., przebywających obecnie na wcześniejszej emeryturze, które osiągną tzw. powszechny wiek emerytalny) nie zawsze się opłaca. Szansa, że nowa emerytura będzie wyższa od starej, jest tym większa, im bardziej zarobki wypłacane po 1998 r. są korzystne w stosunku do zarobków, które uwzględnione zostaną przy obliczaniu kapitału początkowego. Jeśli natomiast, te zarobki były porównywalne z wcześniejszymi albo nawet niższe, trudno liczyć na podwyżkę świadczenia. Czasami przeliczenie może okazać się niekorzystne z powodu zmiany tablic średniego dalszego trwania życia - z powodu wydłużającego się średniego wieku emerytury wyliczone w kolejnych latach mogą być coraz niższe.
        ----------------------------------------------------------
        Męża siostra przeliczyła i zyskała 300zł.

www.se.pl/twoje-pieniadze/emerycie-walcz-o-swoje/jak-przeliczyc-emeryture_295905.html
        Są też jednak inne sposoby na wyższą emeryturę. Ale - uwaga - aby z nich skorzystać, trzeba samemu złożyć do ZUS odpowiednie wnioski. Nikt za nas tego nie zrobi.

wyborcza.pl/1,97654,10812733,Sposoby_na_wyzsza_emeryture.html
        Pisalii od dawna,że składać można tylko do końca 2012r.
        • jagodajna Re: O co tu chodzi? 18.04.13, 19:05
          Proszę, nie mieszajmy spraw - do 31.12 2012 wcześniejsi emeryci zamieniali emerytury na powszechne wg starych zasad i kropka.
          Od 01.01.2013 weszły nowe przepisy ogólne dla świadczeń i wieku emerytalnego. A więc nowe przepisy objęły i przeliczanie/zamianę świadczeń wcześniejszych.
          Dotyczy to też wcześniejszych emerytur jak też już i wieku powszechnego. Kobieta -ubiegłoroczna 60-latka /wiek uprawniający do powsz.emerytury/ to w 2013 roku już nie 60 lat ale 60 i 1 miesiąc ...60 i 3 miesiące....itd.

www.zus.pl/default.asp?p=4&id=2810
          Dlatego jak np. założycielka wątku urodzona w 1953 roku i będąca na wcześniejszej emeryturze ma dylemat, czy złożyć wniosek o zamianę na powszechną czy nie złożyć.
          • czarek_sz Re: O co tu chodzi? 18.04.13, 19:32
            Przepraszam ale przez kilka lat były emerytury mieszane. Teraz chyba już nie. Nie mniej naliczanie kapitału początkowego i wybranego okresu chyba pozostało bez zmian ? mi naliczono podwójnie. Wg mieszanej i po nowemu. Po nowemu wyszło mi więcej o prawie dwieście zł miesięcznie więc nie jest tak źle z tym ZUSem. Do koleżanki powiem by wpisała w gogle emerytury. Tam wszystko znajdzie. Ew wejdź na onet i kliknij w emerytury. Też wszystko jest. Jeśli nie to zdaj się na kogoś zaufanego. Bo to bardzo poważna sprawa. Nasza emerytura.
            • tamaryszek44 Re: O co tu chodzi? 18.04.13, 20:05
              Wszystko to to nie to co mnie interesuje. Pobieram zasiłek przedemerytalny i jestem ciekawa jak i kiedy mogę przejść na emeryturę, wcześniejszą bo kolejową.
              • jaga_22 Re: O co tu chodzi? 18.04.13, 20:22
                Może wirtualny doradca?

www.zus.pl/
                • czarek_sz Re: O co tu chodzi? 18.04.13, 20:39
                  Wpisz w gogle wcześniejsza emerytura. Masz paletę informacji. Na pewno coś znajdziesz.
                  • anka125 Re: O co tu chodzi? 19.04.13, 11:55
                    Dzięki Jaga.
                    Wysłałam zapytanie do doradcy ZUS.
                    Ciekawe co odpowie bo z tego co się zdołałam zorientować - miałam rację.Po przeliczeniu moja obecna wcześniejsza emerytura jest wyższa od tej na którą przejdę przy końcu roku.
                    I chyba nie zdecyduję się w takim przypadku składać wniosku o zamianę wcześniejszej na zwykłą.
                    Dlaczego?Nawet wtedy,gdy zostawią mi "korzystniejsze" wyliczenie,boję się,że jak zaczną coś przy moich dokumentach majstrować - nie wyjdzie mi to na dobre.
                    Jak zwykle w takich przypadkach.
                    Nie będę się im przypominała.I już.
                    • tamaryszek44 Re: O co tu chodzi? 19.04.13, 14:32
                      A jak wysłałaś? Ja tylko z tą co na ekranie, jak automat odpowiada na nie do końca zadane pytanie.
                      Gdzie tam jest kontakt i czy trzeba się zarejestrować?
                      • czarek_sz Re: O co tu chodzi? 19.04.13, 14:55
                        Pewnie tam gdzie mieszkasz z pewnością jest oddział ZUS. Są tam konsultanci którzy poradzą Ci i odpowiedzą na każde pytanie. Poniżej telefony na infolinię.

www.infolinia.biz.pl/infolinia-zus/
                        • tamaryszek44 Re: O co tu chodzi? 19.04.13, 15:03
                          Dzięki, ale wybiorę sie i pogadam z nimi. Nie ma to jak osobiście.
                          • czarek_sz Re: O co tu chodzi? 19.04.13, 16:00
                            Pewnie że osobiście najlepiej. Jeśli masz jakieś papiery weź ze sobą. Mnie Pani konsultantka potraktowała bardzo miło. Wypytała o szczegóły i podała telefon do osoby która będzie zajmowała się moją sprawa. Zadzwoniłem. Bardzo kulturalna młoda kobieta przedstawiła się z nazwiska i powiedziała że jak tylko coś to proszę dzwonić i pytać. Jej wyliczenie mojego świadczenia i moje różniło się tylko o parę zł. Nie wszyscy w ZUS to kanciarze smile
                            • tamaryszek44 Re: O co tu chodzi? 19.04.13, 18:25
                              Czy ten konsultant ZUS to ma jakieś swoje biuro itp. ? Klikam po stronach naszego ZUSu ale nie ma tam nigdzie takiego. Nie wiem czy w ogóle jest, bo jeśli mam rozmawiać z tymi w okienkach to dzięki!
                              Traktują człowieka z góry na dzień dobry. Ta na którą trafiam jest wyjątkowo niemiła i zadziera nosa.
                              • tamaryszek44 Re: O co tu chodzi? 19.04.13, 18:32
                                Wyczytałam coś takiego......
                                >Emerytury wcześniejsze dla osób urodzonych przed dniem 1 stycznia 1949 r. i dla osób urodzonych po dniu 31 grudnia 1948 r.

Osoby urodzone przed dniem 1 stycznia 1949 r. zachowują uprawnienia do wcześniejszej emerytury, tj. przyznawanej przed osiągnięciem podstawowego wieku emerytalnego. Dla tych osób nie istnieje żadna data graniczna, do której powinni spełnić warunki uprawniające do wcześniejszej emerytury.
                                Osoby urodzone po dniu 31 grudnia 1948 r. również mogą skorzystać z prawa do wcześniejszej emerytury, według zasad dotychczasowych. Jednakże warunki wymagane do przyznania tej emerytury dotyczące stażu pracy i wieku powinni spełnić do dnia 31 grudnia 2008 r.<

Warunki wymagane do przyznania tej emerytury miałam już w 2001 roku. Miałam przepracowane 25 lat i wszystkie w warunkach szkodliwych. Wtedy kolej mnie zwolniła i przeszłam na zasiłek przedemerytalny.
                          • grzech_o_1 Re: O co tu chodzi? 19.04.13, 22:35
                            Tamarka. Idź do ZUS. Do okienka - Informacja. Tam Ci wszystko powiedzą. Za skarby swiata nie kieruj sie artykulami prasowymi czy publikacjami w internecie. Bo w większości to kompletne bzdury.
    • grzech_o_1 Dokładniej! Kawa na ławę! Od 19.04.13, 22:13
      1 stycznia zmienia sie zasada naliczania emerytur! Też tych z ZUS.
      Znika dotychczasowe pojęcie stażu pracy, lat składkowych, nieskładkowych. Wyberanie sobie najlepszych lat itd. Emerytury te też z ZUS będą od kapitału zgromadzonego w ZUS! Podzielone przez ślednia ilość miesięcy jeszcze do przeżycia.
      To wszystko tak jak z OFE. Identycznie!
      I teraz najważniejsze. Jak ktoś jest na ŚWIDCZENIU PRZEDEMERYTALNYM!!!!! To od kapitału będzie miał ODJĘTĄ sumę pobranych świadczeń. Czyli kapitał się zmniejszy! I tym samym emerytura będzie mniejsza.
      Kto teraz pobiera emeryturę, EMERYTURĘ! To niech śpi spokojnie.
    • grzech_o_1 Szanowni Państwo. Tu jest wszystko 19.04.13, 22:49
      napisane. Jak ktoś pójdzie do ZUS po informacje, to proszę to przeczytać i iść przygotowanym.
      www.voila.pl/385/zv92k/
      www.voila.pl/387/glfa3/
      Można to otworzyć albo pobrać i zapisać na dysku. To są dwie najważniejsze Ustawy. Obowiązujące. Aktualne jak byk.
      • tamaryszek44 Re: Szanowni Państwo. Tu jest wszystko 20.04.13, 21:01
        No toś mnie zastrzelił. Łeb mam wielki jak u konia a jeszcze mniej wiem. Czytałam że świadczenie to nie to samo co zasiłek, a ja jestem na tym drugim.
        Ps:
        Na prawdę, co jak co ale zagadnienia emerytury nie trafiają do mojego mózgu, po prostu odbijają się od niego.
        • grzech_o_1 Re: Szanowni Państwo. Tu jest wszystko 20.04.13, 21:16
          Tamarka. Bo widzisz ile to jest stron Ustawy. I na palcach policzysz ludzi, co to wszystko sami rozgryzą. Jak temat właśnie - zasiłek przedemerytalny a świadczenie przedemerytalne. Niby to samo, a jest bardzo duża różnica.
          Sama tego nie rozgryziesz. Dlatego trzeba ustawę w swych punktach [nie całą!!!!!!!] przelecieć by być jako tako zorientowanym i iść do ZUS i się wszystkiego dowiedzieć.
        • czarek_sz Re: Szanowni Państwo. Tu jest wszystko 20.04.13, 21:18
          Jeśli to co napisał Grzech jest prawdą znaczy to że jest to tragedia Ciebie. Znaczy to że zaczęło się strzyżenie tych którzy wchodzą teraz w wiek emerytalny.
          • tamaryszek44 Re: Szanowni Państwo. Tu jest wszystko 20.04.13, 21:29
            Nie ma sensu jak widzę mózgu sobie lasować tylko iść i naprzykrzać się tak długo aż mi wyjaśnią.
            Gdzieś czytałam że muszę oddać środki zgromadzone w OFE żeby przejść na wcześniejszą.
            Przecież to czarna magia, złodziejstwo itd.
            • anoagata Re: Szanowni Państwo. Tu jest wszystko 20.04.13, 21:41
              Tymaraszku,Ty niczego nie musisz oddawać,ZUS sobie sam te środki wezmie.
            • grzech_o_1 Re: Szanowni Państwo. Tu jest wszystko 20.04.13, 22:02
              Raczej Tamarko nie oddać, tylko wypisac się chyba z OFE. A środki z OFE przenieść na swe konto do ZUS. Ale tego [jakie procedury?] trzeba się dokładnie dowiedzieć w ZUS.
              • tamaryszek44 Re: Szanowni Państwo. Tu jest wszystko 21.04.13, 12:59
                Te środki mają byc oddane na budżet państwa a nie do ZUSu. Tak czytałam, nawet tu kiedyś cytowałam. Spróbuję się dowiedzieć i nie omieszkam wam napisać.
                • stedo Re: Szanowni Państwo. Tu jest wszystko 21.04.13, 15:59
                  No jak to można człowieka zmanipulować! Oczywiście że wszystko co jest wpłacane do ZUSu jest potem wypłacane obecnym emerytom via budżet państwa. Te pieniądze nie leżą nigdzie na koncie jak było w OFE. Ale nie można powiedzieć że te pieniądze Ci budżet zabiera. Zostają one zaksięgowane jak inne wpłaty na ZUS i mają wpływ na wysokość Twojej emerytury.
                  • anka125 Dostałam odpowiedź 27.04.13, 08:22
                    Otrzymałam na maila odpowiedź od konsultanta ZUS.

Jest faktycznie tak jak napisała Jagodajna.
                    Niestety,tracimy sad
                    A jeszcze dwa lata temu moja znajoma na przejściu z wcześniejszej na zwykłą zyskała ponad 150 zł.I nie pracowała.To tylko z przeliczenia wskaźników.
                    A nam zafundowano cichcem takie "coś".
                    No cóż,emeryci - może wykupicie sobie wycieczkę na Wyspy Kanaryjskie za swoją emeryturę?
                    Jak szukają oszczędności to zawsze zabiorą tym najsłabszym.Dlaczego swoich diet poselskich nie zmniejszą?
                    Szlag mnie trafia!
                    Miał rację Drzewiecki mówiąc że :"Polska to dziki kraj".Jak nie jesteś "przy korycie" to giniesz.
                    • czarek_sz Re: Dostałam odpowiedź 27.04.13, 09:37
                      Najgorsze to dopiero może nadejść. Gdy koryto opustoszeje a deficytu nie da się więcej powiększać to wzorem Cypru sięgną po nasze oszczędności w bankach a także będą ciąć świadczenia z ZUS - np emerytury i renty o dwadzieścia procent.
                      • m4-6 Re: Dostałam odpowiedź 27.04.13, 12:40
                        Nie straszcie...nie mam zamiaru tak myśleć pesymistycznie, bo cóż z mojej emerytury mogą mi zabrać, będą musieli wziąć mnie na swój garnuszek, ewentualnie...big_grin
                        • anka125 Re: Dostałam odpowiedź 27.04.13, 14:45
                          Chyba prędzej poumieramy sad i chyba o to im chodzi.
                          Patrząc na ceny leków i na dostępność lekarzy specjalistów to jest całkiem realne.
                          • tamaryszek44 Re: anka125 27.04.13, 18:23
                            Podpowiedz mi jak napisałaś do tego ZUSu , ja też spróbuję bo z tą na ekranie się nie dogadam.
                            • mado-x Re: anka125 27.04.13, 19:44
                              tamaryszek44 napisała:

> Podpowiedz mi jak napisałaś do tego ZUSu , ja też spróbuję bo z tą na ekranie s
                              > ię nie dogadam.

Eeee ! Takie donosy skonfabulowane walisz a z babą z zusu się nie dogadasz ??? No ! Chyba że tabsy nieregularnie bierzesz i wiek już nie ten...tylko podpisz się prawdziwym imieniem i nazwiskiem a nie jak poprzednio HAHAH !!! big_grin
                              • tamaryszek44 Re: anka125 27.04.13, 20:07

mado-x, do ciebie
                                Autor: iryska2604 ☺ 25.04.13, 09:18
                                Dodaj do ulubionych
                                Odpowiedz cytując Odpowiedz
                                Przywołuję cie do porządku.Jako adminka mam takie prawo. Jeśli chcesz tu pisać- proszę bardzo ale bez osobistych wycieczek. Zadne inne posty cie nie interesują oprócz tych, które napisała tamaryszek? Daruj sobie bo będę kasować.
                              • grzech_o_1 Szanowny koleżko. Już ci poprzednio coś 27.04.13, 22:34
                                piałem. Zapomniałeś?
                              • kanaviosta Re: anka125 28.04.13, 13:27
                                Wiktorynko, też się podpisz imieniem i nazwiskiem pod swoimi komentarzami na temat Tamaryszka.
                                chamski i prymitywny ton twoich wypowiedzi świadczy tylko o tobie.
                                zamiast tak się zachowywać skorzystaj z szansy na realną pomoc, którą dostałaś. Na razie Twoje zachowanie to tylko komentarze prymitywnej niezrównoważonej osoby. ostrzegam cię, nie jesteś bezkarna nawet w necie.
                                • anka125 Tamaryszku 29.04.13, 14:19
                                  Wejdź na stronę ZUSu.
                                  pue.zus.pl/
                                  potem w górnym zielonym pasku masz "wirtualny doradca".Kliknij na to i czytaj co trzeba zrobić aby zadać pytanie.
                                  Powodzenia smile
                                  • anka125 Re: Tamaryszku 29.04.13, 14:20
                                    Acha,po prawej stronie ekranu będziesz miała takie okienko( na górze) gdzie jest napisane "zadaj pytanie".
                                    • tamaryszek44 Re: Tamaryszku 29.04.13, 19:09
                                      Dziękuję. Wieczorem napiszę zapytanie.
                                      • tamaryszek44 Re: Tamaryszku 29.04.13, 22:45
                                        No to im na klikałam i czekam na odpowiedź.
                                • mado-x Re: anka125 30.04.13, 08:05
                                  kanaviosta napisała:

> zamiast tak się zachowywać skorzystaj z szansy na realną pomoc, którą dostałaś.
                                  > Na razie Twoje zachowanie to tylko komentarze prymitywnej niezrównoważonej oso
                                  > by. ostrzegam cię, nie jesteś bezkarna nawet w necie.

Ale o jakiej pomocy ty mówisz ??? Na szczęście udało mi się wyplatać z tego gówna co mi razem ze sryszkiem chcieliście załatwić...tongue_out Śmiech na sali ! I nie obrażaj mnie bo wszyscy na tym forum pisali rzeczy które można zgłosić odpowiedniej instytucji !!!!
                                  • mado-x Re: Kanaviosta !!! 30.04.13, 08:18
                                    Kanaviosta jak ty wogóle śmiesz posądzac kogoś o niezrównoważenie psychiczne jak wy tam wszystkie się u psychiatry leczycie,zastanów się !!! To też jest karalne !!!
                                  • kanaviosta Re: anka125 30.04.13, 14:41
                                    szkoda słów na dyskusje z tobą.
                                    i wiesz mi, każdy kto czyta twoje wypowiedzi ma cię za osobę niezrównoważoną.
                                    a te słowa pełne agresji, wyzwiska... nawet nie wiem jak to nazwać, dla mnie to bardzo prymitywne zachowanie, poniżej poziomu.
                                    co ci to da, że będziesz wypisywać bzdury na forach?

zadbaj o dzieci, zacznij się leczyć.. życzę ci mimo wszystko wszystkiego dobrego.
                                    w normalnych wrażliwych ludziach widzisz wrogów. nie masz poczucia rzeczywistości i za grosz empatii. jeśli byś myślała o kimś innym, a nie tylko o sobie, może miałabyś szansę dostrzec wokół siebie innych ludzi. również tych, którym jesteś bliska.
                                    współczuję ci.

• mado-x Re: Kanawiosta 30.04.13, 15:43
                                      A mi z tobą ! I nie wypowiadaj się za innych,bo nie wiesz kto i co tak naprawdę wie i myśli,widze że cię sryszek o wstawiennictwo poprosił,żenujące !
                                      Dla mnie prymitywna ty jesteś...a swoją dobrotliwość sobie do kieszeni możesz schowac bo akurat mnie ani mojej rodzinie potrzebna nie jest ! Dzieci były,są i będą zadbane zawsze i nic ci do tego !
                                      Również radzę ci kontynuowac leczenie,może leki zmienić ,lekarza,nie wiem...ale dziewczyny na pewno dobrze ci doradzą big_grin I daj mi spokój wink
                                    • mado-x Re: anka125 30.04.13, 15:48
                                      kanaviosta napisała:

> szkoda słów na dyskusje z tobą.
                                      > i wiesz mi, każdy kto czyta twoje wypowiedzi ma cię za osobę niezrównoważoną.
                                      >

big_grin big_grin big_grin A co mnie to obchodzi big_grin big_grin big_grin kto to jest każdy ? big_grin Ja to nawet mam pewność kto z forum jest niezrównoważony big_grin big_grin big_grin
                                      • iryska2604 Re: anka125 30.04.13, 19:01
                                        Mado-x żegnamy cię - bez żalu.
                                        • tamaryszek44 Re: anka125 01.05.13, 23:32
                                          No nareszcie!
                                          • tamaryszek44 Re: anka125 07.05.13, 10:59
                                            Dostałam odpowiedź z ZUS u i jak kogoś interesuje to mogę przejść na emeryturę w wieku 55lat, bo spełniam poniższe warunki, a moje składki z OFE zasilą moje składki w ZYS ie, a przynajmniej częściowo......

> Osoba (kobieta), która pracowała w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze może uzyskać prawo do wcześniejszej emerytury, jeżeli spełni poniższe warunki:
                                            - do 31.12.1998r powinna udokumentować co najmniej 20 lat okresów składkowych i nieskładkowych (ogólny staż),
                                            - oraz do 31.12.1998r posiada co najmniej 15 lat pracy w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze ( praca na kolei),
                                            - ukończy 55 lat,
                                            - nie jest członkiem Otwartego Funduszu Emerytalnego lub złoży wniosek o przekazanie środków zgromadzonych na rachunku w OFE za pośrednictwem Zakładu na dochody budżetu państwa.

Przy ustalaniu podstawy obliczenia emerytury osobie, która złożyła wniosek o przekazanie środków zgromadzonych w OFE na dochody budżetu państwa, składki na ubezpieczenie emerytalne zgromadzone na indywidualnym koncie w ZUS zwiększa się przez pomnożenie wskaźnikiem korygującym stanowiącym stosunek pełnej wysokości składki na ubezpieczenie emerytalne do wysokości zaksięgowanej na koncie ubezpieczonego w ZUS.Oznacza to, że ZUS zwiększy składki zgromadzone na indywidualnym koncie do takiego poziomu jakby Pani nie była członkiem OFE.<
                                            • anka125 Tamaryszek 10.05.13, 21:54
                                              To chyba dobra wiadomość?
                                              • tamaryszek44 Re: Tamaryszek 10.05.13, 22:07
                                                Ja się cieszę że mogę wybrać.
                                                • anka125 Re: Tamaryszek 10.05.13, 22:15
                                                  smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka