Dodaj do ulubionych

Nominacje do Oscara

15.01.15, 20:41
Oscar to nie jest szczyt moich marzeń - mówi Paweł Pawlikowski. Reżyser i współscenarzysta "Idy" komentuje dla "Wyborczej" uzyskanie przez film dwóch nominacji: w kategorii film nieanglojęzyczny i za zdjęcia.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75475,17261861,Oscary_2015__Pawlikowski__Nominacje_dla__Idy__wkurza.html#ixzz3Ov9CwAcZ

Ciekawe co będzie dalej...
Obserwuj wątek
    • iryska2604 Re: Nominacje do Oscara 15.01.15, 21:04
      Takiego oscarowego rozdania jeszcze nie było. "Ida", "Nasza klątwa" i "Joanna" - te trzy polskie tytuły miały szansę na oscarowe nominacje. I wszystkie je wykorzystały! "Ida" podwójnie - obraz Pawlikowskiego walczy o statuetkę wśród filmów nieanglojęzycznych, szansę ma także na nagrodę za zdjęcia. Jest jeszcze jeden polski akcent - nominacja dla Anny Biedrzyckiej-Sheppard za kostiumy do "Czarownicy".
      kultura.gazeta.pl/kultura/1,114438,17259258,Oscary_2015___Ida__az_z_dwiema_nominacjami__Wciaz.html#BoxKultImg
      • estella50 Re: Nominacje do Oscara 15.01.15, 22:30
        "Idy" jeszcze nie widziałam, ale widziałam fragmenty "Naszej klątwy". To film kręcony przez ojca chłopca chorego na tzw "klątwę Ondyny". Dziecko, tak jak i inni z tą nieuleczalną chorobą, musi pamiętać, że trzeba oddychać. Ojciec, reżyser, filmuje ich życie od urodzenia synka przez kilka lat. Pierwszy rok, wg rodziców, był najgorszy. Musieli czuwać przez cała dobę, żeby szybko podłączyć dziecko do urządzenia, kiedy tylko przestanie oddychać. Nagrywali swoje zmęczenie, swoje refleksje, całe swoje codzienne życie z tak bardzo chorym dzieckiem. I nie ma tam ckliwości, rozczulania się, łez. teraz dziecko biega, bawi się, jest szczęśliwe. Ale musi pamietać o oddychaniu...
      • gazeta_mi_placi Re: Nominacje do Oscara 16.01.15, 10:56
        Co do "Joanny" mam mieszane odczucia, ale od etycznej strony. Konkubent Joanny pokazany w filmie jako czuły partner w rzeczywistości był (teraz siedzi w więzieniu więc chyba nie ma okazji) wieloletnim oszustem internetowym podrywającym kobiety przez portale randkowe i potem naciągający je na całkiem konkretną kasę, zaś w więzieniu siedzi za gwałt (lub molestowanie) małoletniej (za oszustwa chyba też miał jakiś wyrok, oszukał kilka kobiet).
        Zapewne w filmie o tym się nie zająknęli.
        • jagodajna Re: Nominacje do Oscara 16.01.15, 15:49
          I dobrze będzie, że się nie zająkną....bo film jest o Joannie/Chustce, jej walce 2,5 letniej z chorobą. Na blogu nie wspominała swego "niemęża" z tej strony o czym teraz piszą media.
          A film "Ida" można obejrzeć w necie, w kinie jednak inaczej się ogląda, piękne krajobrazy na monitorze nie oddają takiego widoku.

ogladam.tv/film/ida
          virpe.com/filmy-polskie/polskie-filmy/ida.html#.VLj55C7vG0c
    • engine8 Re: Nominacje do Oscara 16.01.15, 18:29
      No wiec sam jestem ciekaw czy ten film zostanie wyrozniony czy tez nie...
      Z jednej strony jak na radzi jest dobrxze oceniany poza Hollywood ale oiewsze podejscie tutaj nie wyszlo.
      To przede wszytkim zalezy jak zareaguja Ci co kontroluje caly biznes filmowy Hollywood i czy beda glosowac swobonie czy raczej zdecyduje sie nie ryzykowac swoje kariery. Niestety w tych wyborach jest zdecydowanie za duzo polityki - no ale filmy maj na nia jakis tam wplyw.
      Niestety zasady (niepisane ale wszycy o tym wiedza) sa takie ze srodowiska zydowskiega nie nalezy dotykac zwlaszcza ci co nie sa jego czescia (rezyser jest wiec to moze pomoc) a jesli to jedynie mozna go przedstawiac w w zdecydowanym i dobrym swietle. Z opisow wyglada ze Polacy sa tam przedstawieni jako any-semici ale maja przeciw wage w osobach glownej bohaterki oraz prokuratorki. i podbno film pozostawi duzo miejsca na wlasne opinie i przemyslenia.
      Moje przewidywania sa - 45/55 (czyli raczej nie dostanie ) - mam nadzieje ze sie myle..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka