super.222 27.06.15, 18:51 wyborcza.biz/biznes/1,100896,18262001,Eurogrupa_przeciwna_przedluzeniu_programu_pomocy_dla.html. . No i Grecy doczekali się. To jak oni teraz będą egzystować? Bieda z nędzą czy sprzedawanie wszystkiego, co państwowe ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
super.222 Re: Grecka tragedia 27.06.15, 18:55 wyborcza.biz/biznes/1,100896,18262001,Eurogrupa_przeciwna_przedluzeniu_programu_pomocy_dla.html Odpowiedz Link
tavros Re: Grecka tragedia 27.06.15, 21:10 Grecy muszą rękawy zawijać i zabrać się za robotę. Bez przerwy pomocy nie mogą dostawać. Odpowiedz Link
super.222 Re: Grecka tragedia 28.06.15, 07:08 Grecja w ekspresowym tempie przygotowuje referendum, które ma uratować nie kraj, a rząd. Nadzwyczajne referendum odbędzie się za kilka dni, 5 lipca, i ma odpowiedzieć na pytania dotyczące warunków pomocy dla kraju. Rząd Ciprasa będzie jednoznacznie namawiać do odrzucenia propozycji KE, MFW i E. Banku Centralnego, a w chwili obecnej nie ma siły politycznej, ktora przeciwstawić by się mogła rządowi. Przyjęcie pomocy oznacza dla Greków kolejne cięcia i podwyżkę podatków. Jeżeli odrzuca pomoc, nie będą mogli mieć pretensji do rządu gdy stracą euro, ogłoszona zostanie niewypłacalność, wprowadzona zostanie drachma, Europejski Bank Centralny zakręci kurek z pieniędzmi. Co dobre dla rządu, dla zwykłych obywateli Grecji jest źródłem lęku. Przed bankomatami ustawiają się długie kolejki. Tavros - większość przyznanych Grecji środków z UE została skonsumowana, ale nie na rozwój gospodarczy. W ciągu 10 lat Polska także nie zbudowała liczących się zakładów pracy. Większość środków unijnych poszła na budowę kościołów, dróg i komunikacji, placów zabaw dla seniorów itp. Odpowiedz Link
tavros Re: Grecka tragedia 28.06.15, 07:49 Wiem bardzo dobrze jak jest tam w Grecji, ponieważ brata rodzina tam mieszka a sam po kilkunastu latach uciekł z powrotem do Polski. Tylko robota ich uratuje, ale Greka do roboty czy nauki to zagonić ciężko. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Grecka tragedia 28.06.15, 13:16 kościołów?????/ Co to znowu za paszkwil ? Odpowiedz Link
super.222 Re: Grecka tragedia 28.06.15, 13:58 Czytałam w sieci. A nie? Cześć tych środków pośrednio wykorzystuje się na dwie najważniejsze dla narodu świątynie, żeby wspomagać, bo - wiadomo - całość buduje się z datków wiernych ... Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Grecka tragedia 28.06.15, 16:03 to tobie też trzeba tłumaczyć ?? O mamuniu jaki ten naród nie doinformowany ,albo myslący że jak rząd nie da tam forsy to im cos skapnie ...czekaj tatka latka . Odpowiedz Link
czuk1 Re: Grecka tragedia 28.06.15, 22:42 Można gdzieś znaleźć informacje ile środków pomocy unijnej i środków budżetowych idzie na remonty obiektów kościoła i inwestycje sakralne. Są to środki znaczne .... na pewno. Wszelkie konserwacje , renowacje, rekonstrukcje czy modernizacja zabytkowych obiektów kościelnych, dzieł sztuki w kościołach, miejsc pamięci narodowej .... ma uzasadnienie narodowe i historyczne. Inwestycje nowe - wg mnie - powinny być realizowane ze środków/składek wiernych bądź dotacji państwa Watykańskiego bądź z dochodów wypracowanych przez instytucje kościoła . Tym bardziej, że bywają one - nienajpilniejsze. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Grecka tragedia 29.06.15, 08:20 Może to i jest grecka tragedia , ale grecy prędzej czy później o ile nie zostaną spacyfikowani zrozumieją że europa wcale nie jest ciasteczkiem tylko do konsumpcji . Czuku państwo nie dbające o wartości jakimi było tworzone jest już upadłym państwem . Jeli wziąć bzdury na jakie wydaje się pieniądze niby podatników budowa czegos co będzie trwało dalej przez następne pokolenia jest rzeczywista wartością i nie pomoże tutaj żadne lewackie odchylenie . Które osobiście tez mam , ostatecznie żyło się w takim a nie innym systemie . Odpowiedz Link
super.222 Re: Grecka tragedia 29.06.15, 08:33 Nikt nie neguje konieczności dotacji państwa (podatników) na utrzymanie, konserwację i odbudowę wszelkiego rodzaju zabytków, w tym także świątyń. Nowe świątynie budowane dla zaspokojenia wybujałych ambicji - niech budują ze swoich środków pomysłodawcy. Kraj jest biedny, tysiące dzieci głoduje, albo wałęsa się po osiedlach, bez nadziei na wyjazd wakacyjny. Pokazanie światu monumentalnych nowych świątyń, budzić może nie podziw dla tychże obiektów, ale dla nieroztropności kleru i - niestety - rządzących. Odpowiedz Link
super.222 Re: Grecka tragedia 29.06.15, 09:06 Grecja zamyka banki i wprowadza limit wypłat pieniędzy z rachunków. W ten sposób przestaje funkcjonować swobodny obieg pieniądza. Jutro Grecja ma zapłacić ratę w wysokości 1.6 mld euro na rzecz Międzynarodowego Funduszu Walutowego. Prawdopodobnie tego nie zrobi. Czyli - w moim rozumieniu - brać ze wspólnej kasy to się brało. Gorzej, gdy do tej kasy trzeba włożyć swoją dolę. Najlepiej się obrazić. Przypomina mi to: jeżeli chcesz stracić przyjaciela, pożycz mu pieniądze. Tym wpisem pragnę *wyprostować* temat wątku, który lekko nam się odchylił. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Grecka tragedia 29.06.15, 09:46 Prostowania wątku ...c.d. Uważam, że czas by UE i banki upubliczniły propozycje ostatnie jakie premier Grecji dostał przedwczoraj z UE. Słyszę teraz o Przew. Parlamentu UE, że premier Grecji kłamie, że Grecja nie została pozostawiona sama sobie, że miała propozycje rozwiązać i z nich nie chce korzystać. To powinno się pilnie zrobić, bo w świat i do narodu greckiego idzie tylko kłamliwa informacja premiera Grecji, który mówi , że UE odmówiła mu pomocy, odłożenia spłaty długu na krótki okres. Przypadek Grecji powinien być przestrogą dla polskich elit przejmujących władzę, przed rozdawnictwem środków budżetowych, dalszym generowaniem zadłużenia, utrzymywaniem niezrónoważonego budżetu. Odpowiedz Link
super.222 Re: Grecka tragedia 06.07.15, 06:50 I stało się ! Społeczeństwo greckie powiedziało negatywnie w referendum. Donald Tusk zwołuje specjalny szczyt unijny. To będzie bardzo gorący poniedziałek. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Grecka tragedia 06.07.15, 15:48 Bravo Grecy Twórzcie swoje państwo i nie dawajcie się ogłupiać imperialistom francusko niemieckim Odpowiedz Link
czuk1 Re: Grecka tragedia 06.07.15, 17:07 Piszesz - Bravo Grecy. Twórzcie swoje państwo i nie dawajcie się ogłupiać imperialistom francusko niemieckim Ja uważam - Przykro mnie Grecy . Na dziś cobyście nie powiedzieli narodowym chórem to jest za późno i dla Was źle. Państwo swoje macie od wielu tysięcy lat ale w ostatnim wieku zapomnieliście o swoim państwie. Patrzyliście na swoje kieszenie i brzuchy.... aby były pełne. A dawaliście pełnomocnictwa takim do rządzenia którzy utrzymywali was w dostatku , bez względu na to jaki byl stan państwowej kasy. Sami zawiniliście, sami będziecie skutki tego ponosić. Żadna UE, MFW czy Putin wam silnej reki nie podadzą. Biznes jest biznes. Pożyczyliście kupę forsy by godnie żyć. Musicie ją , wcześniej czy później, oddać. Proszę was bardzo, bądźcie rozsądni ... jeśli wam długów nie umorzą ..... wypiszcie się ze strefy EURO (tam macie jedynie długi). Przejdziecie przez czyściec (prawie piekło) 3-4 lata, ze swoją starą drachmą ale macie pewność, że jesteście w swoim państwie, zaczniecie żyć odpowiedzialnie, na swój rachunek. Zadbajcie tylko o rządy mądrych Greków. Takich co liczyć potrafią i nie będą wam obiecywać, a nawet dawać , gruszek na wierzbie i Raju - który łatwo utracić. I jeszcze..... nie podcinajcie Europejczykom gałęzi na której i wy siedzicie. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Grecka tragedia 06.07.15, 17:38 Głowe daję że jechałeś tym samym pociągiem z Kopaczową do Łodzi Odpowiedz Link
czuk1 Re: Grecka tragedia 06.07.15, 17:49 Ja, na pewno bym do niej się dopchał i pogadał. Przekazał bym swoje opnie na temat błędów aktualnej w ostatnich miesiącach rządów PO. Jako pro państwowcowi i zależy mi bowiem aby każdy rząd polski miał autorytet, nie popełniał błędów i działał efektywnie . Odpowiedz Link
czuk1 Re: Grecka tragedia 06.07.15, 17:52 Odczytałem, że to Ty jechałeś. Dlatego tak odpisałem. Teraz odpowiadam Nie jechałem. I naszej tu wymiany poglądów na temat inwestycji kościelnej i sytuacji Grecji nie wynika chyba, ze o tym samym mówiła Premier Kopacz , w pociągu do Łodzi. ? Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Grecka tragedia 07.07.15, 09:50 Czasami czuku przyjmujesz postawe szesciolatka . Za nic nie pójde do szkoły bo pani jest brzydka Odpowiedz Link
czuk1 Re: Grecka tragedia 07.07.15, 10:10 Starcy też mają swoje upierdliwe fochy i przyzwyczajenia. Nazywają je - zasadami, tradycjami, dziedzictwem,.... Odpowiedz Link
czuk1 Re: Grecka tragedia 29.06.15, 09:37 Jestem zaszokowany. Sagi. Pani Adminka napisała moimi słowami.... odpowiedź na Twoje zdanie w sprawie mojego wpisu .... o inwestycjach kościelnych. Dodam przykład rozrzutności państwa. Mamy na skraju koszar kościół garnizonowy z funkcją osiedlowego. Za PRL dokonana została rozbudowa tego kościoła (architekt uzgadniał ze mną swój projekt rozbudowy, nie uzyskał identyczności ówczesnej bryły budynku). Kościół jest jednak przestronny, z nowoczesnym, pięknym wnętrzem. W międzyczasie z TSWL, jednostki wojskowej liczącej ok. 2500 wojska mamy batalion (300 żołnierzy) ale .... kilka lat temu, w odległości 400 m od kościoła opisanego wybudowano , na terenie koszar, drugi kosciół ... też wykorzystywany na cele wiernych parafii. Czy to nie jest rozrzutność ? Czy ten drugi kościół sam utrzyma się.... nadal będzie finansowany z naszych podatków. Czy to jest normalne ? Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Grecka tragedia 06.07.15, 15:45 No i to ma być grecka tragedia ? Teraz weź sobie tak, ile ludzi liczy parafia , o zapewne kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy osób . Policz sobie, ile to miejsc siedzących jest w tym kościele i obok . Dodaj zsumuj i pomnóż przez ilość mszy w niedzielę . No i co, ile osób t e o r e t y c z n i e zmieściło się na tych mszach . Zapewne wydedukujesz ,że dobrze iż większość do kościoła nie przychodzi, bo gdyby na ten przykład przyszli ..Aj waj , strach pomyśleć zapewne po ilus tam takich niedzielach powstałby pomysł budowy dodatkowych dwóch albo i trzech kościołów chyba że ktoś by wpadł na pomysł wyjazdu do warszawy w każda niedzielę na stadion narodowy , oczywiście ten co się topił ale jednorazowo mógłby przyjąć od razu za jednym zamachem wszystkich . Tyle że za opłata, której parafianie nie uiszczają przy wejściu , za to w formie tacy i tak nie wystarcza zapewne na bieżące opłaty. W każdym baź razie każdy pragnie mieć przestrzeń . Zapewne chodziłeś do zusu , gminy czy innego burmistrza sołtysa i wójta razem wziętych . No i co , siedzą w klitkach 2x2 a sekretarkę maja tuż obok ??? Bardzo chętnie dzisiaj wszyscy rozporządzają majątkiem nieswoim . Za dużo kościołów , ale jak przyjdzie co do czego wtedy okaże się czy jest tak dużo i czy księży jest jak w sam raz czy też o wiele za mało . Postaraj się czuku zrozumieć drugą stronę bo na razie nie widzę w twoich wywodach dotyczących kościoła dobrej woli . Odpowiedz Link
czuk1 Re: Grecka tragedia 06.07.15, 17:37 Piszesz . Teraz weź sobie tak, ile ludzi liczy parafia , o zapewne kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy osób . Policz sobie, ile to miejsc siedzących jest w tym kościele i obok . Dodaj zsumuj i pomnóż przez ilość mszy w niedzielę . No i co, ile osób t e o r e t y c z n i e zmieściło się na tych mszach . Zapewne wydedukujesz ,że dobrze iż większość do kościoła nie przychodzi, bo gdyby na ten przykład przyszli ..Aj waj , strach pomyśleć zapewne po ilus tam takich niedzielach powstałby pomysł budowy dodatkowych dwóch albo i trzech kościołów chyba że ktoś by wpadł na pomysł wyjazdu do warszawy w każda niedzielę na stadion narodowy.... Odpowiadam. Do tego nie odnoszę się bo to jest teoria. i dalej piszesz ....... Bardzo chętnie dzisiaj wszyscy rozporządzają majątkiem nieswoim .. Pisałem - w sposób uprawniony, nie złośliwy, gospodarski - o drugim kościele garnizonowym wybudowanym ostatnio ze środków budżetu Min.Obrony, w odległości pół kilometra od istniejącego kościoła , też garnizonowego. I to w sytuacji kiedy nie ma jednostki wojskowej liczącej 2,5 tys. żołnierzy a jest batalion z 200-300-oma. Czy mogę się, jako podatnik, w takiej sprawie niegospodarnej , nie wypowiadać uczciwie ? Miałbyś rację częściową ..... gdybyś napisał - " na pewno Min.Obrony ma w swoich planach , na kresach Polski, zamiar utworzyć/odtworzyć tę zlikwidowaną jednostkę " . Wtedy bym może inaczej dyskutował. Póki co .... stoję przy swoim. Na podsumowanie piszesz . Za dużo kościołów , ale jak przyjdzie co do czego wtedy okaże się czy jest tak dużo i czy księży jest jak w sam raz czy też o wiele za mało . Postaraj się czuku zrozumieć drugą stronę bo na razie nie widzę w twoich wywodach dotyczących kościoła dobrej woli . Odpowiadam. Mam dobrą wolę w sprawach kościoła, ale też jak we wszystkich sprawach, krytyczne spojrzenie. Nie wtrącam się do problemów wewnętrznych Kościoła ( np. dot. braku księży, ilości świątyń). Poruszyłem przykład jednostkowy. Mój sprzeciw zawsze budzi bowiem rozrzutność środków budżetowych,..... tak bardzo potrzebnych dodatkowo by poprawiać sytuację życiową Polaków biednych, niepełnosprawnych, chorych. Rozumiem drugą stronę ale zwracam uwagę, że swoim postępowaniem hierarchowie KK nieraz szkodzą swojej religii bo nie są dobrym przykładem dla wiernych (to jest powszechnie dostrzegane, przecież) . I tu z kolei mamy przykład niepotrzebnego - wg mnie - wydatku na inwestycję kościelną. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Grecka tragedia 07.07.15, 09:48 Do tego nie odnoszę się bo to jest teoria Jaka znowu teoria ? To jest praktyka aż boli od niej . Po prostu nie chcesz odnieść się do niej ponieważ jest zbyt realna . Tak , Polska wychodziła z biedy i dalej ściga się z materialnym zachodem, ale robi ten jeden błąd, że próbuje ich doścignąć za wszelką cenę ekonomicznie pozostawiając sprawy ducha zupełnie na bezdrożu . Zobacz ile buduje się pływalni , teraz w mojej dzielnicy jest ich kilka i to jeszcze mówi się, że jest ich za mało ponieważ czasami człowiek nie może dostać się w celu popływania . ale już nie buduje się ich . a jak jest z kościołami . Powstają za pieniądze parafian , i z funduszy kościelnych, gdzie zakładam znajdują się tam ogólnospołeczne pieniądze z podatków . Jednak w rzeczywistości przewaga jest pieniędzy parafian ze zbiórek na ten cel . Czy myślisz że parafianie maja inne pole widzenia niż przedstawiciele budujący pływalnie ?Też pragną modlić się w warunkach przyzwoitych a nie wisieć na sobie w tłoku i zaduchu . ale tez rozumieją ,że nadwyżki kościołów nie ma co budować . wiara jak fala przypływa i odpływa . dlatego w kościołach jest raz więcej raz mniej osób . Tak to jest rzeczywista teoria mająca swoje podparcie w ilości wierzących na mszach i uroczystościach . Będę dalej ci odpisywał ,ale żeby od razu nie przybrało formy książki postaram ci pisać w momentach odpoczynku od upału lub przerwach na sjestę domową . Odpowiedz Link
super.222 Re: Grecka tragedia 13.07.15, 10:06 Dzisiaj w nocy osiągnięto porozumienie w sprawie Grecji. To wiadomość z ostatniej chwili i zanim warunki zrozumiem, musi upłynąć cały dzień, aż wytłumaczy mi to pan Kraśko. Na tę chwilę zrozumiałam, że tamtejszy premier zrobił akuku społeczeństwo greckiemu, które w referendum wzięło udział. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Grecka tragedia 13.07.15, 11:49 Trochę powiedział p. Donald Tusk tvn24bis.pl/ze-swiata,75/jest-porozumienie-ws-grecji-co-dalej,559644.html Odpowiedz Link
super.222 Re: Grecka tragedia 13.07.15, 12:03 www.polityka.pl/tygodnikpolityka/swiat/1626003,1,porozumienie-z-grecja-niby-jest-ale-niesmak-pozostanie-na-dlugo.read Odpowiedz Link
super.222 Re: Grecka tragedia 13.07.15, 12:07 Można to studiować cały dzień, a i tak co godzina będą inne komentarze. Naturalnie - inna ocena Tuska, inna Greków i ich premiera ... Odpowiedz Link
tavros Re: Grecka tragedia 14.07.15, 07:28 Grecję przyrównujemy do Francji, Anglii, Niemiec czy Polski a nic nie wiemy jak tam wygląda ich życie. Grecy ile pieniędzy by dostali za jakiś czas okaże się, że to mało i dalej trzeba dać i tak w nieskończoność. Grecy czy Rumuni nie są stworzeni do pracy i żadne zapomogi nic nie pomogą. Będą mieli pieniądze to jeszcze mniej będą pracować. Odpowiedz Link
super.222 Re: Grecka tragedia 14.07.15, 07:36 Grecja to takie niesforne dziecko w rodzinie. Rodzice starają się jak mogą żeby wyrosło na wartościowego człowieka, a ono ani uczyć się nie chce, ani pracować, a jeść przecież musi. Odpowiedz Link