24.11.13, 09:52
]gotowanie.onet.pl/wideo/detal/rolada-wieprzowo-drobiowa-anielska-kuchnia-ii-odc-30,765683/

Spokojnie, bez nerwów, niewielkim nakładem pracy ... podobają mi się
przepisy. Najbardziej odpowiada mi duszenie rolady, a nie pieczenie
w piekarniku. Mam awersję do włączonego piekarnika - nie wiem dlaczego.
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: Gotujemy 24.11.13, 10:52
      Na tym komputerze nie mam zainstalowanego sprzętu do oglądania , spr jak tylko mozliwośc będzie.
      Rolad mnogo mi się zdarzylo juz przygotowywac-ale pieklam , teraz są specjalne worki- to sama wygoda- we własnym sosie sobie się piecze duszac.
      Ostatnio pasztet -ale zwyczajnie w blaszce.

      Awers - pojawił mi sie ze 3l temu- od tej pory- nawet nie ma wcale w domu wnucząt- to i tak jakbym sprawdzała czy na pewno nie są w pobliżu.
      WIECZOR wnuczki dwie zajęte ogladaniem bajek - podpatrywałam stan pieczonego mięsa na Swięta- zaprosiłam na chwilkę syna- żebysmy razem ocenili .mam brytwanę aluminiową- kiedys za grosze kupilam na ryneczku- wiec pokrywę zdjęłam polożylam wysoko na stole--we mnie zawsze siedzialo " na wszelki wypadek wyzej to nie sięgnie- aha--
      syn się zagadał z żoną- oczekuję- a wpada 3 letnia wnusia - zrobila takim smigiem skok w kierunku stołu-że sekundkai dotknęła paluszkami pokrywe-
      a sięgała dalej polozone cukierki Ona po kolorze opakowania poznała co tam leży-
      • sagittarius954 Re: Gotujemy 24.11.13, 11:14
        Siostrę Anielę mam w swoim warsztacie kucharskim , jej kotlety z ryby zarówno z pietruszką i czosnkiem bardzo lubię .
        • super.222 Re: Gotujemy 25.11.13, 11:33
          Tę roladę to ja bym zrobiła ze schabu i piersi kurczaka.
          Nie mam zaufania do wołowego mięsa bez kości.
          Trzeba mieć wyjątkowe szczęście żeby trafić na taki kawałek,
          który nie będzie twardy jak podeszwa.
          Natomiast schab będzie zawsze kruchy i nie wysuszy się na wiór.

          Umieściłam ten przepis, bo byłam ciekawa Waszej opinii. big_grin
    • sagittarius954 Re: Nic nie Gotujemy???? Dlaczego ... 29.11.13, 13:27
      Nie ma chęci czy produktów ??big_grin
      • super.222 Re: Nic nie Gotujemy???? Dlaczego ... 29.11.13, 14:00
        Krokiety ... to takie naleśniki z mięsnym farszem.
        Wiem, że piątek, ale było tego ździebko w zamrażalniku,
        to wykorzystałam. Barszcz czerwony - niestety KNORRA.
        Coś ostatnio nie mam zapału do gotowania. Zajęta jestem. big_grin
        • sagittarius954 Re: Nic nie Gotujemy???? Dlaczego ... 29.11.13, 14:25
          No tak ....spodziewałem się tego ...asystentka ...big_grin
          • marii51 Re: Nic nie Gotujemy???? Dlaczego ... 29.11.13, 15:51
            właśnie Superciu--co tam gotowanie.... wink
            asystuj
            • super.222 Re: Nic nie Gotujemy???? Dlaczego ... 29.11.13, 16:42
              Marii - to nie ma znaczenia czy zaglądasz tutaj by pisać,
              czy zaglądasz by czytać. Ważne, że widzę Marii ...
              Hmmmmm - staram się, ale na pochwałę tutaj trudno
              czekać. Dla Ciebie piosenka:

              • marii51 Zostawię bo moze się przyda ? 08.04.14, 15:35
                https://www.tesco.pl/smaczna-strona/img/id/7199-faszerowana-noga-kaczki/0Sposób przyrządzania:
                Spodobalo mi sie, bo takie coś innego .. dla odmiany ...
                --Ostatnio zrobilam z resztek kaczki -dodalam wątrobke i wiele inności ( warzywa- cebyla smazona- wszystko zmiksowane i do brytwany- pycha pasztet
                Ale takie udka kacze byłyny ok.....

                Nogi kaczki umyj i podetnij błony tuż przy mięsie, aby zdjąć skórę z nóg kaczki. Skórę ściągnij powoli, uważnie, aby jej nie uszkodzić. Gdy już dojdziesz do podudzia (tuż przy kostce), odrąb udko, zostawiając kostkę ze skórą. Mięso oddziel od kości ostrym nożem i zmiel w maszynce do mięsa. Cebulkę drobno posiekaj, pieczarki umyj i pokrój w plastry. Następnie przesmaż na ok. 2 łyżkach oleju przez ok. 20 min, do momentu aż pieczarki puszczą sok. Grzyby z cebulką dodaj do zmielonego mięsa z kaczki. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj świeży majeranek i wymieszaj.

                Ściągniętą skórę napełnij przygotowanym farszem i zaszyj tak, aby zachować kształt nogi kaczki. Faszerowaną nogę zawiń w folię aluminiową i piecz ok. 30 min w temp. 200°. Po wyjęciu obsmaż nogę (pod przykryciem) z obu stron na ok. 4 łyżkach oleju. Przed podaniem usuń nitki. Podawaj z ziemniakami z wody i sałatą.

                • marii51 Re: Zostawię bo moze się przyda ? 08.04.14, 15:37
                  https://www.tesco.pl/smaczna-strona/img/id/7199
                  • marii51 Re: Zostawię bo moze się przyda ? 08.04.14, 15:38
                    super.222
                    obrazek znika smile
                    • super.222 Re: Zostawię bo moze się przyda ? 09.04.14, 20:24
                      Mrii51

                      Który obrazek znika?
                      • marii51 Re: Zostawię bo moze się przyda ? 09.04.14, 23:43
                        super.222
                        ten post, oraz smile samo udo kaczesmile
                        a z opisem niech zostanie
                          • sagittarius954 A barszcz czerwony z omastą . 10.04.14, 08:41
                            I finito , starczy ...big_grin
                            • super.222 Re: placki ziemniaczane ... 10.04.14, 09:09
                              ... na dzisiejszy obiad. Bardzo pragnę placków.
                              A ten barszcz to ma być z torebki, że takie *finito* ? big_grin
                              Dobry barszcz czerwony wymaga pewnych czynności.
                              Może Marii napisze jak się robi dobry barszcz z buraczków.
                              • sagittarius954 Re: placki ziemniaczane ... 10.04.14, 15:20
                                Pewne czynności o0graniczaja się do zagotowania kostki z włoszczyzną , później buraczków z grzybkiem suszonym i ząbkiem czosnku , przyprawić i pic big_grin dzierżąc w reku łychę na ziemniaki .
                              • marii51 Re: placki ziemniaczane ... 10.04.14, 18:06
                                Narobiliście smaczku --ach!
                                A i owszem - buraki nie tarkuję ,lecz kroję w kostkę w czasie gotowania pilnuję żeby nie stracił koloru- wsypując ksku- a dodaję tak jak Sagiww + ocukier -i takie przyprawy ktore lubie -bo musi być pahnący i pyszny ... ale to chyba na święta zimowe-

                                Teraz to zurek , barszcz bialy , albo szczawiowai+ krojone w zupce jajko
                                • aga-kosa Re: placki ziemniaczane ... 10.04.14, 19:44
                                  Mam smardze wzniosłe na ogrodzie i nie wiem: - zjeść czy poczęstować wredną sąsiadkę. smile aga
                                  • super.222 Re:grzyby do barszczu 10.04.14, 19:51
                                    Jeżeli masz chociaż cień wątpliwości
                                    - zbierz, obierz, usmaż, posól, popierz
                                    i wypieprz na śmietnik, ale tak żeby
                                    żaden piesek-przybłęda nie zżarł.

                                    Nigdy nie jem grzybów !
                                    Ale gdyby były zebranie przez Zbyszka, to pewnie
                                    by mnie skusił. Ale nie kusi ...big_grin

                                    • sagittarius954 Re:grzyby do barszczu 14.04.14, 07:41
                                      JAk mogę kusić skoro nie mam rogów big_grin A propos a na wycieczkę do lasu ? Z kocykiem ...? big_grinbig_grinbig_grinsuspicious
                                    • czerna-terka Re:grzyby do barszczu 14.04.14, 10:29
                                      super.222 napisała:
                                      Ale gdyby były zebranie przez Zbyszka, to pewnie

                                      >
                                      Przecież, ty nic nie umiesz.
                                      Możesz dżdżownic nagotować zamiast makaronu.
                                      Stare Panny tak mają.
    • sagittarius954 Re: Gotujemy 14.04.14, 07:40
      Zróbmy żurek , jako ćwiczenie przed świąteczne i pierogi z resztek wkładu żurkowego . Na całe trzy dni big_grin
      • super.222 Re: Gotujemy 15.04.14, 11:49
        Dzisiaj u mnie:
        - zupa szczawiowa z jajkiem i grzankami w kostkę,
        - kasza gryczana ze skwaruszkami. Jako dodatek kawałek żeberka
        na którym ugotowała się zupa.
        • sagittarius954 Re: Gotujemy 15.04.14, 15:23
          Najlepsze było by brontozaurusa , takie wielkie ...ale jak nie ma to może i by c takie malutkie big_grinbig_grinbig_grin
          Okazuje się że pierogi porwały dzieci i z 3 dni obiadowych zrobił się jeden i dwa półobiadki big_grinbig_grinbig_grin
          • super.222 Re: Gotujemy 15.04.14, 16:39
            Było *takie wielkie*, ale poćwiartowałam, następnie podzieliłam
            na malutkie kawałeczki i wraziłam do zamrażalnika. Dobrze mieć zapasy.

            Pierogów, ile by nie zrobić dzieciom zawsze mało. ;D
            • super.222 Re: Gotujemy 17.04.14, 11:24
              ... kapustę do bigosu i buraczki na ćwikłę.
              Ale zaraz wychodzę na *jeszcze jedne* zakupy.
              kiedy się to skończy?
              • czorne-terka Re: Gotujemy 19.04.14, 14:50
                A dla kogo ty niby tak gotujesz? Chyba fantazja cię już przerosła.
    • czorne-terka Re: Gotujemy 19.04.14, 15:10
      Taka święta sekretarka pchnięta.
    • czorne-terka Re: Gotujemy 19.04.14, 15:17
      oDDAJ 2000
      • super.222 Re: Gotujemy 07.05.14, 13:07
        Zupa ogórkowa z kaszką pokrojoną w kostkę.

        Wlać dwie szklanki wody do niedużego garnuszka.
        Posolić lekko i dodać łyżeczkę masła.
        W tej samej szklance odmierzyć kaszkę mannę.
        Polać kaszkę zimną wodą i zamieszać żeby
        się utworzyła jednolita masa.
        Kiedy woda się zagotuje włożyć partiami kaszkę,
        ciągle mieszając. Będzie taka jednolita masa.
        Mieszać, mieszać żeby się nie przypaliła.

        Podłożyć ochronę na palnik i prażyć tę kaszkę
        około pół godziny (często miesząc).
        Kiedy uznamy, że kasza jest dostatecznie uprażona,
        wylewamy na talerz, uprzednio zwilżony zimna wodą.
        Kaszka na talerzu powinna mieć około 1 cm grubości
        Odstawić do wystygnięcia, wstawić do lodówki
        żeby dokładnie stężała i dopiero kroić w kwadraciki..


        można dodawać do wielu zup lub rosołu i mleka.

        Na drugie danie: wątróbka drobiowa, 2 młode ziemniaki
        i sałata ze śmietaną.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka