Dodaj do ulubionych

Robert Biedroń

01.04.15, 11:06
Mieszkańcy mają więcej do powiedzenia niż władza:
www.krytykapolityczna.pl/artykuly/miasto/20150401/biedron-mieszkancy-maja-wiecej-do-powiedzenia-niz-wladza?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Robert Biedroń 01.04.15, 21:21
      Nic takiego nie wyczytalem. Art. nie ciekawy.
      • iryska2604 Re: Robert Biedroń 01.04.15, 22:19
        Czemu nie? Widać że facet cos robi i robi to z sercem.
      • pia.ed Re: Robert Biedroń 01.04.15, 22:22
        Sprawa mieszkańców i dania im wpływu na to, jak będzie wyglądało ich miasto
        przewija się cały czas w artykule ...

Mieszkańcy mają więcej do powiedzenia niż władza
        Ja w to wierzę, chcę znów dać im głos w decydowaniu o losach miasta.
    • pia.ed Re: Robert Biedroń 01.04.15, 23:36
      Podoba mi się, ze Biedroń konsultuje sie z mieszkańcami ...
      Nie mogę jednak zrozumieć, jak miasto powiatowe mające 100 000 mieszkańców,
      stać na trzy teatry i filharmonię ...

www.slupsk.pl/aktualnosci/14787.html

Kolejną rzeczą jest zreorganizowanie w Słupsku instytucji kultury.
      Czyli na przykład? Teatrów?
      W Słupsku są trzy teatry, mamy filharmonię, dwa domy kultury, co jak na miasto naszej wielkości w Polsce jest dość sporym zapleczem. Jest to duży skarb naszego miasta, jednak trzeba się zastanowić, jak zreorganizować ich działanie, żeby sfera kultury nie cierpiała na problemy finansowe. Te braki finansowe często przekładają się na kondycję, na ofertę teatrów. Na pewne rzeczy, które są standardem w kulturze, nie mogą sobie z tego powodu pozwolić.
      Osoby zarządzające tymi instytucjami boją się tych zmian. Boją się, że będzie to oznaczało likwidację lub łączenie. Już dziś zbierane są podpisy, bo poszła plotka – to jest właśnie ten brak zaufania - że zdecydowałem o połączeniu Teatru Nowego z Teatrem Tęcza.

www.krytykapolityczna.pl/artykuly/miasto/20150401/biedron-mieszkancy-maja-wiecej-do-powiedzenia-niz-wladza?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
      • czuk1 Re: Robert Biedroń 02.04.15, 10:02

Pia.ed pisze, m.in:
        Podoba mi się, ze Biedroń konsultuje sie z mieszkańcami ...
        Nie mogę jednak zrozumieć, jak miasto powiatowe mające 100 000 mieszkańców,
        stać na trzy teatry i filharmonię ..

Też zwróciłem na to uwagę. Bardzo zdziwiłem się tą sytuacją.
        Pamiętam. Jeszcze czterdzieści-trzydzieści lat temu w naszym , 80 -cio tysięcznym wojewódzkim wówczas , mieście zastawialiśmy się czy urządzić/utworzyć TEATR. Przeważył pogląd, że teatry (też muzyczne) mamy w odległości ok. 100 km i nie stać nas na utrzymanie prawie amatorskiej , drogiej instytucji kulturalnej.
        A tu widzę, w gospodarce rynkowej, miasto ma/utrzymuje 3 teatry. Nic dziwnego, że Slupsk jest tak ogromnie zadłużony. Zastanawiam się też, jak do takiego zadłużenia mogło dopuścić
        Biuro Obrachunkowe, dzialające w imieniu ministra finansów.
        • estella50 Re: Robert Biedroń 02.04.15, 10:48
          I taką sytuację Biedroń zastał. Nie dość, że zadłużenie miasta ogromne, że na budowany akwapark nie ma skąd wziąć pieniędzy, to jeszcze te liczne, jak na tak nieduże w sumie miasto, placówki kulturalne. Widać poprzedni włodarze bardziej sobie cenili blichtr i przecinanie wstęg, niż prosty rachunek ekonomiczny.
          Bardzo ciężki kawałek chleba ma na własne jednak życzenie pan Robert.
          Bierze na barki i oświatę, i pomoc społeczną, i działalność kulturalną, i rozwój z infrastrukturą.
          Słupczanie mają szczęście, że takiego prezydenta sobie wybrali, bo przy poprzednim już byliby zapewne bankrutami.
    • pia.ed Re: Robert Biedroń 01.04.15, 23:46
      Idę do szkoły, na przykład do liceum, które w Słupsku jest nazywane bardzo dobrym (...) Uczy się w nim bardzo wielu języków. Mam spotkanie z całą szkołą, oni szczycą się tym, że uczą w ośmiu językach. Jednak gdy próbuję namówić kogokolwiek, żeby cokolwiek w jednym z tych ośmiu języków powiedział, to uczniowie, może nawet znając jakiś język, nie mają odwagi, by cokolwiek powiedzieć. To nie jest sukces edukacyjny.
      Przychodzi do mnie potem dyrektor i mówi, że oni znają, ale się wstydzą. Nie jest to jednak dla mnie wytłumaczenie. Bo gdy pójdą do pracodawcy, to też będą znali, ale będą się wstydzili. Taka znajomość języka nie jest do niczego potrzebna.
      Podobnie jest w wielu innych kwestiach.

Chciałbym, żeby szkoły uczyły kompetencji, które są dziś oczekiwane na rynku. Między inny odwagi w prezentowaniu siebie, języka obcego, który jest znany nie tylko biernie, lecz który można używać bez żadnych kompleksów.
      Ta szkoła musi wyglądać inaczej i to już wzbudziło kontrowersje.

> www.krytykapolityczna.pl/artykuly/miasto/20150401/biedron-mieszkancy-maja-wiecej-do-powiedzenia-niz-wladza?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
      • amityr Re: Robert Biedroń 02.04.15, 10:40
        Żebyśmy mieli więcej takich prezydentów,a tak liczy się dobrze wypasiona fura i pensja.
        • alfredka1 Re: Robert Biedroń 02.04.15, 12:06

• narfi Re: Robert Biedroń 02.04.15, 12:52
            ... no bez przesady.
            Pierwsi przesiedlency w Slupsku to byli Brandenburgczycy, nastepnie Szwedzi, ktorzy mieli swoja stolice w Szczecinie, nastepnie Prusacy, czyli Kasztany, nastepnie juz pelnouprawnieni Niemcy, a dopiero dlugo, dlugo po tym cala reszta, o ktorej mowi Alfredka, a tak w ogole to wszystko prawda.
            Slupsk zawsze polski, no, slowianski big_grin
            ...a taka nazwa jak Stolp, to nigdy nie istniala, no, tylko 500 lat, czycussmile
            ...eh, patrioci, patrioci, hehehe...
          • estella50 Re: Robert Biedroń 02.04.15, 13:07
            Nie wiem, o czym mówi Alfredka, bo treść jej wypowiedzi u mnie się nie wyświetliła.
            Nie było mnie kilka dni i podobnie w wątku o nauce religii nie wyświetla mi się kilka wypowiedzi po mojej. Na smartfonie mam zajawkę, a po wejściu w link jest pustka!
            Myślałam, że to wina smartfona, ale po powrocie w laptopie też mi się nie wyświetla treść. Niektóre posty tak, inne nie. Co to może być?
            • narfi Re: Robert Biedroń 02.04.15, 14:01
              Kara za grzechy? smile
              • czuk1 Re: Robert Biedroń 02.04.15, 14:12
                Wszystkie nacje które wymieniacie jako mieszkanców Słupska , mające w genach inteligencję i kulturę mają automatycznie mądrość i realizm. A te narzucają .... wybierać sobie dobrych gospodarzy, gospodarzyć rozsądnie,.... Widać tego zabrakło. W opisanej sytuacji finansowej miasta w ciagu jednej kadencji nie da się wyjść z takiego dużego zadłużenia, bez zaniedbania podstawowych dziedzin w mieście. To moze źle wróżyć Biedroniowi.
                • pia.ed Re: Robert Biedroń 02.04.15, 16:32
                  czuk1 napisał:
                  W opisanej sytuacji finansowej miasta w ciągu jednej kadencji nie da się wyjść z takiego dużego zadłużenia, bez zaniedbania podstawowych dziedzin w mieście. To może źle wróżyć Biedroniowi.

DLATEGO BIEDROŃ POWIEDZIAŁ:

"Przede wszystkim chcę zbudować fundamenty, które sprawią, że kolejny prezydent będzie miał pewne sprawy uporządkowane. Odziedziczyłem po swoim poprzedniku miasto, które jest horrendalnie zadłużone. Słupsk, przy budżecie około 480 milionów złotych, ma 300 milionów złotych zadłużenia.
                  Jesteśmy tak naprawdę na skraju bankructwa.
                  Muszę więc przede wszystkim ratować miasto przed katastrofą finansową.
                  Bardzo ważne jest więc, aby miasto się dalej nie zadłużało. Zresztą takich możliwości i tak nie ma zbyt wiele, bo banki odmawiają nam współpracy"(...)

A jak chciałbyś rozwiązać sprawę wspomnianego aquaparku?
                  Jego budowa trwa od bardzo dawna, pochłonęła już dziesiątki milionów złotych,
                  a końca nie widać.

" Pracuje nad tym zespół, który powołałem. Dziś nie ma innego wyboru niż dokończenie tej inwestycji albo w formie partnerstwa publiczno-prywatnego albo sprzedania jej prywatnemu inwestorowi. Miasta nie stać na utrzymanie aquaparku w formule, która jest przedstawiana, bo to oznacza koszty rzędu pięciu lub sześciu milionów złotych każdego roku. (...) mamy już cztery parki wodne w okolicy, a ten ma być pośród nich największy. Aby był dochodowy, każdego dnia powinno go odwiedzić dwa tysiące osób. A przy tak dużej konkurencji w okolicy, to nie jest możliwe.
                  Wyrzuciliśmy jako miasto, trochę w błoto, 60 milionów złotych. Nie jesteśmy w stanie dokończyć tej inwestycji, bo pochłonie ona kolejne 20-30 milionów złotych, których po prostu nie mamy."

• estella50 Re: Robert Biedroń 02.04.15, 17:14
                    Podejrzewam, że gdyby Biedroń kandydował na prezydenta naszego forum, to zyskałby przynajmniej 80% poparcie, w tym mój głos smile
                    • narfi Re: Robert Biedroń 02.04.15, 17:19
                      ...a w zyciu. Zadnych prezydentow. Iryska jest ok.
                      Na spoleczenstwie jest taka nowa prezydentka, czekam teraz kiedy tamto forum padniesmile
                      • estella50 Re: Robert Biedroń 02.04.15, 17:24
                        Ale się podlizujesz! i to już w pierwszym dniu wink
                        Iryska jest ok i tu prezydenta nie trzeba.
                        Ale poparcie u nas Biedroń ma bezsprzecznie !
                        • narfi Re: Robert Biedroń 02.04.15, 17:44
                          No wiec mowie, ze Iryska jest Ok i prezydenta nie potrzeba, a z Biedroniem to nie wiem.
                          No, ze gej itd. itp, to mi nie przeszkadza, ale ogladalem jakis wywiad z nim, gdzie wlasciwie wszyscy go atakowali, a JKM to po chamsku po linii pedalstwa. Powinien umiec sie wybronic, a wygladalo, ze za chwile sie rozplacze. Oni sa, tacy, no, malo odwazni smile

P.S No wiesz, zaraz sie podlizujesz smile...a niby po co. Iryske czytalem na dlugo zanim objela to forum i byla w porzadku, no, jako user. Teraz moze sie zrobila troszeczke bardziej asertywna, ale tylko troszeczke, wcale sie jej nie boje big_grinbig_grinbig_grin
                          • estella50 Re: Robert Biedroń 02.04.15, 17:52
                            Mało odważny a wziął się za prezydenturę!? i to zadłużonego miasta? Nie lepiej i spokojniej byłoby mu grzać dalej poselskie ławy?
                            Poza tym to właśnie on nie ukrywał, a właśnie jawnie jako gej działał i startował w politycznych wyborach. Nielekko mu było przecież na spotkaniach z wyborcami, mógł tego uniknąć np dalej pracując naukowo.
                            To jest twardy zawodnik, a nie mało odważny!
                            • narfi Re: Robert Biedroń 03.04.15, 13:16
                              To jest tak jak dyskusja o samobojcach, jedni twierdza, ze to akt wielkiej odwagi inni, ze tchrzostwo.
                              Dyskusje caly czas trwaja. werdyktu nie ma.
                              Podobnie jest z emigrantami. Jedni twierdza, ze wyjezdzaja ci najlepsi, najzaradniejsi, inni, ze to szczury uciekajace z tonacego statku. Zamiast zostac i latac dziury w kadlubie to oni spieprzyli. O, ile ja sie tego nasluchalem.

• estella50 Re: Robert Biedroń 02.04.15, 14:14
                No wiesz, spowiadać się tu na forum nie będę, zresztą co opcja, to co inne jest dla niej grzeszne wink
                Ale wylogowałam się i zalogowałam na nowo i wypowiedż Alfredki już (!) mi się wyświetliła i wiem, o co chodzi. Ciągle jednak jeszcze nie widzę u siebie opcji "odpowiedż z cytowaniem".

Ad rem: mniejszą wagę przywiązywałabym do różnorodności pochodzeniowej mieszkańców (chociaż to też ma niebagatelne znaczenie!) ile do poczucia bezkarności władz Słupska w szafowaniu społecznym pieniądzem dla własnego blichtru (bo doprawdy, aż 3 teatrów, 100-tysięcznemu miastu do życia nie trzeba, ważniejszy jest remont szkól, czy mieszkania komunalne).
                • narfi Re: Robert Biedroń 02.04.15, 16:08
                  No nic, moge troche banalow w swoim pierwszym dniu popisac.
                  Gdy sowieci weszli do Slupska miasto bylo puste. Pewnie wiekszosc tych bardziej zaradnych czy znaczacych zaokretowalo sie na MV Wilhelm Gustloff, ci ktorzy sie nie zalapali na pechowa lajbe zostali rozstrzelani, co na jedno wyszlo. Czyli nie ma zadnej ciaglosci pochodzeniowej mieszkancow dzisiejszego Slupska. Ci, ktorzy sa, to sami swoismile
                  Kultura to ta, ktora wyniesli z bialoruskich czy ukrainskich czworakow.No i tak to sie wiedzie i plecie, do dzisiaj.
                  • alfredka1 Re: Robert Biedroń 02.04.15, 17:57

Z tymi z czworaków to ogromnie przesadziłaś ....
                    Nie całą inteligencję na Kresach zdążyli sowieci wybić czy na Sybir "wysiedlić".
                    I nie obrażaj kultury prostych ludzi .
                    Mam 85 lat, pochodzę z Kresów i przykro mi to było czytać.
                    • wikul Re: Robert Biedroń 02.04.15, 18:20
                      alfredka1 napisała:

>
                      > Z tymi z czworaków to ogromnie przesadziłaś ....
                      > Nie całą inteligencję na Kresach zdążyli sowieci wybić czy na Sybir "wysiedlić
                      > ".
                      > I nie obrażaj kultury prostych ludzi .
                      > Mam 85 lat, pochodzę z Kresów i przykro mi to było czytać.

To spustoszenie w wiedzy i świadomości niektórych Polaków dokonały, skądinąd dobre i zabawne filmy Chęcińskiego. Przeciętnie bystry człowiek nie powinien jednak czerpać wiedzy historycznej z opowieści przesiedleńców spod Kołomyi.
                  • wikul Re: Robert Biedroń 02.04.15, 17:59
                    narfi napisał:

> No nic, moge troche banalow w swoim pierwszym dniu popisac.
                    > Gdy sowieci weszli do Slupska miasto bylo puste. Pewnie wiekszosc tych bardziej
                    > zaradnych czy znaczacych zaokretowalo sie na MV Wilhelm Gustloff, ci ktorzy si
                    > e nie zalapali na pechowa lajbe zostali rozstrzelani, co na jedno wyszlo. Czyli
                    > nie ma zadnej ciaglosci pochodzeniowej mieszkancow dzisiejszego Slupska. Ci, k
                    > torzy sa, to sami swoismile
                    > Kultura to ta, ktora wyniesli z bialoruskich czy ukrainskich czworakow.No i tak
                    > to sie wiedzie i plecie, do dzisiaj.

Tym którzy posługują się wyłącznie pogardliwymi stereotypami, wychowanych na filmie Sami Swoi, przypominam że na tzw. Ziemie Odzyskane przesiedlono lub sami się przesiedlili wybitni fachowcy, naukowcy i zwykli urzędnicy czy robotnicy. Ojcem mojego kolegi, gdy mieszkałem kiedyś w e Wrocławiu, był lwowski tramwajarz a drugiego naukowiec.
                    Niektórym durniom wydaje się że za Bugiem mieszkali wyłącznie Kargule i Pawlaki, nie wiedzieć czemu zasiedlający jakieś bliżej nieokreślone czworaki.
                    • alfredka1 Re: Robert Biedroń 02.04.15, 20:50
                      Dziękuję Przyjacielu smile)
                      • wikul Re: Robert Biedroń 02.04.15, 21:21
                        alfredka1 napisała:

> Dziękuję Przyjacielu smile)

Bardzo mi miło, odwzajemniam łącząc serdeczne Życzenia Świąteczne.
    • amityr Re: Robert Biedroń 03.04.15, 22:01
      Po raz pierwszy od dziesięciu lat na słupskim ratuszu 2 kwietnia nie wywieszono portretu Jana Pawła II w rocznicę jego śmierci. To decyzja Roberta Biedronia, który chce, by ratusz był "neutralny światopoglądowo". - W ten sposób pokazał swoją małość. Nie jest tak tolerancyjny, na jakiego się kreuje - skomentowała posłanka PiS Jolanta Szczypińska.
      www.tvn24.pl/pomorze,42/slupsk-zabraklo-portretu-papieza-na-slupskim-ratuszu,530016.html
      • pia.ed Re: Robert Biedroń 04.04.15, 13:44
        Nie wydaje mi się, aby Biedroń sam o tym zadecydował,
        tylko zrobił to wspólnie z Rada Miasta.
        To ze ileś lat temu o czymś zadecydowano nie musi trwać wiecznie ...
        • pia.ed Re: Robert Biedroń 08.04.15, 11:51
          Gość: libre

Pan Biedroń pokazał się w programie jako człowiek inteligentny, sympatyczny, zdystansowany do siebie, z poczuciem humoru i pozytywnym stosunkiem do ludzi.
          Pani Kaczorowska pokazała się niestety jako głupiutka, naiwna gąska i nie chodzi tu nawet o jej poglądy (każdy może mieć swoje), ale o poziom argumentacji. Intelektualnie to jest niestety jeszcze dziecko smile

www.plotek.pl/plotek/1,111483,17717137,Kaczorowska_w_ostrym_sporze_z_Biedroniem__Jezeli_adoptujecie.html#Prze
          • amityr Re: Robert Biedroń 08.04.15, 19:09
            pia.ed napisała:

> Gość: libre
            >
            > Pan Biedroń pokazał się w programie jako człowiek inteligentny, sympatyczny, zd
            > ystansowany do siebie, z poczuciem humoru i pozytywnym stosunkiem do ludzi.
            > Pani Kaczorowska pokazała się niestety jako głupiutka, naiwna gąska i nie chodz
            > i tu nawet o jej poglądy (każdy może mieć swoje), ale o poziom argumentacji. In
            > telektualnie to jest niestety jeszcze dziecko smile

>
            Nie jest tak źle widziałem ją w wywiadzie z Wojtkiem Jagielskim i nie mogę powiedzieć nic złego. Wychowana w tradycyjnej rodzinie polskich katoli. Ale na miejscu Biedronia na pytanie co by odpowiedział gdzie jest mama, odpowiedziałbym jej , że w kiciu, tata też. Hehehe
    • wikul Biedroń pisze do Kopacz ws. problemów finansowych 19.06.15, 00:18
      Po tym, jak sąd nakazał spłatę zaległych 24 mln zł za niedokończoną budowę aquaparku, "Słupsk stanął na krawędzi katastrofy finansowej". By ratować budżet, prezydent miasta wysłał pismo m.in. do samej szefowej rządu. Robert Biedroń liczy, że premier udzieli "bezzwrotnego wsparcia finansowego umożliwiającego spłatę zobowiązań". ...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18147084,Biedron_pisze_do_Kopacz_ws__problemow_finansowych.html?lokale=wroclaw#BoxNewsLink

A cyrku nie wpuszcza. Cyrkowe pieniądze śmierdzą?
      • pia.ed Re: Biedroń pisze do Kopacz ws. problemów finanso 19.06.15, 01:00
        A ile milionow zarobi Slupsk wpuszczajac cyrk do miasta?
        • czuk1 Re: Biedroń pisze do Kopacz ws. problemów finanso 19.06.15, 06:49
          To przesada i tylko utrwalanie dobrej opinii przez Biedronia. Cyrk przyjężdza na 1-2 dni i jedzie dalej. Tresura zwierząt i ich występy w cyrkach są powszechne. Chce walczyć z wiatrakami ?

Jaka tam forsa dla miasta..... symboliczna.
          • aga-kosa Re: Biedroń pisze do Kopacz ws. problemów finanso 19.06.15, 08:47

Podobno miasto zarobiłoby na występach cyrku 1 500 zł.
            Nie powiedział ile kosztowałoby sprzątanie po imprezie.
            Teraz miasto i Biedroń są na ustach całej Polski. W dodatku ma za sobą sympatię myślących ludzi. aga
            • amityr Re: Biedroń pisze do Kopacz ws. problemów finanso 19.06.15, 09:37
              Długi Biedroń musi spłacać po przedniej ekipie, która nieźle się obłowiła. Tak jest w całej Polsce.Banda solidarnych złodzieii
              • wikul Re: Biedroń pisze do Kopacz ws. problemów finanso 19.06.15, 20:01
                amityr napisał:

> Długi Biedroń musi spłacać po przedniej ekipie, która nieźle się obłowiła. Tak
                > jest w całej Polsce.Banda solidarnych złodziei

Poprzedniego prezydenta (chyba z SLD) wybierano od 2002 r. Kto go wybierał? Na początku 2014 r. lokalne władze PO zwróciły się do CBA w sprawie propozycji, jaką mieli dostać od lewicowych władz Słupska. ...

www.tvn24.pl/pomorze,42/po-donosi-do-cba-na-wladze-slupska-dawali-stanowiska-za-poparcie,416003.html
                www.tvn24.pl/pomorze,42/slupsk-musi-zaplacic-20-mln-zl-bylemu-wykonawcy-aquaparku,550692.html

Gdy Biedroń ubiegał się o prezydenturę wiedział że miasto jest zadłużone na ca 260 milionów.
                • estella50 Re: Biedroń pisze do Kopacz ws. problemów finanso 19.06.15, 20:15
                  Na szczęście mieszkańcy Słupska wybierając Biedronia na prezydenta okazali się racjonalistami. Zaufali mu, bo uczciwie sprawował swój mandat posła z ziemi słupskiej. Jestem przekonana, że z tym gigantycznym zadłuźeniem też sobie poradzi. To twardy zawodnik wink
                  • wikul Re: Biedroń pisze do Kopacz ws. problemów finanso 19.06.15, 20:20
                    estella50 napisała:

> Na szczęście mieszkańcy Słupska wybierając Biedronia na prezydenta okazali się
                    > racjonalistami. Zaufali mu, bo uczciwie sprawował swój mandat posła z ziemi słu
                    > pskiej. Jestem przekonana, że z tym gigantycznym zadłuźeniem też sobie poradzi.
                    > To twardy zawodnik wink

Nie jestem optymistą w tej sprawie. Może zapłacić za nieswoje grzechy dokładając drobne własne.
                    • estella50 Re: Biedroń pisze do Kopacz ws. problemów finanso 19.06.15, 20:43
                      Jednak jeśli jemu się uda, to będzie jednym z nielicznych polityków, którzy własną, uczciwą pracą, a nie intrygami, gołosłowiem, aktywnością w mediach dochrapali się atrakcyjnej posady, albo funkcji.
                      PS: jeśli Biedroń wiedział o tym zadłużeniu, to tym większy mój szacunek, że podjął się tak trudnego zadania, chociaż mógł zdobywać polityczne punkty łatwiejszym i przyjemniejszym sposobem smile
            • pia.ed Biedroń pisze do Kopacz ... 19.06.15, 12:09
              Dla mnie trzy teatry w 100-tysiecznym miescie to gruba przesada ...
              Utrzymanie budynkow musi kosztowac mase pieniedzy, a do przedstawien
              wiadomo ze miasto grubo doplaca ...
              Ale kiedy tylko rozeszla sie (falszywa) wiesc, ze Biedron chce zlikwidowania jednej sceny, rozpoczely sie gwaltowne protesty kulturalnej elity Slupska!

W moim 300 000 -nym miescie wystarczy jedna scena, na ktorej pokazuje sie na zmiane opery, operetki i sztuki teatralne - z czego korzystaja mieszkancy Malmö, a takze widzowie zjezdzajacy sie turystycznym autobusami z miejsowosci lezacych 100 - 150 km od Malmö.

Miasto doplaca do tej rozrywki z naszych podatkow, i rozlegaja sie glosy, ze placacy podatki w innych miastach wielbiciele kultury, zeruja na podatnikach z Malmö ...

• czuk1 Re: Biedroń pisze do Kopacz ... 19.06.15, 12:35
                W Słupsku ? O dwa teatry za dużo.
                • estella50 Re: Biedroń pisze do Kopacz ... 19.06.15, 13:44
                  Poprzednia władza Słupska była mocno chora na megalomanię. Do jej objawów zaliczam nie tylko dwa nadprogramowe teatry, ale też ten słynny niedokończony akwapark.
                  Nie wiem, czy jest, ale powinno być prawo karzące za nieracjonalne, niezgodne z zasadami ekonomii, nieuzasadnione decyzje wpędzające niebogate przecież miasto w potężne długi.
                  Ile mamy takich miast, prezydentów, czy burmistrzów?
                  • jaga_22 Re: Biedroń pisze do Kopacz ... 19.06.15, 14:04
                    art,z lutego.

Niewiele konkretnych wniosków, co zrobić ze słupskim akwaparkiem, padło na pierwszym posiedzeniu specjalnego zespołu ds. Trzech Fal.

Słupsk nie ma nie tylko pieniędzy na dokończenie tego projektu, ale i na ponoszenie kosztów eksploatacji - nie ukrywał radny Krzysztof Kido, podczas piątkowego spotkania w ratuszu.

Częściowym ratunkiem miałaby być komercjalizacja powierzchni parku wodnego. Prywatni inwestorzy w zamian za zwolnienia podatkowe i czynsz mieliby wykończyć wyższe kondygnacje, które teraz pozostają w stanie surowym. Pomóc mogłaby też instalacja pomp ciepła i ogniw fotowoltaicznych, co zmniejszyłoby zapotrzebowanie na ciepło z elektrociepłowni. Przypomnijmy, lokalizację akwaparku wybrano właśnie ze względu na bliskość ciepłowni.

www.gp24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20150223/SLUPSK/150229925
            • wikul Re: Biedroń pisze do Kopacz ws. problemów finanso 19.06.15, 19:14
              aga-kosa napisała:

> Teraz miasto i Biedroń są na ustach całej Polski. W dodatku ma za sobą sympatię
              > myślących ludzi ... tak jak on.
              • iryska2604 Re: Biedroń pisze do Kopacz ws. problemów finanso 19.06.15, 19:24
                Nie śledziłam tego wątku i trochę mi umknęło. Chciałam tylko powiedzieć że popieram go zawsze. Madry człowiek. Mała uwaga do dyskusji z A. Kaczorowską .Padło tam pytanie czego potrzebuje dziecko? Chodziło o mamę. A ja mam takie pytanie - czego potrzebują dzieci z domów dziecka porzucone przez matki?
    • wikul Re: Robert Biedroń 19.06.15, 20:19
      O Biedroniu mieszkańcy mówią z małym entuzjazmem ("Nic nie zrobił, ale co on mógł?"), za to o poprzedniej władzy - z czystą nienawiścią. Bo w mieście bieda. Mimo ogólnego exodusu brakuje 1 tys. mieszkań dla najuboższych rodzin (zrujnowane pustostany potrzebują elementarnego remontu, zanim będzie je można bezpiecznie zasiedlić). Ale parę lat temu ówczesny prezydent Kobyliński postanowił, że za grubą kasę wybuduje sobie pomnik, czyli aquapark. Kompletnie niepotrzebny, bo 5 km od Słupska, w Redzikowie, jeden aquapark już jest. I kawałek dalej na północ, w Ustce - drugi. Nie mówiąc o morzu. ...

... Pobyt na Pomorzu był niezwykle interesujący. Słupszczanie mówią, że u nich ci sami ludzie, którzy wybrali Biedronia, teraz głosowali na Kukiza. Z prostej przyczyny: to dla nich taki sam kosmita. Mają coraz gorzej, a od rządzących słyszą, że jest coraz normalniej. Więc za normalność już dziękują. Wolą zielonego geja. Ale tak samo wolą rockmana z obłędem w oczach, bełkoczącego dziadka z muszką albo św. Dudę, co łapie hostię w locie. W lewo czy w prawo, byle dalej od centrum. Bo w centrum tylko martwy Sienkiewicz i twarde, kamienne upokorzenie. ...

wyborcza.pl/1,75968,18173741,Slupsk_tonie__W_aquaparku__a_ksiazki___w_rabatach.html#ixzz3dX7ywCHi
      • amityr Re: Robert Biedroń 19.06.15, 20:53
        O Boże.
        • estella50 Re: Robert Biedroń 19.06.15, 20:56
          amityr napisał:

> O Boże.

Czy nie wzywasz nadaremno?!
          • amityr Re: Robert Biedroń 20.06.15, 08:05
            Jakby Ci szeptunka takie rzeczy napisała, to nawróciłabyś się szybciutko-jak Generał.
            • estella50 Re: Robert Biedroń 20.06.15, 09:23
              amityr napisał:

> Jakby Ci szeptunka takie rzeczy napisała, to nawróciłabyś się szybciutko-jak Ge
              > nerał.
              Nasze myśli chodzą różnymi ścieżkami, czasem się krzyżują, ale i tak inny widok mamy na horyzoncie smile
              • amityr Re: Robert Biedroń 20.06.15, 14:17
                estella50 napisała:
                > Nasze myśli chodzą różnymi ścieżkami, czasem się krzyżują, ale i tak inny widok
                > mamy na horyzoncie smile

Nie znamy ścieżki przeznaczenia,
                Mimo , że krzyżują się spojrzenia.
                Horyzont zlewa się z widnokręgiem,
                Ja już nie zostanę księdzem.
                • estella50 Re: Robert Biedroń 20.06.15, 16:24
                  amityr napisał:

> estella50 napisała:
                  > > Nasze myśli chodzą różnymi ścieżkami, czasem się krzyżują, ale i tak inny
                  > widok
                  > > mamy na horyzoncie smile

>
                  > Nie znamy ścieżki przeznaczenia,
                  > Mimo , że krzyżują się spojrzenia.
                  > Horyzont zlewa się z widnokręgiem,
                  > Ja już nie zostanę księdzem.

smile smile smile
    • wikul „Prawo” Biedronia 21.06.15, 11:35
      Zrealizowany przez prezydenta Słupska Roberta Biedronia postulat, by do tego miasta nie wjeżdżał ze swoim programem cyrk, odbił się szerokim echem w mediach, ale nie wybrzmiała bardzo ważna, moim zdaniem, kwestia. Otóż akceptacja dla takiego działania prezydenta Biedronia, to faktyczne przyzwolenie na łamanie prawa lub zmiana ustrojowa.

Prezydent miasta nie ma uprawnień, by ograniczać czy zakazywać legalnie działającym podmiotom działalności gospodarczej. Prezydent, burmistrz czy wójt nie są od tego, by wyznaczać konkretnym przedsiębiorcom czy grupom (branżom) przedsiębiorców, co oraz gdzie wolno im robić w ramach prowadzonego przez nich biznesu. Podobnie z działalnością artystyczną, którą w dużej mierze jest sztuka cyrkowa. Jeśli w działalności tego konkretnego cyrku (Cyrk Arena) nie dopatrzono się złamania lub naruszenia obecnie obowiązującego prawa, to można, w ramach istniejącego prawa, organizować protesty społeczne, pikiety, demonstracje przeciw działalności tego cyrku, ale nie wolno mu niczego nakazywać ani zakazywać na drodze administracyjnej. ...
      To nie śmiechy chichy. To twarde reguły gospodarcze oraz prawa obywatelskie. Jeśli Biedroniowi ujdzie płazem nie wpuszczenie do Słupska cyrku Arena, to wcześniej czy później inny włodarz zakaże sprzedawać mięso i wędliny, a ktoś inny nakaże sklepom i zakładom usługowym instalowanie klimatyzacji (oczywiście dla dobra klientów). ...

I na koniec refleksja, która przyszła mi do głowy tuż po tym, jak pierwszy raz przeczytałem o pomyśle Biedronia:

„Jeśli prezydent Słupska Robert Biedroń nie chce występów cyrkowych i w ślad za tym idzie zakaz administracyjny, to - analogicznie - w innym mieście prezydent nie zechce Parady Równości i wprowadzi dla niej zakaz. OK.?”

www.prawica.net/41725
      • estella50 Re: „Prawo” Biedronia 21.06.15, 13:10
        Od lat na świecie i w Polsce mają miejsce protesty przeciwko wykorzystywaniu dzikich zwierząt dla potrzeb rozrywki. Wiele miast u nas w kraju wydało zakaz organizowania przedstawień cyrkowych z udziałem zwierząt. Telewizja Polska odmawia transmitowania tych przedstawień, Ministerstwo Edukacji wydało zakaz propagowania tego typu rozrywki w szkołach i przedszkolach.
        Zakaz wjazdu cyrkom z tresurą dzikich zwierząt obowiązuje w krajach skandynawskich, Austrii, w wielu miastach Anglii, Australii, Nowej Zelandii, Kanadzie, USA, Szwajcarii i wielu innych państwach.
        Pokazy dzikich zwierząt są zjawiskiem nieetycznym i niehumanitarnym z powodu warunków, w jakich są one przewożone i przetrzymywane, z powodu zmuszania ich do wykonywania czynności niezgodnych z naturą tych dzikich zwierząt, tresury za pomocą fizycznych kar, zadawania bólu i cierpienia.
        www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&uact=8&ved=0CDMQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.mmtrojmiasto.pl%2Fartykul%2Fsmutny-los-zwierzat-w-cyrku-zalewskm%2C3001840%2Cart%2Ct%2Cid%2Ctm.html&ei=ZpSGVZyrJaHgywPBi4aQAg&usg=AFQjCNH4XnL9xYqXHGKddhH9BidNI2FdXQ&sig2=8DO19V5b64rWReH0dK6Y5Q&bvm=bv.96339352,d.bGQ
        • wikul Re: „Prawo” Biedronia 22.06.15, 16:05
          estella50 napisała:

> Od lat na świecie i w Polsce mają miejsce protesty przeciwko wykorzystywaniu dz
          > ikich zwierząt dla potrzeb rozrywki. Wiele miast u nas w kraju wydało zakaz org
          > anizowania przedstawień cyrkowych z udziałem zwierząt. Telewizja Polska odmawia
          > transmitowania tych przedstawień, Ministerstwo Edukacji wydało zakaz propagowa
          > nia tego typu rozrywki w szkołach i przedszkolach. ...

To bardzo źle bo to oznacza że nie jesteśmy państwem prawa tylko państwem gdzie prawo jest stosowane instrumentalnie. Co innego protesty a co innego nieformalne zakazy. Teraz czekam aż jakiś prawicowy burmistrz zakaże organizowania t.zw.parady równości.
          • estella50 Re: „Prawo” Biedronia 22.06.15, 17:01
            wikul napisał:

> estella50 napisała:
            >
            > > Od lat na świecie i w Polsce mają miejsce protesty przeciwko wykorzystyw
            > aniu dz
            > > ikich zwierząt dla potrzeb rozrywki. Wiele miast u nas w kraju wydało za
            > kaz org
            > > anizowania przedstawień cyrkowych z udziałem zwierząt. Telewizja Polska
            > odmawia
            > > transmitowania tych przedstawień, Ministerstwo Edukacji wydało zakaz pro
            > pagowa
            > > nia tego typu rozrywki w szkołach i przedszkolach. ...
            >
            > To bardzo źle bo to oznacza że nie jesteśmy państwem prawa tylko państwem gdzie
            > prawo jest stosowane instrumentalnie. Co innego protesty a co innego nieformal
            > ne zakazy. Teraz czekam aż jakiś prawicowy burmistrz zakaże organizowania t.zw.
            > parady równości.

To jest bardziej skomplikowane. 2 lata temu przyjęto ustawę, w której w prawne ramy ujęto sytuację zwierząt gospodarskich, zwierząt laboratoryjnych, a także zwierząt używanych do rozrywki. Prawo jest, ale nie ma przepisów wykonawczych. Minister rolnictwa, odpowiedzialny za to, od 2 lat nie może tym prawem się zająć. A dlaczego? wiadomo- chodzi o rolników. Bo musieliby zacząć inaczej dbać o trzodę i bydło. A także o psa przy budzie.

A wg mnie, to prezydent czy burmistrz ma uprawnienia, żeby zgodzić się (albo nie) na jakiś publiczny koncert, paradę, czy cyrk. Jest gospodarzem! Inna sprawa, że Biedroń oparł się o niezgodę Rady Miasta, a inny włodarz może wziąć pod uwagę np protesty mieszkańców.
            • wikul Re: „Prawo” Biedronia 22.06.15, 19:06
              estella50 napisała:

> A wg mnie, to prezydent czy burmistrz ma uprawnienia, żeby zgodzić się (albo ni
              > e) na jakiś publiczny koncert, paradę, czy cyrk. Jest gospodarzem! Inna sprawa,
              > że Biedroń oparł się o niezgodę Rady Miasta, a inny włodarz może wziąć pod uwa
              > gę np protesty mieszkańców.

Niezupełnie. Pamiętam jak Lech Kaczyński jako prezydent Warszawy zabronił parady homoseksualistów i chyba NSA stwierdził że nie miał do tego prawa. Ale zgadzam się że panuje jakiś niekonsekwentny chaos prawny.
              • estella50 Re: „Prawo” Biedronia 22.06.15, 19:20
                Może to kwestia motywacji? Nie można ot, tak sobie wolnym obywatelom w demokratycznym kraju czegoś zabraniać. Można zabronić, jeśli impreza będzie godzić w dobro innych, zakłócać ład, być w niezgodzie z wartościami konstytucyjnymi.

Parada, to już nie jest tylko gejowska. Nazywa się ją paradą równości i obejmuje różne mniejszości, które czują się nierównoprawne: niepełnosprawnych intelektualnie czy fizycznie, bezdomnych, kobiety, a także gejów.
                • jaga_22 Robert Biedroń 24.06.15, 12:02
                  Słupsk na razie nie zapłaci prawie 25 milionów złotych firmie Termochem za budowę parku wodnego Trzy Fale. Gdański sąd okręgowy wstrzymał w całości wykonanie wyroku Sądu Arbitrażowego. Samorządowcy zamierzają walczyć o uchylenie wyroku.

Cały tekst: trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,18221093,Egzekucja_Slupska_wstrzymana.html#ixzz3dyLgpsRx
                • wikul Re: „Prawo” Biedronia 24.06.15, 12:34
                  estella50 napisała:

> Parada, to już nie jest tylko gejowska. Nazywa się ją paradą równości i obejmuj
                  > e różne mniejszości, które czują się nierównoprawne: niepełnosprawnych intelekt
                  > ualnie czy fizycznie, bezdomnych, kobiety, a także gejów.

To jest marzenie aktywistów LGBT ale życie jak to życie. Wielu niepełnosprawnych nie chce razem bo uważają że to dla nich ujma. Jak protestowali pod Sejmem to homoseksualistów nie wołali. Zresztą, czy to jest odpowiednie towarzystwo dla dzieci z zespołem Downa?

https://s3.flog.pl/media/foto_middle/2910856_parada-rownosci-w-polsce-cd-.jpg
                  • pia.ed Re: „Prawo” Biedronia 24.06.15, 21:40
                    wikul napisał:

> ... czy to jest odpowiednie towarzystwo dla dzieci z zespołem Downa? ...

Dzieci z zespolem Downa to tylko rozbawi, bo ci panowie wygladaja smiesznie.
                    Czy zmierzasz do tego, ze dzieci beda sie im przygladaly z niesmakiem?
                    Na pewno nie beda ... chyba ze ich babcia (moherowa) nastawi negatywnie do Parady.

>
                    > https://s3.flog.pl/media/foto_middle/2910856_parada-rownosci-w-polsce-cd-.j
> pg
                    • wikul Re: „Prawo” Biedronia 24.06.15, 22:04
                      pia.ed napisała:

> Dzieci z zespolem Downa to tylko rozbawi, bo ci panowie wygladaja smiesznie.
                      > Czy zmierzasz do tego, ze dzieci beda sie im przygladaly z niesmakiem?
                      > Na pewno nie beda ... chyba ze ich babcia (moherowa) nastawi negatywnie do Para
                      > dy.

Rzeczywiście, zabawne. A dzieci będą pękały ze śmiechu.

https://kurzastopa.blog.onet.pl/files/2013/02/nowypi%C4%99kny-%C5%9Bwiat.jpg
                      • estella50 Re: „Prawo” Biedronia 24.06.15, 22:34
                        Oj, wikul, nie przesadzaj! Nie wiem, skąd wziąłeś to zdjęcie, ale na pewno nie z polskiej parady, bo dzwoniłby wszystkie dzwony we wszystkich parafiach!
                        Parady się cywilizują, już nie są takie obrazoburcze.
                        pia.ed ma rację - dzieci nie oburzają się, nie obrażają i nie zwracają uwagi na inny kolor skóry, wyznanie, płeć, czy ubiór. Dopóki jakiś dorosły im nie powie, że to bee...
                      • pia.ed Re: „Prawo” Biedronia 24.06.15, 22:41
                        wikul napisał:

Rzeczywiscie zabawne. A dzieci będą pękały ze śmiechu.

Gdzie Ty wikul te zdjecia znajdujesz? W Sztokholmie podczas zeszlorocznej, trwajacej kilka godzin Parady, takich rzeczy nie bylo ... Pewnie dlatego, ze co roku ida w niej czlonkowie szwedzkiego rzadu i wielu hetero popierajacych idee parady, miedzy innymi rodzice gejow, ktorzy sie swoich dzieci nie wstydza...
                        • wikul Re: „Prawo” Biedronia 24.06.15, 23:11
                          pia.ed napisała:

> Gdzie Ty wikul te zdjecia znajdujesz? W Sztokholmie podczas zeszlorocznej,
                          > trwajacej kilka godzin Parady, takich rzeczy nie bylo ... Pewnie dlatego,
                          > ze co roku ida w niej czlonkowie szwedzkiego rzadu i wielu hetero popierajac
                          > ych idee parady, miedzy innymi rodzice gejow, ktorzy sie swoich dzieci nie w
                          > stydza...

Wujka Googla nie znasz?

www.google.pl/search?q=parada+r%C3%B3wno%C5%9Bci&hl=pl&rlz=1T4ASUM_plPL591PL591&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=aRyLVdK6MYG5sQH7-ouABg&ved=0CDEQsAQ&biw=800&bih=435
                        • wikul Przyszły model polskiej rodziny 24.06.15, 23:25
                          https://pu.i.wp.pl/k,Mjc4NTIwNzIsMzM1NTIw,f,Zdjecia-0294.jpg
                          • estella50 Re: Przyszły model polskiej rodziny 24.06.15, 23:44
                            Takich upozowanych fotek znajdziesz na pewno więcej. Zresztą i w życiu realnym, obok nas, żyją pary gejów, lesbijek. Są też tacy ludzie, którzy porzucają swoje rodziny, dom i zamieszkują szałas w Bieszczadach i hodują owce.
                            Wiele takich niestereotypowych modeli życia funkcjonuje we współczesnym społeczeństwie. I co w tym nagannego, śmiesznego, dziwnego, czy niegodnego? Przecież nikogo nie krzywdzą.
                            Żyj wg własnego modelu i daj żyć innym tak jak chcą. Nie ma obowiązku ich naśladować!
                            • jaga_22 Re: Przyszły model polskiej rodziny 25.06.15, 10:44
                              Przejrzałam kilka razy stronę z Google podanego przez vikula
                              i nie znalazłam takiego zdjęcia.
                              • aga-kosa Re: Przyszły model polskiej rodziny 25.06.15, 11:54
                                Myślę, że Biedronia ludzie powinni ocenić za rozsadek w wydawaniu publicznych pieniędzy a nie za jego orientację.
                                Byłoby wzorcowym postępowaniem aby poprzedni prezydent ze swoją "radą" pokrył przynajmniej część kosztów jakie miasto musi ponosić za ich nierozsądne decyzje. aga
                                • pia.ed Re: Przyszły model polskiej rodziny 25.06.15, 20:33
                                  Wydaje mi sie, ze w Slupsku mieszkancy nie zwracaja uwagi na jego orientacje
                                  bo go jednak wybrali ... To tylko wikul nie moze mu tego wybaczyc wink

aga-kosa napisała:

> Biedronia ludzie powinni ocenić za rozsadek w wydawaniu publicznych pieniędzy a nie za jego orientację.

• iryska2604 Re: Przyszły model polskiej rodziny 25.06.15, 21:08
                                    A ja powiem tak - w życiu mi nawet do głowy nie przychodzi zeby grzebać w necie w poszukiwaniu zdjęć z parady. Nie z powodu pruderii -tylko ze nie widzę problemu w tym ze zyja ludzie odmienni i z innymi poglądami niz mój. I gyby taka parada przechodziła obok mnie wcale nie wywołalaby u mnie żadnych emocji. Gdyby ludzie nie wałkowali bez przerwy tematu jacy to oni są be to i te parady straciły by rację bytu.A Biedroń i tak robi dobrą robotę i zdaje sie o tym miał traktować ten wątek. A jeśli ktoś lubi oglądać zdjęcia z parady to sorki , ale niech to sobie robi przed swoim komputerem, ok?
      • pia.ed Re: „Prawo” Biedronia 21.06.15, 18:49
        Nie wiem czy cyrk mozna nazwac dzialalnoscia gospodarcza.
        A jesli tak, to działalnością gospodarcza jest takze burdel i agencja towarzyska,
        a takie nie bylyby chyba mile widziane np. w Czestochowie? wink

Co do cyrku w Slupsku to wiem, ze Biedron dal tylko wniosek, a poparla go Rada Miasta.
        • amityr Re: „Prawo” Biedronia 21.06.15, 19:15
          pia.ed napisała:

> Nie wiem czy cyrk mozna nazwac dzialalnoscia gospodarcza.
          > A jesli tak, to działalnością gospodarcza jest takze burdel i agen
          > cja towarzyska
          ,
          > a takie nie bylyby chyba mile widziane np. w Czestochowie? wink

He,he,he przecież w Częstochowie są AT oraz cała masa nie zarejestrowanych. Moja znajoma "burdel mama" powiedziała, żeby nie alumni i księża to by już kilka razy zbankrutowała. Na tych zawsze może liczyć. maja nawet zniżki. dawno jej nie widziałem i może coś się zmieniło.
          • pia.ed Re: „Prawo” Biedronia 21.06.15, 21:16
            PEWNIE JUZ SIE WZBOGACILI I ZNIZEK NIE MAJA ...

> .... maja nawet zniżki. dawno jej nie widziałem i może coś się zmieniło.
            • amityr Re: „Prawo” Biedronia 21.06.15, 21:39
              Jak Cię piad nie lubić ale molestował nie będę.Ale jak mówi mówi cygański zięć to tylko..boca a boca.
              • pia.ed Biedroń usunął portret papieża z gabinetu 22.06.15, 02:09
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,18183160.html#MTstream

Biedroń usunął z ratusza obraz Jana Pawła II.

- Dla wielu osób decyzja prezydenta była oburzająca. Przecież ten obraz znalazł się w urzędzie w wyniku decyzji prawowitej władzy, która nadała papieżowi tytuł Honorowego Obywatela - mówi ksiądz proboszcz Zbigniew Krawczyk ze Słupska na łamach "Gościa Niedzielnego".
                - Obraz będzie u nas wisiał do czasu, kiedy być może następny prezydent zgodzi się, aby wrócił on na swoje miejsce - dodał.

Obraz Jana Pawła II pojawił się w gabinecie prezydenta Słupska po tym jak Rada Miasta nadala papieżowi tytuł Honorowego Obywatela w roku 2003. Prezydentem Słupska był wtedy Maciej Kobyliński, członek SLD, wcześniej PZR.
                • estella50 Re: Biedroń usunął portret papieża z gabinetu 22.06.15, 09:09
                  Oj, naraża się Biedroń, naraża!
                  Jeśli jednak portret JPII, jako honorowego obywatela Słupska, miałby wisieć w gabinecie prezydenta, to powinny znależć się tam również portrety wszystkich innych honorowych obywateli (kilkanaście osób).
                  Dla mnie najlepszym miejscem na galerię wszystkich honorowych byłby np hol siedziby prezydenta, albo sala posiedzeń rady. W każdym razie miejsce odpowiednio godne i odwiedzane przez obywateli.
                  • pia.ed Re: Biedroń usunął portret papieża z gabinetu 22.06.15, 10:03
                    Rzeczywiscie sie naraża... ale dyskutanci popieraja jego postepowanie! smile
                    • estella50 Re: Biedroń usunął portret papieża z gabinetu 22.06.15, 10:11
                      Nie zapominaj o sile głosu proboszcza słupskiego i biskupa kołobrzesko-koszalińskiego, który podczas homilii zdecydowanie skrytykował prezydenta Biedronia.
                      • pia.ed Re: Biedroń usunął portret papieża z gabinetu 22.06.15, 10:40
                        estella50 napisała:

> Nie zapominaj o sile głosu proboszcza słupskiego i biskupa kołobrzesko-koszaliń
                        > skiego, który podczas homilii zdecydowanie skrytykował prezydenta Biedronia.

Oczywiscie przeczytalam ... ale jak na razie Biedron ma silna pozycje w Slupsku
                        i raczej zwolnienie z pracy mu nie grozi wink
                        • wikul Re: Biedroń usunął portret papieża z gabinetu 22.06.15, 16:14
                          pia.ed napisała:

> Oczywiscie przeczytalam ... ale jak na razie Biedron ma silna pozycje w Slupsku
                          > i raczej zwolnienie z pracy mu nie grozi

Jaką ma pozycję to się okaże gdy wlezie z długu.
                  • wikul Re: Biedroń usunął portret papieża z gabinetu 22.06.15, 16:12
                    estella50 napisała:

> Oj, naraża się Biedroń, naraża!
                    > Jeśli jednak portret JPII, jako honorowego obywatela Słupska, miałby wisieć w g
                    > abinecie prezydenta, to powinny znależć się tam również portrety wszystkich inn
                    > ych honorowych obywateli (kilkanaście osób).
                    > Dla mnie najlepszym miejscem na galerię wszystkich honorowych byłby np hol sied
                    > ziby prezydenta, albo sala posiedzeń rady. W każdym razie miejsce odpowiednio g
                    > odne i odwiedzane przez obywateli.

Dobry pomysł ale nie ostentacyjne "wyrzucanie". I on marzy o prezydenturze Polaki?
                • wikul Re: Biedroń usunął portret papieża z gabinetu 22.06.15, 16:10
                  pia.ed napisała:

> Biedroń usunął z ratusza obraz Jana Pawła II.
                  >
                  > - Dla wielu osób decyzja prezydenta była oburzająca. Przecież ten obraz znal
                  > azł się w urzędzie w wyniku decyzji prawowitej władzy, która nadała papieżowi t
                  > ytuł Honorowego Obywatela - mówi ksiądz proboszcz Zbigniew Krawczyk ze Słups
                  > ka na łamach "Gościa Niedzielnego"
                  .
                  > - Obraz będzie u nas wisiał do czasu, kiedy być może następny prezydent zgodzi
                  > się, aby wrócił on na swoje miejsce - dodał.
                  >
                  > Obraz Jana Pawła II pojawił się w gabinecie prezydenta Słupska po tym jak Rada
                  > Miasta nadala papieżowi tytuł Honorowego Obywatela w roku 2003. Prezydentem
                  > Słupska był wtedy Maciej Kobyliński, członek SLD, wcześniej PZR.

Obawiam się że Biedroń nie doczeka końca kadencji. Wielu jest takich którzy tylko czekają aż mu się noga podwinie. Na co mu wojna z połową Słupska?
                  • pia.ed Re: Biedroń usunął portret papieża z gabinetu 22.06.15, 17:21
                    Maciej Kobylinski doczekal konca kadencji, i byl wybrany na nastepne wink
                    To wlasnie ten, ktory zaczal budowac Aquapark, skutkiem czego Slupsk
                    tonie dzis w dlugach ...

Niemal 24 mln zł to odszkodowanie, które Słupsk musi zapłacić firmie Termochem za niedokończoną budowę aquaparku. Obecne rozstrzygnięcie jest wyjątkowo niekorzystne dla miasta, Słupsk stanął na krawędzi katastrofy finansowej ... Roczny budżet Słupska to ok. 500 mln zł, więc odszkodowanie w kwocie 24 mln zł to rzeczywiście poważny cios dla miasta tej wielkości. Dodatkowo Słupsk jest zadłużony na ponad 260 mln zł.

Biedroń zaznacza też po raz kolejny, że za problemy miasta jest odpowiedzialny
                    jego poprzednik, Maciej Kobyliński
                    . "Już w grudniu 2014 r., chcąc zapoznać się z sytuacją finansową miasta, zleciłem przeprowadzenie dogłębnej analizy.

Wyniki okazały się druzgocące"... Wszystkie dochody Słupska
                    władze przeznaczały na koszty utrzymania miasta,
                    a pieniądze na inwestycje czy spłaty kredytów pozyskiwano
                    z nowych pożyczek i zysków ze sprzedaży majątku.
        • wikul Re: „Prawo” Biedronia 22.06.15, 16:06
          pia.ed napisała:

> Co do cyrku w Slupsku to wiem, ze Biedron dal tylko wniosek, a poparla
          > go Rada Miasta.

To nie ma znaczenie, przekroczyli swoje uprawnienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka