Dodaj do ulubionych

Dlaczego nie na PiS

21.10.15, 18:40
wyborcza.pl/1,75968,19043551,dlaczego-nie-na-pis.html#ixzz3p8hbQ3qS
Jeżeli ktoś nie ma dostępu to przytaczam w całości.

Dlaczego nie na PiS

Wyborcy i zwolennicy PO są mało zaciekli w wyrażaniu swego poparcia. Nie mają klubów zrzeszających najbardziej oddanych. Nie tworzą grup gwiżdżących i buczących w czasie państwowych uroczystości i pogrzebów
Należę do tych, którzy uważają, że w obecnej niebezpiecznej sytuacji międzynarodowej (agresywna polityka Putina, uchodźcy, Państwo Islamskie) Polska nie może się kierować zasadą "nasza chata z kraja" ani tym bardziej prowadzić polityki sprzecznej ze stanowiskiem Unii Europejskiej. Obawa, że nowy rząd po wyborach wygranych przez PiS nie będzie się trzymał tej zasady, jest uzasadniona wobec licznych wypowiedzi przedstawicieli tej partii. I to jest pierwszy powód, dla którego na PiS głosować nie będę.

Kaczyński podzielił Polaków

Ale powodów jest więcej. Warto je przypomnieć, choć większość dla ludzi starszych, pamiętających rządy Jarosława Kaczyńskiego w latach 2005-07, jest znana. To wtedy osobista ambicja, kłótliwość prezesa Prawa i Sprawiedliwości oraz nieumiejętność zawarcia kompromisu spowodowały rozejście się dwóch "solidarnościowych" partii: PO i PiS (po wygranych wyborach i odsunięciu SLD od władzy). Jedyne rozsądne rozwiązanie: koalicja dwóch partii "solidarnościowych", której wielu wyborców PO i PiS oczekiwało, okazała się niemożliwa. Wkrótce powstał rząd, którego wicepremierem Jarosław Kaczyński mianował warchoła. Dało to także początek niekończącym się kłótniom na polskiej scenie politycznej oraz podzieliło wyborców partii "solidarnościowych" na dwa wrogie obozy.

To zdumiewające, że prezes PiS nie rozumie, komu oddał największą przysługę. Nasza historia powinna mu przypominać, że taką Polskę - podzieloną, skłóconą, skoncentrowaną na wewnętrznych awanturach - najchętniej widzą na Kremlu. Notabene możliwości, jakie Rosjanie mają, aby dziś skutecznie oddziaływać na opinię publiczną w Polsce, są w dobie internetu nieograniczone. Czy trudno np. domyślić się, kto inspirował i podsycał nienawistne opinie o prezydencie Komorowskim w czasie majowych wyborów? Jego proukraińskie zaangażowanie przeszkadzało tylko Rosji Putina.

Szkodliwe irracjonalne myślenie

Nie chcę także głosować na polityków, którzy myślą irracjonalnie. Chodzi oczywiście o teorię zamachu na samolot prezydencki pod Smoleńskiem. Dla jej autorów nie mają znaczenia opinie ekspertów od katastrof lotniczych, fakty ani nagrania doprowadzone do ostatnich sekund. Liczą się opinie laików oraz upór w dowodzeniu czegoś, czego dowieść nie można. Ile szkody ta teoria przynosi, szerząc w Polsce legendę o poległych w wyniku spisku - pisano wielokrotnie.

Zwłaszcza mówienie o "krwi na rękach" polityków PO, którzy sprzymierzyli się z Putinem, aby zgładzić polskiego prezydenta, jest absurdalne i podłe. I w tym wypadku, na co również zwracano uwagę wiele razy, dwaj główni autorzy teorii, Jarosław Kaczyński i Antoni Macierewicz, oddają Putinowi przysługę - podsycając wojnę polsko-polską i ośmieszając nasz kraj.

Irracjonalne myślenie prowadzi do irracjonalnych zachowań, np. cofania się w czasie do wieków średnich. Tak było, gdy kapłan stojący obok prezesa Kaczyńskiego w czasie smoleńskiej miesięcznicy odprawiał egzorcyzmy, które miały wypłoszyć szatana z Pałacu Prezydenckiego za prezydentury Bronisława Komorowskiego. A zdawałoby się, że są granice, po przekroczeniu których zdrowy rozsądek wraca politykom. Okazuje się, że nie zawsze.

Są za to inne liczne powody, o których będę pamiętał, nie oddając głosu na PiS. Niejasny stosunek do Unii Europejskiej, której flagę posłanka tej partii nazwała "szmatą". Koncentrowanie się na drugorzędnych dla kraju problemach: walce z ideologią gender, z in vitro, ze związkami partnerskimi. Pomniki i celebra licznych świąt kościelnych i państwowych. Werbalny patriotyzm. Pochody z pochodniami, w których modlitwom towarzyszą nienawistne hasła oczerniające wszystkich, którzy - jak się zdaje - są innego zdania.

Razi także znana tendencja posłów euro-PiS-u do wnoszenia skarg na własny kraj i złego mówienia o Polsce. Ostatnio, jak pamiętamy, prezydent Duda poskarżył się prezydentowi Niemiec na brak sprawiedliwości w ojczyźnie.

Wodzowski PiS, blada PO

Wyborcy i zwolennicy Platformy Obywatelskiej są na pewno mniej zaciekli w wyrażaniu swego poparcia. Są rozproszeni i niezorganizowani. Nie mają klubów zrzeszających najbardziej oddanych. Nie tworzą grup gwiżdżących i buczących w czasie państwowych uroczystości i pogrzebów. Nie wierzą bezkrytycznie w każde słowo polityków PO. I nie wychodzą na ulice z pochodniami. Złowieszcze hasła i slogany fanatycznych zwolenników PiS raczej ich śmieszą, niż złoszczą. Także obelżywe i nienawistne hejty tchórzliwych, bo zawsze anonimowych PiS-owskich internautów traktowane są jako świadectwa ludzkiej głupoty.

To prawda: na tle zorganizowanej na wzór wodzowski, karnej partii Jarosława Kaczyńskiego Platforma Obywatelska wypada blado. Jej politycy popełnili ostatnio mnóstwo błędów. Byli niekompetentni, niemrawi, irytujący.

Seria kompromitujących zachowań (afera podsłuchowa), niedotrzymane obietnice przedwyborcze, wyraźne karierowiczostwo niektórych - wszystko to złożyło się na negatywny obraz tej partii. Osobiście do zarzutów mogę dodać absolutny brak zainteresowania problemem ochrony przyrody w Polsce (o czym pisałem w artykule " Leśne żniwa", "Wyborcza" z 29 września). A także dopuszczenie w czasie ośmioletnich rządów do zalania kraju alkoholem, co powoduje ogromne straty i szkody społeczne.

Jednak bezpieczniej z Platformą

Mimo to jako wyborca stojący przed dylematem, na kogo głosować, widzę zasadniczą różnicę między PiS a PO. Moim zdaniem politycy Platformy kierują się zdrowym rozsądkiem. Na pewno wierzą ekspertom w danej dziedzinie, a nie laikom.

Wątpię także, aby którykolwiek z nich aprobował wypędzanie szatana z jakiegokolwiek państwowego urzędu. Nie traktują polityków konkurencyjnych partii jako osobistych wrogów, którym nie podaje się ręki. Przeciwnie, często czekają z wyciągniętą ręką na rozmowy o istotnych sprawach kraju.

Są wyraźnie proeuropejscy, uznają integrację z Europą za cel najważniejszy, gwarantujący stabilny rozwój kraju i bezpieczeństwo. Dostrzegają jasno największe zewnętrzne zagrożenie dla Polski, które stanowi agresywna polityka putinowskiej Rosji. Oraz największe wyzwanie, jakim pozostaje wspomaganie Ukrainy walczącej z rosyjską agresją. Czego, jak się zdaje, ani prezes Kaczyński, ani prezydent Duda nie widzą dostatecznie jasno, za cel główny stawiając sobie walkę z PO. Natomiast demonstrowane przez ewentualnych koalicjantów PiS - Korwin-Mikkego i Pawła Kukiza - prorosyjskie i antyukraińskie nastawienie jest tylko odpowiedzią na pytanie, jaki rząd może powstać w Polsce po wyborach przegranych przez PO. Co moim zdaniem jest perspektywą w najwyższym stopniu niebezpieczną.

Podsumowując powyższe, oddam głos na Platformę. Jej rząd, mam nadzieję, zadba lepiej o sprawy kraju w skomplikowanej sytuacji międzynarodowej. Natomiast w razie przegranej w niewielkim stopniu PO jako partia opozycyjna może skutecznie powstrzymać irracjonalne i sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem działania nowego rządu.

Nigdy za wiele ostrzeżeń.
Obserwuj wątek
    • iryska2604 Re: Dlaczego nie na PiS 21.10.15, 19:17
      Zgadzam sie z autorem całkowicie.Kiedyś już napisałam że PO juz na starcie miała pod górkę.Pamiętacie powodzie? Pamiętacie kryzys? Przeszlismy przez to dosć łagodnie Polacy chcą mieć raj tu i teraz i to jak najmniejszym kosztem. Jest wiele niedociągnięć ,przez 25 lat rządziły wszystkie ugrupowania a wszystko sie skrupia teraz na PO. Wszyscy teraz obiecują, często gruszki na wierzbie, z obiecanek się nikogo nie rozlicza ,tylko sie dziwię ludziom.
    • estella50 Re: Dlaczego nie na PiS 21.10.15, 19:34
      Dobrze, że przytoczyłeś całość, bo u mnie już kłódeczka. Chociaż z tego forum, to chyba nikt na PiS nie zmierza głosować. Gdybyż tak treść tego artykułu trafiła pod pisowskie strzechy! Ale tam jest jak w sekcie: wódz jest wielki, zawsze ma rację, jego myśl sięga poza horyzont i żadne retrospektywy tego zapewne nie zmienią.
      Bardzo się boję tego, co nas czeka po 25.10.
      • wikul Re: Dlaczego nie na PiS 21.10.15, 19:59
        estella50 napisała:

> Dobrze, że przytoczyłeś całość, bo u mnie już kłódeczka. Chociaż z tego forum,
        > to chyba nikt na PiS nie zmierza głosować. Gdybyż tak treść tego artykułu trafi
        > ła pod pisowskie strzechy! Ale tam jest jak w sekcie: wódz jest wielki, zawsze
        > ma rację, jego myśl sięga poza horyzont i żadne retrospektywy tego zapewne nie
        > zmienią.
        > Bardzo się boję tego, co nas czeka po 25.10.

Nie ma co się bać. Przeżyliśmy potop szwedzki przeżyjemy i radziecki, jak kiedyś mawiano. Może to potrzebne by niektórym ludziom odświeżyć umysły.
        • estella50 Re: Dlaczego nie na PiS 21.10.15, 20:11
          Ale pisowcy mogą wprowadzić taki bajzel w gospodarce, że na nasze emerytury zabraknie!
          A więc: z jednej strony chcę, żeby ludność głosująca na PiS przekonała się na swoim żywym organizmie, czym kończy się danie władzy małym dyktatorom, a z drugiej boję się, że ucierpię na tym ja i inni zwykli zjadacze polskiego chleba.
          • wikul Re: Dlaczego nie na PiS 21.10.15, 22:15
            estella50 napisała:

> Ale pisowcy mogą wprowadzić taki bajzel w gospodarce, że na nasze emerytury zab
            > raknie!
            > A więc: z jednej strony chcę, żeby ludność głosująca na PiS przekonała się na s
            > woim żywym organizmie, czym kończy się danie władzy małym dyktatorom, a z drugi
            > ej boję się, że ucierpię na tym ja i inni zwykli zjadacze polskiego chleba.

Masz rację, byłbym nieszczery gdybym się tego nie obawiał. Ale również można sobie wyobrazić co by się działo gdyby PiS przegrało.
            • estella50 Re: Dlaczego nie na PiS 21.10.15, 22:47
              wikul napisał:
              > Masz rację, byłbym nieszczery gdybym się tego nie obawiał. Ale również można so
              > bie wyobrazić co by się działo gdyby PiS przegrało.

Prawdę mówiąc, nie umiem sobie wyobrazić sytuacji po przegranej PiS. Walki uliczne? awantury sejmie?
            • czuk1 Re: Dlaczego nie na PiS 21.10.15, 22:52
              Idzie ku wysokiej wygranej PiS. Widzę to po sondażach, powszechnym podlizywaniu się PiS-ści (też w terenie, w mediach, prokuraturze), tupecie wierchuszki PiS, osłabieniu kampanii PO i wzmocnieniu akcji przedwyborczej PiS , większej aktywności małych partii , które mogą odbierać elektorat PO. Przekonywanie wyborców, że wytworzy się bałagan w państwie w przypadku utworzenia rządu z PO i małych partii, spowodowany prezydencką blokadą inicjatyw ustawodawczych rządu koalicyjnego skupionego wokół PO, może doprowadzić do nowych wyborów - które wygra PiS i obejmie władzę samodzielnie.
              • wikul Re: Dlaczego nie na PiS 21.10.15, 23:29
                czuk1 napisał:

> Idzie ku wysokiej wygranej PiS. Widzę to po sondażach, powszechnym podlizywani
                > u się PiS-ści (też w terenie, w mediach, prokuraturze), tupecie wierchuszki PiS
                > , osłabieniu kampanii PO i wzmocnieniu akcji przedwyborczej PiS , większej akty
                > wności małych partii , które mogą odbierać elektorat PO. Przekonywanie wyborców
                > , że wytworzy się bałagan w państwie w przypadku utworzenia rządu z PO i małych
                > partii, spowodowany prezydencką blokadą inicjatyw ustawodawczych rządu koalicy
                > jnego skupionego wokół PO, może doprowadzić do nowych wyborów - które wygra PiS
                > i obejmie władzę samodzielnie.

Masz dużo racji więc tym bardziej trzeba zrobić wszystko by jak najmniej ludzi głosowało na PiS.
                • estella50 Re: Dlaczego nie na PiS 21.10.15, 23:52
                  Moja rodzina i znajomi nie splamią głosowaniem na PiS.
                  Ale co więcej możemy zrobić my, emeryci?
                  • czuk1 Dylemat 22.10.15, 07:25
                    Nie głosować na PiS.... to oczywiste.
                    Ale na kogo głosować ?
                    Zło mniejsze to .... .Zjednoczona Lewica .
                    Ale jej kilkunastu/kilkudziesięciu posłów
                    to będzie głos wołającego na puszczy.
                    Chyba zagłosuję na młodego Michała Kabacińskiego.
                    • estella50 Re: Dylemat 22.10.15, 09:28
                      A kto to jest Michał Kabaciński?
                      Głosować, byle nie na PiS, Kukiza i Korwina. A z pozostałych na takie ugrupowania, które przekroczą próg wyborczy. Np głos oddany na partię Razem (jeśli komuś jej program odpowiada) będzie głosem zmarnowanym, a w rzeczywistości wspierającym PiS. Na PSL też nie radziłabym głosować, bo oni, jako zawodowi obrotowi, zwiążą się z tymi, którzy dadzą im stołki.
                      • aga-kosa Re: Dylemat 22.10.15, 10:07
                        Tfu, tfu - siło nieczysta! spluwam przez lewe ramię. Nie chcę zeby mną rządził mały nasaczony jadem człowiek. aga
                        PS: Czy panie zwróciły jakie ma ładne oczy przedstawiciel "Razem" bioracy udział w "debacie" wink
                        Wybaczcie głupie żarty, ale co ja mogę. Zagłosuję na mojego dotychczasowego posła z PO bo mieszka blisko i znam jego mamę. aga
                        • anoagata Re: Dylemat 22.10.15, 10:37
                          Głosowałam na PiS w 2005 roku chyba jedyna z rodziny i byłam trochę wyśmiana przez nią.
                          Obecnie raczej jesteśmy zgodni co do głosowania aczkolwiek jedyny brat męża jest na nas autentycznie zagniewany ze popieramy PO.No więc nawet rodzeństwo jest podzielone.

https://www.bibliotekazpszio.republika.pl/bije.gif
                        • maria6450 Re: Dylemat 22.10.15, 10:46
                          Na mnie też zrobił dobre wrażenie przedstawiciel Razem, merytoryczny, odpowiadał na pytania spójnie, logicznie, wiedział o czym mówi, no i świeżysmile. Jak ja mam już dość tych dwóch zapaśników, wiecznie kłócących się ze sobą! Wczoraj p. Szydło przeszła samą siebie, oskarżając premier Kopacz, że nie reagowała, gdy przy wejściu "krzywdzono" pisowskie dziecko z flagą. Jaka obrzydliwość, przecież p.Kopacz tam nie było, przygotowywała się już do debaty, bo weszła pierwsza. Dlaczego, tam gdzie PiS zawsze burdy, krzyki, zamieszanie, wywijanie flagą? Co to za ludzie?
                      • czuk1 Re: Dylemat 22.10.15, 10:53
                        Dziecko Drogie. Nie dasz rady zagłosować . To kandydat ZL na poz. 2 - okręg chełmski. Michał Kabaciński to jest najmłodszy poseł, prawnik z Lublina, żona z Zamościa. Mądry , umiarkowany światopoglądowo, nowocześnie myślący. Moje oczekiwania spełnia.

Ciągle brakuje mi kandydata odpowiedniego a jednocześnie pewnego, takiego który wejdzie do Sejmu czy Senatu. Są tacy, znani mi osobiście, ale z PiS czy PO, ale karierowicze i obiboki..
                        Jest młody, dobry finansista-przedsiębiorca (poznałem go w czerwcu) ale czy .Nowoczesna wejdzie ? U nas chyba nie będzie mieć posła .....za mały elektorat.

• estella50 Re: Dylemat 22.10.15, 11:16
                          czuk1 napisał:

> Dziecko Drogie.
                          och, jak miło mi się zrobiło po tym zwrocie smile
                          >
                          > Ciągle brakuje mi kandydata odpowiedniego a jednocześnie pewnego, takiego który
                          > wejdzie do Sejmu czy Senatu. Są tacy, znani mi osobiście, ale z PiS czy PO, al
                          > e karierowicze i obiboki.
                          ja też jeszcze nie mam kandydata do senatu, a na kogoś głos oddać muszę

> woczesna wejdzie ? U nas chyba nie będzie mieć posła .....za mały elektorat.
                          w skali kraju uda się jej, mam taką nadzieję
                          >
                    • wikul Re: Dylemat 22.10.15, 11:41
                      czuk1 napisał:

> Nie głosować na PiS.... to oczywiste.
                      > Ale na kogo głosować ?
                      > Zło mniejsze to .... .Zjednoczona Lewica .
                      > Ale jej kilkunastu/kilkudziesięciu posłów
                      > to będzie głos wołającego na puszczy.
                      > Chyba zagłosuję na młodego Michała Kabacińskiego.

A skąd ten pan jest? Jam zacisnę zęby i wybiorę kogoś z młodych z PO.
                      • czuk1 Re: Dylemat 22.10.15, 16:26
                        Michał mieszka teraz w Lublinie, drugie miejsce zamieszkania, żony - Zamość. Okręg 7 - chełmsko.zamojski.
                        Ci młodzi są "niesamowici " . Poznałem kilku takich (w ub. i br) w lokalnych strukturach SLD, TR i .Nowoczesna . Mają osobowość młodego, fachowego, kulturalnego, tolerancyjnego i cwanego przedsiębiorcy sprzedającego usługi swojej firmy.
                        Wystartowali. Ciekawy jestem jakie będą ich losy wyborcze. Prawie jestem pewny, że w 3 starych
                        partiach rządzących wygrają stare wygi , bo każdy stary partyjniak (a są wystawieni) chwali się/przypomina, że coś gdzieś załatwił, zrobił, wychodził. Jeśli wejdą masowo do Sejmu to ci z nowych partii , młodzi, wykształceni, nieskażeni .... podobni do osobowości p. Zandberga czy Petru ...w PO, PiS, PSL ulokowani zostali dalszych miejscach i zostaną "w dołkach".
                        • smutas13 Re: Dylemat 23.10.15, 07:14
                          Prawie jestem pewny, że w 3 starych partiach rządzących wygrają stare wygi , bo każdy stary partyjniak (a są wystawieni) chwali się/przypomina, że coś gdzieś załatwił, zrobił, wychodził. Jeśli wejdą masowo do Sejmu to ci z nowych partii , młodzi, wykształceni, nieskażeni .... podobni do osobowości p. Zandberga czy Petru ...w PO, PiS, PSL ulokowani zostali dalszych miejscach i zostaną "w dołkach".

Też się tego bardzo obawiam.
                  • wikul Re: Dlaczego nie na PiS 22.10.15, 11:39
                    estella50 napisała:

> Moja rodzina i znajomi nie splamią głosowaniem na PiS.
                    > Ale co więcej możemy zrobić my, emeryci?

To już dużo, ja swojej rodziny nie jestem pewny. Co stwierdzam ze wstydem i smutkiem.
                    • wikul Może to przekona wachających się ... 22.10.15, 11:46
                      www.facebook.com/pisowskihejt/videos/1681695272046020/
                      • wikul Różnica sie zmniejsza ... 22.10.15, 11:51
                        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,147565,19062349,sondaz-tns-dla-gw-pis-z-przewaga-szesciu-punktow-procentowych.html?lokale=local#BoxNewsLink
                        • anoagata Re: Różnica sie zmniejsza ... 22.10.15, 13:25
                          Kilka tygodni temu po telefonie pozwoliłam sie zapisać do BO /badanie opinii/ dziś dostałam ankietę do wypełnienia i widzę ze PO jest przed PiS.
                          Żle widzę albo jakaś ściema.
                          • jaga_22 Re: Różnica sie zmniejsza ... 22.10.15, 15:35
                            Dziś o 19-tej będzie podany ostatni sondaż przedwyborczy.
                            Będę głosowała na PO,ale chyba już pisałam.
                            • iryska2604 Re: Różnica sie zmniejsza ... 22.10.15, 16:12
                              Nasze forum jest raczej zgodne - widzę tylko jedną osobę o skłonnościach propisowskich.
                              • wikul Re: Różnica sie zmniejsza ... 22.10.15, 18:40
                                iryska2604 napisała:

> Nasze forum jest raczej zgodne - widzę tylko jedną osobę o skłonnościach propi
                                > sowskich.

Dlatego tak dobrze się tutaj czuję.
                                Bywam również na Fejsbuku a tam.

www.facebook.com/pisowskihejt/videos/1681695272046020/
                                • estella50 Re: Różnica sie zmniejsza ... 22.10.15, 18:58
                                  Weszłam w ten link od wikula. Komentarze straszne!
                                  Szokuje mnie, że ci komentujący nie ukrywają swoich personaliów: piszą pod imieniem i nazwiskiem plugastwa wobec urzędującej pani premier. Chyba są przekonani, że są bezkarni! Jestem zdecydowaną zwolenniczką stawiania takich "bohaterów pod sąd". I niechby słono zapłacili za obrażanie.
                                  • iryska2604 Re: Różnica sie zmniejsza ... 22.10.15, 19:13
                                    Ktoś , kto pluje niemal jadem w internecie to człowiek sfrustrowany,obwiniających wszystkich i wszystko za swoje nijakie, puste życie. I tyle. Trzeba ich po prostu ignorować.A w rażących przypadkach karać. Jest na to prawo i niektórzy się juz o tym przekonali.
    • plater-2 Re: Dlaczego nie na PiS 23.10.15, 08:50
      Na partie, ktora ma w programie reprywatyzacje.
      • polnaro Re: Dlaczego nie na PiS 23.10.15, 09:56
        Dlaczego tak boicie się dać szansę partii Razem ? Bo młodzi? Bo idealiści? Niedoświadczeni?
        Nie szkodzi, że gór teraz zaraz nie przeniosą, ale przynajmniej dostaną się do sejmu i nie znikną na zawsze. Tylko młodzi coś konstruktywnego mogą zrobić bezinteresownie, bo nie są uwikłani i uwalani mafijnymi powiązaniami. Gdyby nie powiązania Petru z bankami, to głosowałabym na niego, wie o czym gada, niestety nie potrafię już mu zaufać.
        Głosować na PO ? po tych wszystkich aferach? Chyba bym sama przed sobą spaliła się ze wstydu.
        • wikul Re: Dlaczego nie na PiS 23.10.15, 14:56
          polnaro napisała:

> Dlaczego tak boicie się dać szansę partii Razem ? Bo młodzi? Bo idealiści? Nied
          > oświadczeni?

Nie! Bo socjaliści, gotowi zrobić z Polski PRL bis.
    • polnaro Re: Dlaczego 23.10.15, 13:19
      Korwin, Kukiz, Razem i Nowoczesna - prawie taki sam procent, potem PSL i PiS, Platforma na szarym końcu big_grin. Mieli wyjątkową szansę: rząd i prezydenta, i co...wink, już mnie nie nabiorą.
      • aga-kosa Re: Dlaczego 23.10.15, 13:45
        Ktoś napisał, że PO miała sporo pod górkę. Na początku powodzie, na końcu susza a w środku wszystko cokolwiek zrobili przez PiS było tak krytykowane, że człowiek już nie wiedział co myśli.
        Jeździmy oboje na kajaki w różne miejsca w Polsce i widzimy, jak nam Ojczyzna pięknieje.
        Trafia człowieka jak głupi politycy sami podcinają gałąź na której siedzą.
        Boję się, że będzie tak jak kilkadziesiąt lat temu w "Matysiakach" Rączka mówił:.." Pani Wisiu, a ile to nas będzie kosztowało nim ci nowi się nachapią".. aga
        • polnaro Re: Dlaczego 23.10.15, 14:58
          big_grin Fakt faktem, ale idąc tym tokiem myślenia najlepsza byłaby monarchia, syn po ojcu i święty spokój, bo chyba nie tak jak w Korei Półn. niby nachapali się ponad miarę, a i tak im wciąż za mało.
          Tylko młodzi mogą działać dla dobra wspólnego, chyba, że już i oni od kołyski zarażeni, a że brak im doświadczenia to niestety poważny minus, no i bądź tu mądry człowieku.
      • wikul Re: Dlaczego 23.10.15, 14:58
        polnaro napisała:

> Korwin, Kukiz, Razem i Nowoczesna - prawie taki sam procent, potem PSL i PiS,
        > Platforma na szarym końcu big_grin. Mieli wyjątkową szansę: rząd i prezydenta, i co..
        > .wink, już mnie nie nabiorą.

W czym cię nabrali? W tym że dokonali skoku cywilizacyjnego?
        • iryska2604 Re: Dlaczego 23.10.15, 15:08
          polnaro - Tylko młodzi mogą działać dla dobra wspólnego, chyba, że już i oni od kołyski zarażeni, a że brak im doświadczenia to niestety poważny minus, no i bądź tu mądry człowieku. I tu jest pies pogrzebany. Młodzi dzisiajsi chcieliby dużo i już. Wystarczy posłuchać tych od Kukiza.Rozwalić a co będzie potem to sie zobaczy. Poza tym - ludzie, zastanówcie się bo nikt wam nic nie da, te obiecanki są zbyt kosztowne aby mogły być realizowane. I co, zapożyczać sie dalej? A najprawdopodobniej po wyborach , i to w niezbyt odległym czasie usłyszymy chcieliśmy ale nam coś tam (wstaw dowolne) nie pozwala. Zeby rządzić nie wystarczą zapał i dobre chęci.
          • anoagata Re: Dlaczego 23.10.15, 17:51
            Mnie nikt nie nabierze bo niema na co nabrać.
            Wiem swoje i robię swoje i póki co nikt mi nie przeszkadza.
            Niby racja pozwolić młodym ale jak słyszę Kaczyńskiego że Duda prezydent ma pomysł na Polskę ,to zrobiło się mi niedobrze,co taki 'szczaw' może wiedzieć o pomyśle na Polskę,przecież to co mówi to w przystankach zastanawia sie czy tak by powiedział jego pryncypał czyli Kaczyński.

Tak czy siak od poniedziałku będzie wysyp gruszek...tych co to na wierzbie nam obiecali...
            • iryska2604 Re: Dlaczego 23.10.15, 19:03
              Anoagatko,masz rację - niektórzy z nas jeszcze sie moze łudzą że im ktoś np. dołozy do emerytury albo sypnie groszem na lekarstwa. Jeszcze nie słyszałam żeby ktoś z pustego nalał. A głównie to ludzi kusi. Ja bym sobie życzyła ,żeby np. ktoś uporządkował NFZ, KRUS, i dużo by tak wymieniać a do tego nie wystarczy gadanie, trzeba mądrych fachowców. Tylko co z tego - jak sie ruszy KRUS to ZSL i ludzie po wsiach sie zapłaczą ,jak np. zaczną reformowac słuzbę zdrowia to też nie daj boże coś sprywatyzować. A ja byłam w prywatnej klinice co miała umowę z NFZ I GROSZA NIE ZAPŁACIŁAM. Co wam przytoczę -
              Kiedyś było za PIS-u, że karteczkę przynosiło się do pielęgniarki i za dwa lub za jeden dzień można było się zgłosić po wypisaną receptę. Skasowali to nam za czasów PO tłumacząc ze to było niezgodne z przepisami niezgodne z prawem No i jak tu nie głosować na PiS? Członki opadają...
              • wikul Re: Dlaczego 23.10.15, 22:10
                iryska2604 napisała:

> Kiedyś było za PIS-u, że karteczkę przynosiło się do pielęgniarki i za dwa
                > lub za jeden dzień można było się zgłosić po wypisaną receptę. Skasowali to nam
                > za czasów PO tłumacząc ze to było niezgodne z przepisami niezgodne z prawem

Tak było i za PO ale jak to zwykle bywa Polak lubi kombinować więc trzeba było uszczelnić. Teraz dostaję komplet trzech recept z adnotacją na każdej po którym dniu mogę je realizować.
                • wikul Re: Dlaczego 26.10.15, 12:32
                  - Puk, puk.
                  - Kto tam?
                  - ABW.
                  - Nie wierzę!
                  - My do pana właśnie w tej sprawie…

wujekm.salon24.pl/676185,pis-zwyciezyl
                  • iryska2604 Re: Dlaczego 26.10.15, 16:32
                    WIKUL - to o tych receptach to zacytowałam takiego jednego forumowicza z EiR, wielkiego zwolennika jedynie słusznej. Ja nie mam problemu z receptami.
                    • iryska2604 Re: Dlaczego 26.10.15, 16:34
                      Zapraszam wszystkich do salonu. Skąd ty wikul takie perełki wyciągasz?
                      • jaga_22 Re: Dlaczego 02.11.15, 14:10
                        Od stycznia 2016 roku pielęgniarki i położne będą mogły przepisywać leki i kierować pacjentów na badania. Minister zdrowia podpisał rozporządzenia umożliwiające realizację nowych uprawnień pielęgniarek i położnych.

www.rynekzdrowia.pl/polityka-zdrowotna/mz-pielegniarki-i-polozne-moga-przepisywac-leki,156345,14.html
                        • iryska2604 Re: Dlaczego 02.11.15, 15:15
                          Pajencie, lecz sie sam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka