dunajec1 21.06.25, 12:43 ...dzien teraz. U mnie 15 godz. i 15 minut. Od teraz bedzie ubywalo, dnia oczywiscie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Najdluzszy dzien w roku,,, 21.06.25, 23:07 dunajec1 napisał: Najdluzszy.dzien teraz. U mnie 15 godz. i 15 minut. Poludniowa Szwecja lezy na tej samej szerokosci geograficznej, wiec u mnie pewnie tez.... tylko nie wiem, gdzie to znalezc... Pod Kolem Podbiegunowym sa teraz w Szwecji "biale noce", jesli mi sie cos nie pomylilo... Odpowiedz Link
dunajec1 Re: Najdluzszy dzien w roku,,, 22.06.25, 13:43 W Polsce to chyba ok 16 godz. i jeszcze dosc duzo minut najdluzszy dzien, a u Ciebie pewnie jeszcze dluzszy pare minut, bo jednak troche na polnoc jest. Ale co tam, teraz jazda w dol. Odpowiedz Link
dunajec1 Re: Najdluzszy dzien w roku,,, 22.06.25, 23:27 "W taki upal , kto by....." Nie tak cieplo u mnie, tylko 33 C. Odpowiedz Link
pia.ed Najdluzszy dzien w roku,,, 23.06.25, 21:25 iryska2604 napisała: ALE MAMY UPAŁ... Tez wczoraj mialam UPAŁ, dzis prawie 10 stopni mniej... a najwieksza niespodzianka, ktora nie zostala przewidziana w prognozie pogody to ze okolo godziny 17 00 nadeszly potezne chmury, zrobilo sie ciemno, zaczela sie wichura wyginajaca drzewa, zagrzmialo, ciemnosc rozjasnila sie piorunami, a z nieba zaczely splywac strugi deszczu... To byla pierwsza burza w tym roku, a burze w moim regionie to wielka rzadkosc! Pol godziny potem zaswiecilo slonce... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Najdluzszy dzien w roku,,, 23.06.25, 21:42 Z lokalnej prasy internetowej dowiedzialam sie dopiero teraz, ze burza z wiatrem majacym sile sztormu nadciagnela z zachodu i ze letnia temperatura zrobi sobie przerwe przez kilka dni... A to zdjecie z internetu pokazujace jak burza wygladala od strony plazy... a ja mieszkan 1,2 km za budynkami widocznymi na zdjeciu. Odpowiedz Link
pia.ed Niebezpieczne burze w Polsce... 23.06.25, 22:59 Okazuje sie, ze Malmö tak jak zwykle mialo szczescie. bo jakos nic o szkodach wyrzadzonych w czasie wichury nie slychac... I nawet temperatura z powodu ulewnego deszczu nie spadla... Ale w zachodniej Polsce to prawdziwy horror, wspolczuje... Nad Polską w poniedziałek przetoczył się front burzowy, który tylko do godziny 18 spowodował 579 interwencji straży pożarnej. To dowód na intensywność zjawisk atmosferycznych, które dotknęły różne rejony kraju. www.fakt.pl/wydarzenia/pogoda/burze-na-zachodzie-i-poludniu-kraju-mnostwo-interwencji-strazy/r7rwpgd Odpowiedz Link
pia.ed Najdluzszy dzien w roku,,, 23.06.25, 01:00 dunajec1 napisał: W Polsce to chyba ok 16 godz. i jeszcze dosc duzo minut najdluzszy dzien, a u Ciebie pewnie jeszcze dluzszy pare minut, bo jednak troche na polnoc jest. Automatycznie napisalam o " bialych nocach" pod biegunem polnocnym, a teraz zaczynam sie zastanawiac, dlaczego wlasnie na polnocy??? Kiedys pewnie to wiedzialam... a teraz ze zmeczenia zapomnialam Z filmu o Norwegii dowiedzialam sie, ze tam na polnocy slonce w ogole nie zachodzi!!! Ja mieszkam okolo 250 km na polnoc od Swinoujscia, wiec moze nawet roznicy nie ma... Jesli chodzi o film o Norwegii to pomyslalam o Tobie, bo jest narracja po angielsku. Pytanie tylko, czy masz odbior? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Najdluzszy dzien w roku... 23.06.25, 12:21 dunajec1 napisał: Odbior? Mozesz jasniej? Chodzilo o to, czy mieszkajacy poza granicami Polski moga obejrzec ten norweski film dokumentalny. Byl on wczoraj wyswietlany telewizji szwedzkiej, ale mozna go bylo takze obejrzec w TV - play, czyli na komputerze... i mozna go ogladac do konca lipca. urplay.se/program/226978-midsommar-i-norge-eldtorn-brunost-och-fjallravar Około midsommar słońce nigdy nie zachodzi w Norwegii. Dołącz do nas w podróży przez piękną przyrodę. Zobacz, jak młodzież miasta Ålesund przygotowuje ognisko na "środek lata". Poznaj Katarinę, która robi brązowy ser w chacie Bergen w taki sam sposób, w jaki robiono to od pokoleń. Zobacz młode lisy polarne w rezerwacie, zanim zostaną wypuszczone na wolność. I poznaj Berit, która robi łodzie w taki sam sposób, w jaki robili to wikingowie. Odpowiedz Link
pia.ed Najdluzszy dzien w roku... 23.06.25, 13:15 Zajrzyj na "Przeczytalam w internecie"... bo kiedy na chwile sie wylacze, to juz nie moge znalezc mojego wpisu... a mam ciekawe informacje znalezione w Google. Odpowiedz Link
dunajec1 Re: Najdluzszy dzien w roku... 24.06.25, 02:52 Pewnie i mozna poszukac i znalesc cos o Norwegi, ale w jakis programach naukowych czy innych platnych kanalach, raz ze nie mam platnej tv drugi nie wiem czy bym zdzierzyl szukac kupe czasu aby cos zobaczyc, tak ze... Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Najdluzszy dzien w roku... 24.06.25, 10:23 Ja po prostu wpisuję przykłaowo NORWEGIA i wyrzuca mi wtedy tyle stron że tylko wybierać. Pia , ja w sumie mieszkam w zachoniej Polsce ale burza byla ot taka sobie. Odpowiedz Link
pia.ed Najdluzszy dzien w roku... 24.06.25, 13:47 dunajec1 napisał: Pewnie i mozna poszukac i znalezc cos o Norwegi... Chyba mnie nie zrozumiales... bo pytalam wylacznie o to, czy mieszkajacy poza granicami Polski moga ten film ogladac... pan z Berlina nie mogl i to napisal na "watku "Znalazione i internecie". Jesli mam byc szczera to Norwegia nigdy zbytnio mnie nie interesowala, choc wszyscy sie nia zachwycaja z powodu bajecznych widokow. Mnie interesuja bardziej cieple kraje i plaze... Na ten film natrafilam w szwedzkiej telewizji, w kanale o nazwie Kunskapkanalen czyli Kanal wiedzy, ktory jest bezplatny bo panstwowy i z ktorego korzystaja takze szkoly. Iryska ma calkowita racje, ze wszystko mozna wyszukac w Internecie. Ja przed moimi wieloma zagranicznymi podrozami korzystalam niemal wylacznie z internetu. Teraz z kolei czerpie stamtad wiadomosci o praktycznie biorac wszystkim, nawet o gangach muzulmanskich... Odpowiedz Link
stasi1 Re: Najdluzszy dzien w roku,,, 01.07.25, 07:35 Białe noce są też na południu ale tylko zimą, naszego czasu Odpowiedz Link