Dodaj do ulubionych

Zaćmienie Słońca...

12.08.26, 15:15
"Dziś wieczorem będzie zaćmienie Słońca – zjawisko, które będzie widoczne również w Skanii.
– Zdecydowanie warto je obserwować – mówi Dainis Dravins, astrofizyk z Uniwersytetu w Lund.

Słońce jest około 400 razy większe od Księżyca. Dzięki szczęśliwemu zbiegowi okoliczności Księżyc znajduje się na tyle blisko Ziemi, że na naszym niebie wydaje się mieć taki sam rozmiar jak Słońce. To właśnie powoduje zaćmienia Słońca – sytuację, w której Księżyc przesłania Słońce"

https://media.istockphoto.com/id/484795166/sv/foto/swedish-malmo-west-harbor-area-cityscape-with-turning-torso.jpg?s=612x612&w=0&k=20&c=eKxQyhKoDGnaoawrtGkS5di3zYClRrHX_xoliPT3rX8=

Najlepiej zaćmienie Słońca ogladać z wieżowca stojacego przy plaży,
tylko ze tam moga wejsć tylko mieszkancy i ich goście... wink

Obserwuj wątek
    • pia.ed Re: Zaćmienie Słońca... 12.08.26, 16:40
      www.fakt.pl/hobby/turystyka/polak-polecial-do-hiszpanii-na-zacmienie-to-zastal-na-miejscu/nyp6xjq
      Hiszpania szykuje się na wyjątkowe widowisko na niebie. W środę, 12 sierpnia, wieczorem
      przez część kraju przebiegnie pas całkowitego zaćmienia Słońca. Na miejsce ściągają
      obserwatorzy z różnych części Europy, wśród nich Polacy.

Pan Robert nie zdecydował się na jeden z najbardziej oczywistych punktów
      obserwacyjnych. Szukał miejsca, by oglądać zaćmienie Słońca samodzielnie,
      korzystając z map i różnych aplikacji. Ostatecznie wybór padł na Castrojeriz
      — niewielką miejscowość z ruinami zamku górującymi nad okolicą.
    • pia.ed Zaćmienie Słońca... nareszcie! 12.08.26, 22:06
      ... "Słońce jest około 400 razy większe od Księżyca. Dzięki szczęśliwemu
      zbiegowi okoliczności Księżyc znajduje się na tyle blisko Ziemi, że na
      naszym niebie wydaje się mieć taki sam rozmiar jak Słońce..."

W Skanii częściowe zaćmienie Słońca stało się widoczne o godzinie 19:10,
      a swoje maksimum osiągnęło o 20:03, kiedy Księżyc zasłonił 82 procent
      tarczy słonecznej.

Nie pojechalam na plaze, bo okazalo sie, ze zacmienie Słońca doskonale mozna
      bylo zobaczyc w centrum miasta... pod jednym tylko warunkiem: potrzebne byly
      specjalne okulary!
      Ja ich nie mialam, ale miala je rodzina z Danii, ktora
      byla tak uczynna, ze wszystkim pozyczala... smile
      W ogole okolo godziny 20 00 atmosferaa zrobila sie prawie rodzinna; wszyscy
      rozmawiali ze wszystkimi, bo wielu tak jak ja, po raz pierwszy w zyciu ogladali
      takie zjawisko!
      Czesciowe zacmienie Słońca nie jest rzadkim zjawiskiem, ale jak dotad, kiedy
      taka sytacja zaistniala, to niebo bylo pokryte ciemnymi chmurami i ogladac
      mozna bylo wylacznie z obserwatorium, do ktorego raczej nie bylo dostepu...

https://static.bonniernews.se/ba/543f7c7d-7249-41a2-888a-9e0b95c93dba.jpeg?crop=5184%2C2916%2Cx0%2Cy270&width=740&format=pjpg&auto=avif

• pia.ed Zaćmienie Słońca... 12.08.26, 23:17
        Przepraszam, wkleilam jedyne zdjecie ktore bylo w miejscowej gazecie... sad
        Teraz wklejam aktualne zdjecie zrobione 200 km na polnoc od Malmö:

https://static.bonniernews.se/images/1d/a4/1da40492d913413f8766d2493b22f5cd/16x9/640@60.jpg

A tu artykul ze zdjeciami na temat niemal szalenstwa w poszukiwaniu okularow
        umozliwiajacych obserwacje, bo zostaly wykupione natychmiast po dostarczeniu
        ich do sklepow... i to w calej Szwecji.

www.sydsvenskan.se/malmo/infor-solformorkelsen-rusning-till-skyddsglasogon-i-malmo/

https://static.bonniernews.se/ba/92ef5844-1c25-4adb-9e75-672341a7fbea.jpeg?width=960&format=pjpg&auto=avif

• iryska2604 Re: Zaćmienie Słońca... 13.08.26, 10:28
          Widziałam z własnego podwórka ale nie chciało mi się czekać do końca - nie miałam towarzystwa.
          • pia.ed Zaćmienie Słońca... telewizja Republika 13.08.26, 14:17
            ludzie.fakt.pl/danuta-holecka-relacjonowala-zacmienie-slonca-co-za-wtopa-zacmienie-umyslu/3yq51fy

Nagranie z wypowiedziami Danuty Holeckiej obiegło sieć,
            a internauci nie zostawili na prezenterce suchej nitki.

Jaka telewizja, taka informacja.

Ziemia zasłoniła Słońce... Mój ty Boże!

Zaćmienie umysłu. Mówiłem zawsze, że Republika to kosmos.

Skoro to atmosferyczne zjawisko, to możliwie, że to Ziemia zasłania

— drwili z prezenterki użytkownicy TikToka.

• pia.ed Zaćmienie Słońca... 14.08.26, 00:44
            iryska2604 napisała:
            Widziałam z własnego podwórka ale nie chciało mi się
            czekać do końca - nie miałam towarzystwa...

To moglas zaczac patrzec pozniej... to wtedy zobaczylabys zakonczenie.
            A czy mialas specjalne okulary czy cos,, co sama wykombinowalas? big_grin

https://static.bonniernews.se/ba/9c92e812-4bcc-461a-9642-6776a9879636.jpeg?crop=1024%2C576%2Cx0%2Cy139&width=1300&format=pjpg&auto=avif
            • dunajec1 Re: Zaćmienie Słońca... 14.08.26, 21:37
              A bylo kupic tylko szkielko dla spawaczy.
              • pia.ed Zaćmienie Słońca... 15.08.26, 13:41
                dunajec1 napisał:
                A bylo kupic tylko szkielko dla spawaczy.

Szkoda, ze przedtem tego nie napisales... big_grin bo ja ogladalam tylko przez pare sekund
                dzieki pozyczonym okularom. I okazalo sie, ze prawie nikt z obecnych na placu nie byl
                na to przygotowany!
                Po fakcie dowiedzialam sie, ze sprawa zabezpieczenia sie byla dyskutowana w mediach socjalnych
                od kilku miesiecy, tylko ze ja z takich nie korzystalam...
                Dopiero kiedy wrocilam do domu, powrocily takze wspomnienia z dziecinstwa w Polsce, kiedy zaćmienie
                ogladalo sie przez zakopcone szkielko.
                .

• pia.ed Re: Zaćmienie Słońca... 16.08.26, 18:10
                  www.fakt.pl/wydarzenia/zacmienie-slonca-przyciagnelo-tlumy-te-sposoby-moga-byc-niebezpieczne/612g00z#slide-1
    • stasi1 Re: Zaćmienie Słońca... 18.08.26, 16:45
      Na plaży potrzebne wtedy kiedy to zaćmienie jest przy zachodzi słońca(ewentualnie przy wschodzie. Co daje ta olaża kiedy to zjawisko jest w środku dnia?
      • dunajec1 Re: Zaćmienie Słońca... 18.08.26, 19:01
        A mowiac szczerze bylo to zecmienie ziemi nie slonca, przeciez ciemno sie zrobilo na ziemi a nie sloncu.
      • iryska2604 Re: Zaćmienie Słońca... 18.08.26, 19:57
        Nie odpowiedziałam wczesniej - znalazłam takie bardzo ciemne waskie okularki - a czemu nie poczekałam? Słońce zaczęło sie chować za horyzont , za drzewa . I tak bym już nic nie zobaczyła.
        • stasi1 Re: Zaćmienie Słońca... 20.08.26, 07:45
          W naszym tym przypadku to i owszem. Ale najczęściej jest jednak tak że się je widuje w bardziej dziennych porach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka