pia.ed 25.03.09, 16:34 www.stadtpark-mannheim.de/webcam/cam33.htm www.pfalzstorch.de/bilder/live_bornheim_kirche.html Przylecialy juz bociany do niemieckich gniazd! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Re: BOCIANY 25.03.09, 18:48 www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html W tym trzecim gniezdzie sa nawet DWA bociny! Odpowiedz Link
cortyzol Re: BOCIANY 25.03.09, 19:25 U mnie jest taki przesąd ,że jak widzisz na wiosnę pierwszego bociana to, po jego zachowaniu można powiedzieć jaki będzie dla Ciebie ten rok.1. Bociek stojący na jednej nodze to choroby, smutek i do kitu 2. Bociek chodzący to coś pośredniego.3. Bociek ,który stracił /-a/ drugiego to bardzo źle dla gospodarzy.4. Boćki latające to będzie udany rok. Odpowiedz Link
jagodajna Re: BOCIANY 25.03.09, 21:01 A ja tylko jeden przesąd w związku z bocianami znam - lecący bocian to zdam do następnej klasy, stojący - to nie zdam )) Odpowiedz Link
pia.ed Re: BOCIANY 25.03.09, 23:11 www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html W Bornheim w tej chwili tylko +2 C, szkoda mi tych bocianow! A jeszcze niedawno wygrzewaly sie w Afryce ... Odpowiedz Link
pia.ed Re: BOCIANY 26.03.09, 09:51 www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html Przypilnujcie, zeby para z Bornheim 1 zrobila wszystko jak trzeba, bo w zeszlym roku potomstwa nie bylo ... Odpowiedz Link
pia.ed Re: BOCIANY Nie moge sie nadziwic! 26.03.09, 19:03 U mnie juz ciemno, a tam jeszcze bialy DZIEN ... www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html Odpowiedz Link
pia.ed Re: BOCIANY Nie moge sie nadziwic! 26.03.09, 21:54 Pewnie o tym, jak zaplodnic jajka ... bo w zeszlym roku im sie nie udalo ... lakrima1 napisała: > Ciekawe o czym myślą? Odpowiedz Link
pia.ed Bajeczne kolory miasteczka Bornheim 27.03.09, 07:35 no i samych bocianow ... www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html Sa jeszcze dwie kamerki, ale obrazy sa duzo gorsze. www.pfalzstorch.de/bilder/live_bornheim_kirche.html www.pfalzstorch.de/bilder/live_zeiskam.html Odpowiedz Link
cortyzol Re:pia.ed 27.03.09, 08:30 Ciekawe czy byś była wesoła jak by Ci w domu zainstalowali kamerki? Odpowiedz Link
jaga_22 Lubię to gniazdo. 27.03.09, 09:16 Wczoraj ona odpoczywała,a bociek umizgał się do niej,chodził w około gniazda i iskał ją po szyi.Jednak ona była niezłomna,może jeszcze wszystkiego nie zabezpieczył jak należy.)) www.stadtpark-mannheim.de/webcam/cam33.htm Odpowiedz Link
pia.ed Re: Lubię to gniazdo. 27.03.09, 14:02 WCZORAJ umizgał się, a DZIS jest juz jajko w gniezdzie? www.stadtpark-mannheim.de/webcam/cam33.htm Odpowiedz Link
muraszka1 Re: Lubię to gniazdo. 27.03.09, 14:10 wzieli sie 'do roboty',pewnie lato bedzie mokre,pelne zab Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Lubię to gniazdo. 27.03.09, 14:19 www.stadtpark-mannheim.de/webcam/cam33.htm Ojej rzeczywiscie jest jajo !.Stoi nad nim i rozmyśla,że za mało.) Odpowiedz Link
jagodajna Re: Lubię to gniazdo. 27.03.09, 15:28 Zrobiłam sobie zakładkę na te bociany i będę je obserwować - oby im nie przeszkodziło to podpatrywanie milionów internautów. Niedługo i w Polsce będziemy podpatrywać... www.bociany.ec.pl/ i jeszcze więcej miejsc. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Lubię to gniazdo ... bo rusza sie ... 27.03.09, 19:39 www.stadtpark-mannheim.de/webcam/cam33.htm Maja juz jajko, i nikt na nim nie siedzi? Czyzby instynkt podpowiedzial, ze jest niezaplodnione? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Lubię to gniazdo ... 27.03.09, 19:45 www.pfalzstorch.de/bilder/live_bornheim_kirche.html Tutaj, na wiezy kosciola ewangielickiego, jeden z bocianow siedzi w gniezdzie! Moze bocianica zniosla juz pierwsze jajko? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Lubię to gniazdo ... bo rusza sie ... 27.03.09, 19:49 Kurczę,może nie potrafią wychować ( Bocian biały Wysiadywanie Jaja składane w odstępach dwudniowych wysiadywane są od zniesienia pierwszego jaja przez okres 33-34 dni przez obydwoje rodziców. Pisklęta opuszczają gniazdo po 55-64 dniach; w wieku 70 dni są już prawie samodzielne, lecz dojrzałość płciową uzyskują dopiero po 2 – 7 latach. Najstarszy zaobrączkowany samiec dożył 33 lat i rok wcześniej pomyślnie wyprowadził lęg. W niewoli jeden osobnik dożył 35 lat. Odpowiedz Link
cortyzol Re: muraszka 1 27.03.09, 19:56 Uprzejmie informuję,że żaby bociany jedzą w ostateczności i praktycznie z głodu . Odpowiedz Link
jaga_22 Re: muraszka 1 28.03.09, 10:03 Oboje z troskliwością przygladaja się jedynemu jajku. www.stadtpark-mannheim.de/webcam/cam33.htm Odpowiedz Link
pia.ed Re: muraszka 1 28.03.09, 13:02 www.stadtpark-mannheim.de/webcam/cam33.htm Ja natomiast widze, ze matka-bocianica oplakuje to jajko bo peklo na dwie czesci! Odpowiedz Link
jaga_22 Bociany 28.03.09, 13:15 To nic dziwnego,że nie siedzi na nim,a ja myślałam,że to gałązka leży na jaju,szkoda.( www.stadtpark-mannheim.de/webcam/cam33.htm Odpowiedz Link
pia.ed To chyba gody bocianie ... 28.03.09, 18:35 www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html Albo klekoca ... Odpowiedz Link
pia.ed No nie ... juz sie zmienil obraz 28.03.09, 18:38 I teraz jest tylko jeden bocian ... Szkoda ze tutaj obraz zmienia sie tylko co 5 minut - nie ma szans na obserwacje! www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html Odpowiedz Link
pia.ed Tu jest TRZECIE gnazdo ... 28.03.09, 18:41 www.pfalzstorch.de/bilder/live_zeiskam.html To jest pod Bornheim - bocianica siedzi w gniezdzie - zaczelo sie wysiadywanie jajek ... Odpowiedz Link
pia.ed W trzech gniazdach bocianice siedza na jajkach 29.03.09, 07:09 www.pfalzstorch.de/bilder/live_zeiskam.html www.pfalzstorch.de/bilder/live_bornheim_kirche.html www.stadtpark-mannheim.de/webcam/cam33.htm W Mannheim sa juz DWA jajka! www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html Tutaj w zeszlym roku potomstwa nie bylo, i moze w tym roku tez nie bedzie, w mysl zasady: "Nie da rady, oba SAMCE..." Odpowiedz Link
jaga_22 Re: W trzech gniazdach bocianice siedza na jajka 29.03.09, 10:16 Bocian troskliwie spogląda na małżonkę i co chwila dotyka ją dziobem. Wieczorem on stał nieporuszony,a ona z uwagą przygladała się jaju. Było ciemno i nie widziałam czy było jedno,czy dwa. www.stadtpark-mannheim.de/webcam/cam33.htm Odpowiedz Link
pia.ed Re: W CZTERECH gniazdach bocianice siedza ... 29.03.09, 12:23 Wczoraj bylo jedno, a rano bocianica zniosla nastepne, bieluskie ... Caly czas te jajka zagrzebywala w lisciach. A moze rzeczywiscie to pierwsze jajko nie bylo pekniete, tylko lezala na nim jakas lodyzka? A teraz pytanie. Czy samiec zapladnia od razu wszystkie zalazki, czy musi to robic przy kazdym jajku? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: W CZTERECH gniazdach bocianice siedza ... 29.03.09, 13:01 Ooooooo,są 2 jaja!.....trudne zadałaś pytanie. Tak na chłopski rozum,to chyba każde jajo???????? Trzeba gdzieś poszukać,chyba tak jak kura?,,,ale jak kura,to też nie wiem. www.bociany.pl/bocian/index.shtml Odpowiedz Link
jaga_22 Re: W CZTERECH gniazdach bocianice siedza ... 29.03.09, 15:37 Musiałam pobrać kodeki Windowsa żeby widzieć.No tak w zeszłym roku nie miałam tego komputera www.bociany.kalinski.pl/ Odpowiedz Link
pia.ed Ale piekna pogoda, 14 C 29.03.09, 16:23 Obie bocianice czesto siedza w gniezdzie, ale jajek to nie widac ... nawet jak stoja. www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html www.pfalzstorch.de/bilder/live_zeiskam.html Odpowiedz Link
pia.ed Nie ma jajek w tym gniezdzie ... 29.03.09, 19:31 www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html Zeby tylko nie powtorzyla sie historia z zeszlego roku! Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Nie ma jajek w tym gniezdzie ... 29.03.09, 19:51 Coś im to gniazdo nie pasuje,albo jeszcze są za młodzi ) Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nie ma jajek w tym gniezdzie ... 29.03.09, 23:40 Za mlodzi na pewno nie sa. Czytalam, ze mlode bociany odlatuja do Afryki i zostaja tam 3 lata, az do osiagniecia dojrzalosci plciowej, a kiedy wracaja do kraju to juz wiedza co robic ... Odpowiedz Link
pia.ed Ratunku! 30.03.09, 11:54 www.stadtpark-mannheim.de/webcam/cam33.htm W tym gniezdzie jajka wygladaja jakby zostaly ROZDEPTANE .. Odpowiedz Link
pia.ed Zobaczcie 30.03.09, 19:28 www.pfalzstorch.de/bilder/live_bornheim_kirche.html www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html Kolory zachodzacego slonca i puste gniazdo Odpowiedz Link
pia.ed Cos robia z tym gniazdem! 31.03.09, 10:54 www.stadtpark-mannheim.de/webcam/cam33.htm Pokazuja ten sam obraz co na jesieni ... www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html Ale dumni przyszli rodzic, PIERWSZE jajko zniesione! Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Cos robia z tym gniazdem! 31.03.09, 11:14 Czy coś się stało,dlaczego teraz niepokoją bociany? Odpowiedz Link
pia.ed Bocian iskal bocianice ... 31.03.09, 15:43 A jak sie podniosla, to byly TRZY jajka. www.stadtpark-mannheim.de/webcam/cam33.htm Odpowiedz Link
pia.ed Re: Bocian iskal bocianice ... 01.04.09, 09:40 www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html Akurat widac PIERWSZE zniesione jajko ... tylko trzeba sie pospieszyc! Odpowiedz Link
pia.ed Jaki madry ten bocian! 03.04.09, 07:33 www.stadtpark-mannheim.de/webcam/cam33.htm Niestrudzenie podbudowuje obrzeze gniazda galazkami, a bocianicy podrzuca miekkie liscie ktorymi bedziemogl wymoscic gniazdo albo nakryc jajka! Zreszta widzialam, jak bocianica sie o te liscie dopominala! Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Jaki madry ten bocian! 03.04.09, 10:14 Ach...z jaką troską bocian przygląda się bocianicy!) Odpowiedz Link
pia.ed Re: Jaki madry ten bocian! 03.04.09, 18:48 www.stadtpark-mannheim.de/webcam/cam33.htm Jak poznac ktory to bocian, a ktora bocianica? Przed chwila ptak siedzacy na jajkach nie wytrzymal, podniosl sie z gniazda i udzielal instrukcji temu drugiemu jak ukladac galazki!!! Odpowiedz Link
pia.ed Bornheim - samotne bocianice 03.04.09, 18:57 Nareszcie zobaczylam, ze w gniezdzie na lace sa co najmniej 2 jajka, ale sa tak zakryte sucha trawa ze je ledwo widac. Natomiast w zadnym gniezdzie nie widzialam w dzien bociana dotrzymujacego towarzystwa bocianicy ... tak jak w Mannhaim. www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html www.pfalzstorch.de/bilder/live_bornheim_kirche.html www.pfalzstorch.de/bilder/live_zeiskam.html Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Bornheim - samotne bocianice 03.04.09, 19:12 Przeczytałam,że bociany zmieniają się w ciagu dnia.Natomiast w nocy siedzi bocianowa,jest nieco mniejsza od bociana. Przed chwilą trafiłam na scenkę miłosną.)w Manheim. Odpowiedz Link
pia.ed Bociany ... 03.04.09, 20:02 Bociany zmieniaja sie w ciagu dnia, to bylo widac wyraznie u Kalinskiego. Natomiast tutaj nie widzialam ani przynoszenia pokarmu, ani zmiany ... Faktycznie to nie wiedzialam, ze w nocy siedzi bocianica, choc powinnam sie domyslec, bo kobieta ma zawsze wiecej obowiazkow niz mezczyzna Odpowiedz Link
pia.ed W Bornhaim sa juz dwa jaja ... 04.04.09, 19:25 www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html i temperatura 17 C Odpowiedz Link
jaga_22 Re: W Bornhaim sa juz dwa jaja ... 04.04.09, 20:01 U Kalińskiego trafiłam na wielkie zaangażowanie w potomstwo Odpowiedz Link
jaga_22 Re: W Bornhaim sa juz dwa jaja ... 05.04.09, 13:14 Przecież u Kalińskiego jest w podpoznańskich Chybach. Trzeba pobrać kodek dla Windowsa jak ma. No i jeszcze w Warszewie.Trzeba 2x kliknąć w ekran. Cortyzol ,wszystkie bociany są nasze.)) www.warszewo.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=467&Itemid=92 Odpowiedz Link
pia.ed Pierwszy raz widze wszystkie pary ... 05.04.09, 13:48 Moze dlatego, ze dzis NIEDZIELA, wiec bocian tez zostal w domu? www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html www.pfalzstorch.de/bilder/live_bornheim_kirche.html www.pfalzstorch.de/bilder/live_zeiskam.html www.stadtpark-mannheim.de/webcam/cam33.htm Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pierwszy raz widze wszystkie pary ... 05.04.09, 18:47 Zastanawiam sie, czy czasem te bociany w parku nie sa dokarmiane, i dlatego nie musza udawac sie daleko w poszukiwaniu pozywienia! Przeciez kiedy tylko zajrze, to w gniezdzie sa OBA bociany ... > www.pfalzstorch.de/bilder/live1.html > www.pfalzstorch.de/bilder/live_bornheim_kirche.htmla > www.pfalzstorch.de/bilder/live_zeiskam.html > > www.stadtpark-mannheim.de/webcam/cam33.htm Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Pierwszy raz widze wszystkie pary ... 06.04.09, 14:35 U Kalińskiego ona siedzi i ciagle utyka gniazdo w około,a pan bocian chodzi dumny jak paw. www.bociany.kalinski.pl/ Odpowiedz Link