Dodaj do ulubionych

Skarga na Moderatorów Forum Kraj

02.02.10, 20:25

dlaczego moderatorzy FK usuwają wpisy w wątku w niebyt
przecież jest mozliwośc zaznaczenia
usuniętego wpisu znakiem - [...]

i w ten sposób wszystkie posty
między 01.02.10 godz. 22.44
a 02.02.10 godz. 11.44
odeszły w niebyt
pustka wielogodzinna

brak postów Venus, Alexis i moich - czy innych - nie wiem -
bo przez kilka godzin nie moglam czytac FK

myślałam (jako nieuleczalna optymistka),
że cos takiego jak cenzura z Mysiej już
dawno przestało istnieć!
Usuwacze z FK zapominają, że własnie
takie ich działanie zostanie zapamiętane
i negatywne oceny dotkną nie tylko ich ale całe FK i
całe forum.gazeta.pl

Jeżeli moderatorzy FK nie chcą nadużywac znaku [...]
to może zaczną pisać - usunięte z powodu, że nie trafiło w gust i
przekonania moderatorów tego forum?
Obserwuj wątek
    • giwi Re: Skarga na Moderatorów Forum Kraj 02.02.10, 23:50
      > dlaczego moderatorzy FK usuwają wpisy w wątku w niebyt
      > przecież jest mozliwośc zaznaczenia
      > usuniętego wpisu znakiem - [...]
      Gdy jest wycinana cała gałąź, zaznaczony jest przez [...] tylko pierwszy post. Pozostałe są kasowane.

> myślałam (jako nieuleczalna optymistka),
      > że cos takiego jak cenzura z Mysiej już
      > dawno przestało istnieć!
      Polecam Netykietę

> Jeżeli moderatorzy FK nie chcą nadużywac znaku [...]
      > to może zaczną pisać - usunięte z powodu, że nie trafiło w gust i
      > przekonania moderatorów tego forum?
      W jaki sposób otrzymać informację o powodach usunięcia wpisu? Wystarczy przeczytać to
      • baba_polska Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 03.02.10, 01:57
        ale dlaczego jedne posty usunięte są w temacie zaznaczone [...]
        i zostaje nick ich autora oraz uwaga moderatora "Wiadomość
        została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu."

a po innych, łamiących regulamin lub prawo wg moderatora,
        ślad ginie całkowicie, po prostu wyparowują?

Wypowiedź musiała naruszyć Regulamin, być sprzeczna z zasadami
        Netykiety lub mocno odbiegać od tematyki forum. Pozwalamy na
        publikację dowolnych poglądów, o ile ich głoszenie nie jest
        niezgodne z prawem. Nie ingerujemy w wolność słowa, chcemy tylko,
        żeby na forum było mniej spamu i wulgaryzmów. W przypadku rażących
        naruszeń Netykiety, administracja forum może usunąć wszystkie posty
        sprawcy z okresu, w którym naruszanie wystąpiło.

Alexis była za Jaruzelskim a ja przeciw - obie łamałysmy prawo?
        Nawet sobie nie nawtykałyśmy ostro i niegrzecznie.

Ale dzięki za odpowiedź i namiary - w wolnej chwili napiszę do
        do forum@agora.pl lub do giwi@gazeta.pl bo mi to znikanie postów,
        bez znaku, że kiedykolwiek istniały, nie daje spokoju.
        Tak sie robić nie powinno - administracja jako gospodarz może robic
        wszystko ale znaki swojej ingerencji winna zostawiać.

pozdrawiam
        • siwa Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 03.02.10, 09:55
          "Nie odpisuj na posty łamiące regulamin, zgłoś je klikając czerwony kosz".
          Jak napisała Giwi
          • baba_polska Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 03.02.10, 10:14
            dzięki raz jeszcze
            i kończę z moją pytaniną
            dalej jednak pozostaję nieprzekonana
            co do całkowitego znikania wielu postów
          • tylko.tu Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 03.02.10, 10:22
            siwa napisała:

> jeśli usuwana jest cała gałąź, to zostaje pierwszy nick,
            > reszta jest usuwana.

odnosze wrazenie, ze nie zawsze tak sie dzieje.
          • wariant_b Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 03.02.10, 11:36
            siwa napisała:
            ... Kilkanaście wpisów [...] zaśmiecałoby forum.

Do kosza zgłoszono jeden, konkretny wpis (znaczy w przypadku tej
            gałązki, bo autorowi w wątku wycięto trzy wpisy - bez konsekwencji).
            Skąd ta pewność, że pozostałe też zostałyby zgłoszone do kosza?
            • siwa Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 03.02.10, 11:42
              "Nie odpisuj na posty łamiące regulamin, zgłoś je klikając czerwony kosz".
              Cała dyskusja była łamiąca regulamin.

Prawda jest, że nie czytamy całego forum i reagujemy na zgłoszenia.
              Ale to nie znaczy, że nie wolno nam usunąć nie zgłoszonego,
              nieregulaminowego wpisu. To zależy od obciążenia i ilości zgłoszeń, ale Giwi
              zazwyczaj sumiennie przegląda całą gałązkę pod nieregulaminowym wpisem.
              Ergo
              • wariant_b Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 03.02.10, 14:02
                siwa napisała:
                > Mam pewność, że są nieregulaminowe i kasuję.

Nieregulaminowe z powodu? Pewnie chodzi o to, że w złej gałązce.

Ale przecież wielu, jeśli nie większość użytkowników, korzysta
                z bardziej efektywnego podglądu "od najnowszego" i poza tym, że
                nie odpowiada na posty ewidentnie naruszające regulamin zupełnie
                nie ma pojęcia co jest wyżej w strukturze drzewka. Bo i po co?
                Czy regulamin zabrania korzystania z niektórych podglądów
                albo nakazuje analizowanie struktury drzewka w celu stwierdzenia,
                czy post do którego się odnosimy nie odnosił się do postu, który
                odnosił się do postu....,... który słusznie ocenzurowano.

A licznik skasowanych postów bije wszystkim jednakowo.

Zwróć z łaski swojej uwagę, że zacytowanie fragmentu postu, jak
                tutaj przeze mnie, wynika z faktu, że nie widzę struktury drzewka.
                Nie ma sensu cytować postu, który jest w tej strukturze bezpośrednio
                wyżej. Popatrz, ile osób cytuje, by mieć pewność, że adresat uwag
                odniesie je do własnej wypowiedzi nie przełączając widoku.
                • giwi Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 03.02.10, 14:38
                  Ale przecież wielu, jeśli nie większość użytkowników, korzysta
                  z bardziej efektywnego podglądu "od najnowszego" i poza tym, że
                  nie odpowiada na posty ewidentnie naruszające regulamin zupełnie
                  nie ma pojęcia co jest wyżej w strukturze drzewka. Bo i po co?

Nie powinieneś sądzić wg siebie. Zapewniam Cię, że znakomita większośc użytkowników wie o czym i gdzie pisze. Mało kto bezmyślnie odpowiada na ostatni post, nie wiedząc o czym jest dyskusja w wątku.
                  • wariant_b Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 03.02.10, 15:32
                    giwi napisała:
                    > Zapewniam Cię, że znakomita większośc użytkowników wie o czym i gdzie pisze.

Więc bądź tak dobra i zamiast wciskać nam kolejny raz bezsensowne
                    ogólniki zajrzyj w link do wątku o którym pisze baba_polska
                    i wytłumacz nam, za co konkretnie zostały wykasowane te posty.
                    Bo śledziłem wątek i podzielam opinię baby_polskiej, że nie będziesz
                    umiała tego sensownie wyjaśnić, a więc ich nie odkasujesz, żeby
                    (w swojej niestety tylko opinii) nie wyjść na głąba.

Zrób choć raz to, o co Cię proszą, żebyśmy się nie musieli z Ciebie
                    w kółko nabijać. Albo miej odwagę i skopiuj je i wklej tutaj to
                    sobie podyskutujemy o konkretach. O punktach regulaminu itd...
                    Albo o przechodniości relacji równości, jeśli wolisz.
                    • snajper55 Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 03.02.10, 21:31
                      wariant_b napisał:

> Więc bądź tak dobra i zamiast wciskać nam kolejny raz bezsensowne
                      > ogólniki zajrzyj w link do wątku o którym pisze baba_polska
                      > i wytłumacz nam, za co konkretnie zostały wykasowane te posty.

Kiedy w końcu to:

"Informacje o przyczynie usunięcia są udzielane tylko autorom usuniętych
                      wypowiedzi i tylko listownie - na maile wysłane do forum@agora.pl lub do
                      administratorów społecznych danego forum. "

do ciebie dotrze ? Ile razy trzeba ci to powtórzyć ?

S.
                      • wariant_b Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 03.02.10, 22:14
                        snajper55 napisał:
                        > do ciebie dotrze ? Ile razy trzeba ci to powtórzyć ?

A kiedy do Ciebie dotrze, że gdybym reklamował wykasowanie postu
                        w gałązce w udziałem większej ilości osób zacytowałbym odpowiedź
                        (o ile bym ją kiedykolwiek otrzymał) na FoM, żeby inni mogli ją
                        porównać z tymi, które oni sami otrzymali.

To samo dotyczy uzasadnień banów i innych decyzji administracji.
                        Więc traktujmy się poważnie.
                      • giwi Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 03.02.10, 22:44
                        > Ile razy trzeba ci to powtórzyć ?
                        Informacja ma powyżej 20 słów i jest trudna do zrozumienia i zapamiętania. Miej litość. :-)))
                        • snajper55 Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 04.02.10, 01:55
                          giwi napisała:

> > Ile razy trzeba ci to powtórzyć ?
                          > Informacja ma powyżej 20 słów i jest trudna do zrozumienia i zapamiętania. Miej
                          > litość. :-)))

A ile maksymalnie może mieć ? Bo chciałbym pisać tak, aby mógł mnie rozumieć a
                          nie wiem do ilu słów muszę się ograniczać. Sądzisz, że 10 słów w jednym
                          przekazie będzie w stanie pojąć ?

S.
                          • giwi Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 04.02.10, 08:59
                            Może tak, ale na wszelki wypadek ograniczyłabym się do 5.
                            • snajper55 Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 04.02.10, 09:35
                              giwi napisała:

> Może tak, ale na wszelki wypadek ograniczyłabym się do 5.

Spróbowałem. Ciekawe, czy zrozumie i zapamięta ?

S.
                              • wariant_b Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 04.02.10, 10:52
                                snajper55 napisał:
                                > Spróbowałem. Ciekawe, czy zrozumie i zapamięta ?

---
                                Babo_polska!

Bądź tak dobra i skopiuj treść swojego postu i wyślij go mailem
                                na wszystkie znane Ci adresy administratorów Forum nie zapominając
                                oczywiście o giwi@gazeta.pl, forum@agora.pl i snajper55@gazeta.pl
                                a potem podziel się z nami wynikami tej akcji.

(dotyczy Twojego wpisu na FoF:
                                forum.gazeta.pl/forum/w,299,106672161,106672161.html )

W_B

-
                                • wariant_b Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 04.02.10, 11:05
                                  wariant_b napisał:
                                  > poszło!

i nie doszło.
                                  Czyżby baba_polska też wpadła na pomysł, żeby napisać?

---

Delivery to the following recipient failed permanently:

baba_polska@gazeta.pl

Technical details of permanent failure:
                                  Google tried to deliver your message, but it was rejected by the recipient domain. We recommend contacting the other email provider for further information about the cause of this error. The error that the other server returned was: 550 550-5.1.1 The email account that you tried to reach does not exist. Please try
                                  550-5.1.1 double-checking the recipient's email address for typos or
                                  550-5.1.1 unnecessary spaces. Learn more at
                                  550 5.1.1 mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=6596 12si18740815fgg.12 (state 14).
                                • baba_polska Re: Przepraszam, dopiero dzisiaj przeczytałam 05.02.10, 16:52
                                  Twój post

Nie napiszę bo:
                                  nie mam konta jako baba_polska, nie chce mi sie specjalnie zakładać
                                  no i bardzo nie chce mi sie walczyć z wiatrakami
                                  dyskutowanie z szanowną Administracją i Moderatorami
                                  forum.gazeta.pl to jak walenie głową w mur

I tylko troszke mi smutno, bo jeszcze pamiętam
                                  czasy, kiedy walczono z cenzurą, (i pamiętam, kto walczył)
                                  pamiętam kiedy wywalczono prawo do zaznaczania 'mysiej'
                                  ingerencji w tekstach,
                                  i pamiętam, że nawet Gazeta Wyborcza z tego prawa
                                  w 89 roku korzystała -
                                  a teraz sami zachowują i się podobnie do GUKPPiW
                                  i usuwaja jak peerelowska cenzura - w niebyt...

ja nie walcze z tym, że jakies posty usuwaja ale z tym, że w niebyt
                                  i nie przekona mnie tłumaczenie(tu cytat z Siwej):"Kilkanaście
                                  wpisów [...] zaśmiecałoby forum."

Musi zostać jakiś znak po usuniętych postach
                                  i to powinno być zrozumiałe dla wszystkich
                                  a przede wszystkim dla tych, którzy kiedys z cenzura
                                  o możliwość zaznaczanie ingerencji cenzury walczyli...
                                  i wywalczyli!!!!

wariant_b napisał:
                                  > ---
                                  > Babo_polska!
                                  >
                                  > Bądź tak dobra i skopiuj treść swojego postu i wyślij go mailem
                                  > na wszystkie znane Ci adresy administratorów Forum nie zapominając
                                  > oczywiście o giwi@gazeta.pl, forum@agora.pl i snajper55@gazeta.pl
                                  > a potem podziel się z nami wynikami tej akcji.
                                  >
                                  > (dotyczy Twojego wpisu na FoF:
                                  > forum.gazeta.pl/forum/w,299,106672161,106672161.html
                                  • Gość: poi Re: Przepraszam, dopiero dzisiaj przeczytałam IP: *.aster.pl 05.02.10, 18:30
                                    baba_polska napisała: ..

> a przede wszystkim dla tych, którzy kiedys z cenzura
                                    > o możliwość zaznaczanie ingerencji cenzury walczyli...
                                    > i wywalczyli!!!!

wielu ich ?
                                  • giwi Re: Przepraszam, dopiero dzisiaj przeczytałam 05.02.10, 22:49
                                    Kompletne pomylenie pojęć. :-) Oznaczenie [...] w postach nie ma nic wspólnego z zaznaczaniem ingerencji cenzury w prasie. Powstało w innym czasie i innym celu.
                                    Na forum nie ma cenzury.
                                    • wariant_b Re: Przepraszam, dopiero dzisiaj przeczytałam 05.02.10, 23:03
                                      giwi napisała:
                                      > Na forum nie ma cenzury.

Co giwi chciałaś przez to powiedzieć?
                                    • baba_polska Re: Przepraszam, dopiero dzisiaj przeczytałam 06.02.10, 00:52
                                      giwi napisała:

> Kompletne pomylenie pojęć. :-) Oznaczenie [...] w postach nie ma
                                      nic wspólnego
                                      > z zaznaczaniem ingerencji cenzury w prasie. Powstało w innym
                                      czasie i innym cel
                                      > u.

Nie mówię o tym znaku [...]
                                      tylko o tym, że nawet ślad nie zostaje
                                      po adminowej ingerecji a powinien zostać

> Na forum nie ma cenzury.

Nie znam innego określenia
                                      nazwę tę działalność przesadną ingerencją opiekuna fk
                      • Gość: poi Re: Dzięki za odpowiedź - ale... IP: *.aster.pl 04.02.10, 07:29
                        snajper55 napisał:

> wariant_b napisał:
                        >
                        > > Więc bądź tak dobra i zamiast wciskać nam kolejny raz bezsensowne
                        > > ogólniki zajrzyj w link do wątku o którym pisze baba_polska
                        > > i wytłumacz nam, za co konkretnie zostały wykasowane te posty.
                        >
                        > Kiedy w końcu to:
                        >
                        > "Informacje o przyczynie usunięcia są udzielane tylko autorom usuniętych
                        > wypowiedzi i tylko listownie - na maile wysłane do forum@agora.pl lub do
                        > administratorów społecznych danego forum. "
                        >
                        > do ciebie dotrze ? Ile razy trzeba ci to powtórzyć ?

ile razy powtorzyc, ze nie sa udzielane ?
                    • snajper55 Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 04.02.10, 09:34
                      wariant_b napisał:

> Więc bądź tak dobra i zamiast wciskać nam kolejny raz bezsensowne
                      > ogólniki zajrzyj w link do wątku o którym pisze baba_polska
                      > i wytłumacz nam, za co konkretnie zostały wykasowane te posty.

To mówi się tylko autorom.

S.
                      • tylko.tu Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 04.02.10, 10:01
                        snajper55 napisał:

> To mówi się tylko autorom.

jestes w stanie wytlumaczyc dlaczego tylko autorom ?
                        • wariant_b Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 04.02.10, 10:35
                          tylko.tu napisał:
                          > jestes w stanie wytlumaczyc dlaczego tylko autorom ?

W nadziei, że nie wpadną na to, by uzgodnić swoje działania
                          i podzielić się otrzymanymi wyjaśnieniami.

Nadto, nawet dowolnie bzdurne wyjaśnienie w mailu ma jednego
                          adresata i nie jest dostępne dla reszty, natomiast opublikowane
                          na Forum zostaje. Stąd rzecz, która zawsze wzbudza we mnie śmiech,
                          czyli admin odpowiadający na post tutaj informacją, że musi
                          tą samą wiadomość dostać mailem, bo inaczej o niczym nie wie
                          i nie może zareagować. Tak jakby se nie mógł skopiować, wkleić
                          do maila i sam do siebie lub do dyżurnego wysłać. Szybciej byłoby.

Dodatkową paranojką jest to, że autor ocenzurowanego postu nie widzi
                          jego treści, a skasowanego w ogóle nic nie widzi. Można mu dowolny
                          kit wcisnąć, typu nieistniejącej pyskówki, przekręcić treść,
                          powiedzieć, że nic tam wykasowanego nie było. I niech udowodni.
                          • tylko.tu Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 04.02.10, 10:48
                            wariant_b napisał:

> Dodatkową paranojką jest to, że autor ocenzurowanego postu nie widzi
                            > jego treści, a skasowanego w ogóle nic nie widzi. Można mu dowolny
                            > kit wcisnąć, typu nieistniejącej pyskówki, przekręcić treść,
                            > powiedzieć, że nic tam wykasowanego nie było. I niech udowodni.

hm.. ciekawe byloby, gdyby zrobic tak, ze jesli ktos moderator/dyzurny uzna, ze
                            post jest niezgodny z netykieta, to owszem robi 'pstryk', ale post nie wylatuje
                            i nie jest ocenzurowany. po prostu jest niewidoczny dla wszystkich oprocz
                            autorow, moderatorow i administracji. takie jakby selektywne wygaszanie - nie
                            calego autora, a konkretnego postu. ewentualnie pozostali widzieliby napis
                            'wygaszono ze wzgledu na.. bla, bla, bla'.
                            • wariant_b Re: Dzięki za odpowiedź - ale... 04.02.10, 11:17
                              tylko.tu napisał:
                              > hm.. ciekawe byloby, gdyby zrobic tak...

I tak to się teraz robi. Dodatkowo autor powinien mieć wyróżnione
                              własne posty, aby łatwiej było mu je zidentyfikować w wątku.
                              Tylko że soft forum jest już troszkę starawy, a jak wiesz siwa
                              zamierza go tylko uatrakcyjnić wizualnie, bo funkcjonalnie
                              to zbędne, gdyż 98% autorów itd...

Chociaż cholera wie, może jest taka funkcjonalność, tylko trzeba
                              wiedzieć, jak ją włączyć. Istnienie nieużywanych crosslinków
                              bardzo mnie kiedyś zaskoczyło, bo admini nie wiedzą, co to jest
                              i do czego było przeznaczone, więc nie korzystają.
      • wariant_b Re: Skarga na Moderatorów Forum Kraj 03.02.10, 11:48
        giwi napisała:
        > W jaki sposób otrzymać informację o powodach usunięcia wpisu?

A w jaki sposób można podać, o który skasowany wpis chodzi?
        Link trzeba zamieścić, czy jakoś inaczej? Na przykład: "z tego
        co pamiętam, był to siódmy post w drugiej gałązce po [...],
        ale mogę się mylić, bo odświeżanie nie działa najlepiej, więc
        może się okazać, że nie był siódmy tylko ósmy".

I czy wtedy administracja odkasuje konkretne posty, o które się
        upomniano, czy całą gałązkę? Czy policzy, sprawdzi, że dziesiąty,
        więc nie uzna reklamacji?
        • giwi Re: Skarga na Moderatorów Forum Kraj 03.02.10, 12:05
          > A w jaki sposób można podać, o który skasowany wpis chodzi?
          To bardzo proste, wystarczy podać swój login i link do wątku.

>czy całą gałązkę?
          Gałązki nie odkasuje, to logiczne.
          • hummer Sprawdzam 03.02.10, 17:59
            giwi napisała:

> > A w jaki sposób można podać, o który skasowany wpis chodzi?
            > To bardzo proste, wystarczy podać swój login i link do wątku.

Mój nick, jest znany :)
            Podaję link do wątku.
            forum.gazeta.pl/forum/w,29,106553462,106553462,Wy_tu_gadu_gadu_a_Polska_wygrala_.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka