Dodaj do ulubionych

Gdzie się podziało forum Inny Świat?

10.12.12, 12:04
Dziś nie mogę go w zaden sposób znaleźć. :(
Obserwuj wątek
    • masqara Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 10.12.12, 12:05
      poszukaj jeszcze
    • giwi Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 10.12.12, 13:13
      System mówi, że forum nie istnieje. Pewnie zostało zamknięte. Napisz do założycielki, roseanne.
    • tata.po.30 chyba zamknięte... 10.12.12, 13:57
      No tak, chyba zamknięte. Jeśli tak, to duża strata. My sobie poradzimy, gorzej z nowymi -
      • roseanne Re: chyba zamknięte... 10.12.12, 15:13
        forum zostalo zamkniete
        • emka_waw Re: chyba zamknięte... 10.12.12, 15:17
          Ale dlaczego?!
        • tata.po.30 Re: chyba zamknięte... 10.12.12, 15:23
          Usuwając je mocno zaszkodziłaś wielu rodzicom. Zwłaszcza tym świeżym. Wystarczyło zabanować parę osób (np. mnie) i skasować parę wątków.

No nic, Twoje forum i Twoja decyzja. Tylko szkoda, że nikt już nie skorzysta z tych informacji, których było tam mnóstwo.
          • hankam Re: chyba zamknięte... 10.12.12, 16:04
            Poza tym rozproszyła się pewna społeczność.
            Nie wiem, co tam się działo, że aż trzeba było zamknąć, nie było mnie kilka dni. Szkoda.
            • hankam Wayback Machine 10.12.12, 16:18
              Może komuś się chociaż linki z pierwszej strony przydadzą. :(
              web.archive.org/web/20110713054318/https://forum.gazeta.pl/forum/f,10034,Inny_Swiat.html
            • tata.po.30 Re: chyba zamknięte... 10.12.12, 16:19
              > Poza tym rozproszyła się pewna społeczność.
              > Nie wiem, co tam się działo, że aż trzeba było zamknąć, nie było mnie kilka dni
              > . Szkoda.

Co się stało? Ano, pani R. miała kolejny dość brutalny wyskok, którego parę osób, w tym ja, już nie zdzierżyło i odpowiednio zareagowało.

Szkoda. Miałem wrażenie, że to forum ma w zamyśle służyć rodzicom, zwłaszcza tym "świeżym". Okazało się, że urażone uczucia paru osób są ważniejsze... i od pomocy nowym rodzicom, i od odczuć innych osób. No chyba, że się mylę i przyczyna zamknięcia była jednak inna.
        • phhhhhi Re: chyba zamknięte... 11.12.12, 07:11
          > forum zostalo zamkniete

To już Mireczko wszyscy widzą i pytają raczej o powód tego obrażenia się na nich i bezpowrotnego usunięcia jednej z największych skarbnic wiedzy na temat autyzmu w polskim internecie.
    • nie_moja_bajka Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 10.12.12, 16:26
      nie zaglądałam kilka dni, pewnie jakas kolejna awantura sie wywiązała....
      ale Droga Adminko, forum było i mam nadzieję będzie wielką skarbnica wiedzy dla wielu zagubionych zrozpaczonych rodziców. Uszanuj to...
      Jeśli chcesz je zamknąć to ok, masz prawo, ale zostaw jego historię, przynajmniej tę merytoryczną....
      Niech służy wiedzą.
      • anias2000 Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 10.12.12, 17:03
        A ja naprawdę wiele z niego korzystałam... szkoda. To była skarbnica wiedzy zwłaszcza dla takich jak ja zielonych, przestraszonych, przed diagnozą...
        • anchen Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 10.12.12, 17:28
          Mam wrażenie, że Jehanne próbuje stworzyć forum o podobnej tematyce:
          forum.gazeta.pl/forum/f,243857,Cudowne_dzieci_Inny_Swiat.html
          • jehanne Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 10.12.12, 23:29
            Nie tyle próbuje, ile założone zostało forum o podobnej nazwie, by rodzice szukający nazwy "Inny Świat" mogli trafić własnie tam.
            Dlaczego? Bo mam nadzieję, iż za jakieś dwa, trzy lata również i to forum będzie podobna skarbnica informacji, wiedzy, linków jaką było forum "Inny Świat.

Gdzieś przeczytałam, że "jehanne" to nieznany nick. Tak to prawda. Ale czy sprawdzaliście nick roseanne zanim zaczęliście pisać na forum? Jeśli tak, to co to Wam dało? Czy zagwarantowało pewność i bezpieczeństwo oraz stałość forum?

Ja czekam na demokratyczne wybory moderatorów forum (nie chce ich wybierać samodzielnie) i myślę, że zaangażujecie się w tworzenie swojego Innego Świata, w czym chciałabym Wam bardzo pomóc.
            • hankam Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 00:20
              POmyślałam, że powinnaś zmienić kolejność wyrazów w nazwie - byłoby łatwiej znaleźć.
              • halogen75 Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 01:46
                Cześć,

powiem Wam tylko jedno. Mimo nocy jakaś setka osób kołacze się drogą mailową z pytaniem na ustach "co się stało?".
                Jeśli intencją było uciszenie atmosfery, popchnięcie do pewnej zadumy nad wszystkim po kolei, jeśli ten ruch był opcją ostudzenia emocji, w porządku. Tylko można to było zrobić na sto innych sposobów mniej drastycznych, a uzyskujących ten sam efekt. Jeśli daje się setkom osób pewną płaszczyznę bezpieczeństwa, pewne miejsce mające charakter oazy, w której człowiek zadomowia się, nawiązuje relacje głębsze, w której roni prawdziwe, czyste łzy lub śmieje się na głos mimo sytuacji, bo pragnie po prostu normalnie funkcjonować mimo otaczającej go nienormalności to nie załatwia się spraw w tak irracjonalny sposób.
                Póki co połowa z nas zastygła w bezruchu. Czekamy. Nie wiem na co ale czekamy.
            • tijgertje Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 09:59
              Jehanne, to pewnie do mnie;)
              Faktycznie, nie znam Cie i w tym wypadku jestem bardzo ostrozna, bo raz, ze nick obcy, dwa, zalozylas forum blyskawicznie, a ja do blyskawicznych decyzji odnosze sie z rezerwa (bo tak ,jak nagle zamkniecie forum Inny Swiat) nie zawsze sa to najlepsze decyzje.
              A swoja droga, czy Ty naprawde wierzysz w pelna demokracje na PRYWATNYM forum? ;) Na jakimkolwiek forum? ;) Nie gniewaj sie na mnie, czekam, ukladam mysli i emocje i z rezerwa podchodze do wszelkich impulsywnych dzialan, ktore z zalozenia nie musza byc zle, ale naprawde musze sobie poukladac pare rzeczy.
              A Roseanne znalam dosc dlugo z innego, ukrytego forum, zanim w ogole znalazlam : Inny Swiat" :)
              • halogen75 Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 11:40
                Myślę jak Tig, widzimy nowe forum ale nie czujemy się jeszcze gotowi. Wiemy, że jeśli nic się nie zmieni, trzeba będzie podkasać rękawy i coś z tym zrobić. Ci silniejsi wewnętrznie mają świadomość, że muszą pomóc tym zagubionym wciąż we mgle i coś stworzyć na nowo ale wszystko dzieje się zbyt szybko i zbyt drastycznie, by już zacząć racjonalnie działać. Tak jak napisałam, czekamy. Nie wiem na co ale czekamy. Wciąż jest w nas jakaś nadzieja, a nadziei trzeba dać czas. Jeśli nic się nie zmieni, nie będzie to mimo wszystko czas zmarnowany. Ten czas daje nam pozbierać rozbiegane myśli, daje naszej świadomości bilans do rozliczenia. Pośpiech w tej sytuacji będzie złym doradcą. Jesteśmy zbyt mocno przepełnieni różnymi emocjami. Nie wszyscy jeszcze wiedzą, nie wszyscy się w tym wszystkim połapali. Połowa sądzi, że została zbanowana, sama myślałam na początku, że dostałam bana i tyle. Poczekajmy zatem jeszcze chwilkę. Cierpliwość w takich sytuacjach jest najlepszą lekcją pokory.
                Pozdrawiam.
    • kozak_k Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 07:16
      Wyjście najgorsze z możliwych. Szczególnie dla rodziców takich jak ja - małego dziecka, którzy korzystali z bogatej historii..... Jest mi dotkliwie przykro.

• tata.po.30 Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 10:45
        > Wyjście najgorsze z możliwych. Szczególnie dla rodziców takich jak ja - małego
        > dziecka, którzy korzystali z bogatej historii..... Jest mi dotkliwie przykro.

No cóż, póki nie mamy wyjaśnień wygląda na to, że partykularne emocje grupy koleżanek okazały się dużo ważniejsze od dobra Twojego dziecka i wielu innych...
        • halogen75 Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 11:29
          A i ja muszę przyznać, że choć czasem zaczepiałam o tematy dalece odbiegające od tematyki autyzmu, znalazłam wreszcie miejsce, które spowodowało, że zaczęłam przelewać myśli na "papier". Do tej pory nigdy tak na mnie nie wpływało żadne inne miejsce i ludzie, bym dzieliła się tym, co mam w środku. Przez dobre 7 lat rozmawiałam na wiele tematów w obrębie samej siebie, zamknięta na 4 spusty w emocjonalnej spirali. Przełamałam się, zauważyłam, że pisanie daje mi pewnego rodzaju ukojenie. Czułam, że mój organizm znalazł pewnego rodzaju ujście, którego nie posiadał taki szmat czasu. Poznałam cudownych ludzi i ludzi, którzy przeogromnie różnili się poglądami i odczuciem od mojego ale też byli cząstką tego miejsca i razem w sposób spokojny lub rewolucyjny zapisywaliśmy tam po prostu ludzką historię. Dla niektórych to miejsce było jedyną odskocznią od codziennych obowiązków. Większość z nas oprócz forum ma również pracę, która pełni rolę czynnika zachowującego cząstkę nas samych, niektórzy są na tyle doświadczeni różnymi sytuacjami i zdarzeniami, przeszli już tyle, że kolejne niepowodzenie przyjmują z godnością i poradzą sobie po prostu z tą stratą. Ale są tacy, którzy niczego poza tym forum nie mają nic jeśli chodzi o pewien pomost kontaktowy, informacyjny, ludzki. Może to absurdalne, że netowe miejsce staje się dla niektórych jedynym kołem ratunkowym w ich sytuacji ale te sytuacje bywają różne i nie każdy może z wielu powodów pochwalić się licznymi znajomościami w realu.
          • labuba Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 11:58
            Bardzo mi szkoda, że zapadła taka decyzja. Zapraszam na nowe forum - mamy autyzm. Wiem, założyłam je dosłownie chwilę temu, żeby zebrać chętnych z Innego Swiata. Nie uzurpuję sobie prawa do prowadzenia go, ale nie mogę się pogodzić z tym, że rodzice w takiej sytuacji jak ja sama 3 lata temu nie będą mieli takiego miejsca.
            • hankam Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 14:52
              Może nie mnóżcie bytów. Propnuję założyć jedno forum o maksymalnie zblizonej nazwie, dla rodziców autystyków i aspich.
    • szironna Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 12:00
      Mnie również niezmiernie żal zamknięcia forum Inny Świat. Dużo dobrego "robiło" i myślę, że szkoda to przekreślać. Wiem, że to decyzja adminki i szanuję ją, niemniej przykre, iż skarbnica wiedzy i kontakt wielu osób został usunięty i zablokowany.
      • halogen75 Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 12:05
        labuba, szironna, chodźcie na początek tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/f,243857,Cudowne_dzieci_Inny_Swiat.html
        Zbierzmy się do kupy, a potem zastanowimy się co dalej, bo widzę, że zaczyna wyrastać już 3 forum o tematyce autyzmu, nie tędy droga.
    • Gość: czarna_ida Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? IP: *.arr.gov.pl 11.12.12, 12:28
      Nie zdążyłam przeczytać ostatnich pyskówek, wiec nie wiem kto komu podpadł..
      Ale myslę ze zalozenie także Innego Swiata tyle ze w cudzysłowie też mogłoby być..
      i oby nie było tak jak na FB - wolna grupa autystyczna, ze część rodziców się kosztem innym dowartościowuje, i niektorych zdanie jest jedyną i sluszną opcją, jak jednego pana z opozycji.
      Bo wymiana informacji czy swoich sądów myśli, nie znaczy ze jest jedyną i słuszną kwestią.
      I część rodziców także sie wypisala..
      mamy i tak trudne zycie, doświadzczenia, ze nie warto sobie na wzajem dowalać..
      tyle mojego.
    • roseanne Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 15:16
      ugielam sie
      trwaja pertraktacje z portalem o odtworzenie
      forum zostanie przekazane komus z uczestnikow, jesli operacja ta sie uda
      • anchen Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 15:37
        roseanne napisała:

> ugielam sie
        > trwaja pertraktacje z portalem o odtworzenie
        > forum zostanie przekazane komus z uczestnikow, jesli operacja ta sie uda

Dziękuję, Roseanne, i bardzo Ci też dziękuję za te wszystkie wcześniejsze lata i listy.
      • hipopsotam Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 15:50
        Cieszę się ogromnie i trzymam kciuki za powodzenie :)
    • kasi.aa Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 15:52
      W drodze wyjątku (ze względu na dużą wartość merytoryczną), forum zostało na prośbę założyciela przywrócone.
      • roseanne Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 16:17
        dziekuje, prosze jeszcze tylko o opcje zarzadzania, bo sie nie wyswietla
        • tijgertje Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 16:24
          Jej, kamien spadl mi z serca:)
          Pozostalo troche watpliwosci, bo po ostatnich kilku dnia "Inny Swiat" juz chyba niestety nie bedzie tym miejscem, ale ogromnie sie ciesze, ze forum nie przepadlo na wieki:)
          Roseanne, odezwe sie do Ciebie na priv, nie musisz odpowiadac, ale bede wdzieczna, jesli przeczytasz.
        • kasi.aa Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 16:32
          roseanne napisała:

> dziekuje, prosze jeszcze tylko o opcje zarzadzania, bo sie nie wyswietla

Spróbuj się przelogować - powinno pomóc. Jak nie, poproszę maila na forum@agora.pl
          • roseanne Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 19:58
            dziekuje, juz dziala
            • nefret_ete Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 20:27
              Dziękuję Roseanne!
      • gemmavera Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 18:12
        uff :)
        • aga_sama Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? 11.12.12, 18:51
          Dzięki wielkie
          • Gość: halogen75 Re: Gdzie się podziało forum Inny Świat? IP: *.toya.net.pl 11.12.12, 19:00
            Rosseanne, i ja z całego serca dziękuję.
    • stefan4 Gratuluję! 11.12.12, 20:11
      Osobiście nie jestem zainteresowany tematyką Waszego forum, ale jestem bardzo zbudowany sposobem, w jaki reagowaliście na jego zamknięcie. Takiego spokojnego obstawania przy swoim, bez obrzucania się obelgami i bez poszukiwania winnych, możemy się wszyscy od Was uczyć.

Cieszę się , że się Wam udało i życzę wszelkiego powodzenia.

- Stefan
      Zwalczaj biurokrację!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka