Dodaj do ulubionych

Zniknęły wątki z forum

11.03.13, 18:44
Na moim forum: forum.gazeta.pl/forum/f,169218,Chinski_Motocykl.html brak około 90% wątków - technicznych pomimo że liczba przy nazwie forum wskazuje prawidłową liczbę wątków. Czy ktoś z adminów może oświecić co się stało i co zrobić aby było wszystko widoczne?
Obserwuj wątek
    • bartoszcze Re: Zniknęły wątki z forum 11.03.13, 19:26
      Patrząc na datę najstarszego widocznego postu, przypuszczam że po prostu starsze wątki uległy archiwizacji.
      Są dostępne w wyszukiwarce, jeżeli mają się na coś przydać to proponowałbym przeszukanie forum i zrobienie wątku z linkami do nich.
      • asia.sthm Re: Zniknęły wątki z forum 13.03.13, 16:20
        Taaaa, a na niektorych forach sa widoczne trzyletnie watki i jakos swiat sie nie zawalil, a tu pare na krzyz i musi, no musi wleciec do archiwum.

Juz sie o to pieklilam , wiec nie licze nawet na jakies sensowne wytlumaczenie :( buuuuu
        • jinlun Re: Zniknęły wątki z forum 13.03.13, 16:41
          No właśnie mam podobne odczucia i np na innym forum nie ma z tym problemu tak jak piszesz 3 letnie wiszą. Tym bardziej, że to były wątki techniczne gdzie po prostu służą bardziej do czytania niż do pisania i nie zajmowały wiele miejsca gdyż była ich naprawdę niewielka ilość a wiedza na ten temat w necie jest naprawdę znikoma. Chciałem tutaj to utrzymywać ze względu na prostotę takiego forum i łatwość dostępu nawet ze słabszym transferem. Jednak takie akcję zmuszają do szukania innych bardziej przyjaznych forów.
          • bartoszcze Re: Zniknęły wątki z forum 14.03.13, 22:19
            Te wątki cały czas wyskakują w wyszukiwarce.
            Jeżeli tam było coś wartościowego, to (przy tej ilości postów jaką masz na forum) w jedno popołudnie zrobisz indeks. Potem wystarczy dbać o to, żeby wątku z indeksem nie zarchiwizowało (administracja nie patrzy, to powiem, że zaglądając i podbijając).
            • asia.sthm Re: Zniknęły wątki z forum 15.03.13, 08:01
              Potem wystarczy dbać o to, żeby wątku z i
              > ndeksem nie zarchiwizowało (administracja nie patrzy, to powiem, że zaglądając
              > i podbijając).

To jest wyjatkowo genialne rozwiazanie lecz zupelnie nie tlumaczy dlaczego na jednych forach tak trzeba a na innych, bez wzgledu na objetosc forum, watki sobie spokojnie, aktywnie ekzystuja jakby nigdy zadna otchlan archiwum im nie zagrazala.
              I to jest wlasnie najbardziej irytujace. Cholerna wybiorczosc i slepy traf tym rzadzi, a administracja na to patrzy i nic, kurde, nic do kwadratu juz od ponad roku nie moze zrobic.
              Cholera jasna!
              • bartoszcze Re: Zniknęły wątki z forum 15.03.13, 13:44
                Głowy nie dam, ale mam wrażenie, że to zależy właśnie od tego, czy wątki są czytane, czy nie.
                Wątki w których się pisze oczywiście tym bardziej nie są archiwizowane.
                A w ogóle na przechowalnię informacji to lepiej się blog nadaje, dyskutuje się równie łatwo (nawet łatwiej, bo można wyłączyć obowiązek logowania), a się nie zarchiwizuje.
                • asia.sthm Re: Zniknęły wątki z forum 15.03.13, 14:28
                  Wrrrr, taka ameryke to ja sobie sama odkrylam. Tu chodzi o to dlaczego nieruszane przez rok watki na niektorych forach sie archiwizuja, a na niektorych nie, nawet przez trzy lata.

Tu chodzi o to aby na wszystkich forach, bez wzgledu na "starosc" watkow bylo ich widocznych na przyklad, ciepla raczka 100. Co by to komu przeszkadzalo?
                  Na forach olbrzymich jest tych watkow zatrzesienie i czy je ktos czyta czy nie czyta to zajmuja kilkanascie stron po 300 watkow na stronie.

Ja mam wrazenie, ze czasem fora maja szczescie kiedy archiwizacja sie zwyczajnie zacina pewnego dnia. I tak sobie pare obserwuje, obserwuje, obserwuje i nic od dnia awarii sie nie zmienia. Zamrodzilo, przyssalo, zmumifikowalo. Ot zagadka techniczna jak widac nie do rozwiazania.
                  • jinlun Re: Zniknęły wątki z forum 16.03.13, 13:54
                    Dzięki Asiu za silne wsparcie w tym temacie - rzeczywiście jest mocno wkurzające jak fora są różnie traktowane a potem tłumaczy się stosowaniem reguł - szkoda, że wybiórczo... Posłucham też pewnie rady Bartoszcze i przeniosę to wszystko co wyciągnę z mojego forum do jakiegoś bloga... Jeszcze raz serdeczne dzięki.
                    • asia.sthm Re: Zniknęły wątki z forum 16.03.13, 16:20
                      Alez prosze bardzo,
                      przynajmniej wlasnej pary troche upuscilam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka