Dodaj do ulubionych

nie mogę wypisać się z powiadomień o nowych wpisac

15.08.20, 14:47
Zaczęły mi przychodzić na skrzynkę pocztową powiadomienia o wpisach w jednym wątku. Nie przypominam sobie nawet, abym je zamawiała, ale może kliknęłam przez pomyłkę. Teraz, kiedy otwieram ten wątek i klikam "nie powiadamiaj o nowych wpisach", to dostaję komunikat "wystąpił błąd". Restart przeglądarki i wyczyszczenie historii i ciasteczek nic nie pomogło.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: nie mogę wypisać się z powiadomień o nowych w 15.08.20, 16:30
      mmoni napisała:

> Zaczęły mi przychodzić na skrzynkę pocztową powiadomienia o wpisach w jednym wątku.
      > Nie przypominam sobie nawet, abym je zamawiała, ale może kliknęłam przez pomyłkę.
      > Teraz, kiedy otwieram ten wątek i klikam "nie powiadamiaj o nowych wpisach", to dostaję komunikat
      > "wystąpił błąd". Restart przeglądarki i wyczyszczenie historii i ciasteczek nic nie pomogło.

Odnoszę dziwne wrażenie, że błędy, które kiedyś występowały, zostały poprawione i przez
      jakiś czas nie pojawiały się, z sobie tylko znanych powodów czasem wracają.

W twoim przypadku jest nadzieja, że wątek wkrótce się wyczerpie i nowych postów nie będzie.
      U mnie w szybkim sprawdzeniu wyszło, że zamawianie powiadomień i ich odwoływanie działa,
      więc pewnie miałaś jakiś niefart. Ale przy okazji również znalazłem w skrzynce powiadomienia
      o wpisach, których nie zamawiałem (trzy wątki), w tym i takie, w których nie było możliwości
      odwołania powiadomień.

Z okresu, kiedy niechciane i niezamawiane powiadomienia o nowych postach zalewały skrzynkę
      pocztową sprawdziło mi się ustawienie filtrów pocztowych tak, by takie maile były od razu kasowane.
      Wprawdzie było to jeszcze za poprzedniego serwera mailowego i możliwości filtrowania były większe,
      niemniej i obecnie można sobie odpowiedni filtr stworzyć, a w szczególności umieścić w nim tytuły
      automatycznych postów z powiadomieniami w konkretnym wątku, jeśli chcemy korzystać
      z powiadomień w innych wątkach lub o nowych wątkach na jakimś forum.
      • mmoni Re: nie mogę wypisać się z powiadomień o nowych w 15.08.20, 18:23
        Chyba po paru godzinach coś "przeskoczyło", bo jak wchodzę teraz w ten wątek, to na dole mam "powiadamiaj o nowych wpisach".
        • wariant_b Re: nie mogę wypisać się z powiadomień o nowych w 15.08.20, 20:30
          mmoni napisała:

> Chyba po paru godzinach coś "przeskoczyło", bo jak wchodzę teraz w ten wątek,
          > to na dole mam "powiadamiaj o nowych wpisach".

To chyba oznacza koniec problemu, choć pewności nie ma.

Sam przycisk ma niedoróbkę w działaniu skryptu, bo po naciśnięci "POWIADAMIAJ O NOWYCH WPISACH"
          pojawia się "WŁĄCZONO POWIADAMIANIE", ale po chwili mamy znów "POWIADAMIAJ..." i dopiero
          ponowne załadowanie strony pokazuje prawidłowy stan, czyli "NIE POWIADAMIAJ...".

Niefortunne jest również to, że przy wykazie wątków nie jest zaznaczone, które mają powiadamianie,
          a w wątku informacji o powiadamianiu nie ma w okolicy nagłówka, więc żeby zobaczyć stan przycisku
          na dole strony trzeba się nieźle naprzewijać, by do niego dotrzeć. Także w ustawieniach konta
          przydałaby się pozycja "częstotliwość powiadamiania: wyłączone" oraz lista aktywnych powiadomień.

Zresztą lista powiadomień (nawet z treścią wpisów) przy logowaniu lub na życzenie byłaby
          w większości przypadków wygodniejsza od powiadomień mailowych i mogłaby zastąpić to,
          co obecnie jest na dole strony.
    • stefan4 Re: nie mogę wypisać się z powiadomień o nowych w 15.08.20, 19:03
      mmoni:
      > Zaczęły mi przychodzić na skrzynkę pocztową powiadomienia o wpisach w jednym wątku.

U mnie zadziałało kiedyś (dawno) ustawienie w mojej skrzynce przekierowywania wszelkiej korespondencji pochodzącej od Gazety z powrotem na Gazetę. Chyba na forum@agora.pl, ale już teraz nie pamiętam dokładnie. W każdym razie mnie te powiadomienia już nie zaśmiecają skrzynki; a czy sama Gazeta je dostaje, tego nie wiem.

- Stefan
    • kasi.aa Re: nie mogę wypisać się z powiadomień o nowych w 18.08.20, 13:21
      Czy wyłączenie powiadomień nadal Ci nie działa?
      • mmoni Re: nie mogę wypisać się z powiadomień o nowych w 18.08.20, 14:17
        Już działa.
        • kasi.aa Re: nie mogę wypisać się z powiadomień o nowych w 18.08.20, 16:03
          Ok, dobrze, dziękuję za info.
      • pijatyka Re: Czy wyłączenie powiadomień Ci nie działa? 31.01.21, 01:20

A gdzie to gówno można w ogóle wyłączyć?

Bo w ustawieniach forum nie ma takiej opcji - można sobie wybrać tylko rodzaj i częstotliwość.

forum.gazeta.pl/forum/0,108488,8231485.html

PS Na jednych forach (np. forum "Świat) "zaptaszkowuje" domyślnie powiadomienia, na innych (np. tutaj) nie.
        • stefan4 Re: Czy wyłączenie powiadomień Ci nie działa? 31.01.21, 10:45
          pijatyka:
          > A gdzie to gówno można w ogóle wyłączyć?
          >
          > Bo w ustawieniach forum nie ma takiej opcji - można sobie wybrać tylko rodzaj i
          > częstotliwość.

Zapewne wysyła Ci to na   pijatyka@gazeta.pl . Olej ten adres, nie zaglądaj do niego, a swoją normalną pocztę trzymaj gdzieś indziej.

- Stefan
          • pijatyka Re: swoją normalną pocztę trzymaj gdzieś indziej 31.01.21, 13:29

Po różnych nieciekawych doświadczeniach z gazeta.pl już wiem, że tutejszej poczty nie należy używać do żadnych istotniejszych rzeczy ;)
            Ale porządek lubię mieć na każdym koncie, nawet jak zaglądam na nie raz na ruski rok.

Widzę, że domyślne powiadomienia się już wyłączyły; chyba jednak był to jakiś bug, a nie nowa polityka ;)

• wariant_b Re: Czy wyłączenie powiadomień Ci nie działa? 31.01.21, 13:35
            Teoretycznie można to wyłączyć w tym samym miejscu, gdzie się włącza.
            Praktycznie czasem się udaje, a czasem skrypt miewa humory.

Na swoim koncie pocztowym dodaj regułę do filtrowania powiadomień.
            Niestety, w obecnej wersji poczty nie można ich wysłać w kosmos, więc
            w regule przenieś je od razu do Kosza - po jakimś czasie same znikną.
            Albo stwórz nowy folder na powiadomienia i czyścić je ręcznie do jakiś czas.
            Ważne, żeby nie zaśmiecały skrzynki odbiorczej.
            • pijatyka Re: skrypt miewa humory 31.01.21, 14:42

Fakt, właśnie zauważyłem, że na jednej przeglądarce zaznacza automatycznie te powiadomienia, na innej nie ;)

• pijatyka Re: dodaj regułę do filtrowania powiadomień 27.03.21, 15:56

Ale to nie jest rozwiązanie; przecież może się zdarzyć, że powiadomienia akurat z jakiegoś istotnego dla mnie wątku będę chciał dostać, nie?

Dlaczego nie ma takiej opcji (domyślnej) w generalnych ustawieniach konta?

Wtedy w okienku przy wysyłaniu posta zaznaczałbym/odznaczałbym tylko wyjątki od zasadniczej reguły.
              • wariant_b Re: dodaj regułę do filtrowania powiadomień 27.03.21, 17:27
                pijatyka napisała:

> Ale to nie jest rozwiązanie; przecież może się zdarzyć, że powiadomienia akurat
                > z jakiegoś istotnego dla mnie wątku będę chciał dostać, nie?

Oczywiście, że może być tak, że chcesz korzystać z powiadomień.
                Wtedy nie będzie ci przeszkadzało, że je dostajesz tam, gdzie zaznaczyłaś.
                Tylko będziesz musiała je odwołać tam, gdzie zaznaczone są bez twojej woli.
                Ja nie korzystam, więc jeśli zaczynają się pojawiać, tworzę regułę dla poczty.

> Dlaczego nie ma takiej opcji (domyślnej) w generalnych ustawieniach konta?

Nie pytaj, bo zaraz ktoś będzie chciał mieć dostęp do listy forów i wątków dla których
                zaznaczone jest powiadamianie, żeby móc je w jednym miejscu kontrolować
                zamiast biegać po forach i wątkach, sprawdzać i usuwać w każdym miejscu z osobna.

Dla niektórych opcja jest bardzo przydatna, zwłaszcza jeśli czeka się na odpowiedź,
                dla innych zupełnie nieistotna. Szkoda tylko, że niedotestowana i działa losowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka