Dodaj do ulubionych

uBlock nie lubi css-ów

02.12.20, 21:04
Zresztą, nie wiem, czy css-ów, w każdym razie chwilę temu coś się wywaliło i strona wygląda jak ćwierć wieku temu, minus oczywiście to, że przed zawartością forum jest - w postaci linków jeden pod drugim - zawartość belek.

I są tam takie ciekawostki, jak na przykład:
- Horoskop roczny na 2019 rok (dla ustalenia uwagi, kończy się 2020 r.)
czy w Aktualnościach:
- Bronisław KOmorowski (pisownia oryginalna, news sprzed prawie dwóch tygodni),
- Diego Maradona nie żyje (news sprzed tygodnia).

Przy okazji, ciekawa jestem, jak działa mechanizm wybierający najnowsze wątki do tego menu na dole, bo owszem, są tam dzisiejsze, ale i parodniowe też.

Wyłączenie uBlocka przywraca normalny wygląd.
Obserwuj wątek
    • a_usher Re: uBlock nie lubi css-ów 02.12.20, 21:48
      Przeczytaj porady z tego wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/w,41,170373033,170373033,nie_dziala_przewijanie.html
      Daj znać, która zadziałała.
      • a_usher Re: uBlock nie lubi css-ów 03.12.20, 04:27
        Sprawdziłem sam. Ktoś dodał do stosowanych przez uBlockOrigin (i pokrewne adblocki) filtrów blokadę dla CSS i JS z domeny static.im-g.pl (obrazki są nadal pobierane). Być może ta blokada jest w kilku filtrach i dotyczy czegoś jeszcze, bo na razie nie przywróciłem pożądanego stanu.
        • wariant_b Re: uBlock nie lubi css-ów 03.12.20, 08:36
          a_usher napisał:

> Sprawdziłem sam. Ktoś dodał do stosowanych przez uBlockOrigin (i pokrewne adblocki)...

Mnie udało się znaleźć w "Official Polish Filters for AdBlock, uBlock Origin & AdGuard" wpis na
          static.im-g.pl/static/content/front/content-generator/master/front/dist/importFrame-min.js
          ale po pierwsze nie powodował problemu, a po drugie w aktualnej wersji z 2020.12.02 22:50:00
          już go nie ma. Ale ten wpis był dużo wcześniej, bo znalazłem go w listingu wersji z 2019.07.14

Być może błąd był chwilowy, szybko go usunięto i nie wszyscy się na niego załapali.
          Czyli, jeśli to ten filtr jest źródłem problemu, to być może wystarczy go zaktualizować.

Natomiast z lekka zwątpiłem przy próbie sprawdzenia co mogło oznaczać u mika_p
          "FF w przestarzałej wersji" - jako najbardziej prawdopodobnej próbowałem FF 52.9.0 ESR
          ze starymi wersjami uBO, ale nie wyrabiałem z blokowaniem automatycznych aktualizacji
          i straciłem cierpliwość, bo ciągle albo FF albo uBO robiło mi się nowsze.
          • a_usher Re: uBlock nie lubi css-ów 04.12.20, 20:31
            Wystarczyło wyłączyć aktualizacje automatyczne Firefoxa i dodatków… W Firefoksie 52.9.0 ESR mam zainstalowanego uBlock Origin v1.19.6 i po aktualizacji listy filtrów wszystko wróciło do normy.
            • wariant_b Re: uBlock nie lubi css-ów 04.12.20, 22:20
              a_usher napisał:

> Wystarczyło wyłączyć aktualizacje automatyczne Firefoxa i dodatków…
              > W Firefoksie e 52.9.0 ESR mam zainstalowanego uBlock Origin v1.19.6
              > i po aktualizacji listy filtrów wszystko wróciło do normy.

Też tak mi się wydawało, ale Firefox 52.9.0 ESR zainstalowany bez maintenace'u
              i z wyłączonymi aktualizacjami nadal się aktualizował, a w about:config
              trzeba było wyłączyć sygnatury dla xpi żeby zainstalować uBO 1.16.20
              W sumie stabilny stan uzyskałem z FF 78.5.0 i uBO 1.31.0.
              Po kolei przechodził mi przez wersje ESR 52, 60, 68 i 78.
              • a_usher Re: uBlock nie lubi css-ów 04.12.20, 22:45
                Zgodnie z założeniami po prawidłowym skonfigurowaniu ESR nie powinien się aktualizować samorzutnie. Najprościej to sprawdzić z menu (z paska menu) Pomoc -> O programie Firefox (Znak zapytania z menu hamburger) – jeśli zaczyna automatycznie sprawdzać aktualizację, to coś jest nie tak.

W about:config są dwie wartości logiczne – app.update.auto i app.update.enabled – obie powinny być na false. Ale może jest coś jeszcze…

Jeśli chodzi o uBO, to po wyłączeniu weryfikacji sygnatur można ręcznie edytować manifest.json po wypakowaniu go z zipa uBlock0@raymondhill.net.xpi. Trzeba w manifeście znaleźć deklarację "strict_min_version" i zmienić jej wartość na "52.0". Wersje rozszerzenia nowsze niż 1.19.6 nie chcą działać poprawnie z Firefoxem 52.9.0.
                • wariant_b Re: uBlock nie lubi css-ów 05.12.20, 00:03
                  a_usher napisał:

> Zgodnie z założeniami po prawidłowym skonfigurowaniu ESR nie powinien się aktualizować
                  > samorzutnie. Najprościej to sprawdzić z menu (z paska menu) Pomoc -> O programie Firefox

Tyle wiem, ale robi to już przy kolejnym uruchomieniu i nawet nie trzeba zaglądać do Pomocy.
                  Zresztą lepiej tego nie robić, bo po co wywoływać aktualizację, skoro jej nie chcemy.
                  Na szczęście temat oboczny, bo mice_p zaciął się na 68.0.1. Sprawdzę kolejny raz.

> Jeśli chodzi o uBO, to po wyłączeniu weryfikacji sygnatur można ręcznie edytować
                  > manifest.json po wypakowaniu go z zipa uBlock0@raymondhill.net.xpi. ...

Dzięki, tego nie znałem, ale i nie było okazji, by poznać. Wersję 1.16.20 wskazał mi Internet.
    • wariant_b Re: uBlock nie lubi css-ów 02.12.20, 21:54
      U mnie (Win10 Ent 20H2, Firefox, uBO aktualne filtry, Stylus, Kaspersky Free)
      nic złego się nie dzieje.

Co do ciekawostek - na stronie faktycznie jest niesamowity śmietnik.
      Kiedyś powprowadzono opcje, którymi nikt na bieżąco nie administruje,
      a i pozostałości po wcześniejszych wersjach nie zostały doczyszczone.

Sprawdź na innym profilu użytkownika lub koncie.
      Jeśli masz inne wtyczki lub ustawienia ochrony w przeglądarce - wyłącz je.
      Ewentualnie wyczyść cache przeglądarki.

Gdyby nie naprawiło się samo, zrób zapis pełnej strony z włączonym i wyłączonym uBO.
      Zobaczymy, czego brakuje.
      • mika_p Re: uBlock nie lubi css-ów 02.12.20, 22:56
        Na innym profilu użytkownika nie mam uBlocka, w ogóle nic prawie nie mam, musiałam nawet spod ziemi wykopać hasło do WiFi, żeby na forum zerknąć, więc chwilowo poczekam, może się samo naprawi.

Wyczyszczenie cache nic nie dało.
        Z innych wtyczek mam tylko flasha, u którego odznaczenie blokowania natrętnych i niebezpiecznych treści flash nic nie zrobiło z forum.
        Oraz jakieś dwie, co zawsze były, bo ja ich nie instalowałam: OpenH264 Video Codec dostarczony przez Cisco Systems, Inc. oraz Widevine Content Decryption Module dostarczony przez Google Inc.
        Z rozszerzeń jest tylko uBlock.

Strony zapisałam z uB i bez uB, ale to nie MY zobaczymy ;) bo owszem, widzę w folderach, że bez uBlocka jest więcej plików, ale to by było na tyle ;)
        • mika_p Re: uBlock nie lubi css-ów 02.12.20, 22:58
          Nie dopisałam: Win 7, FF w przestarzałej wersji, Avast free
          • wariant_b Re: uBlock nie lubi css-ów 02.12.20, 23:42
            mika_p napisała:

> Nie dopisałam: Win 7, FF w przestarzałej wersji, Avast free

Na wirtualce z Windows 7 Ent, FF 72.0.2 i uBO v1.31.0 też wszystko wygląda dobrze.

A u ciebie jakie wersje?

• mika_p Re: uBlock nie lubi css-ów 03.12.20, 17:00
              uBO 1.31.0, ostatnia aktualizacja 20 listopada 2020 - tak ma napisane
              FF 68.0.1 - FF co prawda krzyczy, że jest nieaktualny, ale ma jakiegoś focha i nie daje się zaktualizować kliknięciem, tylko marudzi (ale że ostatnio sprawdzałam z miesiąc temu, czy mu przeszlo, to już nie pamiętam dokładnie, chyba sugeruje odinstalowanie przeglądarki i zainstalowanie ponownie)

Jeśli chodzi o Official Polish Filters for AdBlock, uBlock Origin & AdGuard, to chyba tu był problem - miałam (przed chwilą) info, że aktualizowane 20 godzin temu, plus minus wtedy, keidy się forum zrypało, wymusiłam aktualizację i po włączeniu uBlocka forum wygląda jak zwykle, a nie jak ćwierć wieku temu.

Wariant, w tym momencie darzę cię bardzo ciepłym i serdecznym uczuciem :) Dziękuję
              • a_usher Re: uBlock nie lubi css-ów 03.12.20, 18:48
                Wygląda na to, że ktoś zgłosił problem przed nami… Sprawdzę na innym profilu użytkownika, czy tam aktualizacja pomogła.
                • a_usher Re: uBlock nie lubi css-ów 04.12.20, 20:32
                  Pomogła.
              • wariant_b Re: uBlock nie lubi css-ów 03.12.20, 21:51
                mika_p napisała:
                > Jeśli chodzi o Official Polish Filters for AdBlock, uBlock Origin & AdGuard, to chyba tu był problem...

To miałaś pecha i szczęście jednocześnie - aktualizacje automatyczne są od czasu do czasu
                i raczej się ich nie wspomaga ręcznie.

Gorzej z samym Firefoxem i wygląda na to, że trzeba mu będzie pomóc.
                Tu akurat nie jesteś odosobniona, bo awarie aktualizacji FF były swego czasu powszechne.
                Mnie również przy próbach na wirtualce przydarzyła się jedna, pomijając dość dziwne kłopoty
                ze skutecznym wyłączeniem aktualizacji. Ale nie powiem ci na szybko, czy ręczna
                aktualizacja jest w pełni bezpieczna, czy trzeba będzie instalować wersje pośrednie
                więc sugeruję ponownie pobrać i zainstalować wersję 68.0.1 (która sama się uaktualni)
                albo zrezygnować z ustawień zapisanych w profilu i wykasować to, co jest w AppData.
                • mika_p Re: uBlock nie lubi css-ów 04.12.20, 20:17
                  To może ja w ogóle zrezygnuję z aktualizacji FF? Jak znowu będę musiała go uczyc wszystkiego, żeby mi działał tak, jak chcę (strona startowa, zakładki, pozapisywane tu i ówdzie hasla do co mniej ważnych stron, program telewizyjny!) to się załamię, byłby to trzeci raz w ciągu dwóch lat, mam traumę i dość.
                  • a_usher Re: uBlock nie lubi css-ów 04.12.20, 20:39
                    Na 68.x (68.11.0) kończyły się aktualizacje Firefoxa dla najstarszych wersji Androida. W nowszych wersjach na Androidzie nie działają stare rozszerzenia, a nowych jest raptem kilkanaście (na szczęście jest uBO).

Jeśli masz Windows 7, to aktualizacja Firefoxa nie powinna nic uszkodzić. Coś tam się pozmieniało, ale sam Firefox będzie podpowiadał, co się zmieniło.
                    Przypomniałem sobie, że aktualizacja może być niemożliwa, jeśli hasła zapisane w Firefoksie masz zabezpieczone hasłem głównym.
                    Avast też może być źródłem kłopotów – użytkownicy zgłaszają jego nadgorliwość kilka razy w roku.
                  • wariant_b Re: uBlock nie lubi css-ów 04.12.20, 22:42
                    mika_p napisała:

> To może ja w ogóle zrezygnuję z aktualizacji FF? Jak znowu będę musiała go uczyc
                    > wszystkiego, żeby mi działał tak, jak chcę (strona startowa, zakładki, pozapisywane
                    > tu i ówdzie hasla do co mniej ważnych stron, program telewizyjny!) to się załamię,
                    > byłby to trzeci raz w ciągu dwóch lat, mam traumę i dość.

Możesz sobie skopiować to, co Firefox zapisał w profilu w AppData albo użyć np. MozBackup.
                    Ponieważ Firefox aktualizuje się "na raty" dokonując przy okazji modyfikacji w zapisanych plikach,
                    najbezpieczniej będzie (po wykonaniu backupu) zainstalować ponownie obecną wersję (68.0.1)
                    i pozwolić jej samej się zaktualizować.
                    • a_usher Re: uBlock nie lubi css-ów 04.12.20, 22:51
                      Powtarzam – jeśli hasła są zabezpieczone hasłem głównym, to skopiowany profil może być nieprzydatny. Podobnie może być z użyciem MozBackup, zwłaszcza w starszych wersjach tego narzędzia. Trzeba wyłączyć zabezpieczenie hasłem głównym, restartować przeglądarkę i dopiero wtedy myśleć o backupie i aktualizacji.
                    • mika_p Re: uBlock nie lubi css-ów 04.12.20, 23:27
                      Chyba mnie namówiłeś, koło świąt mam urlop, to może się odważę :)

Nie ma żadnych haseł głównych. Jak mnie szlag trafi i zapomnę wszystkie, to razem z wiedzą o stronach, które mi są potrzebne do szczęścia.
                      • wariant_b Re: uBlock nie lubi css-ów 05.12.20, 00:15
                        mika_p napisała:

> Chyba mnie namówiłeś, koło świąt mam urlop, to może się odważę :)
                        > Nie ma żadnych haseł głównych. Jak mnie szlag trafi i zapomnę wszystkie,
                        > to razem z wiedzą o stronach, które mi są potrzebne do szczęścia.

Hasełka można sobie wyeksportować, albo zgarnąć Nirsoftem (WebBrowserPassView) do pliku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka