wariant_b 20.05.25, 15:11 Komu i dlaczego przyszło na myśli zmienić kodowanie słowa "napisał" w opcji Cytuj? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: napisa�: 21.05.25, 12:09 wariant_b: > Komu i dlaczego przyszło na myśli zmienić kodowanie słowa "napisał" w opcji Cytuj? Może należałoby doradzić Gazecie, żeby w końcu zatrudniła jakiegoś informatyka. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: napisa�: 21.05.25, 15:02 stefan4 napisa�: > Może należałoby doradzić Gazecie, żeby w końcu zatrudniła jakiegoś informatyka. W tym celu pewnie musielibyśmy, jako użytkownicy, wykazać że nowy moduł moderacji zwiększy oglądalność reklam. Tu chyba sytuacja jest prostsza i mamy jakiś błąd w konwersji kodów, skoro zamiast polskiego "ł" we wstawianym przez program "xxx napisał:" mamy znak � czyli trójbajtowy UTF-8 hex: EFBFBD oznaczający REPLACEMENT CHARACTER. Ciekawe, jak udało się uzyskać taki efekt. Przy okazji mam jeszcze ciekawszy: "𝗽𝗼𝗱𝗿óż 𝘄 𝗽𝗿𝘇𝘆𝘀𝘇ł𝗼ść 𝗻𝗶𝗲 𝗷𝗲𝘀𝘁 𝗺𝗼ż𝗹𝗶𝘄𝗮" w cytowanym w poście tekście, gdzie łacińskie litery zamieniły się w czterobajtowe znaki MATHEMATICAL BOLD SMALL, a polskie są prawidłowo zakodowane w UTF-8. (tych fragmentów wyglądających jak pogrubione nie da się wyszukać jako tekstu). Też nie wiem jak (lub w jakim edytorze) autor ten efekt uzyskał. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: napisa�: 22.05.25, 22:01 pierwszy krok do pisma obrazkowego został postawiony Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: napisa�: 26.05.25, 11:28 kasi.aa napisa�a: > Zgłosiłam to, dziękuję za sygnał. Żeby nie czekać nadaremno zapytam, kiedy można spodziewać się, że w firmie pojawi się ktoś z uprawnieniami do usunięcia tej usterki? Odpowiedz Link Zgłoś
kasi.aa Re: napisa�: 26.05.25, 13:06 Tak, właśnie dostałam info, że już poprawione. (przy czym stare posty się nie poprawią, ale nowe będą już normalne). Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: napisa�: 26.05.25, 16:17 kasi.aa napisała: > Tak, właśnie dostałam info, że już poprawione. Info nie było konieczne - ważne, że znak � przestał się pojawiać w nowych postach. Przypomniałem, bo spodziewałem się zmiany dzisiaj, ale nieco wcześniej. Dzięki za interwencję. Odpowiedz Link Zgłoś