piasia 21.08.02, 05:46 No wiecie ludzie, to już są szczyty. Właśnie dostałam maila. Nadawca POSTMASTER@poczta.gazeta.pl. Mail ma temat [----], czyli wszystko jasne. Nawet Mrożek by tego nie przewidział... ;))) Link Zgłoś Obserwuj wątek
postmaster Re: wirus od postmastera! 21.08.02, 10:03 piasia napisała: > No wiecie ludzie, to już są szczyty. Właśnie dostałam maila. Nadawca > POSTMASTER@poczta.gazeta.pl. Mail ma temat [----], czyli wszystko jasne. > > Nawet Mrożek by tego nie przewidział... ;))) Witam, Niestety virus potrafi podkladac w pole From/Od rozmaite adresy nadawcy (ktore np: wzial sobie z ksiazki adresowej jakiegos klienta pocztowego). Tak wiec, mail z wirusem nie koniecznie musi pochodzic od osoby, ktora widnieje w polu From/Od. Pracujemy nad skuteczna ochrona antywirusowa. Obecnie proponuje bronic sie przed tego typu poczta poprzez stosowanie spam killera oraz ustawienie regul wiadomosci (interfejs portalu), badz uruchomienie programu antywirusowego na Pana/Pani lokalnym komputerze (klient pocztowy). Pzdr Postmaster Link Zgłoś
piasia Re: wirus od postmastera! 21.08.02, 12:17 postmaster napisał(a): > Obecnie proponuje > bronic sie przed tego typu poczta poprzez stosowanie spam killera oraz > ustawienie regul wiadomosci (interfejs portalu), badz uruchomienie programu > antywirusowego na Pana/Pani lokalnym komputerze (klient pocztowy). > > Pzdr > Postmaster > Ha! Ja mam spam killera! Sami mi go wstawiliście! Zapomniałam dodać, że wirus przyszedł na konto gazetowe, czyli tutejsze. Link Zgłoś
sicil Postmasterze nie żartuj! 21.08.02, 13:11 SPAm killer na takie zarażone przesyłki nie pomoże bo są nadawane z praktycznie losowo wybieranych adrsów. Stosowanie reguł również nie pomaga. Zauważyłem że zastosowanie reguły przenieś wiadomość z załącznikami do innego folderu nic nie daje. W zawirusowanych przesyłkach nadchodzą po trzy załączniki ( w sumie ok 120kB) i wiadomości te nie są przesuwane przez reguły! Z wiadomościami zawierającymi jeden załącznik nie było problemu. Z mojej strony ponawiam apel o zmianę rozszerzeń przesyłek typu exe, scr itp. na inne np. _exe, które automatycznie nie będą uruchamiane przez niedoświadczonych użytkowników sieci. Link Zgłoś
princepolo Re: wirus od postmastera! 29.08.02, 21:49 A ja bym proponował ZAINSTALOWAĆ program antywirusowy na serwerze! Takie rozwiązanie to dzisiaj po prostu STANDARD, również z Polsce - proszę Sz.Pana PostMastera. Link Zgłoś