Dodaj do ulubionych

Który portal jest najszybszy?

IP: *.xlan.pl / *.mikrotel.pl 10.11.02, 00:15
Witam.
Proszę forumowiczów o przedstawienie własnych obserwacji.Z moich wynika, że
niestety portal Gazety jest najwolniejszy.Najszybciej u mnie chodzi
WP,następnie Onet i Interia.To samo pokazują monitory połączeń
internetowych.Najczęściej korzystam z portalu Gazety i zabiera mi to dużo
czasu (mam słabe łącze).Ja to jest u innych?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • tebe Re: Który portal jest najszybszy? 10.11.02, 12:22
      Jeśli nie jest to oparte na subiektywnym odczuciu, to możesz np. podać
      konkretne dane.

Pozdrawiam
      • Gość: Mirek Re: Który portal jest najszybszy? IP: *.xlan.pl / *.mikrotel.pl 10.11.02, 18:33
        tebe napisał:

> Jeśli nie jest to oparte na subiektywnym odczuciu, to możesz np. podać
        > konkretne dane.
        >
        Proszę bardzo.Trzy kliknięcia (Gazeta-forum-forum o portalu)1min.20s.Trzy
        kliknięcia (WP-forum-internet i komputery) 22s.Trzy kliknięcia (Interia-
        hydepark-biznes) 28s.Używałem programu NetMedic (niestety wersji 30
        dniowej,więc nie mam najnowszych raportów),kóry bardzo dokładnie rejestrował
        wszelką aktywność internetową.Z tych rejestrów jasno wynikało, że portal Gazety
        miał najniższą średnią przy pobieraniu stron 30-35kbps.Portal WP to przy nim
        rakieta-ok.80kbps.Teraz używam mniej dokładnego monitora MyVitalAgent'a ale
        pokazuje on jak wygląda ładowanie stron Gazety.2-3s. po 100kbps a następnie 5-
        10s. 0kbps.Przypuszczam, że przy szybkich łączach trudno zauważyć różnice w
        ładowaniu stron.Ja jednak mam średni transfer ok.50kbps przy którym, czy to
        sprawdzając stoperem czy odpowiednimi programami portal Gazety zawsze jest
        wolniejszy od innych.Wielka szkoda.
        Pozdrawiam.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Niech Tebe, zartownis z ciebie... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.02, 20:51
          Przeciez wiesz, ze to wasze goowno bije rekordy powolnosci. Nie chce mi sie
          sprawdzac polaczen - wystarczy zegar w moim kompie. Dzis - WP/Onet - okolo 5
          sekund. Pol godziny temu odswiezenie FoF-u - ok. 10 minut. Wiesz co to znaczy -
          ze takiego goowna w necie, to nie ma nigdzie na swiecie. Lepiej roob tak jak
          dotad - twarz w kubelku, bo jak namowisz rybakow, zeby ocenili jakosc polaczen
          z wami, to moze nie zarobicie tych kilku milionow w przyszlym roku.
          • Gość: stan Re: Tebe, zartownis z ciebie... IP: *.gazeta.pl 11.11.02, 20:58
            jakie masz łącze ?
            pzdr.
            • Gość: Niech Re: Tebe, zartownis z ciebie... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.02, 21:14
              Kto?
              • Gość: stan Re: Tebe, zartownis z ciebie... IP: *.gazeta.pl 12.11.02, 07:19
                Co kto?

PS jak masz łacze do ...* , to się nie dziw.

* (dowolny wyraz z grupy potocznie uznanych za niecenzuralne)

pzdr.
                • zdzicholo Re: Tebe, zartownis z ciebie... 12.11.02, 10:36
                  Gość portalu: stan napisał(a):

> Co kto?
                  >
                  > PS jak masz łacze do ...* , to się nie dziw.
                  >
                  > * (dowolny wyraz z grupy potocznie uznanych za niecenzuralne)
                  >
                  > pzdr.

Czyżby użytkownicy mieli kiepskie łącza? Mam teraz sporo lepsze łącze od
                  poprzedniego, którym było sdi i dalej trudno mi znaleźć wolniejszy portal niż
                  gazeta.pl. Ale postaram się poszperać chociaż będzie to niezwykle trudne
                  zadanie.
          • tebe Re: Niech będzie, że zartownise... 12.11.02, 10:41
            ...ale jakoś nie chcę dalej tego robić. Wiem, że portal działa dziś dużo
            szybciej niż np. pół roku temu i proszę o konkretne dane.
            Mógłbym powiedzieć "u mnie działa dobrze", ale przecież mam serwery za ścianą i
            łącza nie mają dla mnie znaczenia. Rozumiem, że w różnych miejscach polski jest
            wolniej - zapytałem o ile. Informacja o prowajderze i łączach też się przyda.

Np. Ty, korzystasz z co najmniej dwóch miejsc. Zawsze jest tak samo?

Pozdrawiam
            • Gość: Niech Re: Niech będzie, że zartownise... IP: 217.197.165.* 12.11.02, 12:46
              Ja zupelnie nie wiem, kto kogo o co pyta? Dlatego pytam sie kto? Kto ma jakie
              lacze? Mirek czy ja? A teraz Mirek, ja czy Zdzicholo? A jakie to ma znaczenie?
              Jak ktos pisze, ze otworzyl wlasnie 10 okienek w tej samej przegladarce, ma
              otwarte trzy polskie portale, trzy zagramaniczne, dwa e-sklepy, w dziewiatym
              oglada film (taki o zwierzetach) i tylko strona gazeta.pl nie otwiera mu sie od
              kwadransa, to co to znaczy? Ze lacze jest do dupy (nie bojmy sie tego slowa,
              Stan, podejrzewam, ze i ty i ja mamy dupy, tylko ty masz w innym miejscu niz
              ja)? Czy ze portal ma jakies problemy? Ja w W-wie lacze sie przez kabel i przez
              modem. Przez modem z domu, to sa wieczory i lykendy. Jakosc tych polaczen jest
              skandaliczna - i dotyczy to wylacznie polaczen z gazeta.pl. Zdarza sie, ze
              mozna wejsc bez problemu na strone glowna, ale juz na forum nie. Jesli sie juz
              cos zakleszcza (takie nowe madre slowo warte 25 mln PLN), to co najmniej na
              kwadrans. Ponowne laczenie sie nic nie zmienia. I regularnie w takiej sytuacji
              testuje inne strony - a to allmusic, a to merlina, a to ztm.waw, a to
              dziesiatki innych. I ciagle to samo - tam wchodze, na gazete nie. Kiedy lacze
              sie przez kabel (tzw. godziny pracy), jest lepiej - ale nie bez podobnych
              wpadek. Mozliwe, ze wieczorami ludzie przesiadaja sie na modemy i dzwonia z
              domow, mozliwe, ze W-wa jest wtedy zapchana - ale klopoty dotycza wylacznie
              gazety.pl. Sygnaly o tym docieraja na FoF - czesto, gesto. I co?
            • dj Re: Niech będzie, że zartownise... 12.11.02, 12:51
              tebe napisał:

> Mógłbym powiedzieć "u mnie działa dobrze", ale przecież mam serwery za ścianą
              > i łącza nie mają dla mnie znaczenia.

To ja się może włączę z drobną uwagą: szybkość działania danego serwisu nie
              zależy li tylko a nawet przede wszystkim od łącz. Bywa, że to że Twój komputer
              stoi obok serwera (albo nawet pracujesz na serwerze) nie daje Ci żadnej
              gwarancji, że coś będzie śmigało. Dzisiaj łączą internetowe - szczególnie w
              Polsce - są o niebo lepsze od łącz np. z połowy lat 90. Pamiętam jak się
              zdziwiłem kiedy w 1996 roku łączyłem się z USA (siedząc na komputerze wpiętym
              bezpośrednio w backbone internetu) z maszyną w Polsce i chodziło szybciej niż
              gdy łączyłem się stąd samą maszyną siedząc jakieś 2km od niej w Warszawie.
              Dzisiaj problemy leżą nie w łączach a w wydajności serwerów, szczególnie przy
              tak ogromnym ruchu jaki mają portale. Warto przy okazji podyskutować o czymś
              takim jak "bandwidth", narzędzia do testów są dostępne w sieci, np.
              bandwidthplace.com/speedtest/
              • Gość: Niech Re: Niech będzie, że zartownise... IP: 217.197.165.* 12.11.02, 12:58
                Didzej, flekujesz wlasna firme. Jesli macie slabe serwery, to sprawa sie
                troszke wyjasnia - no nie? Ale czemu dowiadujemy sie o tym dzisiaj? Ja w
                kwestiach technicznych jestem lejek, ale golym okiem widac jak jest. I nie ma
                sie co czarowac, ze przyczyny sa po stronie odbiorcy - chyba, ze Bill
                zamontowal w IE filtr antygazetowy.
                Solidarni z portalem (ale tylko szybkim)
                • tebe Re: Niech będzie, że zartownise... 12.11.02, 13:05
                  Nie sądzę, że flekuje. Mamy po prostu inne zdanie na temat znaczenia łącz.
                  Ja chcę kompletu informacji. Jeśli ktoś mówi że działa mu wolniej to chciałbym wiedzieć o ile, skąd i o jakiej porze dnia.
                  O tym, że Tobie działa wolno, to już wiem.

Pozdrawiam
                • Gość: gitman Do niecha IP: bierki:* / 192.168.9.* 12.11.02, 13:06
                  Jak ci sie Gazeta nie podoba to korzystaj z innych portali, a nie marudzisz
                  tylko i marudzisz jak male dziecko. A jak zadaja ci konkretne pytanie to nie
                  umiesz nawet na nie odpowiedziec.
                  • Gość: Niech Re: Do niecha IP: 217.197.165.* 12.11.02, 13:24
                    Na konkretne pytania odpowiedzialem tak, jak potrafilem. To forum jest od
                    marudzenia. A jak ci sie nie podoba, ze ktos tu marudzi, to spojrz w lustro -
                    dopiero znajdziesz powody.
                    • Gość: Mirek Re: do tebe IP: *.xlan.pl / *.mikrotel.pl 12.11.02, 14:14
                      Czy mój drugi post w tym temacie był mało konkretny?Bezpośrednio przed jego
                      napisaniem portal Gazety był 5-6 razy wolniejszy od innych
                      (WP,Onet,Interia).Tak jest zawsze, niezależnie od pory dnia i jakości
                      transferu. Oczywiście, że łącze użytkownika ma znaczenie.Gdy przeglądam portal
                      G. o godz.3 w nocy przy transferze ok 100kbps strony otwierają się w
                      kilkanaście sekund (na WP w kilka).Ale czy to ma znaczyć,że portal Gazety jest
                      dla wybranych? Dla tych tylko,którzy dysponują DSL czy modemami kablowymi?
                      Takich użytkowników jest może kilkanaście procent a olbrzymia większość
                      korzysta z modemów,SDI czy jak ja osiedlowego Lan'a.Wcześniej,gdy korzystałem
                      właśnie z modemu w ogóle nie wchodziłem na strony Gazety bo to było jak wejście
                      w bagno.Można było ugrząść na dobre.
                      Chyba niepotrzebnie uruchomiłem ten wątek.Straciłem dużo czasu ale przejrzałem
                      archiwum forum.Sprawa jest oczywista dla użytkowników portalu ale nie wiedzieć
                      czemu nie dla redakcji.Portal Gazety jest o wiele wolniejszy w porównaniu z
                      innymi i wypytywanie o łącza,transfery i porę dnia jest bez sensu.Przecież
                      używam tego samego łącza przeglądając różne portale.
                      Pozdrawiam.
                      • Gość: Niech Do Mirka IP: 217.197.165.* 12.11.02, 14:37
                        Mirek, twoj post wywolal burze w szklance wody, ale jest to pierwszy znany mi
                        wypadek odpowiedzi adminow na pytanie o szybkosc transferu. Musisz miec cos
                        takiego, ze nie olewaja cie tak jak mnie. Widocznie za bardzo przypominam
                        pisuar.
                        • Gość: gitman Re: Do Niecha IP: bierki:* / 192.168.9.* 12.11.02, 15:09
                          Gość portalu: Niech napisał(a):

> Widocznie za bardzo przypominam pisuar.

To juz rozumiem twoj bol. Gdybym wygladal jak pisuar, tez bym ciagle marudzil.
                        • tebe Re: Do Mirka 12.11.02, 15:13
                          Myślę, że możesz narzekać na wszystko ale na to, że Cię olewamy to raczej nie możesz :-)

Pozdrawiam
                      • tebe Re: do tebe 12.11.02, 15:16
                        Drugi post był ok, dziękuję.
                        Dyskusja o łączach powstała trochę obok.
                        A pytanie o konkrety zadałem, bo interesowały mnie dane od różnych użytkowników, z wielu miejsc.
                        • Gość: Niech Nie wiem do kogo, taki tu balagan IP: 217.197.165.* 12.11.02, 15:31
                          Hi, hi. Chcesz konkrety - masz troche:
                          www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=11&w=3600424. Dawno sie
                          tak nie usmialem. Teraz nie moge napisac, ze mnie olewacie, bo sam sie zsikalem
                          ze smiechu.
                          • tebe Re: Nie wiem do kogo, taki tu balagan 12.11.02, 15:38
                            A śmiejesz się z braku wiadomości?
                            • tebe Re: Nie wiem do kogo, taki tu balagan 12.11.02, 15:45
                              Korekta: kropka na końcu robi zamieszanie z tym linkiem.
                              • Gość: Niech Re: Nie wiem do kogo, taki tu balagan IP: 217.197.165.* 12.11.02, 15:48
                                Fakt, ja jak glupi zawsze kropki na koncu zdania stawiam, a tu sie okazalo, ze
                                to jakas oldskula. No ale przeczytales, i co, zdazyles do toalety - zeby nie
                                bylo na mnie, ostrzegalem.
    • tradycja1 Re: Który portal jest najszybszy? 12.11.02, 17:36
      Kilka faktow:)
      Moje spostrzezenia ostatnich miesiecy.
      1 Tarnow kabel godziny 15:00-24:00,opoznienie z innymi stronami 30/50 sekund.
      2 Krakow (AGH)godziny 15:00 ( nie wiem jakie maja lacze )dzialalo idealnie.
      3 Krakow modem godziny 15:00-22:00 podobnie jak w Tarnowie ( mimo roznic laczy)
      4 Zakopane modem 15:00 zaniechanie wejsca na strone ( za dlugo)
      5 Chicago DSL 15:00-3:00 czasu polskiego wolniej od innych stron o pare sekund
      ( do przezycia jednak)
      6 Chicago satelita godziny 15:00 -24:00 czasu polskiego bez zastrzezen .
      • Gość: Niech Re: Który portal jest najszybszy? IP: 217.197.165.* 12.11.02, 17:50
        No to wiadomo, czemu w Zakopanem wygrala LPR.
      • tebe Re: Który portal jest najszybszy? 13.11.02, 10:27
        Niezły zasięg. Bardzo dziękuję za informacje.
        • Gość: lolita Re: Który portal jest najszybszy? IP: *.dip.t-dialin.net 21.11.02, 01:16
          Modem adsl predkosc 294,1 kb/s.Z Berlina.otwieranie tej strony 3,8 sekundy.
          pozdrowienia
          • Gość: lolita Re: Który portal jest najszybszy? IP: *.dip.t-dialin.net 21.11.02, 10:01
            Gość portalu: lolita napisał(a):

> Modem adsl predkosc 294,1 kb/s.Z Berlina.otwieranie tej strony 3,8 sekundy.
            > pozdrowienia

Dzisiaj godz 9:48
            To samo lacze z texasem 600,7 kb/sek.
            Otwieranie tej strony 5,6 sek
            pozdrowienia
            • tebe Re: Który portal jest najszybszy? 21.11.02, 17:58
              Całkiem nieźle, dziękuję.
    • legal.alien Re: Który portal jest najszybszy? 22.11.02, 08:35
      Mam stale lacze ADSL i zgadzam sie, ze dostep do stron Gazety jest wolniejszy
      od innych, ale takze wolniejszy niz byl kilka miesiecy temu. Wtedy to byl jeden
      z szybszych polskich portali.
    • Gość: hm` Re: Który portal jest najszybszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.02, 10:24
      hm, podaje me subiektywne spostrzezenia oparte na nie za zbytnio konkretnych
      danych. Portal chodzi wolno jak forum zreszta, ale sa dziwne momenty
      przyspieszenia, ktore nie wiem czym sa spowodowane. Niemniej jednak poniewaz
      zdarzaja sie tak rzadko to sa tym bardziej radosne.
      BTW przypomnina mi sie pytanie eeli na spotkaniu na Czerskiej: A co sie
      stalo, ze w piatek forum chodzilo tak szybko?
      Nie wymaga to chyba komentarza.
      pozdr. hm`
      • legal.alien Re: Który portal jest najszybszy? 22.11.02, 10:32
        To prawda sa momenty, ze wogole sie nie mozna dostac, albo dzila tak wolno, ze
        sie wogole nie chce z portalu korzystac, a potem sa chwile radosnego
        przyspieszenia, zeby zaraz zwolnic..
        • Gość: Niech Re: Który portal jest najszybszy? IP: 217.197.165.* 22.11.02, 13:49
          Stale lacze z Warszawy. Godzina 23.25. Strona nie otworzyla sie w ogole. Bo nie
          chcialo mi sie na nia wlazic. Bylem zajety. Kapalem sie. A w lazience nie mam
          kabla. Ale mam plyn do kapieli. Tez jest wolny. Tzn. wolno sie leje, bo jest
          gesty. Pozdrawiam wszystkich czytelnikow "Konia polskiego" oraz wszystkie konie
          polskie.
          • Gość: Niech HTTP 500 IP: 217.197.165.* 22.11.02, 14:48
            Dzis. Od okolo 14.11. Lacze - golebie pocztowe. Przerwa polgodzinna. Widocznie
            znow ktos rozsypal okruchy na Czerstwej.
          • tebe Re: Który portal jest najszybszy? 22.11.02, 15:32
            Czy konie Niecha słyszą?
            • Gość: Niech Re: Który portal jest najszybszy? IP: 217.197.165.* 22.11.02, 15:41
              Gadam z nimi jak swoj ze swymi. A co nie napisalem wczesniej? Ja tez jestem
              koniem polskim.
              • tebe Re: Który portal jest najszybszy? 22.11.02, 16:02
                Tak wiem, z szalem :-)
                • Gość: Niech Re: Który portal jest najszybszy? IP: 217.197.165.* 22.11.02, 16:38
                  Szal tylko na Czerstwej. Normalnie podkuwki.
    • kontrkultura w podziekowaniu adminom 25.11.02, 19:04
      Nie martwcie sie, gdyz gazeta.pl jest jednym z niewielu portali otwierajacych
      sie z zagranicy.

Otoz to z Moskwy ani razu mi sie nie otworzyl WP.pl (, ktorego akcie juz rok
      kraza w gieldach miedzynarodowych) , a Interia otwierala sie 5 minut. Z
      Hiszpanii tez nie wchodzi po ludzku na te portaly, zas gazeta dziala bez
      problemow i dlatego zawsze korzystam wlasnie z tego portalu, a nie innych.
      • Gość: Niech Re: w podziekowaniu adminom IP: 217.197.165.* 26.11.02, 11:51
        Moze gazeta jest portalem rosyjskim?
        • kontrkultura Re: w podziekowaniu adminom 26.11.02, 16:07
          Gość portalu: Niech napisał:

> Moze gazeta jest portalem rosyjskim?

chodzi o to, ze nie uzywaja nie uczciwych sztuczek, jak WP.pl dla
          przyspieszenia laowania w Polsce i dzieki temu bez problemu u mnie wchodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka