Dodaj do ulubionych

Admin użytkownik - c.d.

03.04.03, 15:38
Podsumujmy to co było tu:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=5463118
Bliższe jest nam podejście Eeli niż Niecha. Moderowanie to przesada, jego brak jest zaletą F. Chodzi o utrzymanie porządku i wycinanie śmieci, które niszczą dyskusję. Wątki zakładają użytkownicy.
W żadnym wypadku nie chodzi o sterowanie dyskusją i ograniczanie swobody wypowiedzi ale oo graniczanie swobody ekspresji już trochę tak (w sensie używania np. słowa kurwa w przypadkach wysoce nieuzasadnionych). Można mieć i wyrażać wszelkie dozwolone prawem poglądy ale jeśli ktoś nie potrafi ich na odpowiednim poziomie artykułować to na drzewo ;-)

Są dwa podejścia co do tego, kim miałby być useradmin

Idealne
Adminem jest użytkownik forum, który lubi je i chce mu pomóc i podejmuje się czyszczenia jakiegoś forum. Sam na nim nie dyskutuje, tylko lubi je czytać (lub chce). Musi czytać, żeby znać.

Rzeczywiste
Niestety takich z punktu powyżej trudno będzie znaleźć - może ich nie być za dużo. Bo przecież najbardziej chce się poprawiać miejsca które się zna, bo się na nim dyskutuje.

Cross układy - Ty mi posprzątaj tu a ja Ci tu w grę nie wchodzą.

Z drugiej strony admin robi się czerwony co nieco zmienia jego pozycję w dyskusji. Dlatego, kimkolwiek admin będzie i czy będzie typem rzeczywistym czy idealnym - będzie się posługiwał specjalnym loginem do adminowania.
Użytkownicy nie będą się zastanawiać kto to - takich informacji po prostu nie będziemy udzielali, a jak wypłyną to osoba, której sprawa dotyczy straci prawa do adminowania.

Zapraszam do dyskusji
Jeśli ktoś jest już zainteresowany udziałem w eksperymencie poproszę mailem.

Pozdrawiam

TB
Obserwuj wątek
    • Gość: Niech Re: Admin użytkownik - c.d. IP: 217.197.165.* 03.04.03, 15:45
      Widzisz Tebe, ja nie mam dozwolonych prawem pogladow, wiec nie moge ich -
      kurwa - arykulowac na odpowiednim poziomie. Szukasz chetnych do wycinania -
      kolejka sie ustawila. Oooo, widze tam nawet...
    • aniela_ Re: Admin użytkownik - c.d. 03.04.03, 15:54
      a moze prosciej wydyskutowac sobie charakterystyke osoby, ktora adminem byc nie
      moze? (bez podawania nickow oczywiscie). metodą eliminacji zwiekszycie szanse
      na wlasciwy wybor.
      • Gość: Niech Re: Admin użytkownik - c.d. IP: 217.197.165.* 03.04.03, 15:57
        Sadze ze szukacie ubola. Znam tu jednego. Jedna, znaczy sie.
        • tebe Re: Admin użytkownik - c.d. 03.04.03, 16:11
          Ale to wtedy my jesteśmy ubole. Dzięki bo się brzydzę.
          • Gość: Niech Re: Admin użytkownik - c.d. IP: 217.197.165.* 03.04.03, 16:26
            No wlasnie. To co dla was jest przykra koniecznoscia chcecie ofiarowac temu,
            dla kogo moze stac sie to przyjemna "zabawa". Ja - pomijajac inne powody - w
            zyciu bym na to nie poszedl. Ale innym juz slina kapie z pyska.
            PS. Przepraszam rozne zwierzeta za porownanie. Oczywiscie ze jestescie
            ladniejsze.
            • tebe Re: Admin użytkownik - c.d. 03.04.03, 16:33
              W sumie kompletny brak zaufania do nas chyba jest w pełni zasłużony :-)
    • aniela_ Re: Admin użytkownik - c.d. 03.04.03, 16:01
      uwazam np ze posiadanie wybrakowanego okablowania do komputera (w sensie ilosci
      koncowek) dyskalifikuje kandydata na admina. abstrahuje oczywiscie od
      konkretnych przypadkow.
    • Gość: gitman do tebe - na powaznie IP: debian:* / 192.168.9.* 03.04.03, 16:24
      do tej pory bylo tak (nie mowie o forach prywatnych bo to zupelnie co innego),
      ze byl wyrazny pozdzial na adminow i uzytkownikow. do zadan adminow nalezalo
      wywalac watki sprzeczne z prawem, netykieta itd, a do zadan uzytkownikow pisac
      w zaleznosci od tego jaki palec uderzyl klawisz pierwszy. uzytkownik oburzony
      za wywalenie jego postu wiedzial, kto mogl go wywalic i do kogo kierowac
      ewnetualne pretensje. a teraz co bedzie - jeden bedzie zerkal na drugiego,
      doszukujac sie wszedzie spisku na jego wolnosc wypowiedzi. dam przyklad:
      napisze na forum warszawa slowo 'kurwa' i moj post zostanie wywalony i kogo
      mam teraz obsobaczyc? admina warszawy, normalsa, eele czy moze mikolaja7? do
      tej pory wszyscy uzytkownicy mieli ten sam status, a teraz jednym da sie prawo
      do sadzenia o losie innych. w ten sposob zrobicie z milych i kulturalnych
      uzytkownikow (bo przypuszczam, ze ci wlasnie zostana pseudoadminami) zwyklych
      skurwysynow. moze to zbyt mocno powiedziane, ale tak juz bywa, ze ci ktorzy
      maja walczyc o porzadek, po jakims czasie staja sie gorsi od tych z ktorymi
      walczyli. prosze przemyslcie to jeszcze. pozdrawiam - gitman
      ps gdyby mi nie daj boze cos odbilo i wyslalbym podanie o zostanie
      pseudoadminem, to wywalcie je natychmiast do kosza.
      • Gość: Niech Re: do tebe - na powaznie IP: 217.197.165.* 03.04.03, 16:28
        Dluzej ale to samo co ja. Generalnie - glupi pomysl. Moj jest lepszy. Mam
        prawo, nie?
      • tebe Re: do tebe - na powaznie 03.04.03, 16:32
        Weźcie pod uwagę, że nie robimy tego od tak, tylko zgłaszamy propozycję i czytamy uwagi.
        Odpowiedzialność za wszystko bierzemy na siebie nadal. To my będziemy ryzykować dobierając ludzi. Dokładnie będziemy wiedzieć kto i co wyciął na którym forum.Użytkownicy też poznają login admina - tyle, że nie będą wiedzieli kto go używa. Będą mogli do nas napisać, że ten gość przesadza. Jeśli my uznamy, że jednak nie, mogą się na nas obrazić.
        Żeby było jasne: chodzi o kangury i działalność niszczycielską. Nie chcemy ani o ząb ograniczać swobody wypowiedzi.
        • Gość: gitman Re: do tebe - na powaznie IP: debian:* / 192.168.9.* 03.04.03, 16:49
          tebe napisał:
          > Żeby było jasne: chodzi o kangury i działalność niszczycielską. Nie chcemy
          ani
          > o ząb ograniczać swobody wypowiedzi.

ale jak odroznic dzialalnosc niszczycielska od ogranicznia swobody wypowiedzi?
          na takim forum aktualnosci ile % watkow kwalifikuje sie do wyrzucenia? 10 %,
          20 % czy 90%?
          sa 4 watki. ktore wyrzucic ma admin?
          1) Jan Pawel II to palant!
          2) Miller to palant!
          3) Husajn to palant!
          4) user taki a taki to palant!

wiekszosc adminow wytnie 1, zostawi 3, a 2 i 4 to zalezy. admin ma wielka
          dowolnosc w wycinaniu watkow. od skrajnego przykladu : 'zydzi do gazu!' (ten
          sie nadaje na osla) do 'nie lubie zydow' (sie nie nadaje) sa posty posrednie i
          tu jest kwestia decyzji, ktora powinni podejmowac pracownicy portalu (ze
          wzgledu na swoja bezstronnosc), a nie userzy (ktorzy maja swoje sympatie i
          antypatie).
          ps a jak kagan napisze cos ciekawego, to tez musi byc to koniecznie wyrzucone
          tylko dlatego, ze inne jego posty byly takie, a nie inne?
          • tebe Re: do tebe - na powaznie 03.04.03, 17:01
            Gość portalu: gitman napisał(a):
            > wiekszosc adminow wytnie 1, zostawi 3, a 2 i 4 to zalezy.
            To nie jest dla większości.
            Tak naprawdę zależy co będzie w środku tych wątków (poza "ktokolwiek do gazu"). Nasza bezstronność też jest organiczona - choćby możliwościami umysłu i pogodą. Poza tym też możemy kogoś lubić a lubiczów nie. Bezstronność ta maleje wprost proporcjonalnie do ilości postów, które trzeba ocenić...
            Jeśli na tydzień znajdziemy 1 admina, który sobie poradzi to będzie to bardzo dużo.
            Poza tym znowu - to rozwiązanie w jakimś stopniu się na innych forach sprawdza.
            • Gość: gitman Re: do tebe - na powaznie IP: debian:* / 192.168.9.* 03.04.03, 17:08
              tebe napisał:

> Jeśli na tydzień znajdziemy 1 admina, który sobie poradzi to będzie to
              bardzo dużo.

dobrze,ze choc zdajecie sobie z tego sprawe, ze nie wystarcza dobre checi
              uzytkownika i to ze jest aktywnym forumowiczem by zostal dobrym adminem.
              to co robicie, przypomina mi sytuacje, w ktorej ktos daje malemu dziecku
              zyletke mowiac, ze to harmonijka ustna ...

... a potem patrzy jak temu dziecku usmiech sie poszerza. ;)))
              • tebe Re: do tebe - na powaznie 03.04.03, 17:16
                Ale to Ci się nie udało :-)
                • Gość: gitman Re: do tebe - na powaznie IP: debian:* / 192.168.9.* 03.04.03, 17:24
                  zobaczymy czy wam sie to uda... ;)))
                • kropka Re: do gitmana - na powaznie 03.04.03, 17:56
                  Gitman, qrna, nie rżnij głąba!
                  Pomysł jest bardzo sensowny. Forum rozrasta się, ludzi przybywa (chamstwa też),
                  adminom już rąk i komputerów brakuje. A my coraz częściej wrzeszczymy, że tu
                  wyciąć, tam wyciąć, a temu wyciąć wszystko.
                  Jak rozumiem, jest propozycja wciągnięcia do pomocy stałych, zaufanych
                  forumowiczów, którzy i tak siedzą na forum dniami i nocami. No to nie mogą
                  wziąć pod opiekę jednego forum? Posprzątać trochę społecznie? W dobie
                  bezrobocia wolontariat jest szansą :))
                  Sprawa o tyle fajna, że taki sprzątacz pozostaje anonimowy, więc nikt nie wie,
                  kto go wywalił.
                  Podoba mi się taka koncepcja :)
                  • tebe Re: do gitmana - na powaznie 03.04.03, 18:08
                    kropka napisała:
                    > Gitman, qrna, nie rżnij głąba!
                    nie no spadłem ze fotela :-)
                    • kropka Re: do gitmana - na powaznie 03.04.03, 18:19
                      no co Ty! Przecież stare jak świat.
                      Rżnąć głąba = udawać Greka = robić z tata wariata = grać w picipolo na bębenku
                      = według mojej wiedzy nie przypominam sobie = udawać, że nie wiadomo o co biega
                      • tebe Re: do gitmana - na powaznie 03.04.03, 18:24
                        Pewnie, że znam (Rząd rżnie głupa pamiętam). Ale zastosowanie mnie rozbawiło.
                  • Gość: gitman Re: do gitmana - na powaznie IP: debian:* / 192.168.9.* 03.04.03, 18:14
                    kropeczko, dostalas juz miotelke? bo tobie dadza na pewno, polatasz sobie na
                    niej... :)))
                    ps a wolontariuszy to bym z zasady rozstrzelal, rynek psuja dranie.
                    taka agora zamiast zatrudnic nowego admina, dac mu godziwa pensje, to sie
                    wysluguje userami, wstyd!
                    • tebe Re: do gitmana - na powaznie 03.04.03, 18:20
                      słyszałeś o dmozie, linuksie, mozilli i czym tam jeszcze? - ludzie robią to lepiej.
                      userzy współtworzą forum, to kontynuacja tej idei
                    • kropka Re: do gitmana - na powaznie 03.04.03, 18:23
                      mam własną miotłę. Jestem czarownicą przecież.
                  • eela Re: do gitmana - na powaznie 03.04.03, 18:49
                    Podobnie uważam. Koncepcja nie jest nowa, z pół roku temu admini nieco o tym
                    mówili, tylko się z niektórych powodów wahali. Fakt, forum sie rozrasta i
                    administracja nie ze wszystkim nadąża.
    • roman_j Re: Admin użytkownik - c.d. 03.04.03, 18:05
      Tak z ciekawości, to ten mail ma być czymś w rodzaju CV,
      czy wystarczy napisać "jestem chętny"? Jak rozumiem, fora
      regionalne nie są przeznaczone do dzierżawy?
      • tebe Re: Admin użytkownik - c.d. 03.04.03, 18:09
        CV? Po co CV, wiemy kto jest kto.
        Regionalne nie...
        • roman_j Re: Admin użytkownik - c.d. 03.04.03, 18:27
          tebe napisał:

> CV? Po co CV, wiemy kto jest kto.
          > Regionalne nie...

Wiecie????????? No to jesteście lepsi niż śp. UOP. :-))))
          A co wiecie np. o mnie (może poza rozmiarem buta)? Tylko
          bez szczegółów proszę! :-))
          • tebe Re: Admin użytkownik - c.d. 03.04.03, 18:29
            Nic poza tym co piszesz na forum. Ale to nam zwykle wystarczy.
            • kropka Re: Admin użytkownik - c.d. 03.04.03, 18:33
              Roman, to tylko my mamy kłopoty z wyszukiwarką.
              Adminom działa bez szemrania (nie wypominając nikomu, oczywiście)
              • roman_j Re: Admin użytkownik - c.d. 03.04.03, 18:37
                kropka napisała:

> Roman, to tylko my mamy kłopoty z wyszukiwarką.
                > Adminom działa bez szemrania (nie wypominając nikomu,
                oczywiście)

Chyba masz rację, bo przekopać się przez moje 3000 wpisów
                plus forum prywatne, to nie lada wyzwanie. ;-)))
            • roman_j Re: Admin użytkownik - c.d. 03.04.03, 18:35
              tebe napisał:

> Nic poza tym co piszesz na forum. Ale to nam zwykle
              wystarczy.

Ufff, ulżyło mi. Choc to drugie zdanie brzmi złowrogo...
              ;-)
              A tak przy okazji, to co z forami, które mają podfora, a
              czasem te podfora mają już swoich moderatorów. Taki
              admin-amator
              ma się zająć całym forum z dobrodziejstwem inwentarza,
              czy może tylko jednym z podforów?
              • roman_j Re: Admin użytkownik - c.d. 04.04.03, 14:14
                roman_j napisał:

> A tak przy okazji, to co z forami, które mają podfora,
                a
                > czasem te podfora mają już swoich moderatorów. Taki
                > admin-amator
                > ma się zająć całym forum z dobrodziejstwem inwentarza,
                > czy może tylko jednym z podforów?

Czy będzie odpowiedź?
              • tebe Re: Admin użytkownik - c.d. 04.04.03, 15:48
                roman_j napisał:
                > A tak przy okazji, to co z forami, które mają podfora, a
                > czasem te podfora mają już swoich moderatorów. Taki
                > admin-amator
                > ma się zająć całym forum z dobrodziejstwem inwentarza,
                > czy może tylko jednym z podforów?
                Nie wierz w podfora. Są tylko fora. :-) Muzyka nie jest
                podzbiorem kultury to tylko kwestia nawigacji. Poza tym
                na razie nie ma takiego zagrożenia.
      • mika_p Re: Admin użytkownik - c.d. 03.04.03, 23:46
        Romanie, jeśli chcesz, to ja ci mogę referencje wystawić :) Od ręki.
        Jako wierna czytelniczka.
    • basia! Re: Admin użytkownik - c.d. 03.04.03, 21:36
      Zgadazm się z Niechem i Gitmanem.Jeżeli znajdziecie osoby chętne do
      sprzątania,takich hobbystów od miotły,proszę bardzo......Stracicie więcej niż
      zyskacie.
      • d.z A ja uważam pomysł za "wart grzechu" 03.04.03, 22:26
        Dlaczego???
        Bo pamiętam Forum Warszawa sprzed dwóch lat (ba nawet sprzed roku) i widze co
        się tam dzieje teraz.
        Forum zepsilo się strasznie. Szkoda bo kiedyś stanowiło zaczyn do spotkań
        ciekawych ludzi nie tylko w necie ale i w realu.
        Może takie porządki pomogą w utrzymaniu resztek poziomu???
        Tylko kto pracując normalnie znajdzie tyle czasu by jeszcze być adminem???
        Trzeba na bieżąco siedzieć i czytać a to wszak niemożliwe no chyba, że po
        godzinach ale co wtedy z życiem pozaforumowym?
        • basia! Re: A ja uważam pomysł za 'wart grzechu' 03.04.03, 22:37
          d.z napisał:

> Tylko kto pracując normalnie znajdzie tyle czasu by jeszcze być adminem???
          > Trzeba na bieżąco siedzieć i czytać a to wszak niemożliwe no chyba, że po
          > godzinach ale co wtedy z życiem pozaforumowym?

tym bardziej pomysł wydaje się być nietrafiony.
          • Gość: kixx Re: A ja uważam pomysł za 'wart grzechu' IP: *.acn.waw.pl 03.04.03, 22:48

> d.z napisał:
            >
            > > Tylko kto pracując >>>>>normalnie<<<<<znajdzie tyle czasu by jeszcze być
            adminem???

Odpowiedź jest w pytaniu.
            Normals forever!!!!
    • mika_p Re: Admin użytkownik - c.d. 03.04.03, 23:44
      Mogę kilka zdań od siebie ?

Jak niektórzy zapewne wiedzą, wiele czasu spędziłam na moderowanym forum, na
      eDziecku. To naprawdę nie jest takie straszne, jak się wydaje.
      W tej chwili, po przenosinach, także są moderatorzy. Mają w porównaniu z
      adminami ograniczone uprawnienia, więc nic bezpowrotnie nie popsują. Ogólnie
      jest to zestaw ludzi przyzwoitych i godnych zaufania w takiej kwestii, jak
      kontrola stanu przyzwoitości postów.
      Sprawdzeni już i metoda sprawdzona.

Chyba nierealne jest, żeby ktoś tylko czytał, a nie pisał na danym forum.
      Jeśli go interesuje na tyle, by czytać, to w pewnym momencie ma coś ochotę
      napisać. Słowo nałogowego netowego czytacza ;)

A skoro już jestem przy temacie, to mam prośbę-propozycję. Żeby edzieckowych
      moderatorów oznaczyć innym kolorem niż adminów. Brązowy chyba jest wolny ;-)))
      Uzasadnienie na życzenie, od czasu do czasu mam kaprysy :)
      • tebe Re: Admin użytkownik - c.d. 04.04.03, 10:55
        Co do kolorów - pomyślimy.
        Co do eDziecka, niestety przykład nie jest najszczęśliwszy. To inna planeta. Nie mówimy o forum na którym wszyscy są grzeczni jak w szkole prowadzonej przez zakonnice. Mówimy o forum, które nie wygląda jak śmietnik.
        Jest taki fajne porównanie w takich sytuacjach oparte na zasadzie skojarzeń. Dla mnie eDziecko to Genewa. A tutaj ludzie spodziewają się raczej Amsterdamu. W Amsterdamie wszędzie są rowery ale to nie znaczy, że nie ma policji.
        Przy czym w żadnym wypadku nie jest to zarzut - po prostu taka kultura się wykształciła.
        • basia! Re: Admin użytkownik - c.d. 04.04.03, 10:58
          to ja się pomodlę w tej intencji
        • gitman Re: Admin użytkownik - c.d. 04.04.03, 11:01
          tak a propos amsterdamu, tebe jarales cos przy pisaniu tego postu?
          • Gość: Niech Re: Admin użytkownik - c.d. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.03, 11:21
            Skuny sa dobre, ale nie w pracy.
            • tebe Re: Admin użytkownik - c.d. 04.04.03, 11:26
              W pracy zdecydowanie należy się skupić a dym zasłania monitor. To z księgi prawd ostatecznych.
    • sceptyk Ja uwazam, ze to jest bardzo latwa funkcja 04.04.03, 00:16
      trzeba jedynie ciac Kagana i Kretyna (z FA). Bez czytania. A reszta niech se
      pisze co chce. A jak nie chce, to niech nie pisze. Co oczywiscie byloby lepszym
      rozwiazaniem.
      • Gość: Niech Re: Ja uwazam, ze to jest bardzo latwa funkcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.03, 10:25
        Niech nie pisze? Ja caly czas pisze!
      • tebe Re: Ja uwazam, ze to jest bardzo latwa funkcja 04.04.03, 10:44
        Mniej więcej o co chodzi, choć w pierwszym przypadku nie wiem o kim piszesz ;-)
        • Gość: Kagan Re: Ja uwazam, ze to jest bardzo latwa funkcja IP: 203.12.115.* 05.04.03, 03:31
          tebe napisał:
          Mniej więcej o co chodzi, choć w pierwszym przypadku nie wiem o kim piszesz ;-)
          K: Ja tez moze i nie wiem o kogo wam chodzi, ale faktem jest, ze jak nie
          zniesiecie zapisow cenzury na bigpond i monash, to bedziecie mieli sporo
          klpotow...
          Kagan
          • Gość: Kagan Re: Ja uwazam, ze to jest bardzo latwa funkcja IP: *.vic.bigpond.net.au 05.04.03, 10:48
            Gość portalu: Kagan napisał(a):

> tebe napisał:
            > Mniej więcej o co chodzi, choć w pierwszym przypadku
            nie wiem o kim piszesz ;-)
            > K: Ja tez moze i nie wiem o kogo wam chodzi, ale faktem
            jest, ze jak nie
            > zniesiecie zapisow cenzury na bigpond i monash, to
            bedziecie mieli sporo
            > klpotow...
            > Kagan
            K: I po co wam to bylo... Ale wszystko dobre, co sie
            dobrze konczy... Kagan odbanowany, wiec nie bedzie sie
            musial bawic z adminem w kotak i myszke.
            PS. Tak naprawde wqurvilo mnie, gdy pisalem z La Trobe
            University, i ktos w redakcji wycinal, na biezaco, kazdy
            moj post. To bylo wrecz szczeniackie...
            Kagan

• huj_w_dupie Re: Ja uwazam, ze to jest bardzo latwa funkcja 05.04.03, 13:17
              Gość portalu: Kagan napisał(a):

> PS. Tak naprawde wqurvilo mnie, gdy pisalem z La Trobe
              > University, i ktos w redakcji wycinal, na biezaco, kazdy
              > moj post. To bylo wrecz szczeniackie...
              > Kagan

Dobrze wiedzieć że nawet takiego skurwiela jak Kagan coś wkurwia. A jednak masz
              fiucie jakieś słabe punkty bo juz myślałem że jesteś jakimś pierdolonym
              sowieckim cyborgiem którego zapomniano rozebrać na części po upadku ZSRR.
              • Gość: Kagan Re: Ja uwazam, ze to jest bardzo latwa funkcja IP: *.vic.bigpond.net.au 06.04.03, 01:23
                huj_w_dupie napisał:

> Gość portalu: Kagan napisał(a):
                >
                > > PS. Tak naprawde wqurvilo mnie, gdy pisalem z La Trobe
                > > University, i ktos w redakcji wycinal, na biezaco,
                kazdy moj post. To bylo wrecz szczeniackie...
                > > Kagan
                >
                > Dobrze wiedzieć że nawet takiego skurwiela jak Kagan
                coś wkurwia. A jednak masz fiucie jakieś słabe punkty bo
                juz myślałem że jesteś jakimś pierdolonym sowieckim
                cyborgiem którego zapomniano rozebrać na części po upadku
                ZSRR.
                K: Wlasnie takim jestem, posovieckim cyborgiem.
                Jak widac, zrobiono mnie solidnie "nie gniotsja, nie
                lamjotsja". Baterii mam jeszcze na lata, wiec nieraz
                jeszcze o mnie uslyszycie, moje mile kmiotki z pomrocznej
                i zydki z izraela i okolic...
                Kagan

• Gość: Kagan Re: Admin użytkownik - c.d. IP: *.vic.bigpond.net.au 05.04.03, 11:52
      Czy ten osobnik plci nieznanej, co pewnego dnia na tym
      forum wycinal mi moje wszystkie posty (pisalem z
      biblioteki la Trobe University w Melbourne) to byl taki
      wlasnie admin amator?
      Jesli tak, to ten eksperyment sie raczej nie sprawdzil.
      Kagan

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka