tebe
03.04.03, 15:38
Podsumujmy to co było tu:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=5463118
Bliższe jest nam podejście Eeli niż Niecha. Moderowanie to przesada, jego brak jest zaletą F. Chodzi o utrzymanie porządku i wycinanie śmieci, które niszczą dyskusję. Wątki zakładają użytkownicy.
W żadnym wypadku nie chodzi o sterowanie dyskusją i ograniczanie swobody wypowiedzi ale oo graniczanie swobody ekspresji już trochę tak (w sensie używania np. słowa kurwa w przypadkach wysoce nieuzasadnionych). Można mieć i wyrażać wszelkie dozwolone prawem poglądy ale jeśli ktoś nie potrafi ich na odpowiednim poziomie artykułować to na drzewo ;-)
Są dwa podejścia co do tego, kim miałby być useradmin
Idealne
Adminem jest użytkownik forum, który lubi je i chce mu pomóc i podejmuje się czyszczenia jakiegoś forum. Sam na nim nie dyskutuje, tylko lubi je czytać (lub chce). Musi czytać, żeby znać.
Rzeczywiste
Niestety takich z punktu powyżej trudno będzie znaleźć - może ich nie być za dużo. Bo przecież najbardziej chce się poprawiać miejsca które się zna, bo się na nim dyskutuje.
Cross układy - Ty mi posprzątaj tu a ja Ci tu w grę nie wchodzą.
Z drugiej strony admin robi się czerwony co nieco zmienia jego pozycję w dyskusji. Dlatego, kimkolwiek admin będzie i czy będzie typem rzeczywistym czy idealnym - będzie się posługiwał specjalnym loginem do adminowania.
Użytkownicy nie będą się zastanawiać kto to - takich informacji po prostu nie będziemy udzielali, a jak wypłyną to osoba, której sprawa dotyczy straci prawa do adminowania.
Zapraszam do dyskusji
Jeśli ktoś jest już zainteresowany udziałem w eksperymencie poproszę mailem.
Pozdrawiam
TB