Gość: A IP: *.adsl.inetia.pl 23.09.09, 10:14 Fajnie ze maja ta symbolike zakazana, ale to uderza troche w zdrowy rozsadek. Nie ma tutaj cholubienia nazizmu a wrecz przeciwnie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Angela Re: Wolfenstein? Verboten! IP: *.ip.netia.com.pl 23.09.09, 10:18 Na torrentach też wycofają, rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
han_solo_79 Re: Wolfenstein? Verboten! 23.09.09, 10:22 A ja podczas relacji chciałem się tak głupio spytać czy w Niemczech jest wersja bez swastyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: Wolfenstein? Verboten! IP: 144.177.50.* 23.09.09, 10:34 Artykul podpisano: SS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nacho Re: Wolfenstein? Verboten! IP: *.ptr.magnet.ie 23.09.09, 10:46 Czy wszystkie filmy, w ktorych pojawia sie swastyka, tez sa w Niemczech zakazane? Odpowiedz Link Zgłoś
d_pawel Re: Wolfenstein? Verboten! 23.09.09, 10:48 nacho -> Raczej nie. Z tego co wiem, to takie materiały oznacza się +18 i wprowadza podobno restrykcje w dystrybucji. Użycie swastyki jest chyba tylko dozwolone w materiałach historycznych. A propos newsa, rozbroił mnie podobny na stronie CDA: "niemiecki oddział Activision postanowił wycofać grę, po otrzymaniu pierwszych sygnałów, mówiących o tym, że gracze zwrócili uwagę na "nielegalne" symbole, mimo tego, że nie są one w grze specjalnie wyeksponowane." Nie są specjalnie wyeksponowane? Przecież na każdą scenę w grze przypada jakieś 4-5 swastyk . Odpowiedz Link Zgłoś
break-thru Re: Wolfenstein? Verboten! 23.09.09, 10:49 To tyle się nakombinowali, by tych złych panów nie nazywać niemcami, żeby dojczklient kupił, a zapomnieli o swastykach... DOBRZE IM TAK Odpowiedz Link Zgłoś
dj_sasek Re: Wolfenstein? Verboten! 23.09.09, 10:56 Niemcy to głupi naród jednak... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bdg Re: Wolfenstein? Verboten! IP: *.chello.pl 23.09.09, 11:13 zabronili swastyk a partie neonazistowskie moga istniec, serio debile te szkopy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nacho Re: Wolfenstein? Verboten! IP: *.ptr.magnet.ie 23.09.09, 11:22 d_pawel-> no to rownie dobrze, mogliby nalozyc na Wolfa podobne restrykcje i +18. Chyba to latwiejsze niz przeprogramowywanie plus tloczenie od nowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocomment Re: Wolfenstein? Verboten! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 12:12 Zastanawia mnie jedno bo nie znam się na przepisach prawa u naszych sąsiadów ale czy jeśli film, dziejący się w czasach okupacji trafia do niemieckich kin to wycinają wszystkie sceny ze swastykami? Odpowiedz Link Zgłoś
zycie_is_simple Re: Wolfenstein? Verboten! 23.09.09, 12:15 a w Polsce swastyki będą? No bo tylko z Niemiec nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q800 Re: Wolfenstein? Verboten! IP: *.legendgroup.pl 23.09.09, 12:30 Ta gra jest tak dupna, że nie powinni się specjalnie zmartwić. Mamy rok 2009 a grając w to Duke mi się przypominał z tymi spritowymi łuskami znikającymi przed dotknieciem ziemi i znikającymi ciałami, nie mówiąc o nędznej w porównaniu z RTCW różnorodności broni i umundurowania przeciwników. RTCW nadal nie ma godnego następcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BUNCH Re: Wolfenstein? Verboten! IP: *.2-0.pl 23.09.09, 15:01 Wycofują grę z Niemiec... No fakt, gdyby nie wymordowali połowy Europy to nie byłoby tego typu problemów w ich kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
albinozz Re: Wolfenstein? Verboten! 23.09.09, 15:07 BUNCH, to nie Niemcy mordowali, tylko naziści. xD Niemcy byli cacy i mieli prężny ruch oporu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xerxes Re: Wolfenstein? Verboten! IP: 57.66.197.* 23.09.09, 15:56 @albinozz Święta racja! Każdy(kto gra w gry albo oglądał np. Listę Shindlera albo Valkirię) wie, że w 2WŚ Niemcy byli okupowani przez Nazistów. Tylko skąd przybyli ci Naziści? Z kosmosu? A może z Polski?... Odpowiedz Link Zgłoś
oglocdogg Re: Wolfenstein? Verboten! 23.09.09, 16:12 @Xerxes: ci nazisci przyszli z chrzanowa, tak jak moja babiczka, hehe. A tak serio, to wlasnie wiekszosc nazistow to niemcy. Oni to sami nie wiedza czego chca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panda Re: Wolfenstein? Verboten! IP: *.chello.pl 23.09.09, 16:54 Czy ta gra ma za zadanie propagowania nazizmu? NIE! Używa swastyki, gdyż używała je frakcja w grze, nic więcej, nic mniej. Sam znak ma bardzo wielkie korzenie w historii człowieka i uogólnianie go jako symbol nazizmu jest wg. mnie bardzo krzywdzące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panda Re: Wolfenstein? Verboten! IP: *.chello.pl 23.09.09, 16:57 PS. (O którym zapomniałem) Nazwa svastika pochodzi z sanskrytu i oznacza "przynoszący szczęście" (svasti ? powodzenie, pomyślność, od su ? dobrze i asti ? jest). (by wikipedia) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blazkovic Re: Wolfenstein? Verboten! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.09, 17:45 Ja sie zastanawiam jak oni tam ucza dzieci historii najnowszej? Bo wedlug tamtego prawa: - nie istnialy swastyki w II W.S. - to Hitlera pewnie tez nie bylo - nie mowiac o SS - zreszta co sie bawic - wojny tez nie bylo - a najbardziej poszkodowanym narodem sa Niemcy wskutek "wygnan" (jakby Polakow sami nigdy nie "wyganiali") Ten ich rzad to jakas mentalna banda kretynow - za wszelka cene chca hmm "zatrzec" wszelkie slady historii tak jakby nigdy sie nie wydarzyla. Jak tam sprzedac np. ksiazke historyczna o II W.S.? Wyrzucic z niej wszystkie zdjecia ze swastykami? Przeciez do cholery oni powinni ludziom mowic ze swastyka byla symbolem zla w ich kraju a nie przyjmowac postawe "takiego czegos nie bylo" i "ludzie nawet nie moga w Niemczech patrzec na swastyke" - paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panda Re: Wolfenstein? Verboten! IP: *.chello.pl 23.09.09, 18:45 z tego co wiem to swastyki można używać jedynie w materiałach historycznych, książkach od historii itp. Odpowiedz Link Zgłoś
sunrrrise Re: Wolfenstein? Verboten! 23.09.09, 19:42 Rany boskie, co za idiotyzm. Abstrahując od pochodzenia tego symbolu to co to komu przeszkadza, że ktoś zobaczy swastykę w grze? Zresztą, jak dla mnie to sobie ze swastą mogą chodzić po ulicy, krzywda mi się od tego nie dzieje. To nie symbole zabijały tylko ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babka z Marsa Re: Wolfenstein? Verboten! IP: *.chello.pl 24.09.09, 07:18 Bardzo rozsądna decyzja. Wszak już 20 lat temu udowodniono, że jak jakikolwiek Niemiec zobaczy choć przez ułamek sekundy swastykę, zaraz zacznie hajlować i wypadnie na ulicę mordować Żydów. Odpowiedz Link Zgłoś