Dodaj do ulubionych

Risen - premiera

09.10.09, 08:47
Podobno Risen nie jest wart uwagi pp.redaktorów więc po co ta udawana troska ?
Obserwuj wątek
    • ash-prawdziwy Risen - premiera 09.10.09, 08:51
      az boli patrzenie na ostatni screen i niedriegie details (swoją drogą urocze połączenie językowe)
      takie widoki to ja pamiętam sprzed 10 laty. ciekawe jak optymalizacja tej gry
    • hezron Re: Risen - premiera 09.10.09, 08:55
      Paweł, a ten "dobry sprzęt" to jaki jest mniej więcej?

Bo jestem żywotnie zainteresowany tą grąwink

Mam Radeona 4670 1 GB, 4 GB RAMu i procek 3 GB... Pójdzie na najwyższych?? Mass Effect działa bez jednego pierdnięcia, podobnie najnowsze Call of Duty i Brothers in Arms czy Fallout 3...
    • break-thru Re: Risen - premiera 09.10.09, 09:02
      Trochę nie przesadzacie z tym spinaniem się na grafikę? W tym gatunku IMHO chyba jest istotniejsze czy gameplay będzie miał ręce i nogi.

Nie będę sobie rwał włosów z głowy, że palma będzie bardziej kwadratowa. smile
    • gyenia Re: Risen - premiera 09.10.09, 09:06
      ja jestem fanem gothica, do tego stopnia, że dwójkę przechodziłem na AMD 500Mhz i GeForce2 64MB. W mieście, przy wyłączonym wszystkim co się da, gra i tak skakała, ale przeszedłem całego smile Te ostatnie screeny, w ogóle mnie nie odstraszają smile
    • Gość: whereisBezi Re: Risen - premiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.09, 09:07
      wlasne nie o grafike tu chodzi:p jak dla mnie mogli by poprzestac na grafie z gothica 2 byle by tylko chcialo sie w to grac:p
    • Gość: bleble Re: Risen - premiera IP: *.acn.waw.pl 09.10.09, 09:15
      9600 gt 2 giba i c2d 3 ghz i na full 1280 x1024 35-45 fpsow
    • Gość: gosc Re: Risen - premiera IP: 194.42.116.* 09.10.09, 09:16
      to już jest naprawdę żenujące, czy w gc pracują same dzieciaki dla których w grach liczą się tylko wodotryski, ludzie w rpgu co innego jest ważniejsze od bajerów graficznych, czy doczekam się wreszcie na tej stronie informacji o grze nie ograniczającej się jedynie do paru screenów i zachwytów lub narzekań na grafikę
    • Gość: marcin Re: Risen - premiera IP: *.wmdata.fi 09.10.09, 09:19
      Czy ktoś widzi różnice pomiędzy hohe a mittere details ?
    • Gość: gosc Re: Risen - premiera IP: 194.42.116.* 09.10.09, 09:20
      czy dla autorów tego "artykułu" w grach liczą się tylko wodotryski, zawsze mi się wydawało, że w rpgu co innego jest ważniejsze od bajerów graficznych
    • Gość: gosc Re: Risen - premiera IP: 194.42.116.* 09.10.09, 09:21
      czy doczekam się wreszcie na tej stronie informacji o grze nie ograniczającej się jedynie do paru screenów i zachwytów lub narzekań na grafikę
    • Gość: Maxs Re: Risen - premiera IP: 91.200.94.* 09.10.09, 09:28
      Dobrze smile
    • ash-prawdziwy Re: Risen - premiera 09.10.09, 09:37
      słabi mnie jak czytam "prawdziwych" rpgowców, co to klimiatem tylko żyją. moi drodzy prawdziwi gracze jeśli tak grajcie w tekstowe rpg czysty klimiat, zero rozpraszaczy w postaci kolorowej grafiki.
      na szczęście jesteście bardzo małym odsetkiem graczy, i target tej gry został określony inaczej.
      ma być kolorowa i śliczniusia coby pryszczaty 13 latek z wypiekami na twarzy mógł zagłębiać się w fantastyczny świat i zatracać się w nim na długie godziny.
      (ostatnio włączyłem grę ukochaną - HOMMIII i wiecie co, nie dało się grać na monitorze panoramicznym w jej naturalnej rozdzielczości i caaaaały klimat i boskość szlag trafił)
    • break-thru Re: Risen - premiera 09.10.09, 10:02
      @ash-prawdziwy
      "słabi mnie jak czytam "prawdziwych" rpgowców, co to klimiatem tylko żyją. moi drodzy prawdziwi gracze jeśli tak grajcie w tekstowe rpg czysty klimiat, zero rozpraszaczy w postaci kolorowej grafiki."

Gramy gramy i to w multiplayer. Arkadia LPMUD rules! wink

Nie chodzi mi o bycie "prawdziwym oldskulowym" graczem, czy inny lans. Po prostu czasem ręce opadają jak dostaje się grę z zapierającą dech grafiką i fabułą dla pięciolatka.

A w "HOMMIII" da się grać _zawsze_. ;] A jak Ci nie pasi to HOMM V całkiem nieźle się obronił.
    • Gość: slawek73 Re: Risen - premiera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.09, 10:16
      bo jak sie nie ma do czego prz...ić, zawsze pozostaje grafa tudziez animacje (np. skoku wink
    • ash-prawdziwy Re: Risen - premiera 09.10.09, 10:20
      @break-thru i tu wychodzi, żem twardogłowy, ale V do mnie nie przemawia w ogóle, a III w 800x600 na 22 calach hmmm jakoś nie zdzierżyłem, a szkoda.

całkowicie się z Tobą zgadzam w kwestii fabuły, że to ona jest meritum (prawie)każdej gry, tylko mając rok 2009 mamy prawo wymagać od tak komercyjnego towaru za takie pieniądze by był możliwie najfafuśniejszy w każdym aspekcie od fabuły poczynając, a na grafice i muzyce kończąc.
      poza tym to producenci ukręcili sami na siebie bicz skupiając się głownie na rozwoju warstwy wizualnej, a zaniedbując faublarną. po tylu latach tego procederu "normalny" użytkownik zaczyna ocenę od grafiki i trudno z tym polemizować.

ps. namiastką HOMM III było dla mnie kings bouty i fantsy wars
    • Gość: znaffca Re: Risen - premiera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.09, 10:57
      Slaba ta gra, grafika gorsza niz w UT 2004, w dzisiejszych czasach to wrecz nie do pomyslenia!
    • break-thru Re: Risen - premiera 09.10.09, 11:15
      Nie no, wątpliwości, że III była best ever.

Może ja jakiś dziwny jestem ale w V najbardziej wkurzało mnie... 3D. Gubiłem się na tej mapie i skończyło się na tym, że używałem tylko jednego widoku.
      No i siatka rozwoju postaci w V...
      breakthru.webpark.pl/skill.jpg
      dzizas.

Na początku też mi to wszystko nie pasowało ale przy odrobinie zaparcia było trochę zabawy w hotseat. Ale oboje z dziewczyną nadal wolimy czasem popykać w fanowskie mapki do III.
    • Gość: DMG Re: Risen - premiera IP: 212.180.146.* 09.10.09, 11:17
      Ciekawy jestem czy rzeczywiście ludzie widzą tą 'kolosalną' różnice na załączonych screenach czy też to tylko siła sugestii. Osobiście na tych małych obrazkach nie widzę jakiejś wielkiej różnicy np. miedzy wysokimi a średnimi detalami.
    • Gość: slawek73 Re: Risen - premiera IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.09, 11:21
      to napierniczaj w unreala i nie filozuj tongue_out
    • Gość: arti Re: Risen - premiera IP: *.adsl.inetia.pl 09.10.09, 11:51
      "przepuścić szturm"? Przepuścić to można 2zł na dziwki
    • Gość: k Re: Risen - premiera IP: 82.177.15.* 09.10.09, 12:28
      Dobry sprzęt? Na C2D + 8800GTS 512 gra chodzi super płynnie z zwiększonym dwukrotnie (poprzez edycję plików konfiguracyjnych) zakresie widzenia oraz z wymuszonym po stronie sterowników antyaliasingiem X4.

Gdzie te wysokie wymagania?

Tu jest dokładny opis: www.pcgameshardware.com/aid,696728/Risen-Tuning-Tips-Activate-Anti-Aliasing-improve-graphics-and-start-the-game-faster/Practice/
    • ash-prawdziwy Re: Risen - premiera 09.10.09, 12:30
      @break-thru drzewiej z moją grywałem w (niezpomniany) UT, ale że ciągle dostawała bęcki to kończyło się prawie fochem (nic tak nie cieszy zdrowego człowieka jak headshot na żonie) i ostatecznie się przesiadła na skrable i kości. przy okazji tego offtopa czy jest jakiś mod zwiększający rozdzielczość w HOMMIII czy trzeba walczyć z 800*600 ?
    • Gość: k Re: Risen - premiera IP: 82.177.15.* 09.10.09, 12:33
      Jeśli chodzi o grafikę to zupełnie nie rozumiem czego wszyscy się czepiają.
      Grafika jest bardzo ładna. Krajobrazy, roślinność i efekty świetlne są pięknie zrealizowane. Jedyne czego można się przyczepić to jakość niektórych tekstur oraz animacje postaci. Jednak coś za coś. Jak pisałem wyżej na leciwym już sprzęcie gra chodzi super płynnie.

Generalnie gra bardzo mi się podoba. Nie jest to może najlepszy RPG pod słońcem, ale gra się bardzo przyjemnie, a fabuła wciąga.
    • Gość: Drakkar Re: Risen - premiera IP: *.wejherowo.vectranet.pl 09.10.09, 12:56
      ash-prawdziwy: "przy okazji tego offtopa czy jest jakiś mod zwiększający rozdzielczość w HOMMIII czy trzeba walczyć z 800*600 ?"

------------

Też miałem ten problem smile Ale poradziłem sobie w inny sposób. Aby pograć w HoMMIII bez powiększonej pikselozy i nie tracąc klimatu robisz:

- PPM na Pulpicie -> Właściwości -> Ustawienia -> Jakość kolorów na 16 bitów
      - odpalasz grę, wciskasz F4. Gra w oknie 800x600 wygląda na panoramiczny tak jak wyglądać powinna wink

A moda podwyższającego rozdziałkę nie widziałem nigdzie niestety, narazie pozostaje ten sposób.

Pozdrawiam,
      Drakkar

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka