Dodaj do ulubionych

Ps3 czy Xbox 360 ?

03.11.09, 23:19
Może zacznę od tego że na święta planuje kupić sobie konsole ... smile
Cały czas myślę którą wybrać ( a to nie łatwy wybór ) xD
Chciałbym abyście poradzili mi którą wybrać ...
Przedstawcie swoje argumenty za i przeciw , dlaczego właśnie tę itp.
Myślę że wasza pomoc rozstrzygnie mój problem i wreszcie przekonam się do
danej konsolki i w święta będę cieszył z mojego wyboru santa
Obserwuj wątek
    • j_uk_dev Re: Ps3 czy Xbox 360 ? 03.11.09, 23:46
      Były już tu tego typu pytania i raczej nie masz co liczyć na rozwiązanie twojego
      problemu. W najgorszym razie twoje pytanie wywoła flejm, w nieco lepszym jeszcze
      bardziej odpowiedzi skomplikują twój problem ( bo każdy z reguły chwali to co
      sam posiada ) wink

Biorąc pod uwagę, to co napisałem wyżej, ja bym powiedział "bierz obie" cool
    • Gość: Blue Re: Ps3 czy Xbox 360 ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.09, 00:03
      Jak nie chesz odpalać "kopii zapasowych", to wybór jest dość prosty - patrzysz na tytuły exclusive i wybierasz wink. Ja się raczę ostatnio ps3 i całkiem nieźle idzie nam współpraca. Czekam na Heavy Rain smile.
      • cypisek.org Re: Ps3 czy Xbox 360 ? 04.11.09, 00:04
        zbierz do kupy wszystkie tytuły które są /będą na danych konsolach... i wybierz
        tą na której jest więcej tytułów, które cię interesują... smile

to najprostsza i najlepsza metoda smile
        • wincenty.okon Re: Ps3 czy Xbox 360 ? 04.11.09, 09:28
          To proste:
          Nie potrzebujesz przeglądarki i swobodnego neta w telewizorze i chcesz jechać
          na piratach, kup Xboxa 360

Jeśli jesteś w stanie wydawać trzycyfrowe kwoty na gry, cenisz sobie jakość
          sprzętu, internet i multimedia (muzyka, zdjęcia , filmy) w HD to zdecydowanie
          weź PS3.

Xbox 360 będzie już zawijał swoje zabawki, bo MS szykuje już następce, PS3
          dopiero się rozwija i będzie jeszcze miał świetne tytuły, który na xksie już
          nigdy nie zobaczysz.

Wiesz co jest optymalne? Dobry PC + PS3. Na PC grasz w gry multiplatformowe na
          na PS3 w wybitne exclusivy. Większośc hitów xboxa jest na PC, ale hitów z PS3 na
          PC już nie zobaczysz.
          • cypisek.org Re: Ps3 czy Xbox 360 ? 04.11.09, 10:57
            Większośc hitów xboxa jest na PC
            ---
            aha... np. Alan Wake, Fable II, Gears of War2, Halo 3 + ODST, Halo Reach, Fable
            III, Crackdown2, Forza 3 i inne... wink
            • cypisek.org Re: Ps3 czy Xbox 360 ? 04.11.09, 11:04
              pamiętaj też, że np. zwykle jest tak, że tytuły multiplatformowe lepiej
              wyglądają na xboxie, a sam xbox ma wygodniejszego pada do strzelanin - bo pad
              sony lepiej nadaje się np. do bijatyk, za to pad od Sony jest mniejszy co ma
              znaczenie jak masz duże łapska
              • Gość: Cebik Re: Ps3 czy Xbox 360 ? IP: *.herbapol.com.pl 04.11.09, 15:07
                Potwierdzam , mam i jedno i drugie ....jak tytuł jest multiplatformowy to na
                99% lepiej wygląda na Xboxie , jak tyko na PS3 to lepiej wygląda na PS3 bo na
                klocku nie wyglada wcale big_grin. Ale może się to zmieni
                • cypisek.org Re: Ps3 czy Xbox 360 ? 04.11.09, 15:15
                  no ma się zmienić dzięki X-Engine który jako pierwszy będzie użyty w Halo Reach
                  - wtedy zobaczymy. Ale może już niedługo coś będzie wiadomo, bo
                  najprawdopodobniej w najnowszym Edge będzie jakiś większy artykuło o Reach i
                  możliwe, że będą pierwsze screeny gry na nowym silniku smile
                  • Gość: Furia Re: Ps3 czy Xbox 360 ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.11.09, 11:46
                    Ten silnik to na razie jeden wielki mit, wystarczy poczytać co o nim myślą na
                    B3D. Naprawdę już raczej żadnemu posiadaczowi ixa nie radziłbym się nastawiać na
                    to że nagle nastąpi ogromny skok graficzny w eksach i dogonią one eksy PS3, na
                    takiej samej zasadzie nie radziłbym posiadaczom PS3 myśleć tego samego o
                    multiplatformach (chociaż może w 2013 90% multi będzie wyglądało lepiej na PS3
                    tongue_out). Trzeba pamiętać że najlepsze graficznie gry na PS3 jeszcze przed nami, np.
                    Naughty Dog już się wzięło za pisane NG Engine 3.0, podobno już dzięki
                    optymalizacją są w stanie wrzucić więcej obiektów na ekran niż w U2, masakra smile
    • simplex Re: Ps3 czy Xbox 360 ? 04.11.09, 16:32
      Ja też mam obie konsole, xboxa mam od lipca 2008, ps3 od września 2009
      Wybór zależy od tego w jakie gry chcesz grać.
      Oto moje subiektywne plusy i minusy tych konsol:
      X360 plusy:
      - Wygodny pad (lepiej mi podchodzi niż pad ps3).
      - Kopie zapasowe (i w konsekwencji tańsze oryginały bo jest na nie mniejszy popyt).
      - Podobno do multi live jest duzo lepszy niz PSN (ale jest platny) - nie wiem,
      bo nie korzystalem z live'a.
      - XBLA ma duzo wiecej ciekawych gierk niż PSN Store (Np shadow complex).
      - Kurde, ciezko mi wymienic jakies inne plusy big_grin No chyba ze wymienie Halo i
      DLC do GTA IV wink Pewnie jakies plusy pominalem, bo coś mało mi ich wyszło wink

Minusy:
      - Koszmarna glosnosc (nawet po zainstalowaniu gry na dysk - w xboxie 360 nawet
      zasilacz wyje (tak, ta wielka cegla ktora w PS3 jest wbudowana w cichutką
      konsole) - jak nie poprawia tego w nastepnym xboksie to po prostu nie kupie tej
      konsoli. Glosnosc jest taka ze nie moge grac w nocy bo dziewczyna nie moze przez
      tego wyjca zasnac.
      - Płatny multiplayer
      - Sporo gier z X360 wychodzi też na PC, gdzie wyglada lepiej (ale oczywiscie
      jest też sporo mocnych exclusivów na x360).
      - Chore ceny akcesoriów (zwlaszcza dongle wifi, ktory PS3 ma wbudowany i dysk
      twardy - do ps3 mozna podlaczyc jaki sie chce, do xboxa trzeba kupić dwa razy
      droższy pobłogosławiony przez M$ albo bawić się w modowanie dysków WD Scorpio BEVS).
      - Trzeba kombinowac zeby podlaczyc do konsoli amplituner kablem optycznym
      (SPDIF) - oczywiscie oryginalna przejsciowka M$ kosztuje chore pieniadze, w PS3
      wyjscie optical out jest po prostu wbudowane w konsole jak pan bóg przykazał.
      - Olewanie polskich graczy czyli brak oficjalnego wsparcia dla Xbox Live w
      Polsce. Trzeba kombinowac rejestrujac sie w innych krajach, M$ blokuje karty
      kredytowe z Polski i inne tego typu sympatyczne rzeczy.
      - idiotyczne MS points - nigdy nie wiesz ile kosztuje dana gra, bo cena punktow
      jest zalezna od tego ile ich kupisz - im wiecej kupisz punktow tym mniej
      kosztuje kazdy punkt i vice versa. Po zakupie gry na XBLA zostaja ci resztówki
      punktów czyli zmarnowane pieniadze - M$ liczy, że kupisz za to gadżeciki dla
      swojego koffanego awatarusia. Niedoczekanie! tongue_out Punkty trzeba kupować w postaci
      zdrapek na allegro bo M$ olewa polskich graczy. Jak masz konto założone na USA,
      musisz kupić zdrapkę sciagnieta z USA.
      - Niektore dema sa tylko dla uzytkownikow Gold - nie placisz, nie dostaniesz.
      Na PS3 wszyscy moga sciagnac demo.
      - RROD - jak masz xboxa, to masz prawie gwarancje ze bedzie RROD, no chyba ze
      to Jasper, to wtedy pewnie dopadnie cie nie RROD, a E74. Ja mam konsole ponad
      rok i bogu dzieki RRODA jeszcze nie było, ale juz sie pogodziłem z tym, ze
      kiedys sie pojawi. Plus dla M$ ze dal 3 lata na RRODa i ze cala procedura
      wymiany konsoli przebiega sprawnie. Wymieniaja nawet przerobione konsole (ale
      tylko te niezabanowane na live).

PS3
      Plusy:
      - Pad mniej wygodny niż w xboksie360
      - Konsola jest cicha, docenicie to zwłascza w nocy.
      - Bezpłatny multi
      - Wbudowane wifi i bluray
      - Można podłączyć dowolny dysk 2,5''
      - Bezpłatny multiplayer
      - Bezproblemowe podlaczenie amplitunera przez kabel optyczny.
      - Ekskluzywne exclusivy typu Uncharted, God of War, Heavy Rain
      - W sklepie sony ceny są w... ZŁOTÓWKACH i można płacić polska karta - szacun!

Minusy:
      - Gry multiplatformowe prawie zawsze wygladaja i chodza gorzej na PS3 w
      porownaniu z Xboxem - a to niższa rozdziałka (Ghostbusters), a to Brak FSAA
      (Batman AA), a to screen tearing ktory nie wystepuje na xboksie (OFP DR).
      - Eeee.... PS3 SUXXXX !111!!oneone!

Nie staralem sie byc obiektywny, ale nie przyspuszczalem ze az tak pojade po
      xboksie i pochwale PS3. Mam obie konsole i na obu gram. PS3 do niedawna byla za
      droga (1400-1600zl to dla mnie bylo za duzo) ale po wejsciu slima i obniżce cen
      (1200zl) uważam że zakup PS3 jest bardziej oplacalny niż zakup elite (za niecałe
      200zl dostajemy Bluray, wifi, wyjscie optyczne).

A teraz można flejmować i wyzywać mnie od fanbojów wink
      • robin55 Re: Ps3 czy Xbox 360 ? 04.11.09, 23:32
        simplex napisał:
        > PS3
        > Plusy:
        > - Pad mniej wygodny niż w xboksie360

Chyba wkradł się mały błąd smile

Ja osobiście nie zgodzę się z punktem o lepszych grach na XBLA, obie konsole
        mają świetne tytuły ekskluzywne.

Zresztą wybór ze względu na gry ekskluzywne to chyba najlepsze wyjście, no chyba
        że zależy ci na bezpłatnym internecie lub multimedialności sprzętu.Wtedy bez
        wahania bierz PS3.
        pzdr.
        • simplex Re: Ps3 czy Xbox 360 ? 05.11.09, 12:36
          "Chyba wkradł się mały błąd"
          a owszem, to powinno byc jako minus.

"Ja osobiście nie zgodzę się z punktem o lepszych grach na XBLA, obie konsole
          mają świetne tytuły ekskluzywne."
          Tu sie nie ma o co spierać - każdy ma swoje preferencje. Ten punkt napisalem
          troche na sile, zeby nie bylo, ze PS3 jest bez wad wink
      • j_uk_dev Re: Ps3 czy Xbox 360 ? 05.11.09, 00:16
        Nie chce mi się rozpisywać na temat co wybrać, więc nie będę, natomiast
        zwróciłem uwagę na jedą rzecz, o której napisałeś. Jaki miałeś problem z
        podpięciem X'a do amplitunera przez kabel optyczny? Ja w pudełki z X'em miałem
        kabel, który jest tak skrojony, by dało się wyprowadzić obraz przez HDMI i
        podłączyć jednocześnie wspomniany kabel do drugiego portu ( tego z którego
        wychodzi component/composite ). Kabel ten ma jedynie analogowe audio + port dla
        kabla optycznego i to jest w pudełku z X'em smile Zresztą jak filmiki nagrywam z
        X'a to dźwięk właśnie z wyjścia optycznego wyprowadzam w ten sposób.
        • simplex Re: Ps3 czy Xbox 360 ? 05.11.09, 12:34
          A, no bo ty jesteś burżujem i kupiłeś elite wink Tylko do elite jest (był?)
          dołączany taki adapter - normalnie kosztuje on jedyne 20funciaków (w zestawie z
          kablem HDMI ktorego nikt nie potrzebuje bo mozna kupic sobie osobno za grosze
          kabel HDMI o takiej dlugosci jaka nam pasuje). Na allegro ten adapter potrafi
          się sprzedać za 70-80zł. Za to wlasnie kocham majkrosoft - nie mogli po prostu
          umiescic wyjscia optical out w konsoli, tak jak juz 9 lat temu zrobiło to Sony w
          PS2.

Malo tego, pojawily sie informacje ze do tych Elite po obniżce nie bedzie
          dodawany kabel hdmi z powodu ciecia kosztów. Ale nigdzie nie napisali, czy ta
          przejsciowka optical out tez przestanei byc dodawana. Stawiam, ze przestanie.
          Do niedawna jedyna tania metoda na tanie zrobienie sobie optical out na
          nie-elite bylo rozwalenie kabla component - spryciarze z MS celowo umiescili
          wyjscie HDMI i AV blisko siebie i celowo zrobili gruba wtyczke w kablu component
          (w kablu composite jest "chudsza" i nie blokuje HDMI) po to zeby nie dalo sie
          podlaczyc obok siebie wtyczki z kabla component (i do niej optical) oraz HDMI -
          trzeba rozwalic kabel i zdjac plastikowa obudowe z jednej strony - wtedy kabel
          AV i HDMI mieszcza sie obok siebie, ale ledwo ledwo, sa tak ciasno upchniete ze
          sie odginaja co pewnie nie wplywa dodatnio na zywotnosc gniazda.

Stosunkowo niedawno pojawily sie chińskie podróbki tego adapterka za ok 10$ (juz
          z wysylka), tyle ze są one zle zrobione i powoduja reset konsoli przy zmianie
          źródła HDMI - trzeba otworzyc adapter i kapnac cyna na jeden z kontaktow zeby
          dzialalo tak jak powinno.
      • Gość: jaca Re: Ps3 czy Xbox 360 ? IP: *.cable.smsnet.pl 06.11.09, 12:15
        >Minusy:
        > - Gry multiplatformowe prawie zawsze wygladaja i chodza gorzej na PS3 w
        > porownaniu z Xboxem - a to niższa rozdziałka (Ghostbusters), a to Brak FSAA
        > (Batman AA), a to screen tearing ktory nie wystepuje na xboksie (OFP DR).

Co do Batmana to sie nie zgodze ze gorzej ... i kilka osób rownież:
        www.lazygamer.co.za/xbox-360/batman-arkham-asylum-xbox-360-vs-ps3/
        Nie mo co sie przejmowac tymi roznicami w multiplatformowych produkcjach.
        Kompletnie nie maja wplywu na odczucia w trakcie grania (roznice zbyt male) .
        Ten sam tytul na Xbox360 czy Ps3 daje taki sam poziom przyjemnosci ... co
        sprawdzalem osobiscie na niektorych pozycjach (Bad Company, BF1943,Assassins
        Creed, Mirrors Edge)

Ze swojej strony polecam PS3 za jakosc sprzetu (cichy, dowolny hdd, blue-ray) i
        za exy które do mnie bardziej jezeli chodzi o gust trafiaja (Killzone2, U1/2, MGS4)

PS. Xbox360 w malym pokoju (jak moj) to "koszmar" jezeli chodzi o poziom
        glosnosci pracy wentylatorow.
        • simplex Re: Ps3 czy Xbox 360 ? 06.11.09, 14:49
          Ok, batman to moze nei najlepszy przyklad choc zdaniem Digital Foundry w wersji
          PS3 jest wiecej "darcia" (screen tearing):
          www.eurogamer.net/articles/face-off-batman-arkham-asylum-face-off?page=2
          Mnie w xboksie najbardziej dobija jego glosnosc. Nie rozumiem jak m$ mogl w
          ogole wypuscic na rynek tak glosna konsole, moze tam pracuja ludzie niedosłyszący?
          • raburski123 Re: Ps3 czy Xbox 360 ? 07.11.09, 16:36
            ps3 slim lepiej wybierz i tyle xbxo360 juz siada nie warto brac tej konsoli
            • cypisek.org Re: Ps3 czy Xbox 360 ? 07.11.09, 17:05
              @raburski123
              tylko, że to nie o xboxie360 powstają artykuły w stylu "czy ps3 przetrwa do
              następnej generacji?"
              http://gamingbolt.com/2009/10/29/will-playstation-survive-till-the-next-generation/
              wink
        • j_uk_dev Re: Ps3 czy Xbox 360 ? 07.11.09, 18:05
          Tak dodam, że model slim ( jego napęd ) jest sporo głośniejszy niż w starych
          modelach. Sprawdzone empirycznie wink Czasami potrafi naprawdę głośno wyć. Gdy się
          zatrzyma, to cisza jest.
          • don_wroc_love Re: Ps3 czy Xbox 360 ? 13.11.09, 21:39
            @j_uk_dev
            to stare ps3 jest JESZCZE cichsze? łał. ja po pierwszym włączeniu przestraszyłem
            się że zabawka nie działa taka jest cicha. W porównaniu do xklocka jest
            praktycznie niesłyszalna, poza momentem wyciągania płyty. Tak wali coś, że znowu
            się przestraszyłem.
            btw. jaki masz psn id? chętnie czasem bym pograł smile mój: piotrek44

moje pierwsze spostrzeżenia jako świeżo upieczonego posiadacza ps3:

plusy
            - niesamowita cisza w czasie pracy konsoli
            - darmowe granie w necie

minusy

-kompletnie BEZNADZIEJNA i DRAMATYCZNIE zła ergonomia pada. już po chwili
            wiedziałem, że kupię jakiś pad zastępczy, bo do pada z xboxa360 nie ma
            porównania. Aktualnie zastanawiam się nad ps3kową edycją pada modern warfare 2

-(z tego co się dowiedziałem) brak zdrapek do kupowania na psn - osobiście czuję
            dużą awersję do kart kredytowych, a bez tego podobno ani rusz jeśli chodzi o
            kupowanie na psn

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka