Dodaj do ulubionych

Gry klasy B

27.11.09, 13:08
Przde wszystkim powinny mieć grywalność i wciągającą fabułę.
Liczą się też niesztamponowe pomysły.

Czy kiedys się doczekam FPSa w którym bohater męczy się od dzwigania karabinu lub symulator rycerza, który w zbroi nie przejdzie bez odpowczynku wiecej niz 500m?

Kiedyś w RPG (Dungeon Master) trzeba było żywić bohatera i dawać mu spać, by odzyskał siły.
Czemu teraz tego nie ma?

Dalej, wszystkie gry mają praktycznie to samo. Takie strzelanki to chowaj się za zasłoną i strzelaj.

A czemu nie ma gier takich jak Thief, gdzie omija sie konfrontacji z wrogiem by nie zginąć?

Grywalność + pomysł, a później jakaś tam grafika.
Obserwuj wątek
    • Gość: kamil Re: Gry klasy B IP: 77.255.255.* 27.11.09, 13:19
      Może nie na temat ale odpowiedzcie, prosze.

Jak zdobyc bete bad company 2 na ps3?
    • mathiuss Re: Gry klasy B 27.11.09, 13:36
      @kamil
      Z innego forum, nie sprawdzalem czy dziala bo nie mam ps3:
      "rejestrujemy sie na www.gamespot.com, potem wchodzimy na www.gamespot.com/event/codes/battlefield-bc2-beta/
      rejestrujemy sie i dostajemy kod - warunek chyba jeden- konto w USA bo kody działają z US PS store ale to chyba nie problem założyć"
    • Gość: Piechu Re: Gry klasy B IP: *.toya.net.pl 27.11.09, 13:50
      Świetny artykuł =)
    • Gość: k Re: Gry klasy B IP: 82.177.15.* 27.11.09, 13:59
      @wincenty.okon

Wyprobuj grę NETHACK. Tam wszystko jest.
    • Gość: George Re: Gry klasy B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.09, 14:13
      To była konferencja na temat technicznej strony tworzenia gier jak rozumiem. Dla mnie o wiele ciekawszym zagadnieniem byłoby roztrząsanie problemu, co zrobić by przyspieszyć proces prowadzący do tego, by z obecnej sytuacji, w której 90% to gry technologicznie typu A, ale treściowo C, D.. Z, przejść do czasów, gdy zarówno gracze gustujący w grach typu CoD (czyli gra typu D-A) mogą nabyć produkt technologicznie A, ale zarazem także gracze bardziej wymagający bez problemu będą mogli otrzymać grę dopracowaną, owe techniczne A. Otrzymamy nową jakość, czyli grę A-A. Tylko kiedy? Czas na następną konferencję :].
    • Gość: OldSkull Re: Gry klasy B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.09, 15:15
      @wincenty.okon: w którymś modzie do UT'99 było to: jeśli się niosło więcej broni (można było podnosić z trupów, niestety nie dało się odrzucić amunicji), wolniej się biegało, jeśli się biegło obciążonym to postać się męczyła i musiała przystawać aby odetchnąć. Niestety było to tak niewyważone, że np. bohater nie mógł używać wyrzutni rakiet, bo była za ciężka jeśli się kupiło zestaw rakiet. Ale sama idea była fajna, gra była czymś na modłę CS.
    • Gość: Kamil Re: Gry klasy B IP: 77.255.255.* 27.11.09, 15:18
      Wielkie dzięki
    • Gość: phantom_lord Re: Gry klasy B IP: *.ists.pl 27.11.09, 18:31
      @wincenty.okon
      "Liczą się też niesztamponowe pomysły."

szamponowe tongue_out

"Czy kiedys się doczekam FPSa w którym bohater męczy się od dzwigania karabinu lub symulator rycerza, który w zbroi nie przejdzie bez odpowczynku wiecej niz 500m?

Kiedyś w RPG (Dungeon Master) trzeba było żywić bohatera i dawać mu spać, by odzyskał siły.
      Czemu teraz tego nie ma?"

wydaje mi sie ze to by byly czynnosci nudne i na dluzsza mete denerwujace. Idac tym tropem trzebaby zaraz wprowadzic jeszcze jakies inne czynnosci (juz nie bede wnikal jakie) i nie zostalo by czasu na akcje tongue_out
      A chyba raczej chodzi o to zeby mozna bylo sobie postrzelac/eksplorowac/itp, czyli takie rzeczy ktorych okazji robic prawie nikt nie ma. A nie jesc bo to mozna sobie w domu samodzielnie robic.
    • Gość: rehot Re: Gry klasy B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.09, 21:47
      Kolejny beznadziejny tekst z technopolisowa. Najbardziej mnie ubawilo rozszyfrowanie: cheatowac. No wreszcie wiem o czym ci wszyscy ludzie tutaj mowia!

Ten tekst, szczegolnie cytaty, przypominaja mi relacje na goraco z dorocznego miedzynarodowego sympozjum dotyczacego najnowszych odkryc w dziedzinie kiszenia ogorkow w warunkach domowych. I wten wybitny ogorkolog wyjawil sedno sprawy: albowiem im ogor kiszony dluzej, kiszonym bardziej sie staje!

Wuuuaaaa! Juz wiem gdzie popelnialem blad przez te wszystkie lata nieskutecznego kiszenia!
    • Gość: wincenty.panga Re: Gry klasy B IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.09, 21:52
      @wincenty.okon: doskonale Ciebie rozumiem. Tak bardzo mi w tych dziesiejszych grach brakuje zamodelowania chociazby podstawowych mechanizmu perystaltyki jelita grubego. No wezmy sobie np. to modern worfor - no do czego to jest podobne, ze od afganistanu po alaske ani jednego klocka ten marin nie postawil!

Jakze oburzajace!
    • wincenty.okon Re: Gry klasy B 28.11.09, 11:41
      Ja bym chciał by gra była możliwie najbardziej realistyczna , by można lepiej się wczuć w bohatera.

mam dość gier gdzie jeden gośc wybija tysiac wrogów. Wolałbym grę, w której zabicie jednego człowieka jest wyzwaniem.

Taki był Thief, mogłeś zabijać, ale nie było to przyjemne bo trzeba było prowadzić trudną walkę , długą i nieciekawą, a na expercie za zabicie kogoś przegrywałeś.

To mi się podobało, trzeba było myśleć, działac po cichu i były emocje. Siedząc w cieniu miałeś czas wziąć łyk piwka, pomyśleć jaką taktykę obrać i dokładnie obejrzeć lokację.

A teraz jakie gry robią? God of War i Gears of war + klony. Rzeźnia i koniec.
      Ok, czasem taka gierka jest potrzebna, ale żeby wszystkie takie były?

Sorry... ja się zgadzam ze Sławikiem, że większość gier jest nie wymagająca intelektu.

nasze hobby- gry schodzą na typową rynkową płyciznę- szybko i dużo (fast foody).

Sorry, ale ja wolę zrobić w domu pieczeń niż pójść do MCDonalda , tak samo z grami. Więc krytykuję te shity.

Bedą wychodzić gry ambitne, jeśli nie w USA czy Europie to w Japonii, gdzie gry tworzy się jeszcze z pasją i miłością do gier.

Nie będzie źle, poprstu bedzie się kupować 2-3 gry w roku i w nie grać.

A moc PC będzie można wykorzystać do emulowania konsol. Za 2 lata będzie napewno pierwszy sprawny emulator Xboxa 360.
      Jego moc się skończyłam a PC jak zawsze bedzie się podwajał co roku wydajnością.
    • Gość: DMG Re: Gry klasy B IP: 212.180.145.* 28.11.09, 18:13
      Ała.. to tłumaczenie popełnione przez Panią Fizek aż boli gdy się je czyta. To chyba niestety standard gdy ktoś kto nie zna sie na rzeczy bierze się za dość zawiłe teksty (stary wpis znanego 'nerda' na bardzo specyficznym blogu).
      Pozostaje pytanie kto puszcza takie teksty na łamy rodzimych stron powiązanych z dużymi redakcjami?
    • Gość: Dr Re: Gry klasy B IP: *.hsk.com.pl 30.11.09, 07:04
      tez gralem w Dungeon Master, te czasy juz nie wroca. a szkoda, bo ta gra byla prawdziwym wyzwaniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka