Gość: Igor Re: Half-Life 2 grą dekady IP: *.chello.pl 17.12.09, 15:16 Zasłużenie! Odpowiedz Link Zgłoś
theultimateqpa Re: Half-Life 2 grą dekady 17.12.09, 15:18 Ciężko jednoznacznie stwierdzić czy HL2 przy całej swojej genialności był najlepsza gra dekady, ale na pewno wybór nie jest rażący. Za to za użyte argumenty wołają o pomstę do nieba. Za to zdanie: "Zawsze postrzegałem Half-Life 2 niczym jako odpowiedź europejskiej sztuki na Hollywoodzki jazgot Halo i Call of Duty" ktoś powinien mocno zdzielić owego dziennikarza "Guardiana" po twarzy. Ludzie mają tą niesamowicie irytującą skłonność do postrzegania dzieł kultury względem "otoczki" jakie posiadają, ignorując przy tym ich faktyczną jakość. Pomijając już tą całą medialną machinę i sztucznie nakręcany szał wobec serii Halo czy Call of Duty, są to gry które mimo wszystko, swego czasu musiały na tą popularność zapracować jakością. Porównywanie HL2 do sztuki europejskiej(i wiążące się z tym uznanie kinematografii europejskiej za "wyższą" od amerykańskiej) trąci totalnym pseudo-intelektualizmem i pretensjonalnością aż boli. Takie zdania brzmią bardzo wyniośle i ładnie, ale rzadko kryje się za nimi faktyczna wartość merytoryczna. Gry komputerowe, w przeciwieństwie do filmu czy literatury, z racji swojego "młodego wieku" były do tej pory względnie wolne od tego całego bełkotu wartościowania, którym wspomniane wyżej dwie dziedziny kultury są przepełnione. W ostatnich czasach wraz z rozwojem naszego hobby i urastaniem gier w oczach mas do rangi pełnoprawnej gałęzi kultury, coraz częściej zaczynamy zagrzebywać się w tym bagnie. Gry się rozwijają ale niektóre aspekty bycia graczem mogą się zrobić wkrótce dość nieprzyjemne. Odpowiedz Link Zgłoś
ciastoludek Re: Half-Life 2 grą dekady 17.12.09, 15:19 Kontynuując o Kronikach Riddicka - ta gra zasługuję bardziej na to miano choć jest trochę niedoceniana. Jest bardziej nowatorska, jest najlepszą "filmówką" w historii (lepsza niż sam film!), grafika jest bardziej zaawansowana (shadery, "hdr", dynamiczne oświetlenie i te inne) no i świetne połączenie skradania i strzelania. Więc po raz kolejny pytam - dlaczego nie ta gra? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igor Re: Half-Life 2 grą dekady IP: *.chello.pl 17.12.09, 15:19 Za dobrą kontynuację legendy, za świetny klimat, za rewolucję silnika gry, za mody, no i wreszcie za całokształt pracy Valve w tej dekadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxs Re: Half-Life 2 grą dekady IP: 91.200.94.* 17.12.09, 15:20 100% zgody Odpowiedz Link Zgłoś
k0d Re: Half-Life 2 grą dekady 17.12.09, 15:22 @sławek A pytałeś w końcu w cenedze czy wydadzą reboota? Bo ja się poddałem i kupiłem full packa z impulse'a. Ale jest po angielsku. A podstawka była zlokalizowana rewelacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0l3j Re: Half-Life 2 grą dekady IP: *.ramtel.pl 17.12.09, 15:24 na półce jest ale nigdy nie udało mi się skończyć a to pewnie dlatego że jestem fanem CS a nie samego Hl Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Re: Half-Life 2 grą dekady 17.12.09, 15:32 @k0d - pytałem, nie wydadzą, bo im się nie opłaca podobno a też bym wolał reboota w polskiej wersji, bo rzeczywiście podstawka miała świetną lokalizację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przesada Re: Half-Life 2 grą dekady IP: *.tvkstella.pl 17.12.09, 15:44 przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
shalick Re: Half-Life 2 grą dekady 17.12.09, 16:24 @ciastoludek - Riddick był świetny, jest pewnie najlepszą filmówką EVAR i wyglądał lepiej niż HL2, czy jakakolwiek inna gra w tamtym momencie (nie licząc może far cry?). Skradanie się było świetne, walka wręcz też, strzelanie trochę mniej. To powiedziawszy, ciągle uważam (i najwyraźniej nie tylko ja) HL2 za lepszą grę. Czy to gra dekady? Muszę przyznać, że rozumiem taką decyzję, chociaż jest kilka tytułów, które zasłużyły na to w podobnym stopniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kkk Re: Half-Life 2 grą dekady IP: 77.236.3.* 17.12.09, 16:29 jak najbardziej ! Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Half-Life 2 grą dekady 17.12.09, 17:11 Grą dekady jest Duke Nukem Forever. Nawet już ponad dekadę powstaje. Odpowiedz Link Zgłoś
hidden_pl Re: Half-Life 2 grą dekady 17.12.09, 17:21 Nie rozumiem fenomenu tej gry, podobnie jak Halo i Metal Gear Solid. Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Half-Life 2 grą dekady 17.12.09, 17:26 @freewolf Grą dekady jest Duke Nukem Forever. Nawet już ponad dekadę powstaje. --- ale to tylko dlatego, że wykończył go Caleb gamecorner.pl/game_forum/02,3030,104450197,104450197,Caleb_wykonczyl_Duke_a_.html?skad=rss Odpowiedz Link Zgłoś
dj_sasek Re: Half-Life 2 grą dekady 17.12.09, 17:31 Zgadzam się. A teraz episode 3 poproszę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gfhfg Re: Half-Life 2 grą dekady IP: 95.50.208.* 17.12.09, 17:37 Zgadzam się w 100% miałem zaszczyt grać w tą grę (i przejść) jakieś 2 dni po premierze i naprawdę to co zobaczyłem powaliło mnie na kolana, przez dobrych pare lat byłem w szkodu i stwierziłem że niema lepszej gry wyszłem z tego szoku dopiero gdy ujżałem bioshocka, ale jeśli chodzi o half-life2 to jest najlepsza gra w jaką grałem(a zaufajcie mi grałem w dużo gier)naprawdę to jest fenomen, miejsce jak najbardziej zasłużone, a każdy kto tu pisze że się nie zgadza to musi mieć nasrane we łbie (przepraszam za wyrażenie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witek Re: Half-Life 2 grą dekady IP: *.ch.uj.edu.pl 17.12.09, 18:09 Gra jest świetna, rozpoczeła nową erę w grach komputerowych. Niesamowity silnik, niesamowity sukces finansowy, małe wymagania, niska cena, steam, świetny design i prowadzenie fabuły oraz scenariusz w konkretnym rozsądnym świecie. Są inne gry, może nawet technicznie lepsze, może nawet bardizej orginalne, ale ta gra odcisneła się na setkach produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phantom_lord Re: Half-Life 2 grą dekady IP: *.ists.pl 17.12.09, 18:18 ja bylbym gotow sie zgodzic, jedna z moich ulubionych gier i chyba ta, ktora najwiecej razy przeszedlem. Wg mnie jest zdecydowanie lepsza od hl1 a to zapewne za sprawa swiata jaki wykreowalo valve - naprawde trafili w moj gust. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w_head Re: Half-Life 2 grą dekady IP: *.gdynia-laczpol.mm.pl 17.12.09, 18:30 HALF LIFE 2 razem z Epizodami to gra świetna, nie wybitna ale świetna, wieć zasłużenie jest grą dekady : RIDDICK rownież jest wspaniały, wciągnął mnie o wiele bardziej niż HL, ale po latach do RIDDICKA wracać mi się nie chce, a do HL2 jak najbardziej... wlasnie lece zresztą do MM po ORANGE BOX, ktory jest po 30 zl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadrektor Re: Half-Life 2 grą dekady IP: 82.41.182.* 17.12.09, 18:37 Zgadzam się. HL2 jest najlepszym fps'em jaki kiedykolwiek powstał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hen Re: Half-Life 2 grą dekady IP: *.cpe.marton.net.pl 17.12.09, 18:38 Frrrrrry! Elemelek, przygód kilka wróbla Ćwirka! Odpowiedz Link Zgłoś
faustino Re: Half-Life 2 grą dekady 17.12.09, 19:05 @don_wroc_love "to by tłumaczyło te rozbite Wołgi i tego typu auta porozrzucane po mapie" -------- LOL To sie nazywa uproszczenie. Niczego innego wschodnioeuropejskiego nie zauwazyles? Odpowiedz Link Zgłoś
mathiuss Re: Half-Life 2 grą dekady 17.12.09, 20:15 Gra dekady? Wolne zarty. W swoim czasie byla niezla, to fakt, ale w ciagu 10 lat wyszlo tyle lepszych gier, ze wg mnie to lekka przesada. Ale fakt, jak to wychodzilo to byl hajp jak teraz na MW2 (w sensie ze kazdy sie podniecal tym, kazdy chcial to miec i w to grac). A jak juz sie pogralo i nacieszylo (w wypadku HL2 fizyka i silnikiem), to gra stawala sie raczej nudna. Mnie nie porwala, a dodatki (ep1 i 2) to juz zupelna porazka. Zdecydowanie lepiej bawilem sie przy innych grach Valve (Portal, TF2, L4D) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Login / Pseudonim Re: Half-Life 2 grą dekady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.09, 20:38 HL2? tak to gra dekady gdyby. nie hl2 steam by nie zaistniał. Odpowiedz Link Zgłoś