dlania 26.09.09, 09:20 Wczoraj ja namoczyłam, spuchła jak głupia i teraz: co z tego mozna zrobić????? na obiad???? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niesiah Re: Ciecierzyca 26.09.09, 09:28 Wszystko Raz kiedy nie miałam fasoli a miałam ochotę na fasolkę po bretońsku przygotowałam tak ciecierzyce. Generalnie mi smakowało. Zupę można też zrobić. Często dodaje do gulaszu. Sprawdza się w ryżu curry. Odpowiedz Link
dlania Re: Ciecierzyca 26.09.09, 09:34 fASOLKA PO BRETOŃSKU Z CIECIERZcy? No chyba moje spróbować Chyba że jakis inny przepis jeszcze podrzucicie (duzo mam tej ciecierzycy). Odpowiedz Link
karra-mia Re: Ciecierzyca 26.09.09, 09:43 dlania a co to jest ta ciecierzyca?? kurde pierwszy raz słyszę dobre to gdzie to można kupić? Odpowiedz Link
dlania Re: Ciecierzyca 26.09.09, 10:08 Taki krzywy groch Lezy toto np. na działach ze zdrową zywnością. Ja lubie kupowac takie produkty, tylko że potem lezy mi to w szafkach rok, dwa i w końcu sie nie nadaje do spozycia. Więc sie własnie wziełam za oczyszczanie szafek Do tej pory uzywałam ciecierzycy jako dodatek do sałatek i do zup, ale dzis namoczyłam solidna ilośc... Odpowiedz Link
niesiah Re: Ciecierzyca 26.09.09, 11:16 ciecierzyca po bretońsku fakt, że nieco inaczej smakuje, ale wg mnie całkiem dobre Odpowiedz Link
kkokoszkaa humus 26.09.09, 12:34 pamietam bylismy w tunezji zamówilismy danie główne i jako przystawke dostalismy ich pieczywo z humusem. Aże bylismy cała paczka był otego sporo, Wiele osób zrezygnowało z przystawki co skonczyło sie tym ze nie byłam w stanie zjesc dania głównego. No i powiem ci ze dla mnie to była bomba- próbowałąm to odtworzyc ale tego smaku nie udało mi sie uzyskać. Nic to i tak robie te paste -ty mozesz zrobic wiecej i pomrozic. www.mojeprzepisy.pl/Przepis/humus/ oczywiscie ciecierzyca nie z puszki tylko gotowana najlepsza. Jesli nie masz pasty sezamowej to zrobic po prostu paste z ciecierzycy- ja podsmażam dosłownie pół cebuliale jak nie lubisz tego smaku to nie dawaj - dajesz czosnek paprykę w proszku duuzo słaodkie i sporo ostrej mozesz daj majeranekalbo jak wolisz bardziej delikatny smak to natka pietruszki. Wiadomo sół pieprz. Ciecierzyca to nasiono które jest swietna baza do wariacji kulinarnych wiec wszystko juz tak naprawde zalezy od twojej fantazji. Jak przychodza znajomu dajesz to w miseczkach dla kazdego oraz chlebek pita goracy. Kazdy sobie masz w swojej porcji . Konsystencja powinna być taka jak dip do czipsów. Odpowiedz Link
verdana Re: humus 26.09.09, 15:45 Jutro mam ciecierzycę w zapiekance. Kasza gryczana, podsmazana cebulka z jakąś szynka czy boczkiem (sporo) wymieszana z ciecierzycą w proporcji mniej-wiecej pół na pól. Do tego pieprz i majeranek. Trzeba zapiekać z godzinke, pyszne. W wersji oryginalnej, goralskiej jest zamiast ciecierzycy groch - ale z cieciorką lepsze. swietna jesttez zupa - zmiksowana cieciorka, do tego na talerzu wcisniete trochę cytryny, grzanki i posypane tartym serem. Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: Ciecierzyca 26.09.09, 16:12 a ja polecam zrobić falafel. ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Falafel__Arabia_,,44764882,9495.html pyyychaaa Odpowiedz Link
fabryka.lodow.napatyku Re: Ciecierzyca 26.09.09, 16:31 mozna posolic, posypac suchym czosnkiem jak sie lubi i nieugotowana do piekarnika, wychodza switne orzeszki do piwa Odpowiedz Link