Dodaj do ulubionych

Strasznie głośne PS3

02.09.10, 16:30
Właśnie dostałem PS3 kupione na Allegro, no i cóż... buczy jak kosiarka. Tzn, podczas
chodzenia po XMB czy po sieci jest ok, ale jak włączam grę, albo jakiś film to się zaczyna. Mam
też xboxa i on chodzi duuuużo ciszej, więc przypuszczam że z moim PS3 jest cos nie tak. I
tutaj pytanie - wystarczyłoby coś podumać przy wentylatorze, czy problem jest
poważniejszy?
Obserwuj wątek
    • lubiemajonez Re: Strasznie głośne PS3 02.09.10, 16:51
      A czy to slimek czy grubas?

mac1a napisał(a):

> Właśnie dostałem PS3 kupione na Allegro, no i cóż... buczy jak kosiarka. Tzn, p
      > odczas
      > chodzenia po XMB czy po sieci jest ok, ale jak włączam grę, albo jakiś film to
      > się zaczyna. Mam
      > też xboxa i on chodzi duuuużo ciszej, więc przypuszczam że z moim PS3 jest cos
      > nie tak. I
      > tutaj pytanie - wystarczyłoby coś podumać przy wentylatorze, czy problem jest
      > poważniejszy?
      • mac1a Re: Strasznie głośne PS3 02.09.10, 16:54
        Grubas
      • mac1a Re: Strasznie głośne PS3 02.09.10, 16:56
        Fat, 40gb
        • lubiemajonez Re: Strasznie głośne PS3 02.09.10, 17:10
          Ja zrobiłbym fan testa, niech inni się jeszcze wypowiedzą.
          • mac1a Re: Strasznie głośne PS3 02.09.10, 17:34
            Zrobiłem fan test i różnica jest taka, że teraz więcej czasu zajmuje konsoli, żeby zacząć głośno
            chodzić. W xmb - cichutko, po włączeniu gry, trochę głośniej i po paru minutach suszara
            niewiele cichsza od samego fan testu.
            • lubiemajonez Re: Strasznie głośne PS3 02.09.10, 17:45
              A czy konsola ma czym ''oddychać''? Ma dużo wolnej przestrzeni która zapewnia
              dobrą cyrkulację powietrza?
              • mac1a Re: Strasznie głośne PS3 02.09.10, 17:53
                Chyba ma. Co prawda zaraz obok stoi X, ale za sobą (tam gdzie jest wylot) ma duuużo
                miejsca.
    • makimura dobra rada 02.09.10, 18:01
      Po prostu konsola ma już swoje lata i przebieg. Takie zachowanie jest zupełnie
      normalne. Zauważalnie pomoże rozebranie konsoli i porządne przeczyszczenie z
      kurzu radiatorów i wiatraków. Polecałbym jednak oddać w tym celu konsolę do
      serwisu.
      • lubiemajonez Re: dobra rada 02.09.10, 18:08
        ew zaopatrzyć się w sprężone powietrze i pobawić się samemu.
    • sora_no_iro. Re: Strasznie głośne PS3 02.09.10, 18:42
      No cóż tak to jest jak się kupuje konsolę na allegrobig_grin To że chodzi głośno nie jest normalne, nawet jeśli ma parę lat. Moja 40 w końcu też ma parę lattongue_out Z prawd objawionych: konsola ma wydajniejsze chłodzenie gdy leży (czyt. pozycja horyzontalna). Z metod niepoważnych: ja nie bawię się w fan testa, ja przykładam do konsoli odkurzacz na pełnej mocy tongue_out Wysłanie konsoli na wyczyszczenie, wymienienie pasty itd to dobry pomysł.
    • Gość: CiastekPL Re: Strasznie głośne PS3 IP: *.chello.pl 02.09.10, 19:46
      No cóż... mam złe wieści sad. Jako były posiadacz PS3 Fat 40GB coś o tym wiem. U mnie
      było tak samo, a zaczęło się w wakacje. Najpierw okazyjnie zwiększała się moc wiatraka,
      potem coraz częściej aż w końcu doszło do takiego momentu iż po włączeniu grubaska
      pojawiał się komunikat o przegrzaniu systemu. Nie łudź się że rozkręcenie konsoli na części
      pierwsze, wyczyszczenie części, zmiana pasty termoprzewodzącej etc. coś da. Próbowałem
      różnych metod i żadna nic nie dała. Z tego co wiem większość czterdziestek
      wyprodukowanych w drugiej połowie 2007 roku ma tą wadę. W najbliżych miesiącach
      spodziewaj się ylod lub komnikatów o konieczności wyłączenia konsoli.

Pozdrawiam,
      szczęśliwy użytkownik ps3 slim 250gb.
      • sora_no_iro. Re: Strasznie głośne PS3 02.09.10, 22:16
        radzę nie słuchać pana gościa, pier**li jak potłuczony. Konsola głośniej zaczęła mu chodzić bo... było lato. Na dodatek sam coś koło niej kombinował, a nie posiada do tego odpowiedniej wiedzy, skoro pakuje wszystkie 40 do jednego worka. Gdyby miał chociaż trochę racji moja konsola już dawno fruwałaby z aniołkami. Konsole nie są ze sobą w żaden sposób powiązane. Nie ma czegoś takiego jak "padła jedna ps3, padnie cała seria o tym samym oznaczeniu". Jesteś w tej gorszej sytuacji bo nie wiesz co przeszła konsola, Skoro z allegro to prawdopodobnie już wcześniej była serwisowana. Poszukaj śladów otwierania na obudowie. Jeśli konsola naprawdę głośno chodzi to allegro i szukasz odpowiedniej aukcji z serwisem. Przeczyszczą sprawdzą i będzie ok. Znowu nie ma czegoś takiego, że konsola sama z siebie z czasem zaczyna się mocniej grzać. Niby że co? Płyta główna czy podzespoły nagle zmieniły materiały z których są wykonane? Przyczyną mogą być jedynie zanieczyszczenia, stara pasta itd, a nie wiek konsoli. Natomiast co do yloda - naprawa to koszt około 100 zeta, serwisy załatwiają kuriera itd. Więc nawet ewentualna awaria nie taka straszna
        • Gość: CiastekPL Re: Strasznie głośne PS3 IP: *.chello.pl 02.09.10, 22:32
          Sam pie...sz od rzeczy indifferent
          Nie wrzucaj wszystkich ps3 40gb do jednego worka? Nie wrzucam wszystkich, tylko te z
          drugiej połowy 2007 roku... Jestem odosobnionym przypadkiem? Parę fraz dla google
          "PS3 overheating", "loud PS3", "głośne ps3"... We większości przypadków 40gb. Ja
          coś zjebałem, tak? Tyle że nie ma co zjebać przy tak prostej operacji... Po pierwszym roku
          wiatraczki działały jak opętane przez 30 minut, czasem dłużej. Chodziła tak przez rok,
          dopiero po tym wykonałem jakże zajebiśćie skomplikowaną operacje. Konsola po moim
          zabiegu chodziła jeszcze przez rok. Co ciekawe panowie z PRAMU rozłożyli ręce gdy po raz
          pierwszy oddał głośno chodzącą konsolę (bez mojej ingerencji!). Ich odpowiedź brzmiała
          mniej więcej tak: "Przykro nam, ale nie możemy znaleźć przyczyny problemu.". Dodatkowo
          mój kolega, który kupił ps3 w tym samym czasie co ja miał identyczny problem.
          Więc idź pan stąd bo sam bredzisz... Może twoja PS3 pochodzi z 2008 roku.
          • Gość: CiastekPL Re: Strasznie głośne PS3 IP: *.chello.pl 02.09.10, 22:41
            Aha te profesjonalne serwisy za stówkę, gdzie kurier już wliczony to yloda robią chyba
            suszarką do włosów...
            • sora_no_iro. Re: Strasznie głośne PS3 03.09.10, 14:11
              Wiesz możesz sobie myśleć co chcesz i tak nie ma większego znaczenia skoro całe G się znasz. Powiem ci tylko tyle, że znam osobę która skorzystała z takiej usługi. W jej skład wchodziło czyszczenie wymiana pasty i reballing(podają nazwę sprzętu na którym to robią) + załatwienie kuriera. Więc przestań się gościu w końcu wypowiadać na tematy w których masz niewystarczającą wiedzę. "bo jak wpiszesz se w gogle yyyy że sie yyy przegrzewa to wyskakuje najczęściej model 40gb yyyy". A nie zauważyłeś tępa strzało że 40 to był najpopularniejszy model? Ile znalazłeś tych przykładów? 5 mln? Bo widzisz nawet jak tylko 40 była dostępna na rynku, to awaryjność wynosiła kilka %. Więc naprawdę daruj, wpadasz jako gość i dzielisz się swoimi mądrościami, bo tobie padła to i innym padnie. Nie synek, ja mam egzemplarz z 07, mój kolega też ma 07, nie wiem jak ten który korzystał z "suszarki za 100zeta" ale on ma konsolę z allegro po serwisowaniu. Ale nawet jeśli to dalej jest 2:1 i twoja teoria jest z dupy. Na dodatek nie wiesz jaki model ma mac1a, więc daruj sobie złe wiadomości, tym bardziej że po użyciu fantesta konsola wolniej się nagrzewa, więc jak nic trzeba ją wyczyścić i tyle.
              • sora_no_iro. Re: Strasznie głośne PS3 03.09.10, 14:18
                aha i po "suszarce" dają gwarancje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka