Dodaj do ulubionych

Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC:

06.04.04, 15:54
1.Cywilizacja (o geniuszu tej gry z 1991 roku niech świadczy że dziś na
szczytach popularności jest Cywilizacja III, która poza grafiką i paroma
dodatkami na które pozwolił postęp komputerów niewiele różni się od oryginału)

2.Dune2 (Pierwszy RTS, chodziła już na 286 z 600kB RAMu i nie wymagała myszki!

3.Doom/Wolfstein (Wolfstein był pierwszy, jednak Doom wprowadził pożądną
atmosferkę, obie gry stworzyła jedna firma rok po roku)

4.Sensible World of Soccer (niesamowita gierka, wszystkie reprezentacje,
kilkaset klubów, tysiące zawodników i wszystkimi można było pograć,
wyedytować, zasymulować sobie własną ligę podwórkową!!! Robiąc analogię do
dziesiejszych czasów, to jakby dziś grać w trochę zubożonego CMa, w którym
możnaby STEROWAĆ ZAWODNIKAMI!Szkoda że ta cudna seria urwała się już w 1997:o(

5.Wing Commander (nigdy nie grałem, ale ta gra jest bodajże z 1989 roku i jak
na te czasy wprost cudo, zajmowała kilkanaście dyskietek, to jakby dzisiaj
gra zajmowała kilkanaście płytek DVD i to nie samych filmów).

6.Championship Manager (bezkonkurencyjny, rok po roku ulepszany, menager)

7.Comand & Conquer / Red Alert (pierwszy była Dune2, ale nie miała tej
atmosfery)

8.Quake I/II (I to pierwsza prawdziwa gra 3D, a II to chyba najbardziej
kultowa gra tego typu, jednak pomysł FTP został poraz pierwszy zastosowany w
Wolfesteinie, stąd tak nisko)

9.SimCity (jedyna seria symulująca budowę własnego miasta)

10.Fifa 1996/1999 (1996 to pierwsza gra z tej cudownej serii, a 1999 jako
pierwsza wniosła prawdziwą grafikę 3D, kolejne części to już tylko upgready
na który pozwala coraz to lepszy sprzęt.
Analogiczne wyróżnienia można zrobić dla NBA czy NHL, kto jaki sport lubi.

11.F19 (pierwszy symulator z prawdziwego zdarzenia)

12.Test Drive / Need for Speed (NFS to najlepsza chyba seria symulatorów
samochodowych, jednak seria Test Driva była pierwsza i jak na swoje czasy
równie świetna)

13.Heroes of the Might & Magic (kolejny kanon wytyczony dla strategii)

14.Daggerfal (protoplasta Morrowind'a,niewyobrażalnie rozbudowana przygodówka)

15.Mortal Kombat (pierwsza bijatyka z tej najlepszej serii tego typu gier)

16.Pancer General (niesamowicie grywalna strategia IIWŚ)

17.UFO (świetnie zrobione bitwy, szkoda że kolejne części coraz to traciły na
grywalności)

18.Ishar (niezła seria przygodówek)

19.The Sims (osobiście nie przepadam, ale ciekawy, odmienny pomysł na grę i
sporo ludzi to zaciekawiło)

20.Warcraft (niby kolejna Duna, ale jednak...)

21.Might & Magic (nie grałem, ale kultowa przygodówka, chyba najdłuższa seria)

22.Duke Nuke (NIE 3D!!!! świetna platformówka, nim nastała era 3D najlepsza
strzelanka)

23.Electrobody (pewnie mało kto pamięta, ale to pierwsza poważna gra na PCta
made in Poland, taki polski Dune Nuke, chyba 1991 roku)

24.Grand Prix Circuit (pierwsza niezła symulacja rajdów na PC, bodaj z 1988)

25.Stunts (symulator samochodowy, gdzie samemu budowano trasy, znajdźcie to w
dzisiejszych symulatorach)

Empire (tak poza kolejnością, wyróżnienie dla pierwszej strategii na PC, gra
z 1978 roku!!!)

Jak coś pominąłem, to przepraszam :o)
Obserwuj wątek
    • kszpyt Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 06.04.04, 16:54
      1. Another World - ach co to była za przygodówka, z jaką nieziemską grafiką
      2. Supaplex - genialna wersja Boulder Dasha
      3. Comanche - strzelanka z górami, które nie były ostrosłupami i wyglądały
      dość przekonująco
      4. Unreal - za niezwykły klimat w FPP
      5. Wojny rdzeniowe - zabawa w pisanie wirusów ( polska produkcja)
      6) Block out - tetris 3D - takze polska pozycja
      7) Incredible Machine - pan Słodowy na wesoło - jakie fajne łamigłówki
      8) pasjans - wieczny biurowy standart
      9) Red Baron - strzelanka lotnicza śmietna grafika, pojedynki przez RS ...
      • wlk.brytania Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 06.04.04, 19:35
        Chcialbym tak na marginesie powiedziec,ze moja "znajomosc" z Civilization III o
        malo nie doprowadza do rozpadu mojego malzenstwa...
        No a gdybym w czasach Amigi i Sensible Soccer byl w jakimkolwiek zwiazku...to
        juz rozpadlby sie on na pewno...na szczescie mialem wtedy jakies pietnascie
        lat,wiec jedynie spadla mi srednia obecnosci i ocen w szkole...
        • tornson To pomyśl co by było jakbyś w 1991 roku dostał 07.04.04, 00:32
          Pierwszą Cywilizację, w ogólnym pomyśle prawie nieróżniacą się od trójki...
          Ja naszczęście byłem wtedy za młody na związki i nocki mogłem zarywać dla tej
          gierki :o)
      • tornson Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 07.04.04, 00:39
        kszpyt napisał:

> 1. Another World - ach co to była za przygodówka, z jaką nieziemską grafiką
        Pamiętam, najlepiej chyba zrobiona gierka z wektorową grafiką.

> 2. Supaplex - genialna wersja Boulder Dasha
        W to jakoś nie grałem.

> 3. Comanche - strzelanka z górami, które nie były ostrosłupami i wyglądały
        > dość przekonująco
        Pierwsza gdzie zamiast wektorowej zastosowano punktową grafikę, też niezły
        odjazd, ale jednak F19 był pierwszy i bardziej rewolucyjny.

> 4. Unreal - za niezwykły klimat w FPP
        Ale to jednak był poprostu kolejny Quake, fakt że świetny, ale jednak Quake był
        pierwszy.

> 5. Wojny rdzeniowe - zabawa w pisanie wirusów ( polska produkcja)
        To jednak chyba inna klasa porównawcza.

> 6) Block out - tetris 3D - takze polska pozycja
        Też fajne, nawet nie wiedziałem że polskie...

> 7) Incredible Machine - pan Słodowy na wesoło - jakie fajne łamigłówki
        To raczej też bym zaliczył do innej kategorii niż gry, chociaż jakby się
        uprzeć...

> 8) pasjans - wieczny biurowy standart
        Ale czy to był jakiś rewolucyjny pomysł? Równie dobrze można dopisać szachy czy
        brydża. Ja bym raczej wyróżnił sapera.

> 9) Red Baron - strzelanka lotnicza śmietna grafika, pojedynki przez RS ...
        Nie grałem, mi się podobał Chuck Jeager Air Combat, misje od IWŚ aż do
        zawieruchy w Libanie w latach 80-ych. Można było sobie wyedytować pojedynek
        dwupłatowca przeciw Migowi21.
        • wlk.brytania Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 07.04.04, 00:51
          Wiec jednak da sie na tym forum spotkac fajnych ludzi...
          Dodam do Waszych typow pewna symulacje,nie wszyscy ten gatunek trawia,ale
          napomkne o Silent Service.Zwlaszcza druga czesc byla wprost niesamowita.
          A skoro wychwalamy tu produkty firmy Microprose i wielkiego Sid'a Meier'a to ja
          zarywalem noce rowniez przy Pirates!
          • krapoczy Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 09.04.04, 15:14
            Wiec jednak da sie na tym forum spotkac fajnych ludzi...
            No jasne, ze sie da.hehe.
            Czesc.
            Co do CIV to geniusz tej gry jest niepodwazalny.Sam miarzdzylem 1,2 a terz 3 calymi tygodniami. Niezapomniane imperia itp....nie ma co sie rozwodzic.trzeba kochac i grac.
            Co do rozpadu zwiazku to tez jestem niedaleko, a przede mna nowo kupione Commandos3, NWN+SoU, i MORROWIND+B+T.
            A propos tej ostatniej gral w to ktos? Ja jeszcze nie zainstalowalem.Dawkuje sobie przyjemnosci. Na razie COM3!!!!!
            Pozdrawiam
            • tornson Ja jednak uważam że Sid Maier spocząl na laurach. 12.04.04, 13:25
              krapoczy napisała:

> Wiec jednak da sie na tym forum spotkac fajnych ludzi...
              > No jasne, ze sie da.hehe.
              > Czesc.
              > Co do CIV to geniusz tej gry jest niepodwazalny.Sam miarzdzylem 1,2 a terz 3
              ca
              > lymi tygodniami. Niezapomniane imperia itp....nie ma co sie rozwodzic.trzeba
              > kochac i grac.
              Geniusz cywilizacji z 1991 nie podlega dyskusji, jednak civ2 to byla defacto
              civilization deluxe, civ3 trochę wniosla, jednak po 10 latach należalo
              spodziewać się więcej. Nie wszystkie kraje powstaly 4000 lat przed naszą erą,
              ponadto imperia powstają i padają na przestrzeni wieków i cywilizacja moglaby
              to uwzględniać. Do tego w XXI wieku chcialbym budować w miastach trochę więcej
              niż tylko 1 fabrykę i 1 elektrownię...
              Ogólnie popularność cywilizacji 3 jedzie na wielkim geniuszu civ1 i niestety
              gra od tego czasu bardzo malo się rozwinęla.
              • komnen1 Re: Ja jednak uważam że Sid Maier spocząl na laur 06.08.04, 00:11
                Amen. Civ2 nie była w Polsce aż tak popularna, więc civ3 zajęła należne jej miejsce
            • furry Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 03.04.06, 17:45
              krapoczy napisała:
              > Co do rozpadu zwiazku to tez jestem niedaleko, a przede mna nowo kupione Comman
              > dos3, NWN+SoU, i MORROWIND+B+T.
              > A propos tej ostatniej gral w to ktos? Ja jeszcze nie zainstalowalem.Dawkuje so
              > bie przyjemnosci. Na razie COM3!!!!!

dobra rada: nie instaluj Morrowinda. Poważnie, grałem w Morrowinda bez dodatków,
              ale nie skończyłem - rzeczywistość zaczęła się po 2 mies upominać smile
          • tornson Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 12.04.04, 13:10
            wlk.brytania napisał:

> Wiec jednak da sie na tym forum spotkac fajnych ludzi...
            Tutaj tak, mila odmiana od niektórych tutejszych forów, glównie tych związanych
            z polityką...

> Dodam do Waszych typow pewna symulacje,nie wszyscy ten gatunek trawia,ale
            > napomkne o Silent Service.Zwlaszcza druga czesc byla wprost niesamowita.
            Dwójka powstala już w "erze symulatorów", ale jedynka to jeszcze lata 80-te,
            zazdrościlem tej gierki kuzynowi który mial w tym czasie Atari. Ja jednak nie
            zaglębialem się w erę 8-bitowców (lata 80-te), za mlody jestem by pamiętać
            wszystkie genialne gierki z tych czasów, chociaż z komputerem mam styczność od
            4 roku życia, dlatego moje rozważania rozpocząlem od lat 90-ych i ery
            16-bitowych komputerów.

> A skoro wychwalamy tu produkty firmy Microprose i wielkiego Sid'a Meier'a to
            ja
            > zarywalem noce rowniez przy Pirates!
            Też niezla gierka, ja jednak gralem dopiero w dwójkę, kiedy świat gier byl już
            bardziej zaawansowany. Ale jedynka, różniąca się od dwójki chyba tylko grafiką,
            jak na swoje czasy byla rzeczywiście genialna.
    • anahella Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 08.04.04, 00:17
      1. Duke Nukem 3D - niby przedtem gralam w Wolfa i Dooma ale dopiero Duke mial
      klimat.
      2. SimCity - to jest cos!
      3. Baldurs Gate i Diablo 2 - prawdziwa przygoda. O Diablu 1 nic nie powiem, bo
      najpierw zagralam w dwojke, wiec jedynka juz tak nie krecila, ale wierze, ze
      dla wielu jedynka byla odkryciem.
    • lena_zienkiewicz Re: GTA Vice city!! 11.05.04, 12:54
      To moja ulubiona gra.Jedyną metodą odstresującą (oczywiście jak dla mnie) jest
      masowe zabijanie ludzi smile
    • lena_zienkiewicz Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 11.05.04, 13:04
      Ah, przepraszam.Zapomniałam dodać jeszcze, że Delta Force jest nie do
      pobicia.Nawet GTA pada przy niej...
    • barracuda7110 Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 16.05.04, 16:02
      Fallout/Fallout 2
      Rpg z genialnym klimatem. Ile nocy przy nich zarwałem niezliczę. Chyba jedyne
      rpg, które mnie tak wciągnęło.

System shock 2
      Ogromnie niedoceniona gra sad. Połączenie fpp z rpg okraszone genialnym horrowym
      klimatem. Nie raz byłem mokry od potu i bałem się wychylić za zaułek...
    • maciejpoczta Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 16.05.04, 20:45
      tornson napisał:

> 4. Unreal - za niezwykły klimat w FPP
      Ale to jednak był poprostu kolejny Quake, fakt że świetny, ale jednak Quake był
      pierwszy.

To właśnie Unreal był pierwszy, a Quake bazował na jego silniku kupionym od mało wówczas znanej Epic Games. Później ID Software opracowało nowy silnik dla Quake3, na którym robi się (jeszcze) większość gier FPP. To tyle historii. Ja osobiście uważam, że Unreal wyznaczył standardy dla nowych produkcji. Takiego klimatu, grafiki i wogóle pomysłu nie było nigdy wcześniej. A jeśli chodzi o oprawę dźwiękową, to jest po prostu powalająca. To wszystko powoduje, że do tej pory jestem fanem tej gry i mimo, że nie gram już tak często jak dawniej, przechodzę ją po raz nie wiem który przynajmniej kilka razy w roku. Szkoda tylko, że twórcy, wypuszczając na rynek żałosny The Awakening (nie używam nazwy Unreal dla tej produkcji) spowodowali koniec legendy.

A pozostałe? Cywilizacja i Wolfenstein też były niezłe. Dzisiaj czasami zagram kilka plansz w Enemy Terytory, choć to oczywiście całkiem co innego.
      • szkaradnik Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 28.04.05, 22:25
        W Unreal '99 został stworzonybardzo spójny, logiczny i przekonujący świat 3D z
        niesamowitą grafiką, i wybitną grywalnością. Znakomitą grą było także sieciowe
        rozwinięcie Unreala pod nazwą Unreal Tournament. Granie w Unreal jest czasami
        przyjemniejsze niż orgazm
    • braineater Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 18.05.04, 19:32
      nie wiem czy rewolucyjne bo prasy nie śledzę ale na pewno takie które dały mi
      najwięcej radości z grania:

1. Mafia - pozycja za całokształt - grafikę, muzykę, przyjemność grania - i co
      w grach rzadkie, genialną fabułę - 2 miesiące wyjęte z życiorysusmile

2. S.W.A.T. 3 - gra przy której spędzałem bezsenne noce, knując jakby tu
      przejśc kolejny poziom pozostając niezauważonym, rozrysowując sobie lokacje na
      kartkach aż moja żona zaczęła powątpiewać w zrowie mej psychiki... - 1/5
      miesiąca z życiorysu

3. Fallout 1/2 - nie powala graficznie, nie wzrusza muzycznie, za to daje tyle
      radochy, że chyba nie ma gry która dawałaby więcej - a poza tym genialna zabawa
      twórców z wieloma odniesieniami do literatury SF i nie tylko - obie - jakieś
      pół roku wyjęte z życiorysu..

4. Desperados - bo zawsze chciałem mieć kolta i konia a w Katowicach o obie
      rzeczy nader trudno. Gra oparta na schemacie Commandos ale to co w pierwowzorze
      kompletnie do mnie nie trafiło tu sprawdziło się nader dobrze... do dziś nie
      skończyłem graćsmile

5. Alone in the Dark części wszystkie, którym zawdzięczam kompletny brak
      paznokci i sporadyczne moczenie none jeśli przyśnią mi się niektóre z co
      straszniejszych lokacji - ze 2 tygodnie z życiorysu na każdą część

6. Leisure Suit Larry i Police Quest - bo wtedy odkryłem, że gry komputerowe to
      nie tylko obracanie klocków i wchłanianie kuleczek ale także kawał dobrej
      rozrywki - na szczęście rodzice nie kumali po angielsku więc Larry w wieku lat
      12 przeszedł poza ich kontrolą....

7. No i wreszcie pierwociny kontaktu z grami (być może w wątku PC nieco
      heretyckiesmile - River Raid i Road Race...bo od nich wszystko się dla mnie
      zaczęło....

Pozdrowieniasmile
      • wlk.brytania ...nie o grach 18.05.04, 20:16
        Braineater wspomnial ze mieszka w Katowicach...Przypominam sobie pewna zabawna
        historyjke zwiazana z tym miastem.Otoz kiedys wybieralismy sie na wczasy nad
        morze i szukajac noclegu dzwonilem po wybrzezu w poszukiwaniu zakwaterowania.I
        tak od telefonu do telefonu...Szczegoly niewazne,w kazdym badz razie kolejny
        wybrany przeze mnie nr byl zupelnie bledny...dodzwonilem sie do jakiejs firmy z
        siedziba w Katowicach wlasnie...
        -Dziendobry,dzwonie w sprawie zakwaterowania na tygodniowe wczasy-
        -...-glos po drugiej stronie przywital mnie chwila milczenia.
        Ale przyznac trzeba ,ze facet mial refleks i poczucie chumoru!
        -Tak...Mozna przyjechac w kazdej chwili...-
        -A jesli chodzi o cene?-pytam nie podejrzewajac swojej pomylki.
        -Hm...No coz...Taka jak w ogloszeniu - odparl facet smiertelnie powazny.
        I tak jeszcze ze dwie minuty zanim poinformowal mnie,ze dodzwonilem sie do
        Katowic...Moi znajomi spadali z krzesel przy tej opowiesci! Swoja droga zycie
        pisze najsmieszniejsze scenariusze.Pozdrawiam wszystkich.
      • lena_zienkiewicz Re: Katowice? 19.05.04, 08:52
        No to witam serdecznie-ja mieszkam w Sosnowcu smile
    • osse Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 15.06.04, 14:15
      Ale zapomnieliście dodać Operation Flashpoint!
      Żadna strzelanina nie dorasta Jej do pięt! smile
    • work.2 Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 19.06.04, 10:34
      Mortal Kombat (część pierwsza) za postacie zdigitalizowanych wojowników
      (bijatyka kung fu) i Wolfenstein 3D, w którym mordowanie nazistów odbywało się
      w trzech wymiarach (pierwsza gra typu First Person Perspective).
      • robert0073 Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 11.07.04, 01:54
        Początki (nie tylko na PC):

1. Knight Lore, Jumping Jack, River Raid, Commando, Kung-Fu Master, Dragon
        Lair - może odbiegam od teamtu i nie nazbyt rewolucyjne, ale to jeszcze gry z
        salonów gier + wczesne Spectrum i C-64.
        2. Prince Of Persia, Monkey Island, Larry, wszystkie Questy, Alone In The Dark -
        świetne przygodówki i platformówki na wczesne PC.
        3.Civilization, Championship Manager, Master Of Orion - czyli coś ze strategii
        i taktyki.
        4. Wolfenstein, Doom i Quake - protoplaści dzisiejszych reality show w stylu
        Far Cry czy Halo.
        5. Arkanoid, Tetris i Pacman - święta trójca wszystkich platform sprzętowych.
        Teraz najczęściej tel komórkowych chybawink
        6. Ishary, Warlordy, Diabla, Warcrafty - czyli fantasy rządzi
        7. Command And Conquer, Syndicate - świetne political fiction
        8. Dune, Dune 2, X-Wing, Wing Commander 1-5, Privateer 1-2 - Science fiction z
        odrobiną ekonomii
        9.Pierwsze Multiplayery (na jednym kompie, łza się w oku kręci) - Championship
        Manager, On The Ball, Warlords.
        I wiele wiele innych............
    • emanon Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 12.07.04, 00:08
      Nie zapominac o settlersie. To byla jazda(jeszcze na amidzesmile)
    • fermi22 Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 14.07.04, 22:51
      Dla mnie osobiście prawdziwą rewolucją była gra Little Big Adventure znana pod
      tytułem Relentless:Twinsen's Adventure. Niestety gra całkiem zapomniana i
      niedoceniona, z wyjątkowo oryginalną i ciekawą fabułą, a co najbardziej
      widoczne doskonałą grafiką (modele trójwymiarowe na tle w izometrycznym
      rzucie), z którą mogła by zaistnieć na rynku i dzisiaj. Swoją drogą ciekawe,
      kto tą grę pamięta... smile
      Kamieniami milowymi były wymieniane tu często (i przeze mnie zagrywane do
      upadłego) Dune2 (choć dla mnie bardziej rewolucyjny był C&C, bo to on w
      zasadzie wytyczył drogę współczesnym RTSom i wywołał na mnie wrażenie jak kilka
      gier w życiu w tym LBA oczywiscie), Cywilizacja i Baldur's Gate.
      Nie ma sensu wymyślać dwieście tytułów, dla mnie rewolucji było kilka, oraz
      masę "tylko" bardzo fajnych i ciekawych gier...
      • gomory Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 30.04.05, 14:07
        > Dla mnie osobiście prawdziwą rewolucją była gra Little Big Adventure znana
        pod tytułem Relentless:Twinsen's Adventure.

Hmmm pamietam ze gralem w dwie czesci tego. To moze druga to byl Relentless wink.
        Pierwsza czesc miala zupelnie zrypany system jednego autosave'a sad. Pamietam ze
        jak sie ginelo, to save sie automatycznie kasowal. Tylk odlatego ze rozkminilem
        ktory to plik, i go sobie kopiowalem chcialo mi sie w to grac wink.

• paszczi Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 07.08.04, 14:24
      Nikt tu jeszcze nie wspomnial o serii Elite (Frontier). Pierwsze i najlepsze
      kosmiczne handlowki/strzelanki/symulatory jakie powstaly...
      Swoja droga Frontier(Elite 2) Na swoje cos kolo 700kb byl NIESAMOWICIE
      rozbudowany...

Jak dla mnie to cala seria jest nie do pobicia... Chociaz milo by bylo gdyby
      okazalo sie inaczej wink
    • dino22 Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 29.04.05, 00:40
      Zapomniales jeszcze o Heretic big_grin
    • gomory Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 30.04.05, 14:16
      Fajne zestawienie - pozwolilo mi przypomniec sobie zapomniane tytuly. Przy
      doborze takich gier chyba powinno sie je jakos usystematyzowac w rodzaje.
      Comanche zmusil ludzi do kupienia sobie 4mb RAMu, a Quake VooDoo wink. Przy czym
      bez watpienia z fpp najbardziej rewolucyjny byl jednak Wolfenstein bo byl
      pierwszy smile. Hmmm no i chyba jeszcze nie bylo wzmianki o Larze Croft - ikona
      pop kultury, juz nawet nie tylko znanej z gier komp.
      Nie przeczytalem jeszcze w watku tytulu MYST - bylo nie bylo najlepiej
      sprzedajacej sie gry smile.
      Nie bylo tez nic o - pinballach, a swego czasu robily furore.
      Nikt nie wspomnial o zapomnianym, a swego czasu jakze zywym rodzajem gier
      utzymanych w konwencji filmowej. Na Fantasmagorii naprawde mozna bylo sfajdac
      sie ze strachu wink.
      Tytul gry z najbardziej odjechanym horrorowo klimatem ma dla mnie jednak
      Senatorium. Zwlaszcza - epizod z miasteczkiem w ktorym dzieci pozabijaly
      rodzicow i szpital psychiatryczny.
      • wlk.brytania Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 30.04.05, 20:53
        Tej ostatniej nie znam...i juz zaluje.Nieco podobnie "chory" nastroj panuje
        w "Silent Hill"-ach.No i niezapomniany "Resident Evil"...
        • gomory Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 01.05.05, 08:04
          Residen jako pierwszy chyba nalezaloby wyroznic bardziej, mi jakos kojarzy sie
          z rozwinieciem idei gry znanej z Alone in the dark. No ale japonce zrobili to
          lepiej wink. Silent Hill-a ogladalem troche u kolegi. Widzialem, ze to gra z
          klimatem, aczkolwiek Blair Witch Project powstal wczesniej, a byl podobny wink.
          No to teraz moje pytanie - czy jest sens wracac do poprzednich czesci Silent
          Hill? Chcialbym sie z nia zapoznac, ale nie chcialbym by "zabila" mnie np.
          przedpotowa grafika czy muza w midi wink. Moglbym siegnac po najnowsza wersje,
          ale moze spokojnie moge zaczac od np. czesci II lub III? A moze "jedynka" sie
          az tak nie zestarzala?
          • wlk.brytania Silent Hill 01.05.05, 15:01
            Grafika bywa troche meczaca.Gra jest obszerna,komnat tysiac dziewiecset i
            widac,ze tworcy nie chcieli sie postarzec robiac ten program.Slowem czasami ida
            na latwizne.Za to nastroj "to je to".Psychoza...
            Zagadki i szarady bywaja bardzo,ale to bardzo zawile.Czasami juz krew Cie
            zalewa.Gra jest nieco przydluga,ale milosnikow gatunku nie zawiedzie.Mialem
            okazje grac w jedynke i trojke.Obie wciagaly jak odkurzacz.
            • gomory Re: Silent Hill 05.05.05, 15:44
              Przekonales mnie, rozejrze sie za tym tytulem smile.
              • jamisio Re: Silent Hill 06.05.05, 11:55
                oficjalnie Silent Hill nie wyszło na PC, rozejrzyj się wiec też za emulatorem
                Play station, jest wersja działająca na PC, ale o ile wiem jest to gra połączona
                właśnie z emulatorem, używając emulatora masz możliwość manipulacji
                ustawieniami, gry na PSX na odpowiednio mocnym sprzęcie uzyskują nowe oblicze.
                Ja w SH1 gram na emulatorze ePSX i nie mam najmniejszych kłopotów. A, do gry w
                Silent Hill bardzo przydatny, imho, jest pad.
                • gomory Re: Silent Hill 06.05.05, 15:18
                  > oficjalnie Silent Hill nie wyszło na PC,

II i III czesc wyszly ofiacjalnie na PC, sam widzialem opis na pudelku, stoja w
                  MPIKu wiec jestem pewny, nie potrzeba zadnego emulatora. Nie kojarze jak jest z
                  czescia I i IV, ale to nawet by zawezilo moj krag poszukiwan wink.
                  • jamisio Re: Silent Hill 06.05.05, 16:56
                    Wyraziłem się nieściśle: na PC nie wyszło Silent Hill 1, części II, III i IV są
                    dostępne i na konsole, i na komputer.

Zajrzyj na tę stronę:
                    www.psxzone.opalnet.pl/Podstrony/Silent_Hill/index.html
            • szarobury Re: Silent Hill 12.05.05, 14:44
              Dwóóóójka! Naprawdę warto.
    • mastero25 Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 05.05.05, 13:12
      a diablo II ?
      • gomory Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 05.05.05, 15:43
        > a diablo II ?

W stosunku do czesci pierwszej bylo wtorne.
    • qqbek Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 05.05.05, 21:25
      Co czego widziałem za mało (ale jednak było) lub czego jeszcze nie widziałem:

1. Elite / Elite 2 (Frontier) / Frontier - First Encounters -> jak na objętość,
      to stopień skomplikowania i przestrzeń zabawy wprost nieograniczone (pamiętam
      jak sam całą galaktykę przemierzałem w FE w poszukiwaniu questa, który daje nam
      Mirage)
      2. Stunt Car Driver
      3. Stunts
      4. History Lines 1914-1918 (chyba najlepsza taktyczna gra turowa)
      5. Close Combat - A Bridge Too Far (chyba najlepsza taktyczna gra czasu
      rzeczywistego)
      6. F-15 Strike Eagle... za wprowadzenie mnie w świat symulacji lotniczych (1987
      lub 1988 rok bodajże)
      7. Warbirds... Massive Multiplayer na pięć lat (przynajmniej) zanim ktoś inny
      użył tego sformułowania
      8. IL2 Sturmovik - to już dość nowe, ale nie znaczy, że nie rewolucyjne (fizyka
      lotu, chmury, balistyka)
      9. Fallout 1 i Fallout 2 -za niesamowity klimat "postnuklearnego RPG" okraszony
      niezłym humorem
    • user0001 Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 05.05.05, 22:03
      Dobry pomysł na listę, ale niepotrzebnie wepchnąłeś sequele i remake'i na tak
      wysokie miejsca. Ja wypchnąłbym TheSims znacznie wyżej, tak gra jest naprawdę
      rewolucyjna. Po raz pierwszy twórcy odważyli się skierować grę do dziewczynek.
      Wcześniej gry były dla dzieci lub dla chłopców (choć niektóre jak Harpoon i
      SilentHunter dla dużych dzieci).

O właśnie, brakuje mi na liście gry Harpoon. To była gra która wciągała dużych
      chłopców wink

Brakuje mi też jakiegoś RPG, jednak nie dziwię się. Pierwszym prawdziwym RPG był
      Rouge (część systemu BSD wink ). Na PC powstały kolejne reinkarnacje idei tamtej
      gry, opatrzone w atrakcyjniejszą graficznie implementację.
      • wlk.brytania Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 06.05.05, 10:49
        Jesli przedmowca wspomnial o Silent Hunter czy Harpoon'ie to ja chcialbym tylko
        dodac niezapomniany dla mnie Silent Service I i II.Zaczynalem z "jedynka"
        jeszcze na atarynce 800XL,pozniej C64,nastepnie "dwojka" na Amidze...To byly
        czasy.W powietrzu latalo sie Gunship'em 2000.W tamtych czasach firma MICROPROSE
        robila cudowne gry dla nas.
        • gomory Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 06.05.05, 15:24
          > ja chcialbym tylko dodac niezapomniany dla mnie Silent Service I i II.

To te gier z lodzia podwodna? Kurde prawie nigdy nie udalo mi sie w nic trafic
          torpeda sad. Ale sie okazalo ze niezle mi idzie z dzialem smile. Wynurzalem sie
          blisko i walilem z armaty pokladowej, dopiero wtedy mi sie ta gra spodobala,
          jakos tam mi szlo. Ale raczej bylem beznadziejnym wilkiem morskim wink.
          • wlk.brytania Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 06.05.05, 16:38
            Ten program wymagal pewnej znajomosci taktyki walki morskiej oraz zastosowan
            poszczegolnych "ustrojstw" wystepujacych na Twojej yellow submarine.
            Inaczej byl bezuzyteczny.
    • melaska Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 10.05.05, 13:51
      Dziwię się, ze nikt nie wspomniał o Tomb Raiderze i Half Life`iewink

Half Life 2 to moim zdaniem najlepsza gra na świecie.

Pzdr
      • kozica_morska Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 03.04.06, 14:09
        melaska napisała:
        > Half Life 2 to moim zdaniem najlepsza gra na świecie.
        liniowa fabula, gra grywalna raz - nie zaskoczy za drugim razem
        lame
    • szkaradnik Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 10.05.05, 14:56
      1.Cannon Fodder znakomita strzelanka
      2. Pinball Fantasies z niesmiertelnym stołem Stones'n'Bones, strasznymi
      jękami , kawałkami organowymi
      3. Descent - prawdziwie trójwymiarowa jatka
      4. Retaliator - na 386 prezentował znakomitą grafikę jakna symulator lotniczy
      5. Electro body - fajna polska platformówka

• jurek7 Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 03.04.06, 21:30
        szkaradnik napisał:

> 2. Pinball Fantasies z niesmiertelnym stołem Stones'n'Bones, strasznymi
        > jękami , kawałkami organowymi

Ahh.. co do był za Pinball!! A stół Stones'n'Bones to najlepszy stół Pinballowy
        w historii. Klimat i muzyczka absolutnie wymiatały.
        Zrobiłem na tym stole ponad 700 milionów punktów smile
    • szarobury Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 12.05.05, 14:37
      1. Fallout 1 i 2, po którym gry cRPG już nigdy nie wyglądały tak samo.
      2. MoHAA, które kilka lat temu rozpętało całą falę FPP osadzonych w realiach II
      wojny światowej.
      3. Shogun Total War, wskrzesił ideę niezapomnianego Centuriona i to jak!
      pozdrawiam
    • asica33 Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 19.05.05, 21:19

• tocqueville 1 trójka wg Tomsona 01.06.05, 19:44
      1) ZOMO (gra zręcznosciowa, gracz wciela sie w postać zomowca, jego zadaniem
      jest stłumienie strajku w Stoczni)

2) Bij burżuja (gracz wciela się w postać młodego komisarza, jego zadaniem jest
      wykrycie kto jest burżujskim szpiegiem w mieście, pod koniec okazuje się ze
      szpiegami są wszyscy łacznie z komisarzem)

3) Gierek (gra ekonomiczna, gracz wciela się z postać Edwarda Gierka, zadaniem
      jest budowa socjalizmu w Polsce, gra nie do przejścia)

---
      Tomson ty wielbicielu komunizmu, jak ci cie podobają te gierki?
      • oda_nobunaga Re: 1 trójka wg Tomsona 06.06.05, 23:09
        Oj zostaw towarzysza tomsona w spokoju, dobzre ze chociaż chwilami zajmuje sie
        czyms innym niz przepisywanie "dzieł zebranych lenina" na forum świat
    • krzysztog Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 02.06.05, 17:27
      Firma Interplay zrobila kiedys - dawno temu najlepsza strategie turowa
      wszechczasow o nazwie M.A.X. /wersja 1/.
      Gra jest genialna smile. Mialem "kopie" ale przepadla . Od lat usiluje zdobyc
      orginal. Polecam.
      • kris.m Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 09.06.05, 22:03
        no wiec dla mnie, tak chronologicznie:

- Digger (chyba z 1984), z tego co mi brat mówił na przełomie lat 80/90 grały w niego całe zakłady pracy, które komputeryzowano
        - Tetris - j.w.
        - Leisure Suit Larry i inne Questy Sierry - ale oczywiście te klasyczne, gdzie wpisywało się komendy (lata 86-91)
        - Prince of Persia - do mnie dotarł w roku 1990 i dotąd wywarł niezatarte wrażenie (a jak super się prezentował na herculesiewink
        - Battle Chess - chyba 87/88 rok, wspaniała animacja walczących figur + coś niebywałego na owe czasy - digitalizowany dźwięk (sample) na zwykłym głośniku pc.
        - Flight Simulator 2.0 - wtedy to była dla mnie rewelacja- to latania po całym USA (próbowałem przelecieć atlantyk..ale się nie udało..), te lawirowanie wokół statuy wolności lub przelot pod mostem golden gate.... - chyba rok 88 (ciekawostka - wtedy flight simulator uruchamial sie tylko z dyskietki, gra była zarazem system operacyjnym - nie ładował się dos, całość chyba zakodowali jeszcze w asemblerze..)
        - Prehistoryk 2 - jedynka była trochę drętwa, ale dwójka rewelacja - ciężko było przejść całość, co ciekawe po kilku latach gra podczas uruchamiania zaczęła wyświetlać tekst wyrażający zdziwienie, że tyle lat minęło od 1992 r. a ktoś ciągle gra w Prehistoryka...smile
        - Doom- to już było wspominane
        - Duke3d - 1996 r. dla mnie to najlepsza gra FPP - niesamowita, zarazem mroczna jak i humorystyczna atmosfera, pamiętam ile bylo zabawy jak rozgryzłem pliki z formatem duke3d i powstawiałem własne dźwięki (wałęsa, seksmisja, psy, samowolka itpsmile
        - Unreal - grafika, woda..rośliny, refleksy światła zrobily na mnie kolosalne wrażenie... i nic poza tym.... - ROK 1998.
        - Driver - 1999 r. - olałem misje i poprostu jeździłem sobie po mieście - rewelkasmile
        i to by bylo na tylesmile
    • malkowa Re: Najbardziej rewolucyjne gry w historii PC: 10.06.05, 11:07
      Dla mnie absolutna rewolucja bylo Diablo I - ilez ja nocy spedzilam jeszcze
      przy moim zlomiastym 486! A potem sprawilam sobie kompa z dzialajaca karta
      dzwiekowa no i sie zaczelo... najpierw powtorka Diablo + Hellfire, potem
      Dungeon Keeper i zauroczenie wypasiona grafika DK II. W miedzyczasie bylo
      mnostwo roznych gierek, ale tak naprawde wrazenie zrobilo na mnie Neverwinter
      Nights, Mafia i Dungeon Siege, choc to ostatnie to typowe hack'n'slash. Ale sie
      gra!
      Szkoda tylko, ze jak dla mnie Diablo II ponizej oczekiwan.

Pozdrawiam,
      MK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka