Dodaj do ulubionych

Wątek gastronomiczny

29.08.12, 19:22
Bo dawno takowego nie było. Wreszcie sobie zakupiłam piekarnik i teraz mogę szaleć. Czekam na jakieś niezobowiązujące intelektualnie przepisy dla początkujących.
Obserwuj wątek
    • nexstartelescope Re: Wątek gastronomiczny 29.08.12, 19:39
      No to tak: wyjmujesz pizzę z zamrażalnika, rozpakowujesz, ... :P

      A tak poważnie - na co chcesz te przepisy? Na dania obiadowe, mięcho, ciasta? W piekarniku wszystko da się łatwo zrobić, jedyna trudność polega na pilnowaniu żeby się nie spaliło :P
      • berta-death Re: Wątek gastronomiczny 29.08.12, 19:47
        Właśnie jeszcze nie wiem co bym chciała. Na pewno to, żeby to nie był kolejny niepotrzebny zakup. ;D
        Na początek to pewnie te pizze i inne gotowe dania będą. W zasadzie to inauguracja dopiero za tydzień będzie, bo dopiero za tydzień mi to wszystko poinstalują. Kto by pomyślał, że ikea ma prawie 2-tyg terminy jeśli chodzi o montaż i instalację sprzętu.
          • berta-death Re: Wątek gastronomiczny 29.08.12, 21:12
            No kto by się Wilowki spodziewał w wątki gastronomicznym. A to ci niespodzianka.
            Postanowiłam wypróbować wszystko, i na słodko i na wytrawnie. A niech skurczybyk pokaże co potrafi upiec. Za darmo będę go w domu trzymać, niech odpracuje swoje.
            • wilowka Re: Wątek gastronomiczny 29.08.12, 21:22
              Na początek polecam CZEKOLADOWĄ CHMURĘ Do wyczucia piekarnika - na koniec i tak ma opaść i to się przykrywa śmietana z mascarpone. :) A tak dalj to poproszę konkretne potrzeby - lub dysponowane składniki poproszę - wesprę z ochotą :)
              • berta-death Re: Wątek gastronomiczny 02.09.12, 16:21
                Z tym gotowaniem to jest jeden podstawowy problem. Te wszystkie przepisy mają swój rodowód w dawnych księgach kucharskich. Takich dla pań domu, które to nie dość, że wygłodniałego po całodziennym dniu fizycznej pracy chłopa musiały wyżywić, to jeszcze z 10 dziecisków i nierzadko jeszcze całą masę jakiś parobków, czeladników czy kto się nawinął, z listonoszem łącznie. A proporcje są takie jakieś dziwne, że jak się ciachnie wszystkie składniki na pół to nie wychodzi. A co dopiero jak się ciachnie mocniej.
    • conena Re: Wątek gastronomiczny 30.08.12, 08:50
      piekarnik to bardzo pożyteczna rzecz.
      podaję zachęcający przepis na "szarlotkę".
      kup słoik prażonych jabłek z cynamonem lub upraż jabza z cukrem i cynamonem na patelni, co ma jedyną przewagę nad słoikowym gotowcem - masz kontrolę nad ilością cukru. wymieszaj: 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki kaszy manny i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. otrzymujesz w ten sposób wyjątkowo sypkie ciasto, ale jednak.
      blachę wysmaruj tłuszczem, wsyp 1/3 ciasta a na nią połowę jabłek, na jabłka znów 1/3 ciasta i na to resztę jabłek. na wierzchu będzie ostatnia część ciasta. na to wszystko rozłóż równomiernie wiórki zimnej margaryny (można próbować trzeć margarynę na tarce, ale to zły pomysł, lepiej skrawać nożem). piecz około 45 minut w 180 stopniach.

      dziwna "szarlotka" ma zaskakująco fajny smak i chrupiącą skórkę. i robi się błyskawicznie.
      i można ją żreć na okrągło jak się karmi piersią i nie można nic z mlekiem. albo się jest weganinem.


      a zadawał się ktoś kiedyś z tak zwanym garnkiem greckim?
        • simon_r Re: Wątek gastronomiczny 05.10.12, 19:15
          nie wiem co to garnek grecki... ja w Grecji wiele garnków widziałem np. garnek z rybą albo z kozą lub barankiem.... ten drugi miał nazwę arni kleftiko czyli kradzione jagnię. Stifado to też w zasadzie danie garnkowe i najlepsze z królika... wszystkie z piekarnika :)
    • 8n Re: Wątek gastronomiczny 31.08.12, 11:02
      jesli to wątek gastronomiczny to musze powiedziec, ze wczoraj jadlam krem z marchwi i pomarańczy i to była najpiekniejsza zupa jaką widzialam w zyciu, jesli chodzi o pysznosc to drugie miejsce w swiatowej rozgrywce.

      co do tematu, polecam zupe cebulową zapiekaną W PIEKARNIKU z serem i ALKOHOLEM.

      buziaczki z podróży do krakowa!
        • wilowka Re: Wątek gastronomiczny 02.09.12, 19:33
          no no no ! zimioki jak z ogniska się robi krając w połówki lub ćwiarteczki, chlapie wodą i oliwą oraz naciera (napyla?) mąką z solą i takie oblepione piecze. O! wtedy ta maka z solą taką skorupinke robią.

          :)
          • wilowka oraz jeśli chodzi o wypieki 02.09.12, 19:37
            słodkie to polecam ten blog Nie wyszła mi z niego tylko jedna rzecz, jakieś ciasteczka co mnie się rozpłynęły i wzięły przywarły tak że blachę wywaliłam. Resztę poczytaj, upatrz se coś ładnego i jak byś potrzebowała porad pardon for dummies to taj znać, powymądrzam się jak będę umiała ;)
    • berta-death Re: Wątek gastronomiczny 07.09.12, 22:47
      Piekarnik zainstalowany i przetestowany. Pizzę mrożoną odgrzał, aczkolwiek nieco się przypaliła, ale tylko trochę, prawie nie widać było. Ziemniaki też upiekł. I wbrew temu co gadała pani z obsługi klienta, ma funkcję timera, czyli wyłącza się po określonym czasie. A mnie wciskali kit, że ten zegar to tylko minutnik z sygnałem i jak chcę mieć timer, to muszę sobie kupić taki z wyższej półki, o 1tys zł droższy. Tak więc jakby ktoś chciał kiedyś ikeowy piekarnik nabyć, to te z niższej półki też mają takie technologiczne cuda.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka