Dodaj do ulubionych

Kupno Komputera

12.11.10, 18:16
Witam.

Pisze do was z prośbą o pomoc przy kupieniu kumputera zabardzo sie nie znam gdyż wiekszość czasu grałem na konsoli a chciałbym teraz kupić sobie jakiegoś dobrego PC do grania.

Chciałbym sie was poradzić co sądzicie o tej specyfikacji komputera.

allegro.pl/pcs-monster-q8300-4gb-ddr3-500gb-gt-430-1gb-hit-i1302942334.html
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • arachnos83 Re: Kupno Komputera 13.11.10, 10:25
      w dużym skrócie ten komputer, to hipermarketowy szajs. Napisz w jakich pieniądzach chcesz się zmieścić, to coś pomogę z konfiguracją. Najlepiej jakbyś popatrzył czy nie masz jakiegoś dobrego lokalnego sklepu z komputerami i może (jesli to możliwe) podał linka do cennika. Ja osobiście korzystam z apollo.pl bo mają bardzo atrakcyjne ceny i wydział w moim mieście. Na szczęście też wysyłają sprzęt. Gotowe zestawy zazwyczaj są złożone z odrzutów, które się nie sprzedają lub są droższe niż powinny.
    • slawomir.serafin Re: Kupno Komputera 14.11.10, 16:03
      tia, zdecydowanie crap - podaj sumę, to ci złożymy sprzęt smile
    • wincenty.okon Re: Kupno Komputera 15.11.10, 09:47
      Ten zestaw już dziś jest za słaby, już dziś jest złomem mówiąc niegrzecznie.

Za 1400 zł nie będziesz miał dobrego komputera, nie ma siły, chyba , że znajdziesz kogoś kto ci za tyle używany , ale wypasiony sprzeda.

Na komputer trzeba przeznaczyć te (2-2,5) K zł , by służył te kilka latek i był upgradowalny.

Jeśli chcesz ekonomiczny komputer to wybierz rozwiązanie na procku AMD. Intel ma o 30% lepszą wydajność ale o 50% wyższe ceny na prockach i na płytach (czyli 2x 20 = 40% przepłacasz za rozwiązania na Intelu).
      Wyprane mózgi komercją i reklamą zawołają, ze intel to gwarancja ble ble ble. Mam AMD od 12 lat i NIGDY nie miałem z niczym problemów, a zaoszczędziłem już na ich rozwiązaniach bite ponad 1,5 K zł.
      Wszystko się starzeje, nawet monopolistyczny intel.

Grafika- tutaj nie oszczędzaj. Kupuj zawsze mocną średnią półkę czyli grafiki za 700 zł , które są polecane przez graczy.

Tyle dodam od siebie, bo tutaj są maniacy intela i drogich zabawek (które pewnie sami nie kupują tylko dostają).
      Najlepiej byś podał kowtę jaką maksymalnie chciałbyś przeznaczyć na kompa. Uwzględnij też że chcesz (lub nie) monitor i zabezpiecz rezerwę 400 zł na system operacyjny psiego monopolu.
    • aihs Re: Kupno Komputera 15.11.10, 09:48
      arachnos83 ma rację więc go lepiej posłuchaj.

Od siebie dodam, że obecnie składałbym komputer na AMD/ATI a nie Intel/nVidia i nie chodzi mi o jakieś fanbojstwo tylko o ceny.

Podaj górną granicę cenową a pewnie kilka osób złoży ci tu komputery w różnych *sprawdzonych* sklepach i będziesz miał z czego wybierać.
    • bliqster Re: Kupno Komputera 21.11.10, 19:53
      Cena hmmm około 2,5 - 3 tys bez monitora

• arachnos83 Re: Kupno Komputera 22.11.10, 11:38
        Procesor AMD Phenom II X4 965 BOX 3,4Ghz BE - 587zł
        Płyta gł. Asus M4A79XTD EVO/USB3 - 382zł
        (zamiennie coś podobnego od Gigabyte - nawet lepiej - np: Gigabyte GA-870A-UD3)
        Pamięć DDR3 2x2GB PC10600 1333MHz Geil Ultra CL6 - 334zł
        Karta graf. EVGA GTX460 1024MB DDR5/256bit - 705zł
        Dysk Seagate Barracuda 7200.12 1TB 32MB - 239zł
        Nagrywarka DVD Samsung SH-S223C SATA Black OEM - 75zł
        Obudowa CoolerMaster Elite 330 black/silver - 161zł
        Zasilacz Chieftec CFT-650-14CS 650W - 323zł
        SUMA: 2806zł (ceny z apollo.pl)

można się szarpnąć na zasilacz 750W za 50zł wiecej, ale ten powinien sobie poradzić. Ceny w zależności od sklepu moga się różnić, ale w granicach 3000zł się raczej zmiescisz.
        • aryman222 Re: Kupno Komputera 22.11.10, 19:59
          no i mamy piękny PC big_grin tylko jeszcze radze zainwestować w kartę dźwiękową. jeśli masz dobre głośniki - nie będziesz żałował. dzwięk potrafi dostarczyc niesamowitych wrażeń.
          - wersja ekonomiczna : Creative Sound Blaster 5.1 VX (do 50 zł)
          - wersja z bajerami: Creative Sound Blaster X-Fi mX Xtreme Gamer (315 zł)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka