05.12.10, 11:11
Witam! Co myślicie o dyskach SSD? Czy warto wymieniać twardy dysk w PS3 na jakiś porządny, szybki SSD? Czy naprawdę jest taki szybki a ta szybkość jest zauważalna? Czy naprawdę jest warty swojej ceny? Może ktoś już go ma chociażby w PC i podzieli się ze mną wrażeniami.
Sam pewnie poczekam na koniec gwarancji PS3 a wtedy pewnie dyski stanieją.
Obserwuj wątek
    • soultimer HDD a SSD 05.12.10, 12:23
      Nie interesowałem się tematem, ale zerknąłem na testy graczy i wyniki są naprawdę imponujące, jeśli chodzi o SSD:

Boot Times - Video
      HDD - 10.2 seconds
      SSD - 9.6 seconds

Demo Installation - Video
      Batman demo used
      HDD - 129.6 seconds
      SSD - 99 seconds

GT5 loading - Startup Video, Track Loading Video
      Startup
      HDD - 25.9 seconds
      SSD - 22.9 seconds

Track Load
      HDD - 14.1 seconds
      SSD - 11.6 seconds

Wipeout HD - Startup Video
      Startup
      HDD - 44.1 seconds
      SSD - 24 seconds

Minus to chyba jedynie cena - za 128 GB zapłacić trzeba około 900 zł - to naprawdę sporo. Też czekam na jakieś opinie, tych, którzy już wypróbowali.
      • soultimer Re: HDD a SSD 05.12.10, 12:25
        Widzę, że były też testy na Polygamii:

archiwum.polygamia.pl/technologia-ssd-przyspiesz-swoja-ps3
    • sora_no_iro. Re: HDD a SSD 05.12.10, 13:16
      Kompletny brak sensu. Dla tych kilku sekund płacić kilka razy więcej? Cena do pojemności to jakiś żart. W końcu lepiej walnąć do konsoli 500gb, niż 30 za tą samą cenętongue_out
      • gecko97 Re: HDD a SSD 05.12.10, 14:22
        Ja jeszcze nie potrzebuje jakichś dużych pojemności jak 500gb. Co do ceny to rzeczywiście lepiej poczekac ze 2 lata kiedy staną się bardziej powszechne i może trochę większe
        • macieyerk Re: HDD a SSD 05.12.10, 16:19
          Te Testy są oszukane podali tylko pamięć i firmę a nic o model Przykładowo testowanym SSD mógł być takowy OCZ Aglity (najwolniejszy SSD) a nie jakiś porządny np OCZ Vertex 2.
          • gecko97 Re: HDD a SSD 06.12.10, 18:14
            Pewnie jest tak, że szybkośc widac jak postawi się obok drugą konsolę z HDD i telewizor.
            Normalnie napewno jest dosyc niezauważalna. (Z resztą ja podczas instalacji zawsze idę coś zjeśc albo coś w podobie)
            • niezdolny Re: HDD a SSD 20.12.10, 04:55
              Szybkość jest zauważalna. Tyle o ile testowałem na PCtach, SSD są naprawde świetne, i już pal licho markę, w tej chwili porównujemy dwie różne technologie. Jak się zdecydujesz to dopiero przeglądaj oferty i modele - jest spora różnica pomiędzy SSD i HDD.

Mimo to dyski są nieopłacalne dla klienta indywidualnego.
              Dyski SSD produkowane do zastosowań serwerowych mogą kosztować po parę, do parudziesięciu tysięcy dolarów, i oferują potworną prędkość reakcji oraz zadowalającą pojemność.

Na konkurencyjne SSDki my musimy jeszcze poczekać. Za drogo uncertain

• yasiekk Re: HDD a SSD 24.12.10, 17:10
                Pragnę jeszcze dodać, że w stosunku do standardowych dysków SSD mają ograniczoną żywotność - każda komórka może zostać zapisana co najwyżej ileś tam razy. W przypadku nowych systemów operacyjnych (typu Windows 7) efektywnie zarządza tym jedna z usług systemowych, ale czy konsole potrafią sobie z tym dobrze poradzić - nie mam pojęcia, ale stawiam na to, że nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka