Dodaj do ulubionych

Dysk do PS3 Fat

26.12.10, 12:29
Witam szukam jakiegoś fajnego dysku do Playstation 3 Fat. Mam na razie oryginalny 80 GB ale ja ściągam dużo gier z PS Store. Zostało mi jeszcze 5 GB ale za kilka dni kupię PS plus na 15 misięcy (promocja - kup 15 miesięcy Playstation Plus w cenie 12) i nie wystarczy mi dysk na te 2 miesiące. Więc moje pytanie. Jakie dyski polecacie, gdzie je kupić. Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi lecz nie życzę sobie odpowiedzi w stylu kup sobie nowe PS3 Slim lub Xboxa 360.
Obserwuj wątek
    • yasiekk Re: Dysk do PS3 Fat 26.12.10, 13:07
      Jak już pisałem w innym temacie - KAŻDY dysk SATA 2,5" o wysokości do 8.5 mm. Masz naprawdę szeroki wybór i na Allegro i w sklepach komputerowych, więc znajdź pojemność która ci odpowiada, wybierz najtańszy model, upewnij się, że nie jest zbyt wysoki i go kup. Większej filozofii w tym nie ma i nie będzie, a że do kwestia pogooglowania, to powinni cie wychłostać za lenistwo.
      • psfan Re: Dysk do PS3 Fat 26.12.10, 14:10
        Wujek GOOGLE nie pomógł tak jak chciałem. Pokazywał mi instrukcję jak go włożyć. W każdym razie dzięki.
    • Gość: b0b3r Re: Dysk do PS3 Fat IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.10, 15:29
      ja ostatnio wymieniłem w swojej ps3 FAT dysk z 80Gb na 320GB 2.5 SATA SAMSUNG HM321HI SpinPoint M7. Działa znakomicie, zostało jakieś 2GB wolnego miejsca smile. W google masz wszystko apropo wymiany dysku. A na YT filmiki jak to zrobić. Wystarczy 5 min zaangażowania!

"Dysk powinien spełniać takie oto warunki:
      1. Producent - dowolny
      2. Format szerokości - 2.5 cala
      3. Pojemność - dowolna (podobno max. 250GB)
      4. Prędkość obrotowa - 5 400 obr./min.(ewentualnie 7200 obr./min. przy czym należy pamiętać, że takie dyski wydzielają więcej ciepła i pobierają więcej energi)
      5. Pamięć cache - dowolna (najlepiej 8MB lub więcej)
      6. Interfejs - Serial ATA
      7. Wersja interfejsu - Serial ATA/150 (Serial ATA/300 też będzie działać po przestawieniu zworki na opcję transferu 150)
      8. Opcje takie jak: średni czas dostępu, maks. transfer wewnętrzny, maks. transfer zewnętrzny mają tylko wpływ na prędkość dysku, wartości tych opcji nie wpływają na obsługę (bądź nie) dysku przez PS3."
      źródło www.ps3site.pl/forum/topic/6030-wymiana-dysku-w-ps3/
      • yasiekk Re: Dysk do PS3 Fat 27.12.10, 02:27
        Gość portalu: b0b3r napisał(a):

> 4. Prędkość obrotowa - 5 400 obr./min.(ewentualnie 7200 obr./min. przy czym nal
        > eży pamiętać, że takie dyski wydzielają więcej ciepła i pobierają więcej energii.

Niekoniecznie. To, że talerze dysku obracają się szybciej wcale nie oznacza, że dysk będzie pobierać więcej energii czy wydzielał więcej ciepła. Paradoksalnie więcej ciepła od samych talerzy w większości przypadków wydziela elektronika dysku.
        • psfan Re: Dysk do PS3 Fat 27.12.10, 08:38
          A do przechowania danych z tamtego dysku musi być dysk lub pendrive z systemem FAT 32, bo na jednych portalch piszą, że musi być a na drugich mówią że może być NTFS.
    • tomiga Re: Dysk do PS3 Fat 27.12.10, 08:59
      Ja ostatnio wymienialem na 640GB dysk Samsunga o symbolu HM641JI.
      Szczegoly odnosnie procesu instalacji opisalem w ponizszym linku
      Tekst linka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka