Dodaj do ulubionych

Jaka karta graficzna

24.01.11, 16:20
Witam wszystkich.Właśnie zjarała mi sie karta graficzna(8800 GTS) i rozglądam się za nową tak do 500 zł.Co byście polecali w tej cenie?Myślałem o radku 5770.Macie jakies inne pomysły?
Obserwuj wątek
    • niko12131 Ja mam Radeona 4850 1GB GDDR3 24.01.11, 17:32
      Karta jest nawet bardzo dobra na Alegro nową zamówiłem za 450zł polecam
    • okulele99 Re: Jaka karta graficzna 24.01.11, 17:46
      sama się zjarała ? to wyślij do producenta, to będzie pierwszy przypadek samozapłonu karty graficznej, na bank zwrócą ci kasę a i do TVN trafisz...
      --
      i wszystko jasne.
      • qubeqq Re: Jaka karta graficzna 24.01.11, 18:07
        Niektórzy to tylko szukają okazji, żeby komuś doje*ać wink
        • okulele99 Re: Jaka karta graficzna 24.01.11, 18:32
          a jeszcze inni - niektórzy - wbijają mu szpilki
          to nie ludzie
          to wilki
          --
          i wszystko jasne.
      • roxor1988 Re: Jaka karta graficzna 24.01.11, 18:17
        okulele99 napisał:

> sama się zjarała ? to wyślij do producenta, to będzie pierwszy przypadek samoza
        > płonu karty graficznej, na bank zwrócą ci kasę a i do TVN trafisz...
        > --
        > i wszystko jasne.
        Jeżeli nie masz nic mądrego\konstruktywnego do powiedzenia w tym temacie to się nie wypowiadaj.A gwarancja już dawno się skończyła - inaczej nie zakładał bym tego tematu.
        • okulele99 Re: Jaka karta graficzna 24.01.11, 18:33
          saphire radeon 577- vapor-x OC, tylko że wyje jak masz małą obudowę.
          przy następnej karcie napisz chociaż żeś sam spalił a nie że się zjarała z nudów.
          --
          i wszystko jasne.
          • skullder Re: Jaka karta graficzna 24.01.11, 22:10
            Co miał napisać, że wrzucił ją do pieca, czy polał benzyną i podpalił? Jak już się czepiasz słówek, to chociaż byś się najpierw zastanowił.
            Z nudów to się może nie zjarała ale jakieś felerne chyba były te modele bo sporej ilości osób (w tym mi) 8800 GTS "zszedł" tuż po upływie gwarancji.
            • linevra Re: Jaka karta graficzna 24.01.11, 23:05
              Oczywiście, że sama się zjarała. Cała seria 8xxx nvidii jest skopana - grzeje się jak chora. Przy laptopowych modelach już się przyznali bo kilka firm wytoczyło im proces (hp, dell, apple). Jest nawet specjalna strona poświęcona ugodzie związanej ze sprawą:
              www.nvidiasettlement.com/
              Ale nie tylko laptopowe modele są walnięte:
              en.wikipedia.org/wiki/GeForce_8_Series#Problems
              I dalej idąc za materiałami z wiki:
              arstechnica.com/hardware/news/2008/07/nvidia-denies-rumors-of-mass-gpu-failures.ars
              www.infoworld.com/d/security-central/lawsuit-claims-nvidia-hid-serious-flaw-in-graphics-chips-439
              No ale cóż zawsze się znajdą tacy ignoranci jak okulele99 którzy wiedzą lepiej.
              • okulele99 Re: Jaka karta graficzna 24.01.11, 23:51
                gościu - oczywiście że się sama nie zjarała.
                sama czyli - jak mówiłem - spontaniczny samozapłon ?
                zawsze jest jakiś powód - tym bardziej jeśli mówimy o forum graczy, którzy maja zamiłowanie do burdelu na dyskach, lewego overclockingu i innych idiotyzmów.
                nic się "samo nie jara", zawsze jest jakiś powód.
                ale u ciebie było spontanicznie, odpaliłeś outlooka i nagle poszedł dym bo karta nie wytrzymała obciążenia w obudowie, od sprawdzenia maila zrobiło się 90 stopni.
                daj spokój dzieciaku.
                -----------------------------------------------------------
                i wszystko jasne.
                • linevra Re: Jaka karta graficzna 25.01.11, 00:46
                  okulele99 napisał:
                  > gościu - oczywiście że się sama nie zjarała.
                  > sama czyli - jak mówiłem - spontaniczny samozapłon ?

A jak miała? Tlić się parę lat? Twój problem jeśli dla Ciebie "zjarać" oznacza pożar który trzeba zgasić gaśnicą.

> zawsze jest jakiś powód - tym bardziej jeśli mówimy o forum graczy, którzy maja
                  > zamiłowanie do burdelu na dyskach,

No tak w końcu burdel na dysku (cokolwiek to jest) ma największy wpływ na grafikę.

> lewego overclockingu i innych idiotyzmów.
                  > nic się "samo nie jara", zawsze jest jakiś powód.
                  > ale u ciebie było spontanicznie, odpaliłeś outlooka i nagle poszedł dym bo kart
                  > a nie wytrzymała obciążenia w obudowie, od sprawdzenia maila zrobiło się 90 sto
                  > pni.

Laptop firmowy, nie widział gry na oczy, 4 razy w serwisie, w tym 3 razy wymieniana płyta z gpu lub samo gpu, raz przetopiona tasiemka.

> daj spokój dzieciaku.

No tak w końcu wiesz lepiej od prawników della, hp, applea i nawet samej nvidiismile

Taka dobra rada - proszę przeczytaj może informacje które podesłałem zanim zrobisz z siebie kompletnego idiotę.
                  • slawomir.serafin Re: Jaka karta graficzna 25.01.11, 13:15
                    nie dyskutuj z gościem, wydaje mu się że ma jakiekolwiek pojęcie, a tymczasem jest ciemny jak tabaka w rogu. Szkoda czasu na wkładanie mu wiedzy łopatą do głowy.

Mnie też się 8800 zjarała, sama z siebie, bez OC, ot, po prostu pewnego pięknego dnia wyskoczyły artefakty i po chwili wszystko zdechło.
    • simplex GTX460 24.01.11, 17:47
      albo jakis odpowiednik ati w tym segmencie.
    • phantom-lord 4850 24.01.11, 18:01
      za niewiele wieksza cene kupowalem 4850 ze 2,5 roku temu tongue_out
      ale w tej chwili mysle ze lepiej wziac cos troche nowszego bo 4850 wzgledem swojej mocy zre duzo pradu i sie grzeje.
      Z radeonow do 500zl masz 5750 i 5770
    • freefallin Re: Jaka karta graficzna 24.01.11, 18:03
      HD 5770. Sam mam tą kartę obecnie w crossfire co przekracza budżet ale wcześniej miałem jedną hd 5770 i jak najbardziej moge polecić. Z tym że warto zauważyć że szyna pamięci ma tylko 128 bit. A nowsze serie 68.. już 256 bit. (ale cena koło 700 zł ;/). Może warto pomyśleć nad 5830 ? Tylko troche nagnie budżetwink Obecnie każda gierka (może prócz gta IV) pójdzie płynnie na max detalach (5770).
      • darthen Re: Jaka karta graficzna 24.01.11, 19:45
        pclab.pl/art42441-6.html
        Bez zastanowienia poszedłbym w GTX460, wersję 768MB. Ciut przekroczy budżet, ale warto. Ja posiadam model Gigabyte fabrycznie podkręcony i z lepszym chłodzeniem za 600zł, ale modele Gainworda czy Palita bez fabrycznego kręcenia dostaniesz o parędziesiąt zł taniej.
    • doublefelix Re: Jaka karta graficzna 24.01.11, 19:49
      Polecam GeForce 9800 GT z pasywnym chłodzeniem. O ile pamiętam kupiłem ją w twoim przedziale cenowym, zaś dzięki pasywnemu chłodzeniu jest cicha i działa mi znakomicie.
      • largo.lagrande Re: Jaka karta graficzna 24.01.11, 20:03
        Inwestowanie obecnie w coś takiego mija się z celem.
    • largo.lagrande Re: Jaka karta graficzna 24.01.11, 20:08
      Być może wyda Ci się to śmieszne co powiem ale radzę sprawdzić długość karty którą chcesz/będziesz kupować bo teraz karty są dosyć długie i może być problem z włożeniem takiej do zbyt małej obudowy. Jak zmieniłem swojego GF8800GT na Radeona HD5850 to ledwo go wsadziłem (akurat mam prostopadle do obudowy dyski). Niestety, powiedzenie "jak się popieści to się zmieści" w komputerach się nie sprawdza ;D
    • arachnos83 Re: Jaka karta graficzna 24.01.11, 21:13
      proponowałbym GTS450 za tę samą cenę co HD5770 oferuje wsparcie tych samych technologii (dx11) i na dodatek PhysX oraz większą wydajność. Ja mam sztukę od Zotaca i w połączeniu z 4-rdzeniowym Athlonem II gram w GTA4 w full hd na max ustawieniach. Na dodatek ta sztuka od Zotaca jest przyjemnie cicha.
      • r4lph2 Re: Jaka karta graficzna 24.01.11, 22:50
        Również polecam GeForce GTS450 - mój egzemplarz to Gainward GS - po lekkim OC - ustawienia jak wersja GLH. W rozdzielczości 1440x900 - wszystkie popularne tytuły w max detali śmigają bez problemów.
    • pdzm Re: Jaka karta graficzna 24.01.11, 22:56
      ja tam nie wiem co wy z tymi grafami ?;] ja na gts250 Arme2 i najnowsze gry puszczam bez problemu ;]scared i to w wysokich ustawieniach ;]
      • linevra Re: Jaka karta graficzna 24.01.11, 23:08
        Jaka rozdzielczość?
    • orgazm_proboszcza Re: Jaka karta graficzna 25.01.11, 01:30
      5770 to dobry wybór.
      podaj tylko parametry maszyny, żeby było wiadomo czy to nie będzie "overkill" paroletnia to może być cokolwiek
    • biker48 5850 25.01.11, 10:10
      Sie ma. JAk chcesz mogę Ci za 500 pln moją 5850 sprzedać. KArta ma trochę ponad rok jest w pełni sprawna. Za taką kasą nie kupisz nic lepszego. Jak coś, to pisz na biker48@wp.pl
    • zio0m Re: Jaka karta graficzna 25.01.11, 10:35
      Ludzie nikt go nie spytał jaki ma sprzęt pod tą grafikę ... Polecacie w ciemno sporo kart które wymagają mocnego procka i zasilacza , ale skąd wiecie że jego sprzęt to uciągnie ? 8800GTS pociągnie 300 watowy zasilacz i procek jednordzeniowy .
      • largo.lagrande Re: Jaka karta graficzna 26.01.11, 17:03
        "Myślałem o radku 5770."

Skoro myślał o 5770 to można domniemywać, że ma coś co wykorzysta potencjał takiej karty. Oczywiście parametry komputera powinien był podać, ułatwiłoby to wybór.
        • largo.lagrande Re: Jaka karta graficzna 26.01.11, 17:06
          ...inna kwestia, że sam zainteresowany kartą nie bardzo interesuje się wątkiem...
    • arcydemon karta 25.01.11, 12:17
      i tak jak mówi okulele99 zawsze jest jakiś powód spalenia się karty... wydaje mi się że najczęstszym powodem jest podłączenie jej do płyty głównej i uruchomienie.. taka tykająca bomba która od chwili podłączenia moze się spalić po paru latach.

wink
    • naarbin Jaka karta... 25.01.11, 12:46
      Niestety, zamiast mówić coś konstruktywnego, koledzy wolą sobie skakać do oczu...

Osobiście obstawiał bym GTX460 w wersji 1024MB - niby różnica ceny w stosunku do wersji 768MB jest niewielka, ale myślę, że niedługo będzie odczuwalna. Poza tym to jedyna rozsądna karta w tym przedziale cenowym. Jedyna ze stajni GF, Radeonami nie interesuję się od wersji 9550, która mimo swojej jakości zbyt szybko uległą biegowi czasu, przynajmniej w moim przypadku.
    • roxor1988 Re: Jaka karta graficzna 27.01.11, 10:19
      Dzięki wszystkim za pomysły.Zdecydowałem się na GTXa 460 768 mb ram.A koledze okulele99 radze trochę mniej spinać poślady - nie wiem po co był ten flejm z jego strony. Karta NIE była podkręcana, po prostu odmówiła posłuszeństwa w środku rozgrywki w company of heroes online.Zbyt duże obciążenie i odeszła śmiercią naturalną.
      Pzdr dla wszystkich.
    • damianoo666 Wybór karty 10.03.11, 15:03
      Podepnę się pod ten temat, jako że i mi również padł Gf 8800 gt to teraz potrzebuję nowej karty. W sumie to już upatrzyłem sobie radka 5770 z tym że nie wiem czy mój sprzęt podoła, a mam:
      Procesor: 2-rdzeniowy intel 2.3 ghz
      2 gb ram
      zasilacz 350W

Mam nadzieje, że mi coś podpowiecie, ewentualnie bym prosił jakieś propozycje kart w przedziale cenowym radeona 5770.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka