Dodaj do ulubionych

Zakup komputera dla Wiedżmina 2

28.03.11, 08:31
Mam takie marzenie: kupić sobie komputer w okolicach premiery Wiedżmina 2 - taki na którym będę mógł pograć sobie bezstresowo na wysokich (lub najwyższych ustawieniach). A że nie orienuję się w sytuacji rynkowej pytam zorientowanych na forum: co kupić?

Mógłbym wydać ok 2 k, choć wolałbym po prostu wymienić bebechy w starym piecu (żona się wtedy nie zorientuje ile wydałem....). Musiałby wymienić prawie wszystko: zasilacz (mam 350w), płytę, procek, ram, grafę. Jakie polecicie zestawy lub podzespoły?
Obserwuj wątek
    • olek_570 Re: Zakup komputera dla Wiedżmina 2 28.03.11, 10:50
      Ja zawsze z problemami tego typu szukam pomocy na znanym i szanowanym portalu/forum o nazwie splecionej ze słów PC i Lab. Naprawdę polecam - użytkownicy znają się na sprzęcie, softwere'rze i na pewno nie zbesztają Cię za post w stylu: "Mam 2k i chce kompa pod wiedźmina 2", co na innych forach niechybnie by się stało ;]
    • mathiuss Re: Zakup komputera dla Wiedżmina 2 28.03.11, 11:50
      Musisz wymienic praktycznie wszystko (oprocz budy, dysku i napedu), wiec polecam temat:
      forum.purepc.pl/Co-kupic-f59/Zestawy-Komputerowe-na-Kwiecien-2011-t334821.html
      Zestawy tworzone w oparciu o cena/jakosc i mozliwosci podkrecania.
      Jest tam jeszcze drugi topik dotyczacy wyboru samych kart graficznych. No i forum, zawsze w razie watpliwosci mozna zapytac.
      • brum75 Re: Zakup komputera dla Wiedżmina 2 28.03.11, 14:14
        Potwierdzam, bardzo zacny wątek i dobre forum. Warto skorzystać z ich rad.
    • sarth_666 Re: Zakup komputera dla Wiedżmina 2 28.03.11, 12:02
      Ja zakupiłem taki sprzęt we wrześniu:
      Płyta asus p7p55d-e
      procek intel i7 2.93ghz
      grafika geforce gtx470 1256mb ram
      ram 4gig 1333mhz
      zasilacz corsair 750w
      Dałem za wszystko 3100zł ale mam spokój na conajmniej rok z grami smile
      • errabundi Jezu! Czemu Wy się tak żon boicie!!! 28.03.11, 12:09
        To już kolejny post, w którym któryś z Was ukrywa przed żoną fakt, że gra, grzebie w komputerze, kupuje gry, etc... Jaja sobie robicie? Moja żona - owszem - też niespecjalnie lubi, jak siedzę przy CiV. Ale żeby coś ukrywać? Herrgott!!!

A moja rada dla mayoneza jest taka, że szkoda kasy; nie dość, że zapłacisz za Wieśka, to jeszcze wydasz 2 koła na coś, co za dwa lata i tak będziesz wymieniał...
        • urtsth Re: Jezu! Czemu Wy się tak żon boicie!!! 28.03.11, 12:36
          Nie ma się co dziwić. Nie mając rozdzielności majątkowej , każde wydatki na "fun" są osłabieniem wydatków na dom. Trochę uogólniając: żony myślą o domu, mężowie o sobie smirk

Znowu uogólniając, nie ważne jak wielki jest budżet, to zawsze sie nie domyka.
          Stąd istotne wydatki (np. na nowy piecyk lub wiatrówkę PCP) są odłożeniem w czasie zakupu lodówki lub innego użytecznego sprzętu.

• brum75 Re: Jezu! Czemu Wy się tak żon boicie!!! 28.03.11, 14:19
          Po co narażać się na niepotrzebne komentarze? Im mniej wie, tym spokojniej a na spokoju każdemu zależy przecież smile
          A jak kupię sobie grafę to będzie miała pretekst żeby kupić sobie kolejny żakiecik. A szafa i tak się nie domyka smile I jeszcze po ten żakiecik trzeba będzie do "galerii" jechać, łazić, przymierzać... Naprawdę nie warto się afiszować.
          "Patrz, kupiłam kurteczkę, droższa była wprawdzie ale firmowa, na wiele lat starczy". Jasne, za dwa lata kurteczka będzie ciągle w dobrym stanie ale już niemodna więc trzeba będzie nową kupić... Kobiety.
    • aihs Re: Zakup komputera dla Wiedżmina 2 28.03.11, 12:19
      Zgodnie z tym co powiedzieli przedmówcy udaj się na forum PCLab, tam Ci wszystko ładnie złożą ale jest jedno ALE wink Musisz potrafić oddzielić posty trolli i fanbojów od tych niosących rzetelną informację.

Jeżeli chodzi o zasilacz to nie ważna jest jego moc a sprawność i niezawodność. To jest pierwsze co każdy na PCLab ci powie - kup porządny zasilacz a nie żaden noname 1000W.

Za 2k spokojnie można złożyć maszynę pod Wieśka - i to pod te zalecane wymagania (oczywiście przy założeniu, że buda, napędy, dysk pozostaje ten sam). Porządny trójrdzeniowiec AMD + płyta Gigabyte'a (np. ekonomiczny chipset 770) + 8 GB ddr3 (1333) to jest wydatek około 800zł więc zostaje 1200zł na zasiłke i jakąś kartę ze średniej półki. Obyś tylko nie dał się wrobić w zakup i3 czy i5 bo ponad połowa budżetu wsiąknie w procek i mobo a nic na wydajności nie zyskasz... bo będziesz musiał zaoszczędzić na grafice - tzw. ślepa uliczka.
      • true_mayonez Re: Zakup komputera dla Wiedżmina 2 28.03.11, 12:37
        errabundi: nie o strach przed zoną idzie, a raczej o wstyd jaki wewnętrznie odczuwam. ciągnie mnie do W2 bardzo, ale realnie spoglądając: wydatek 2 k na komputer + cena gry to piramidalna głupota. i tego się wstydzę. że tak strasznie chcę zagrać. i wolałbym, żeby żona się nie dowiedziała, bo wstyd będzie dwa razy większy.

aihs: o widzisz, to istotna sprawa seria i3/5/7
        jest taka opcja, żeby kupić dobrą, rozwojową mobo, włożyć do niej niedrogi procek c2d lub quad, a potem zastąpić go jakimś wypasionym i7? ja mam w tej chwili p4 i z tego co wiem nie jest możliwe płynne przejście na coś lepszego.
        • thiefi Re: Zakup komputera dla Wiedżmina 2 28.03.11, 12:56
          Wielu ludzi, którzy myślą tak jak Ty kupują konsole (w tym ja).
          Kobieta Ci nie marudzi jak dasz jej Little Big Planet lub Marvel Pinball i Naughty Bear, a ty możesz sobie grać.

Niestety ktoś w CDP zapomniał, że jest druga dekada XXI wieku i że dziś robi się gry na konsole + wersja na PC.
          Korzystne dla 2 stron. Konsolowcy więcej kupują (kapucha dla producenta), użytkownicy nie kupują nowych kompów (kapucha zostaje na AGD/ wycieczki), a ceny gier pecetowych równają w górę do konsolowych. W ciągu 2 lat podrożały o 50-80 %
        • aihs Re: Zakup komputera dla Wiedżmina 2 28.03.11, 13:29
          O ile mi wiadomo to nie. Takie rzeczy to tylko w Erze i wink

Platformę Core i3/5/7 polecił bym ci z czystym sumieniem gdybyś miał większy budżet, przy 2000 obawiam się jednak, że ten zakup zje środki potrzebne na dobrą grafikę. Jasne AMD jest słabsze ale uwierz mi, że spełnia swoją rolę doskonale i jest do tego po prostu dużo tańsze.
        • tetlian Jak można się czegoś wstydzić przed własną żoną? 28.03.11, 13:45
          Jak można się czegoś wstydzić przed własną żoną? Przecież to Twoja druga połówka i nie powinno być rzeczy, których się przed sobą wstydzicie. A skoro tak jest, to jaki sens ma wtedy taki związek?
          • true_mayonez Re: Jak można się czegoś wstydzić przed własną żo 28.03.11, 16:17
            no Ty to chyba wstydu nie masz! big_grin

wstydzić się ludzka rzecz, wstyd to przejaw posiadania sumienia wg mnie. wstydam się bo wiem ile ważniejszych mamy wydatków, a mnie tylko wiedźmak w glowie.... i całej masy innych rzeczy tez się wstydzę. nad niektórymi nawet pracuje big_grin a nad niektórymi wcale. i tego też należy się wstydzić. wstydliwy jakiś łogólnie jestem.
            • tetlian Re: Jak można się czegoś wstydzić przed własną żo 28.03.11, 16:43
              Wstydzić się przed łobcymi ludźmi jak najbardziej. Wstydzić się przed znajomymi, też rozumiem. Wstydzić się przed rodziną, też dam radę zrozumieć. Ale, że przed własną żoną, kobietą która zna Cię na wylot i którą Ty znasz na wylot, kobietą z którą można wymienić każdą myśl bez obaw, że się nie zrozumiecie, kobietą która Cię wesprze w każdej sytuacji, i którą Ty wesprzesz w każdej sytuacji? Tego już nie rozumiem smile
    • artistic11 Re: Zakup komputera dla Wiedżmina 2 28.03.11, 12:28
      Powiem tak... za dwa koła cudów się nie spodziewaj ale ja polecam coś takiego:
      - płyta główna Gigabyte GA-770T-D3L za około 280zł
      - grafa Radeon 5870 Gigabyte 1GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E) OC za jakieś 850zł
      - RAM Corsair DDR3 2X 2GB 1333MHz CL9 za 180zł
      - procek AMD Phenom II Quad-Core 840 BOX za 390zł
      - zasilanie Tagan U33 - II SuperRock Series 600W za 260zł

całość około 1960zł

generalnie jest to zestaw wymyślony na szybko i szczerze to ja bym pomyślał nad lepszą płyta główną. Ale o ile nie zechcesz bawić się w OC to powinna starczyć, a konstrukcje od Gibabyte nigdy mnie nie zawiodły. Gdybyś miał większe fundusze to polecam zrezygnować z platformy AMD i raczej zainwestować w Intela. Lepsze możliwości OC i w ogóle lepsze... szczególnie układy core i5 gdzie stosunek ceny do jakości nie jest tak dramatyczny jak przy core i7.

PS. Ceny są z komputronika więc jeśli dobrze poszukasz do ze dwie stówy urwiesz z tej ceny wink
      • zaytzev Re: Zakup komputera dla Wiedżmina 2 28.03.11, 22:31
        > - grafa Radeon 5870 Gigabyte 1GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E) OC za jakieś 850zł

Za tą kasę masz Radeona hd 6870 (tak, jest lepszy - generacja wyżej - i przy tym bardziej energooszczędny).
        • artistic11 Re: Zakup komputera dla Wiedżmina 2 29.03.11, 20:40
          Nie, nie jest lepsza... seria radeonów 68xx to nie są karty z sektora "High-end" jeśli można się tak wyrazić. Za zadanie miały głównie zapchać lukę wydajnościową. Lepsze są dopiero karty 69xx. To tak jak było z kartami 5770... niby nowa generacja ale z radka powiedzmy 4870 nie warto było się przesiadać.
          Pozdro!
    • nikanor Re: Zakup komputera dla Wiedżmina 2 28.03.11, 12:39
      Jeśli masz obudowę ATX to np. poniższy zestaw, tylko bez obudowy i HDD - te sobie możesz na razie zostawić. Akurat ci wyjdzie ok. 2200.

infobit.pl/polecane/polecane-zestawy-komputerowe/6
      Ew. zaoszczędzone 230 zł dodaj do płyty głównej i weź coś z chipsetem x58, co ci za dwa lata obsłuży jeszcze sześciordzeniowy procesor. W sumie płyta to podstawa, resztę bebechów można wymieniać pojedynczo, niewielkim kosztem jednorazowym.
    • wytrawny_troll To się chyba nie da 28.03.11, 12:40
      No i pod jedną grę?Średnio wymieniam blaszaka co 2 - 3 lata.Żeby nie być za bardzo do tyłu z grami ,kupiłem konsole.Jak blaszak już nie daje rady to wtedy zostają konsole.Fakt czasami o wiele brzydsza grafika no ,ale nim nie uzbieram na nowego pieca,to jakoś trza se radzićsmile.Może poczekaj kilka miechów i wtedy kup coś dobrego i może towarzysz Wiesław tańszy będzie?To dwa kawałki mięcha upieczesz przy jednym piecykusmileZwłaszcza że on w maju wychodzi.I liczę że maj już bardzo ciepły będzie(to będzie co robić,rower,puszcza,kajak itd,nie ma co w chacie siedzieć).Później będziesz miał urlop itd(żona,dzieciaki i kasa,oj mój portfel,ała).Też się zastanawiam czy kupię Wieśka po premierze,poprzedni srodze mnie zawiódł,ale też demo było a tera nie będzie.To nie wiem czy nie zgromadzić środków i dołożyć jeden kijek, bo za trzy klocki to już spoko (opłaca się kupować w małych od lat istniejących sklepikach,goście czują konkurencje i potrafią cuda za grosze złożyć,pozdro dla Alfa techsmile)
      @up.Co do żon.
      a)masz ją krótko,mój model ma 15 lat(o ja już tyle się męczę ,facetowi liczy się podwójniesmile
      b)Poznasz jeszcze starą prawdę "czego oczy nie widzą ,tego sercu nie żal"
      c)dziwny ten twój związek,wszystko tak żonie mówisz?Co to za związek bez tajemnic?Znaczy oboje na smyczy bez privu?Wieszczę szybki rozwód .Tak się nie da.Trzeba mieć tajemnicę to dodaje pikanterii.
      c)ukrywam moje wydatki na gry itp ,ponieważ wiem że ona wyda te same pieniądze gorzej(smarowidła itd ,a naprawdę wygląda świetnie bez makijażu i niejedna 20 może jej pozazdrościć,poza tym ,moje gry można jeszcze sprzedać na rynku wtórnym co często robię,a smarowidła się - wysmarują i po kasiesmile
      d)jeśli jednak się co do ciebie mylę,to przepraszam ,stanowisz z żoną parę doskonałą(ze skromnego doświadczenie wiem że nie ma par doskonałych)no ale może jesteś anomalią.To gratulujęsmile
      • wypisany Re: To się chyba nie da 28.03.11, 12:55
        Jakie życiowe dyskusje wynikają z tego kompa do Wiedźminabig_grin

Ja prawdopodobnie też będę musiał upgrade'ować sprzęt, żeby odpalić tę grę, więc umówiłem się z żoną, że jak uda się zarobić nieco więcej niż zazwyczaj, to po trochu będzie się odkładało i tyle. Mam nadzieję, że gra będzie warta tych wyrzeczeń. Wiedźmin 1 był jedyną grą zamówioną przeze mnie w preorderze, a W2 jest drugim takim tytułem. Poza tymi dwoma zawsze czekam z zakupami do opadnięcia hype'u, cen i, przede wszystkim, do pojawienia się rzetelnych ocen w recenzjach.
      • true_mayonez Re: To się chyba nie da 28.03.11, 13:04
        wytrawny troll: wiesz, z wiedźminem mam tak, że teraz jestem na niego napalony jak szczerbaty na suchary, ze względu na jedynkę. zachwyciła mnie po prostu. ale podskórnie czuję jakieś mrowienie, dwójka niepokoi mnie 'zaawansowaną walką'. także zakup odkładam na czerwiec - lipiec, wtedy będę wiedział po recenzji SS czy warto kupić, czy się przejadę. konsolę kupiłem i jak na razie zachwycił mnie tylko Brutal Legend i Batman AA. inne gry mnie męczą, nie przepadam za zręcznościowymi popisami.

co do żony: jesteśmy razem ponad 10 lat i mówienie wszystkiego o wszystkim niesie ze sobą same korzyści: nie stresuje się, nie muszę niczego ukrywać i zyje na pełnym luzie. nie chcę po prostu obnosić się z wydatkami na kompa (który obecnie jest zepsuty), i lepiej brzmi 'wydatki na naprawę' niż 'na modernizację'.

ad 'c' tego punktu nie rozumiem. dlaczego brak tajemnic ma oznaczać brak prywatności i powód do rozwodu? staram się żyć na tyle uczciwie, że nie muszę posługiwać się kłamstwem, żeby zakryć nim moje czyny. ok, ok. staram się nie rzucać w oczy z papierosem. eksperyment z rzucaniem sie nie powiódł, ale dzielnie staram się nie dawać powodów do narzekań, czyli palę mało (w pracy, na dworze, w kotłowni). ale o tym też nie kłamię, na pytanie czy palę odpowiadam 'tak' i tyle.
    • brum75 Re: Zakup komputera dla Wiedżmina 2 28.03.11, 14:15
      true_mayonez napisał:
      > wolałbym po prostu wymienić bebechy w starym piecu ( żona się wtedy nie zorientuje ile wydałem....)

Ech, stary numer smile
      Ja muszę (no, nie muszę, chcę) zmienić monitor. To już będzie widać smile
      • aihs Re: Zakup komputera dla Wiedżmina 2 28.03.11, 14:30
        Dla chcącego nic trudnego, nowy monitor = nowa matryca, obudowa może zostać stara cool
    • wytrawny_troll To nie było do Ciebie 28.03.11, 15:07
      Nie przewidziałem że przede mną będzie aż tyle wpisówsmile.To miało być do errabundi i postu "Jezu! Czemu Wy się tak żon boicie!!!".Ups obawiam się że zostałem źle zrozumianysmileI dalej wątku już nie kontynuuje (małżeńskiego).Obojgu wam najlepszego.
      I ostatnie .To nie strach.To pragmatyzm smile
    • brum75 22 > 17 ;) 28.03.11, 15:45
      big_grin
      Super. To i ten problem mamy rozwiązany.
      Jeszcze tylko musimy wykombinować jak do 17 calowej obudowy zmieścić 22 calową (a może i większą) matrycę smile Forum! Do dzieła!
      Na razie pomysł mam taki: powiem że przy podlewaniu kwiatków chlapnęła na monitor i spuchł. Ale na szczęście działa więc nie musi mi odkupować nowego big_grin
      • true_mayonez Re: 22 > 17 ;) 28.03.11, 16:20
        może jak kupisz większy, ale w podobnej obudowie to się nie zorientuje? big_grin byleby się firma i kolor zgadzały
    • freewolf Re: Zakup komputera dla Wiedżmina 2 28.03.11, 19:12
      Poczekałbym z zakupem.
      Kupując produkt Intela z serii i3, i5 czy i7 i planując go wymienić za 2-3 lata masz 100% szans, że nie będziesz w stanie kupić żadnej nowości. Obecnie seria ix ma już 3 odrębne niekompatybilne ze sobą sockety (1366, 1156 i 1155). I prawie na pewno szybko wprowadzą następne.
      AMD natomiast wypuszcza niedługo nową podstawkę AM3+. Procesory pod nią dedykowane po raz pierwszy od dawna nie będą kompatybilne wstecznie (czyli z AM3). Natomiast w drugą stronę - procesory działające na AM3 będzie można wsadzić do AM3+. Dlatego poczekałbym na pierwsze płyty z AM3+ (będą w okolicach czerwca-lipca podobno) i na tej bazie zbudowałbym komputer. Istnieje duża szansa, że po skoku technologicznym na AM3+ następne generacje procesorów będą kompatybilne wstecznie z tą podstawką, tak jak było z AM2, AM2+ i AM3.
      Jeśli zakup musisz koniecznie robić na Wiedźmina 2, polecam zestaw:
      AMD Phenom II Quad-Core 965 BOX Black Edition 559 zł
      Asus M4A88T-V EVO/USB3 409 zł
      OCZ Platinum DDR3 2x2GB 1333MHz CL7-7-7 LV 209 zł
      Radeon 5750 MSI 1GB DVI&HDMI&DP (PCI-E) 429 zł
      Chieftec (GPS-500A) 500W bulk 219 zł

Jeśli Wiedźmin w wymaganiach zalecanych ma 4 rdzenie, to warto mu je dać zamiast dwurdzeniowej i5, a HT nie zastąpi rdzeni fizycznych.
      Możesz dołożyć też spokojnie jeszcze 2x2GB RAM, dobijając do 8-miu. Choć to będzie póki co raczej zbędny wydatek.
      Płyta główna - sensowny chipset do procesora, a Asus to dlatego, że to rzecz gustu - z reguły biorę Asusy i jeszcze mnie nie zawiodły. Ostatnio tą konkretną płytę włożyłem do komputerów kilku znajomym i sprawuje się nieźle. Płyta może być dowolnego producenta (MSI, czy Gigabyte na przykład) w podobnej cenie z tym chipsetem i USB 3.0 (warto myśleć przyszłościowo).
      Karta graficzna ma dobry stosunek wydajność/cena, a MSI to raczej gwarancja jakości.
      Zasilacz to również rzecz gustu, ja używam właśnie 500 W Chiefteca, już drugi egzemplarz w moim komputerze. Pierwszy spaliłem jak mi żona go niechcący do prądu podłączyła gdy wybebeszony bez dolnej izolacji leżał na obudowie bo czyściłem komputer big_grin. Byłem mocno zaskoczony, że zasilacz rąbnął i to konkretnie, aż na piętrze korki wysadziło, a nic innego się nie spaliło. Tak więc ma dobre zabezpieczenia. Pierwszy egzemplarz dobrze trzymał napięcia, drugi też nie odbiega od normy i jestem zadowolony z jego pracy. I jest cichy. Generalnie przy zasilaczu najważniejsze jest tu to, że płyta pozwala podłączyć wtyczkę 8-pin na procesor i warto to wykorzystać, dlatego zasilacz też powinien mieć natywną wtyczkę 8-in, a nie przejściówkę.
      To mniej więcej optymalna konfiguracja jeśli nie podkręcasz.
      Jeśli podkręcasz, to potrzebny będzie nowy wentylator na procesor i dobra pasta. Choć do niewielkiego podkręcania i te dostarczane z procesorem się nadadzą. Nie wiem też jaką masz obudowę, ale warto by zadbać o dobry przepływ powietrza przez nią.
    • slawomir.serafin Re: Zakup komputera dla Wiedżmina 2 28.03.11, 19:32
      było kupować PS3? teraz tylko dołożyłbyś kilka stówek i miałbyś PC bez żadnych problemów big_grin
      • hargrind666 Hympf 29.03.11, 08:15
        A ja mam takie pytanko czy na moim sprzęcie Wiesiek będzie chodzić ? A jak będzie to czy będzie kuleć czy jakimś truchtem ?
        Płyta główna- P55MX INTEL P55 SOCKET 1156
        Procek- i7-860 2.80GHz SOC LGA 1156 8mb cache
        Ram 4GB DDR3 1333
        Grafa- GeForce gt 220 1gb
        • freewolf Re: Hympf 29.03.11, 19:20
          i7 z gt220? To spore nieporozumienie. Wiedźmin raczej na tym śmigał nie będzie. Właśnie przez kartę graficzną, która jest słabiutka.

hargrind666 napisał:

> A ja mam takie pytanko czy na moim sprzęcie Wiesiek będzie chodzić ? A jak będz
          > ie to czy będzie kuleć czy jakimś truchtem ?
          > Płyta główna- P55MX INTEL P55 SOCKET 1156
          > Procek- i7-860 2.80GHz SOC LGA 1156 8mb cache
          > Ram 4GB DDR3 1333
          > Grafa- GeForce gt 220 1gb

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka