adderam
29.03.11, 17:56
Dawno, dawno temu, w odległej galaktyce...
A w sumie to nie było tak dawno i nie tak daleko, bowiem działo się to parę/parenaście lat temu w Polsce. Młodzi ludzie spragnieni rozrywki przychodzili do salonów gier, do swoich domów, do czyichś domów i razem/wspólnie cięli w gry przy przygaszonym świetle, puszkach Coli(lub innych trunków), pizzą w jednym ręku i kontrolerem do gry w drugim. Były to gry z niezbyt skomplikowaną fabułą czy świetną oprawą graficzną - kiedyś liczyła się przede wszystkim rozgrywka.
Z moich lat dzieciństwa najbardziej pamiętam czas spędzany przy bardzo dobrze rozpowszechnioną w Polsce konsoli, a raczej podróbce konsoli, jaką był Pegasus. W trybie współpracy można było grać w takie tytuły jak: "Super Mario Bros.", "Duck Hunt" - można by rzec protoplasta dzisiejszych Move'a i Kinecta, skoro przy kaczkach jesteśmy to oczywiście przegenialna platformówka "Duck Tales" ze Sknerusem McKwaczem jako głównym bohaterem.
Potem dla mnie była "epoka" PC. Już wtedy grałem w gry studia Epic Games, a mianowicie "Jazz Jackrabbit". Gier typu point'n'click była masa, wiele z nich było świetnie zrobionych i przynosiły coś czego w poprzednich grach z trudem było się doszukać, a mianowicie fabuły. Z najbardziej przeze mnie pamiętanych mogę wymienić świetnie zlokalizowaną "Hokus Pokus Różowa Pantera", polską produkcję "Książę i Tchórz", "Broken Sword". Aaach, łza się w oku kręci... Mimo, iż nie wymieniłem tu tytułów stricte wieloosobowych to bardzo często przechodziłem je z kolegami - w końcu co dwie głowy, to nie jedna.
Będąc już nieco starszym, bardzo często przesiadywałem z kolegami na sesjach gier, kiedy to w kilka osób urządzaliśmy sobie mini turnieje w gry na konsolę Playstation."Tekken" czy "Crash Bandicoot" to tytuły które były dosłownie zjedzone przez laser.
Dzisiaj jest zupełnie inaczej, na spotkaniach włącza się Buzza czy Singstara i gra gitara(Guitar Hero). Czy jest lepiej? Nie wiem, ale na pewno to już nie to samo.
Cóż, taka jest moja historia, a jaka jest Wasza? W co uwielbialiście się zagrywać wraz ze swoimi znajomymi? Wypisujcie swoje propozycje tytułów.