malootka2 16.02.06, 19:44 Witam, jakie ksiazki polecicie do samodzielnej nauki photoshopa i innych programow graficznych? Czy ktos moze wypowiedziec sie na temat serii biblia wydawnictwa Helion? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
desanland Re: Jakie ksiazki polecicie? 16.02.06, 22:18 ja moge tylko jedno: MOIM ZDANIEM książka z heliona do illustratora cs, "oficjalny podręcznik", jest do bani, jest nudna, niepraktyczna, autor uczy wszystkiego naokoło i na nędznych przykładach, zero skrótów, kompletnie odrzuca od nauki a każde zadanie, strona po stronie, zaczyna się od słów "uruchom program adobe illustrator, wybierz file/open i otwórz plik (...)" Odpowiedz Link
joolanta Re: Jakie ksiazki polecicie? 17.02.06, 09:56 swego czasu bardzo była zachwalana "biblia Photoshopa", ale jak jest teraz??? Odpowiedz Link
rotmii Re: Jakie ksiazki polecicie? 21.02.06, 07:43 Mam pytanie dot. Twojego wcześniejszego listu - czy może dowiedziałaś się już czegoś konkretnego na temat tych szkoleń organizowanych przez tajemnicza firmę z adresu: www.grafika.ceti.pl? Odpowiedz Link
artur666 Re: Jakie ksiazki polecicie? 21.02.06, 12:21 Jak na mojego czuja, to oni jako "zawansowani" maja za kiepskie strony jako wlasna wizytowke. Jak moze ktos uczyc programow graficznych, nie posiadajac wyczucia do grafiki? Odpowiedz Link
rotmii Re: Jakie ksiazki polecicie? 21.02.06, 14:42 Odnoszę to samo wrażenie - właśnie dlatego postanowiłem zapytać o zdanie innych, zanim zrobię coś głupiego - np. zapiszę się na ten kurs... Dzięki za opinię. Odpowiedz Link
artur666 Re: Jakie ksiazki polecicie? 21.02.06, 14:45 Chcesz sobie zrobic obraz sprawy, spytaj sie czy mozesz zrobic u nich dzien informacyjny, aby nie kupic kota w worku. Zobaczysz jaka bedzie odpowiedz. Odpowiedz Link
rotmii Re: Jakie ksiazki polecicie? 21.02.06, 15:18 Pamiętaj, że rozmawiasz z laikiem. Co to jest "dzień informacyjny"? Oczywiście domyślam się, ale Ty mi na pewno lepiej wytłumaczysz... Odpowiedz Link
artur666 Re: Jakie ksiazki polecicie? 21.02.06, 15:25 W normalnym swiecie mozna sobie wziasc taki dzien, w sumie wszystkie szkolki u nas proponuja cos takiego. Przychodzisz na aktualny kurs, na lekcje i robisz sobie obraz sprawy. Mozna tez sobie pogadac z ludzmi co i jak. I wiesz, czy wydac forse, czy nie. Ja poszedlbym do sekretariatu i zapytalbym sie czy cos takiego zrobia zanim wywale pieniadze na cwaniaczkow. W koncu kto placi, dyktuje warunki. Odpowiedz Link
rotmii Re: Jakie ksiazki polecicie? 21.02.06, 15:41 OK. Już mniej-więcej mam obraz całej sytuacji. Dzięki za pomoc. A tak prywatnie: gdzie Ty się nauczyłeś grafiki, np Photshopa czy Corela? Odpowiedz Link
artur666 Re: Jakie ksiazki polecicie? 21.02.06, 15:47 Chodzilem, kiedys do plastyka, pozniej wyjechalem, tam skonczylem AV grafik- design i zrobilem dyplom, pozniej zrobilem doszkolenie web-design, a caly czas mialem i mam pracownie graficzna, agencje reklamowa. I tak zlecialo. Odpowiedz Link
rotmii Re: Jakie ksiazki polecicie? 21.02.06, 16:33 Moja pierwsza dziewczyna chodziła do plastyka. W Krakowie, ul. Mlaskotów. Kilku ze znajomych, to teraz uznani artyści - ja uparłem się na filozofię na UJ, mając nadzieję na znalezienie tylko kilku odpowiedzi, na tylko kila pytań - skutki : oczywiste. Im więcej wiesz, tym więcej pytań, na które nie ma odpowiedzi. Jeżeli zaczynałeś od plastyka, to znaczy, że teraz robisz to, co naprawdę lubisz - brawo! Niewielu ludzi może to powiedzieć. Niech się darzy! BEZ ODBIORU. Odpowiedz Link
malootka2 Re: Jakie ksiazki polecicie? 01.03.06, 18:31 Tak, dowiedziałam się, że ich szkolenia są do bani, ta firma chce tylko zbić łatwą kasę. Odpowiedz Link
malootka2 Re: Jakie ksiazki polecicie? 01.03.06, 18:34 Wlasnie kupilam biblie Photoshopa CS (wiem ze juz nieaktualne :)), zobaczymy co to za ksiazka. Odpowiedz Link