Dodaj do ulubionych

Jakie ksiazki polecicie?

16.02.06, 19:44
Witam, jakie ksiazki polecicie do samodzielnej nauki photoshopa i innych
programow graficznych? Czy ktos moze wypowiedziec sie na temat serii biblia
wydawnictwa Helion?
Obserwuj wątek
    • desanland Re: Jakie ksiazki polecicie? 16.02.06, 22:18
      ja moge tylko jedno:
      MOIM ZDANIEM książka z heliona do illustratora cs, "oficjalny podręcznik", jest
      do bani, jest nudna, niepraktyczna, autor uczy wszystkiego naokoło i na nędznych
      przykładach, zero skrótów, kompletnie odrzuca od nauki
      a każde zadanie, strona po stronie, zaczyna się od słów "uruchom program adobe
      illustrator, wybierz file/open i otwórz plik (...)"
    • joolanta Re: Jakie ksiazki polecicie? 17.02.06, 09:56
      swego czasu bardzo była zachwalana "biblia Photoshopa", ale jak jest teraz???
    • rotmii Re: Jakie ksiazki polecicie? 21.02.06, 07:43
      Mam pytanie dot. Twojego wcześniejszego listu - czy może dowiedziałaś się już
      czegoś konkretnego na temat tych szkoleń organizowanych przez tajemnicza firmę z
      adresu: www.grafika.ceti.pl?
      • artur666 Re: Jakie ksiazki polecicie? 21.02.06, 12:21
        Jak na mojego czuja, to oni jako "zawansowani" maja za kiepskie strony jako
        wlasna wizytowke.
        Jak moze ktos uczyc programow graficznych, nie posiadajac wyczucia do grafiki?
        • rotmii Re: Jakie ksiazki polecicie? 21.02.06, 14:42
          Odnoszę to samo wrażenie - właśnie dlatego postanowiłem zapytać o zdanie innych,
          zanim zrobię coś głupiego - np. zapiszę się na ten kurs...

Dzięki za opinię.

• artur666 Re: Jakie ksiazki polecicie? 21.02.06, 14:45
            Chcesz sobie zrobic obraz sprawy, spytaj sie czy mozesz zrobic u nich dzien
            informacyjny, aby nie kupic kota w worku. Zobaczysz jaka bedzie odpowiedz.
            • rotmii Re: Jakie ksiazki polecicie? 21.02.06, 15:18
              Pamiętaj, że rozmawiasz z laikiem.
              Co to jest "dzień informacyjny"? Oczywiście domyślam się, ale Ty mi na pewno
              lepiej wytłumaczysz...
              • artur666 Re: Jakie ksiazki polecicie? 21.02.06, 15:25
                W normalnym swiecie mozna sobie wziasc taki dzien, w sumie wszystkie szkolki u
                nas proponuja cos takiego. Przychodzisz na aktualny kurs, na lekcje i robisz
                sobie obraz sprawy. Mozna tez sobie pogadac z ludzmi co i jak. I wiesz, czy
                wydac forse, czy nie.
                Ja poszedlbym do sekretariatu i zapytalbym sie czy cos takiego zrobia zanim
                wywale pieniadze na cwaniaczkow. W koncu kto placi, dyktuje warunki.
                • rotmii Re: Jakie ksiazki polecicie? 21.02.06, 15:41
                  OK. Już mniej-więcej mam obraz całej sytuacji. Dzięki za pomoc.
                  A tak prywatnie: gdzie Ty się nauczyłeś grafiki, np Photshopa czy Corela?
                  • artur666 Re: Jakie ksiazki polecicie? 21.02.06, 15:47
                    Chodzilem, kiedys do plastyka, pozniej wyjechalem, tam skonczylem AV grafik-
                    design i zrobilem dyplom, pozniej zrobilem doszkolenie web-design, a caly czas
                    mialem i mam pracownie graficzna, agencje reklamowa. I tak zlecialo.
                    • rotmii Re: Jakie ksiazki polecicie? 21.02.06, 16:33
                      Moja pierwsza dziewczyna chodziła do plastyka. W Krakowie, ul. Mlaskotów.
                      Kilku ze znajomych, to teraz uznani artyści - ja uparłem się na filozofię na UJ,
                      mając nadzieję na znalezienie tylko kilku odpowiedzi, na tylko kila pytań -
                      skutki : oczywiste. Im więcej wiesz, tym więcej pytań, na które nie ma odpowiedzi.

Jeżeli zaczynałeś od plastyka, to znaczy, że teraz robisz to, co naprawdę lubisz
                      - brawo! Niewielu ludzi może to powiedzieć. Niech się darzy!

BEZ ODBIORU.
      • malootka2 Re: Jakie ksiazki polecicie? 01.03.06, 18:31
        Tak, dowiedziałam się, że ich szkolenia są do bani, ta firma chce tylko zbić
        łatwą kasę.
        • malootka2 Re: Jakie ksiazki polecicie? 01.03.06, 18:34
          Wlasnie kupilam biblie Photoshopa CS (wiem ze juz nieaktualne :)), zobaczymy co
          to za ksiazka.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka