Dodaj do ulubionych

Konsola arcade - i kwestia legalności

25.04.11, 20:28
Witam. Od jakiegoś czasu kołacze mi się po głowie pewien temat. Posiadam własnoręcznie złożony do kupy automat Arcade.
polygamia.pl/Polygamia/0,107737,8116997.html?user=gomez6&photoId=323280
Stara kabina + xbox360 + pady przewodowe (i trochę lutowania) + monitor HD acer. Powiem szczerze że nie wyobrażam sobie gry w Super Street Fightera na czym innym. Efekt jest całkiem, całkiem. Moje pytanie jest takie czy posiadając oryginalną konsole, oraz gry, czy mogę pozwalać ludziom nieodpłatnie korzystać z konsoli? Np. w restauracji goście mogli by grać za darmo jeśli coś zamówią. Czy to jest legalne? Bo z tego co widzę to grę (tak jak filmy DVD) możemy kupić, ale nie bardzo mamy do niej prawo (nie możemy pozwolić komuś w nią grać). W świetle prawa jest to nie legalne (chodzi o publiczne odtwarzanie). Powiem jeszcze tak, że pisałem do Capcomu w tej sprawie, z kolei oni przekierowali mnie gdzie indziej, a z tamtą już nie otrzymałem odpowiedzi. Proszę o pomoc i fachową opinię i ewentualnie poradę co z tym fantem zrobić. Planowałem pisać do Namaco i Midway (czy Netherealm?), ale myślę że od nich nic się nie dowiem.
Obserwuj wątek
    • laxman Re: Konsola arcade - i kwestia legalności 25.04.11, 21:05
      O matko, rewelacja! Wiem, że nie odpowiem na twoje pytanie z odpowiedniego, prawniczego punktu widzenia, ale jak dla mnie bez względu na wszystko powinieneś udostepnić swoje dzieło wszystkim chętnym. Nikt cię za to ścigał nie będzie, a ile radochy sprawisz! A te przewodowe pady są pod stickami czy jak? Gałki automatu odpowiadają gałkom pada od xa?
      • gomez6 Re: Konsola arcade - i kwestia legalności 25.04.11, 21:52
        A dziękuje za uznanie.
        polygamia.pl/Polygamia/0,107737,8116997.html?user=gomez6&photoId=324581
        Odpowiadając na twoje pytanie. Gałka automatu odpowiada krzyżakowi na padzie (d-pad?). Jeśli chodzi o ściganie to jeżeli w firmie nie bedzie się do czego przyczepić to do tego mogą. Np:
        Po co jest wrzutnik monet? w celach zarobkowych? a gdzie raport z dochodu? Gdzie jest podatek?
        I takie tam. Nie pomoże tłumaczenie że wrzutnik jest bo to stara kabina, a ja nie umiem zrobić aby xbox reagował na monety. Z doświadczenia wiem że jak się szuka to się znajdzie. W końcu z czegoś kontrolerzy muszą żyć.
        • soultimer Re: Konsola arcade - i kwestia legalności 25.04.11, 23:36
          Faktycznie wygląda to świetnie. Co do pytania - szansa, że znajdzie się tu ktoś posiadający odpowiednią wiedzę, jest bardzo niewielka - w końcu to nie serwis o prawie, dodatkowo musiałbyś trafić na grającego prawnika, który jeszcze będzie orientował się w temacie - a nie np. skończył studia miesiąc temu (nic nikomu nie ujmując!).

Proponuję Google i wpis ''forum prawnicze''. Ja skorzystałem z bodajże tego:

forumprawne.org/
          I byłem zadowolony z odpowiedzi. Dla pewności poszedłem później jeszcze do ''normalnego'' prawnika i wszystkie się mniej więcej potwierdziło.
    • fisz96 Re: Konsola arcade - i kwestia legalności 25.04.11, 22:03
      Niestety nie odpowiem Ci na to pytanie . Ale jestem pełen podziwu dla pracy jaką wykonałeś i naprawdę miałeś świetny pomysł i go zrealizowałeś . Bravo !
    • grem Re: Konsola arcade - i kwestia legalności 26.04.11, 02:11
      na twoim miejscu zaczalbym zukac w miejscu takim jak zaiks i ich podstawy prawne, albo jakies zasugerowane wczesniej forum prawnicze.
      fajna buda smile
      • ded Re: Konsola arcade - i kwestia legalności 26.04.11, 02:30
        może na ten temat mogliby się wypowiedzieć właściciele reklamowanego tutaj Padbaru?
    • largo Re: Konsola arcade - i kwestia legalności 26.04.11, 22:24
      Wg mnie, szukasz odpowiedzi w niewłaściwym miejscu. Powinieneś uderzyć na zagraniczne strony i fora o MAME, itp. Wiele osób na świecie robi takie automaty i jakoś nie widziałem aby ktoś pisał, że się do niego przyczepiono o to, że komuś na nich pozwala grać (nieodpłatnie rzecz jasna).
      • gomez6 Re: Konsola arcade - i kwestia legalności 26.04.11, 22:36
        W sumie masz racje. Może jestem trochę przewrażliwiony, ale mam ku temu swoje powody, których może lepiej nie przytaczać. Mogę tylko powiedzieć że człowiek po kilku kontrolach chciałby mieć święty spokój. Poczytałem trochę na temat praw autorskich i wygląda na to, że potrzebne jest pozwolenie od twórców gry i konsoli. Postanowiłem napisać do Capcomu, Namaco i Netherrealm i spytać się u źródła jak to wygląda. Dopiero jak od nich otrzymam jakąś odpowiedź będę pytał Microsoft. Efekt moich rozmów tu przedstawię. Kto wie może będzie na tyle ciekawie że redakcja zrobi z tego artykuł na Polygamii. Trzymajcie kciuki.
        • soultimer Re: Konsola arcade - i kwestia legalności 27.04.11, 13:50
          Wg mnie żadna firma zagraniczna i jej odpowiedź - bo chyba nie ma polskich oddziałów tych co wymieniłeś, poza MS - nie ma nic wspólnego z prawem obowiązującym u nas.
      • grem Re: Konsola arcade - i kwestia legalności 26.04.11, 23:13
        widzisz, wszystkow tym momencie rozbija sie o fakt, ze polski przepisy sa daleko w tyle jesli idzie o pewne rzeczy.
        za sluchanie muzyki w pubie nie pobierasz oplaty, ale za sam fakt jej puszczania juz musisz stosowna kwote uiscic.
        • largo Re: Konsola arcade - i kwestia legalności 27.04.11, 19:19
          Wg mnie, dopóki nie pobiera za granie pieniędzy, nie ma się czym martwić. Niech mu urzędnik udowadnia, że robi to nielegalnie. Ciekawe na jakie przepisy się powoła? Gry z automatów arcade mają już nierzadko po kilkadziesiąt lat i nie ma możliwości ich zakupu (chyba, że od zagranicznych kolekcjonerów). Zastanawia mnie też jedna kwestia, skoro już jesteśmy przy takim temacie. Jeśli kupię sobie konsolę i grę i ustawię ją w mojej knajpie aby sobie ludzie mogli grać, za darmo rzecz jasna, czy to wg urzędników również będzie nielegalne?
    • soultimer Poszukałem trochę 27.04.11, 20:04
      Poszukałem trochę i okazuje się, że nie jest to takie proste. Na przykład:

forumprawne.org/prawo-autorskie/105062-udostepnianie-konsoli-w-lokalu.html
      Tu co prawda chodzi o pobieranie opłat.

Z kolei w PSX Extreme jest tekst dokładnie - powiedzmy - opisujący co można, a co nie z daną grą. Jest nawet cytat z licencji:

(...)This limited license does not grant you the right to, and you agree that you shall not:

(i) rent, lease or sublicense the Software, (...)

Podejrzewam, że gry autora też mają takie zapisy w EULA.

2010.smackdownvsraw.com/eula_xbox360.php
      Oczywiście trzeba pamiętać, że niektóre prawa, które obowiązują za granicą - nie obowiązują u nas.

Wg mnie, choć oczywiście mogę się mylić, taki pomysł jest niezgodny z prawem. Jest to podobna sytuacja do tej, kiedy ktoś stawia na przykład radio w lokalu. Jeśli nie udowodni, ''(...)że z odbiorem programu nie łączy się osiąganie korzyści majątkowych.(...)'' może zapłacić karę. A przecież taki automat mógłbym mieć wpływ na korzyści, bo np. ludzie dłużej by zostawali.

Zobacz jak bronił się pan, który ustawił sobie radio:

prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/314956,nie_zawsze_trzeba_placic_tantiemy_za_radio_wlaczone_w_lokalu.html
      Inny przykład to telewizja:

forum.lex.pl/home/-/message_boards/message/366880
      Podejrzewam, że w przypadku konsol chodzi o jeszcze inne zapisy, choć wszystko zapewne rozbija się o brak możliwości wypożyczania gry, a umożliwienie grania tak wielu osobom jest - jak sądzę - wypożyczaniem.

www.prawosos.pl/pokaz/3405/licencje_gier_wideo
      Tak jak mówię, najprościej zapytać na forum prawnym, lub bezpośrednio prawnika, bo w ten sposób do niczego nie dojdziemy wink.
      • soultimer Re: Poszukałem trochę 27.04.11, 20:12
        I jeszcze dwa przykłady:

forumprawne.org/prawo-autorskie/119762-licencja-na-playstation.html
        forumprawne.org/prawo-autorskie/81652-wykorzystanie-sprzetu-elektonicznego-w-celach-zarobkowych.html
    • mariooo_1993 Re: Konsola arcade - i kwestia legalności 27.04.11, 20:12
      Konsole ustawione w sklepach tj. Media Markt czy Media Expert nie są objęte żadnymi dodatkowymi opłatami (sam ostatnio miałem okazję pograć w GT5) lecz są to przedmioty reklamujące produkt i sam nie do końca wiem jak jest z przepisami w pubie czy restauracji, sam osobiście użył bym zaślepki do wejścia na żetony, lecz sam wiem jak kontrole sanepidu potrafią być upierdliwe wink
    • screwdriver81 Re: Konsola arcade - i kwestia legalności 27.04.11, 20:20
      konsole w sklepach sa za zgoda producenta,standy xboxa sa dostarczane przez ms,takze tutaj wchodzi w gre nie sama maszyna lecz oprogramowanie,a na te nie masz licencji do udostepniania ,wypozyczania czy użyczenia osobom trzecim.
      Ze wględu na "życzliwych" nie radziłbym tego wystawiać w barze ,pubie czy innym miejscu publicznym.
      • mariooo_1993 Re: Konsola arcade - i kwestia legalności 27.04.11, 22:23
        A jak to jest z wypożyczalniami gier w Anglii ? Gry jako tako też są dostępne publicznie i wątpię że dzieje się to za pozwoleniem autorów.
        • grem Re: Konsola arcade - i kwestia legalności 28.04.11, 02:05
          przypuszczam, ze w tym przypadku mamy do czynienia ze specjalnym (czyt. drozszym) rodzajem licencji, ktora zezwala na odplatne udostepnianie. tak jak to mialo miejsce od niepamietnych czasow filmow na vhs
    • budda Re: Konsola arcade - i kwestia legalności 28.04.11, 03:58
      widziałem taki patent w macdonaldzie w szwajcarii, Marin konkretnie...
      ale pewnie też ci nie odpiszą wink
      poważnie nikt ci nie odpisał jeszcze? shock
      wstawiaj na razie, włącz gierkę bez dźwięku, odepnij pady i czekaj, czekaj... kwestia czasu i mulenia ich pewnie, ms się zgodzi pewnie z miejsca, może ci nawet jakiegoś standa przyślą jak zagadasz
    • gomez6 Re: Konsola arcade - i kwestia legalności 25.05.11, 23:07
      Wracając i odświeżając nieco temat. Nareszcie mi odpisali, a właściwie część z nich a konkretnie to: Namaco i Warner Brothers. I tak oto twórcy Tekkena odpowiedzieli:

"Hi there,
      Sorry about the delay with the email. After asking around I’ve been informed that this isn’t something that we can approve unfortunately. Thanks for contacting us first however and I wish you, your family and your business all the best.
      Namco Bandai,
      Joe"
      crying
      Myślę sobie no tego się można było spodziewać. Sądziłem jednak, że gra jest już dość leciwa i jednak się zgodzą. No trudno po tej odpowiedzi straciłem nadzieje i mimo że Capcom i Warner przekazali sprawę dalej nie czekałem już aż tak bardzo na ich odpowiedź. ALE. O dziwo dzisiaj dostałem email tej oto treści:

"Dear Mr.
      Thank you for your enthusiasm for Mortal Kombat.
      Yes, you can set up the arcade in the restaurant as long as it is not used in any advertisement and there is no fee charged to play...
      WB Business & Legal Affairs"
      big_grin
      Chyba pozostało jeszcze zapytać Microsoft. Co o tym sądzicie? Jednak WB ma ludzką twarz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka