dante_art
30.04.11, 12:03
Postanowiłem podzielić się z Wami moja recenzja na temat Portalu drugiego, z jak zawsze tego samego powodu. Gdzie zachwyt nad pewną gra, tam moja opinia. Zwykle nieco różna jak recenzje większości . Podobnie przy euforii odnośnie Batmana; Arkham Asylum, gdzie niemal każdy wychwalał te grę ponad niebiosa. Głównie dlatego, że lepszej gry o człowieku nietoperzu , nigdy nie było. Tak samo tam nie do końca byłem pewny, czy gra zasługiwała aż na tak wysoki piedestał. Ale to juz zupełnie inna para kaloszy.
Pierwszą część Portalu przeszedłem jakiś rok temu, kiedy to w dość dziwnej promocji, był dostępny za darmo na steamie. Po kilku godzinach zabawy, byłem naprawdę mile rozczarowany. Ta gra okazała się czymś nietypowym i zaskakującym. Czy innowacyjnym? T o chyba jednak za duże słowo. Ale na pewno czas spędzony z tą produkcja, nie był stracony.
Po zapowiedz części drugiej, podchodziłem do wszelkich informacji dość sceptycznie. Wszak budowa tej gry mając zaletę nietypowej rozgrywki, szła w parze z ograniczonym polem co do innowacji. Główną obawą było to, że Portal 2 nie będzie wstanie udźwignąć części pierwszej. Nie będzie w stanie mieć to co posiadał pierwowzór: radości w poznawaniu mechaniki gry. I tak też właśnie jest. Mając za sobą pierwszy Portal, nie ma szans na podobne odczucia jak za pierwszym razem. Dodateki w postaci kostki odbijającej laser, płynów do skoku, biegu, miejsca na portal, czy tez wyrzutnie – to jak dla mnie za mało aby urozmaicić liniową rozgrywkę. Co z tego, że fabuła ( jak zawsze przy produkcji Velve) jest poprowadzona fachowo, atrakcyjnie i ujmująco. Jak cała reszta to powtórka z rozrywki. Jestem pewny ze programiści mogli by nas zaskoczyć jeszcze bardziej, jeśli tylko nie trzymaliby się ramowo konstrukcji gry.
Co do samej fabuły, jest ciekawa i wciągająca. Ale nie jestem wstanie się zgodzić na temat opinii wyczytanej w pewnym portalu: „ niesamowity zwrot akcji”. No bez przesady…
Z kolei od strony technicznej, zdecydowanie na plus. Aż dziw bierze co wycisnęli z starego silnika gry. Zwiedzając kolejne levele, niejednokrotnie przystawałem aby przyjrzeć się scenerii. Do tego oprawa muzyczna jak i poprzednio na wysokim poziomie.
Największym rozczarowaniem niestety jest sam finał, który jest zbyt prosty, bez pomysłu i jakby robiony na szybko. Po dłuższej jak w jedynce wyprawie, pokonaniu licznych zagadek - byłem pewny, że ostania walka to będzie naprawdę coś. Przysłowiowe „La grand finale”. Tymczasem….
Do końcowej oceny niestety musze doliczyć znużenie, które dopadło mniej mniej więcej pod koniec przedostatniego rozdziału. Zaczynając po raz kolejny zabawę w testowanie naszej bohaterki. Gdy zerknąłem na ścianę z informacja 1/19, poczułem pierwsze zniechęcenie. Kolejne dziewiętnaście leveli. Na szczęście programiści zadbali aby to nie było do końca prawdą i chwała im za to.
podsumowując. Portal 2 to solidny tytuł. W który włożono wiece pracy jak w pierwowzór. Nie mniej jednak sama konstrukcja gry sprawia, iż sequel nie ma szans wzbudzić większych emocji od pierwowzoru mimo ciekawszej fabuły, dopracowania i dłuższej rozgrywki.
ocena 7/10
o oczko mniej jak pierwsza część.