Dodaj do ulubionych

Pc-czy warto

21.05.11, 00:13
Jako, że pora dość późna będę się starał streścić.Czy posiadając xboxa jest sens kupować w miarę mocny pc do grania ? (powiedzmy 4gb ramu, i7, gf 460gtx) ? Mam dylemat, z jednej strony trochę babrania się ze sterownikami i blabla ale grafika ładniejsza (a co ważniejsze, wiedźmin 2 i 64 osoby w bf3) a z drugiej zero zmartwień o wymagania, ale gry drogie, grafika słabsza no i brak wiedźmina i 64 osób w bfie.Jakieś cenne wskazówki, złote myśli, rady ?
Obserwuj wątek
    • steemm Re: Pc-czy warto 21.05.11, 00:25
      no zagraj w W2 na x0 albo w normalną wersję bf3 big_grin big_grin big_grin big_grin
    • legileg Re: Pc-czy warto 21.05.11, 01:22
      Zadaj sobie pytanie - Czy kręcą Cię PCtowe exclusive? Starcraft 2, Sthogun 2, Civilizacja 5, Wiedzmin 2? Albo MMO? WoW, Guild Wars?

Jeżeli tak, to owszem warto, ale wtedy możesz sprzedać Xboxa zaraz po premierze GeoWa 3 bo na wiele więcej Ci się nie przyda. Jeżeli nie kręcą... To Xbox oferuje dużą część biblioteki PC pod sztandarem własnych exclusive za 1/3 ceny kompa. Po co przepłacać?

Sam szalenie często używam PC zarówno do gier jak i do pracy. I znacznie łatwiej byłoby mi zrezygnować z konsolki Microsoftu niż z blaszaka, nawet jeżeli sprowadzimy sprawę wyłącznie do gier. Bo kompy w ostatnich latach generacji zawsze kopią dupę konsolkom pod właściwie każdym względem. Zaleta otwartej architektury.
      • slonio Re: Pc-czy warto 21.05.11, 20:24
        kupisz kilka gier i to Twoje "po co przepłacać" zdeaktualizuje się. Nie wspomne o darmowym multi w stosunku do X. Ogólnie dla mnie to mit iż granie na konsolach jest tańsze, jednakże są takie tytuły w które najzwyczajniej gra się lepiej na padzie (tak wiem na PC też można podłączyć pada jednakże to nie działa najlepiej nie przynosi tej satysfakcji co granie na X360.). Za konsolami przemawia też xbox live arcade, (PSN) które czasami wypuszcza świetne gry. W ogólnym rozrachunku PC i X są dwiema platformami które się uzupełniają, i tyle.
        • Gość: Enteriusz Re: Pc-czy warto IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.05.11, 11:59
          Mam pada od X360 podpiętego do pc i działa to idealnie - problemy są czasami z padami innych firm.
          A przyjemność z rozgrywki.. że niby na konsolach jest wyższa? Mam teraz pieca podłączonego pod 40 calowy TV i pocinam sobie w wiedzmina 2 (Full HD, ustawienia wysokie) używając pada - czym to się różni od grania na konsoli? A wiem czym - tym, że ja mogę pograć sobie w FPSy sterując myszą. Kupić grę za grosze na steamie. Pogmerać po internecie. Zmontować film.
          A problemy ze sterownikami? Jestem posiadaczem PCta od jakiś 20 lat i bardzo rzadko miałem problemy z tym związane, wiec to trochę mit. Wystarczy tylko zachować odrobinę higieny przy instalacji rozmaitego shitu z internetu i problem w zasadzie znika.
          I żeby nie było, że jestem fanboyem pc - mam PSP, PS2 i PS3 i lubię z nich korzystać, ale granie na PC ostatnio stało się bardzo przyjemne i tanie - wydasz ok 2000 zł na jednostkę centralną i możesz grać w zasadzie we wszystko w Full HD. A gry są wciąż sporo tańsze niż na konsolach (nie wspominając już nawet o promocjach w dystrybucji cyfrowej).
    • sebatroxs9 Re: Pc-czy warto 21.05.11, 01:25
      Ja bym jednak polecał konsolę gra się wygodniej - brak problemów ze sterownikami, ustawieniami grafiki, błędami (np. kupiłem UTIII i nie mogłem oglądać cutscenek bo gra mi się wieszała musiałem przeskakiwać esc a na PS3 nie mam żadnych problemów - po prostu wkładasz płytkę i grasz. Ponad 2,5 roku temu kupiłem PS3 i gram do dzisiaj na niej a w tym czasie kupiłem m.in. 2 karty graficzne za 2000zł a więc już więcej zapłaciłem niż za konsolę a jeszcze miałem zakup płyty głównej i zasilacza. Gry co prawda droższe ale tylko premiery, taki Killzone 3 już kosztuje 80-90zł na Allegro. Z PC-ta zrezygnowałem używam tylko do starszych gier.

PS A wiesiek przecież ma być na konsole.
      • henrar Re: Pc-czy warto 21.05.11, 10:44
        1. Win 7 już nie wywala takich błędów
        2 .granie na konsoli już od dawna nie oznacza, że gracz nie napotka błędów
        3. UWAGA WAŻNE! Do PC bez problemu podłączysz pada, bo 90% gier teraz go obługuje, nawet Dawn of War 2.
    • angh Re: Pc-czy warto 21.05.11, 02:23
      Warto miec PC, ale nie dla 64 osob w bf - do tej gry akurat wole moja ps3 ze wzgledu na sterowanie. Jednak wiele dobrych strategii, czesc crpg i mmo sa dostepne tylko na pc. I dodatkowo dwarf fortress, recettear, i pare gier z historia, jak fantasy general...wink (choc to sie lapie w strategie) tez przemawia za pc. Ale jest masa naprawde swietnych gier na konsole (oraz fps-y, muitli bo multi, ale wole je na padzie), ktore sie na pc nigdy nie pojawia, a w ktore gra sie fenomenalnie - uncharted, infamous, yakuza, demon's souls, disagea, gt5, gears of war 2 i 3, god of war, killzone, resistance, lbp i masa innych (sorry za glownie tytuly z ps3, ale chyba tylko 1 ex na iksa zdobyl moja spoa sympatie, a wiele innych jest exem na iksa... i PC, wiec wybieram PC), wiec nie zrezygnuje z konsoli na rzecz pc (i tak, mam i7, 5870, 6gb ram - daje rade, ale shogun na maksie tnie sie paskudnie - 1920x1200 - ale nawet na nieco mniejszych wyglada swietnie, ale nawet jakby wygladal jak pierwszy shogun to i tak gameplay nadrabiawink ).
      Acha, i gadanie o babraniu sie w sterownikach to pie..., nie ma z tym problemow, pc jest prosciutkim urzadzeniem, tylko trzeba kontrolowac co sie sciaga/instaluje. przestrzegac bhp i sprzet nie zajaknie siewink moj ma zwykle upime'y liczone w tygodniach, nawet aktualizacja sterow nie wymusza restartu (nie zdarza sie blue screen, zawieszona aplikacje mozna wylaczyc z listy zadan, a okazjonalne restarty sa zwykle spowodowane roznymi czynnikami zewnetrznymiwink ).
      I sens jest tylko wtedy, jezeli jest co najmniej 5 gier ktore koniecznie chcialbys ograc na pc. Jak nie znasz ich, olej, zostan przy iksie. Kierujac sie ta filozofia nie kupilem iksa, bo potrafilem wymnienic tylko dwie gry, w ktore chcialbym na nim grac, i stwierdzilem, ze to jednak za malo, aby usprawiedliwic kolejna zabawke w moim domu.
    • serun Re: Pc-czy warto 21.05.11, 07:16
      Moi przedmówcy wyróżnili wszystko co najważniejsze, ale ja powiem tak: nie ograniczaj sobie pola manewru i jeśli masz kasę na PC to go kup, to przestaniesz grać na Xiesmile
      • fix_poland Re: Pc-czy warto 21.05.11, 10:05
        Ja sobie ostatnio sam ulepszyłem PC'ta . I jakoś tego nie żałuje . W Crysisa 2 gra się świetnie i inne FPS'y . Wydałem ok. 1000 zł i mam nową obudowę , GeForce 450 GTS , 8 GB RAM i Procek AMD Athlon II X3 435 i nową płytę główną i jest dobrze smile . Nie żałuje tego i wiesz warto mieć konsole i dobrego PC'ta aktualnie troszkę mniej gram na konsoli . cool
    • sebaonepl Re: Pc-czy warto 21.05.11, 10:38
      Ja osobiście polecam PC do grania. Konsola ma oczywiście swoje zalety jednak moim zdaniem PC ma ich więcej.
      Mit o problemach ze sterownikami czy wieszaniem można włożyć między bajki. Obecnie Windows 7 sam pamięta o aktualizacjach systemu czy sterownikach do karty graficznej a system może mi się raz zawiesił przez ostatnie pół roku. Wymagania sprzętowe to żaden problem bo są oczywiście gry słabo zoptymalizowane (jak GTA4) ale zdecydowana większość działa w HullHD z AA4 na średniej konfiguracji a na tej co podałeś wszystko będzie hulać elegancko. Drogi sprzęt to też mit, ja wymieniam kartę graficzną co ok 2 lata nigdy nigdy nie płacąc więcej niż 600 PLN a mój obecny procesor Intel E5300 jest z 1Q 2008 więc ma już ponad 3 lata a dalej daje radę (choć w tym roku po wakacjach już chyba wymienię).
      Co do wygody grania to wszystko zależy od tego co kto ma w mieszkaniu. Ja jak gram np w Arma2 czy Empire Total War to siadam sobie na wygodnym krześle przy biurku i gram na 22 calach i jest OK. Jak chce zagrać w FIFA 2011 czy ostatnio Resident Evil 5 to podłączam pada oraz kabalek HDMI do TV 42 cali i gram tak wygodnie jak na konsoli ale dalej korzystam z dobrodziejstwa każdej gry w FullHD, lepszych tekstur, AAx2 itd. Do tego oczywiście dużo tańsze gry i wielka zaleta - możliwość wgrywania modów. Nie jest to trudna a potrafi dać rewelacyjne efekty.
      We wspomnianej Armie 2 jest standardowo jedna kampania i w dodatku druga ale ja sam ściągnąłem już z internetu kilka innych z kilkudziesięciu dostępnych, niektóre z nich lepsze od tych zrobionych przez twórców. Do tego mnóstwo pojedynczych misji, dodatkowego sprzętu jak karabiny, pojazdy, całe armie (łącznie z naszą polską) czy nowe dźwięki albo lepsze efekty specjalne. Nie każda gra ma oczywiście takie wsparcie ale sporo dużych tytułów ma - raz są to tylko nowe kampanie jak np do serii L4D a czasami kompletne przeróbki gry jak np do Stalkera.
      Osobiście polecam więc granie na PC. Jest to znacznie prostsze niż w czasach win98, tańsze a do każdego kompa można zawsze podłączyć bezprzewodowego pada a sygnał puścić na TV przez HDMI.
      • cinekpol Re: Pc-czy warto 23.05.11, 14:28
        "i wielka zaleta - możliwość wgrywania modów." i właśnie z tego powodu PC zawsze wygra z konsolami jeśli chodzi o granie na poważnie.

Starczy zerknąć na coś pokroju Mechwarrior: Living Legends i już na stałe odechce się wracania do konsolek.
    • sora_no_iro. Re: Pc-czy warto 21.05.11, 10:50
      pc has no games tongue_out
      przynajmniej wg mnie^^
      Znając naturę bf, 64 osoby = jeszcze więcej camperów w krzaczorach. Naprawdę szałtongue_out
      Lepsza grafika w przypadku pc, to żaden argument, bo za chwilę będziesz musiał grać na low. Nawet jeśli specjalnego postępu w grafie nie będzie, twórcom łatwiej podnieść wymagania niż pchać się w optymalizację. Jeśli chcesz mieć ładną grafikę, upgrade sprzętu każdego roku.
      Konsole trzymając się lepiej pod tym względem. Tragedii w grafice niema, a do nowej generacji bliżej niż dalej. Która tak na marginesie zeżre pc, którego kupiłbyś teraz. I znowu będziesz miał ten sam problem. Kupić konsolę dla lepszej grafiki? Sam się zastanawiałem, na czym wolałbym zagrać w takiego crysisa. Wygoda, wszystko w jednym miejscu, friendsy, puchary, pewność że mi pójdzie vs lepsza grafika i garbienie się nad klawiaturą. Wyszło na to, że jeśli kupie pc, to pod programy graficzne, nie dla gierek big_grin Moje zdanie jest takie: jeśli masz kasę na gry, trzymaj ją na nową generację, lub nadrabiaj zaległości w tej. Komp do gier to inwestycja krótkoterminowa.
      • slawek.serafin Re: Pc-czy warto 21.05.11, 11:07
        Wygoda, wszystko w jednym miejscu, friendsy, puchary,

-------------------

Steam?

garbienie się nad klawiaturą

-------------

biurko i fotel, a nie stolik i stołek?

i do zakładającego temat - tak jak powiedzieli przedmówcy, jeśli potrafisz wymienić 10 gier, w które koniecznie chcesz zagrać na PC, to go kup, bo to oznacza, że jest na nim przynajmniej 50 gier, w które koniecznie musisz zagrać, tylko o tych pozostałych 40 jeszcze nie wiesz big_grin tylko jedna uwaga - jeśli już będziesz kupował kartę graficzną, to aktualnej generacji. Albo GeForce z serii 5xx, albo Radeona 68xx - za GTX 560 Ti zapłacisz stówkę więcej niż za 460, a różnica w wydajności jest wyraźna
        • sora_no_iro. Re: Pc-czy warto 21.05.11, 17:17
          więc powiadasz że na steamie znajdzie znajomych z xbox live? big_grin
          stołek? rozwalenie się na kanapie z padem w ręce 3 metry od tv to nie stolik i stołekwink
      • sebaonepl Re: Pc-czy warto 21.05.11, 11:13
        @sora_no_iro
        Oto osoba która się wypowiada o graniu na PC nie mając o tym zielonego pojęcia.
        O wymianie sprzętu już pisałem - mam 3-letni procesor kupiony za 250 PLN i kartę graficzną Radeona 6850 za 600 PLN sprzed pół roku i we wszystko gram w wysokich detalach w 1680x1050 oprócz Army 2 gdzie procek nie daje rady i mam ok 30 fpsów i GTA4 gdzie mimo 40 fpsów animacja wydaje się momentami rwana sad Poza tym w innych grach wszystko zawsze płynnie więc z tym upgreadem co roku to wsadź sobie to między bajki. Sytuacji że jakaś gra mi nie chciała działać nie miałem od czasów Pentium MMX i zegarze 166Mhz.
        Nowa generacja konsol pewnie będzie w momencie premiery przewyższać PC ale wcale mnie to nie dziwi skoro porównujesz sprzęt obecny z konsolą która ma się ukazać za 5 lat, normalnie brawo za takie podejście brawo big_grin

Co do Bf3 - jakoś w Bf2 też były mapy na 64 osoby, miałem 500h online na koncie i kamperów nie było więcej niż w jakiejkolwiek innej grze ale rozumiem że musiałeś jakiś argument wymyślićno i walnąłeś głupotę big_grin
        • Gość: SuperBIBI Re: Pc-czy warto IP: 82.160.25.* 21.05.11, 11:59
          Tak tylko xbox ma 6 lat! nie wmówisz mi że na takim starym kompie bez modernizacji zagrałbyś w najnowszą grę w przyzwoitej grafice big_grin chyba że w rozdziałce 320x240 z jakością tekstur z wolfensteina 3D surprised PC ssie exy to głównie strategie i MMo które mnie w ogóle nie obchodzą no chyba że ktoś jest fanem tych 2 gatunków.
          Na xboxa wkładasz płytę i grasz a na kompa ....instalacja directx....Microsoft Visual C++ Redistributable.......AGEIA PhysX Drivers.....i tak kilkanaście minut a potem jeszcze się okazuje że jakiś błąd i trzeba kombinować.
          Tak samo z zabezpieczeniami xbox (ps3) wkładasz płytę i heja gram. Na PC wpisz 1 serial potem drugi ściągnij jakieś dodatkowe pliki albo w ogóle całą grę ze steamabig_grin A żeby grać to w ogóle musisz być online!suspicious Aha i tylko na 5 kompach a potem babraj się z online supportem - nie dziękuję za takie granie
          • sebaonepl Re: Pc-czy warto 21.05.11, 12:21
            Oczywiście że na 6-letnim kompie nie zagrasz w nowe gry ale jeżeli kogoś stać na konsolowe gry to i powinno stać wydać te 1000 PLN raz na dwa lata na ulepszenie kompa. Jeżeli ktoś kupił X360 za ledwo uzbierane pieniądze i gra tylko na piratach bo go nie stać na gry to PC nie jest dla niego. Jeżeli ktoś jednak kupuje gry za 150-200 PLN które kończy w kilka godzin to i na PC byłoby go stać.
            Zresztą wątek nie jest o tym co jest bardziej opłacalne tylko czy warto kupić PC.

Po raz kolejny widzę powielasz mit że jest tyle instalacji - to wszystko robisz raz przy pierwszym uruchomieniu systemu. Win7 sam wykrywa czego brakuje, sam łączy się z netem, sam ściąga w tle i sam instaluje, często nawet nie musisz w ogóle restartować kompa a tylko dostajesz info że Win7 właśnie zainstalował nowe aktualizacje.
            Drugi mit jaki powielasz to że na konsoli tylko się wkłada płytę i gra. Owszem czasami tak jest ale teraz na konsoli normalnie robisz aktualizację, praktycznie każdą grę instalujesz , wgrywasz patche a z dystrybucji elektronicznej ściągasz gry na dysk. Jednym słowem dokładnie tak samo jak na PC. Co do bycia cały czas online to było tak przy kilku grach Ubisoftu z czego Ubisoft się już dawno temu wycofał.
            Ale skoro dla Ciebie to wszystko jest takie trudne to daruj sobie granie na PC i graj na konsoli. Autorowi wątku za to dalej polecam PC.
          • henrar Re: Pc-czy warto 21.05.11, 14:08
            Argument o tym, że na konsolach wkłada się płytkę i gra był poprawny w czasach poprzedniej generacji.

Obecnie po włożeniu płytki grę się instaluje (bo granie bez instalacji na Xie to tragedia - napęd głośny, długie ładowania i doczytywanie tekstur), potem dosysa patche. A i tak wtedy mogą być problemy.

I jeszcze jedno - Steam posiada tryb offline, więc ten argument, że trzeba być stale podłączonym do sieci jest obalony
        • pawcikpl Re: Pc-czy warto 21.05.11, 12:01
          według mnie warto, ale pod warunkiem że się wybierze przyszłościową platformę smile w obecnej chwili gtx 460 to karta już ze średniej półki i za rok/dwa lata na medium Ci będą wyłącznie tylko wchodzić gry. Ja osobiście zdecydowałem że wybiorę model z gtx 560 ti a dokładnie taki www.komputronik.pl/product/117556/Sprzet_komputerowy/Komputery_PC/Infinity_F5_7000_W7HP64_K205_.html na takim sprzęcie każda gra pójdzie Ci na maxymalnych ustawieniach i nawet za dwa/trzy lata pograsz se na nim na ''high''.... jednak osobiście jeszcze tego modelu nie zakupiłem ponieważ stawiam sobie pytanie czy wybrać tv 3D full hd czy właśnie ten komp + monitor uncertain
          • budda Re: Pc-czy warto 21.05.11, 17:47
            kupować od razu 3D
            wiedźmak jest obłędny w 3D wink (na stronie nvidii piszą jakie tv są kompatybilne)
            560ti spoko da radę 3D pociagnąć

a te infinity z komputronika można złożyć za 2500 smile
        • sora_no_iro. Re: Pc-czy warto 21.05.11, 17:55
          Oto osoba która wypowiada się o osobie której nie zna. Sorry stary, ale ku twojej rozpaczy byłem pecetowcem. 3 letni procesor i ty się dziwisz że ciągniesz 3 letnie gta4? W takim razie już na starcie komp był średni, skoro ciągnie tylko 40fpsów i jeszcze rwie. (tak wiem że to wina gry, ale co mnie to ma obchodzić? komp za słaby i już)
          Więc o jakich bajkach chcesz porozmawiać?tongue_out W bf2 też sporo grałem i campów nie pamiętam, ale co to ma do rzeczy? Grałem też (na ps3) w resistance 2 (60osób) i mag (256) więc wielu graczy to żaden przywilej pecetów. Problem w tym że zaznajomiłem się też z bc1 i 2 i widzę jaki jest trend i kierunek serii bf. Więc jak szukasz argumentu żeby walnąć głupotę, niech to nie będzie gra z przed 6 latwink
          Wojny pc vs konsola były zawsze, problem w tym że ja, jako posiadacz obu sprzętów nie mam zamiaru brać w tym udziału. Wyżej napisałeś swoją opinię, która gó... mnie obchodzi.Podobne stanowisko radzę przyjąć względem mojego komentarza i bez personalnych wyjazdów. Chyba wiem lepiej z jakich powodów przestałem grać na pc, więc po co płaczesz? Gratuluje też obeznania w temacie, skoro nowa generacja wg ciebie dopiero za 5 lat. normalnie brawo za takie podejście brawo big_grin
          • rob1979 Re: Pc-czy warto 21.05.11, 18:44
            zwykły troll z Ciebie... szkoda klawiatury na dyskusje z tobą...
            • cichoociemny Re: Pc-czy warto 22.05.11, 00:33
              Prócz tego trolla to zatwardziały miłośnik kawałka plastiku ze znaczkiem PS3...
              Wystarczy poczytać jego komentarze...Zal mi go i do tego jego ulubione " tongue_outtongue_outtongue_out "
              Jak to mówią smutek wink
        • prawdak Re: Pc-czy warto 21.05.11, 19:38
          nie bierz wiesiek i tak bedzie na XO a na konsolach jest więcej exów a ostatnie problemy z konsalami to domena PS3 a nie XO a wiec moim zdaniem nie bierz.
          • Gość: SuperBibi Re: Pc-czy warto IP: 82.160.25.* 21.05.11, 20:04
            na x'a nie ma żadnych exów więc ten argument możesz sobie między bajki włożyćbig_grin Lepiej kupić PS3 - U3, R3, R&C, TM, LBP2 czy GT5 to gry które miażdżą każdą grę na klocka.brawo
        • deadeye Re: Pc-czy warto 21.05.11, 19:45
          "mam 3-letni procesor kupiony za 250 PLN i kartę graficzną Radeona 6850 za 600 PLN sprzed pół roku i we wszystko gram w wysokich detalach w 1680x1050"

Przygotuj sobie wiaderko, będzie potrzebne żeby pomieścić łzy jak odpalisz wiedźmina 2 i zobaczysz jak ci chodzi na takim sprzęcie (prognozuje jakieś 2-3fps w tej rozdzielczości przy minimalnych detalach). Więc nawet sobie nie żartuj że DZISIEJSZE gry ci chodzą na takim sprzęcie dobrze.
          • Gość: adi Re: Pc-czy warto IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.11, 11:45
            Co ty człowieku bredzisz? scared
            W 1680x1050 na AIIx3 (250zł) i tej karcie działa na ultra bez ubersamplingu w jakichś 25 minimalnie, 30-35 w cięższych miejscach, ok 40 normalnie. Exe z GoGa które zapewne będzie w którymś paczu daje kolejne +5-10fps! Praktycznie nigdzie nie schodzi poniżej tych 30! Na ULTRA, czaisz? A konwersje z konsol typu mafia 2 to >60fps w FullHD AAx4, anizo x8 itd. Każda konwersja z konsol tak działa, a wiesiek to wyjątek. Na konsoli będziesz miał ultra-low w 1000x500 i 20-25fps suspicious
          • Gość: Enteriusz Re: Pc-czy warto IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.05.11, 12:17
            Ja mam podobną konfigurację i gram Wiedźmaka 2 w ustawieniach wysokich na Full HD i mam średnio 40 FPS wiec piszesz brednie wierutne.
      • feoxic Re: Pc-czy warto 21.05.11, 22:31
        jestem tego samego zdania co Sora_no_iro, sam kupilem PC za okolo 1200 zł, taki starcraft działa wyśmienicie na high 1080p ale WIedźmin 2 juz na low 1280x720 ledwo co daje rade, wiec z mojego punktu widzenia PC to cholernie droga zabawa w ulepszanie sprzętu, konsola jest lepsza pod tym względem ze raz kupiona praktycznie wystarczy na 5 lat, choć tak nie do końca, bo ostatnio twórcy zaczęli olewać dopracowanie gry i wypuszczają 1/2 czy 2/3 gry, ktora strasznie klatkuje, pixeloza wszedzie gdzie sie nie spojrzy, a na PC sam ustalasz jak co ma wyglądac oczywiscie do pewnego stopnia. Świetnym przykladem bedzie COD:black ops, ten na konsoli dziala super, zaś Brink to ta padaczka ktora jest nie dopracowana. sad
      • Gość: adi Re: Pc-czy warto IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.11, 11:54
        "Lepsza grafika w przypadku pc, to żaden argument, bo za chwilę będziesz musiał grać na low."
        Tak, jasne. Już pomijam stare kompy, ale dziś możesz kupić za 250zł 3rdzeniowy procek który styknie nawet do gta4, za 300zł używkę gtx260- takie coś ruszy wszystko z konsoli w dużo LEPSZYCH detalach i rozdzielczości. Jak kupiłeś kompa 5-6lat temu to owszem będzie nieciekawie, ale chyba wydatek 500zł na 5lat to nie tragedia co? Taki upgrade nic nie kosztuje a pozwala ruszyć każdą multiplatformę znacznie lepiej niż na konsoli.
        O jakim obniżaniu detali mówisz??? Jak wyjdą next geny to będzie inna historia, ale do tego jeszcze 2-3 lata. Przez ten czas tytuły multi najlepsze będą na pc.
      • Gość: Enteriusz Re: Pc-czy warto IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.05.11, 12:09
        Za chwile "grac na low"?Ja przez 4 lata używałem 8800 GT grając we wszystko w ustawieniach wysokich i bardzo wysokich. Wciąż bym jej używał gdyby się nie zfajczyła.
        Problemami są tylko skopane porty z konsol - vide GTA4 (ta nawet na super potworze potrafi zdrowo zwolnić) czy SW Force Unleashed 2.
      • cinekpol Re: Pc-czy warto 23.05.11, 14:35
        "Lepsza grafika w przypadku pc, to żaden argument, bo za chwilę będziesz musiał grać na low" - low które wygląda lepiej niż uber-high na konsoli? Biorę bez problemu.

Krótkoterminowość PC to też stary mit - ja mam 5 letnigo kompa w którym wymieniłem raz kartę graficzną (dałem 550zł) i gram w Wiedźmina 2 który wygląda kapitalnie, czy Shifta2 który w wersji na PC ma dwa razy lepszą rozdzielczość tekstur, antyaliasing, bardziej szczegółowe cienie i światła i ogólnie: wygląda znacznie lepiej niż konsolowa wersja. No cóż... sorry, ale konsole zawsze są w jakiś sposób stratne jeśli chodzi o jakość grafiki, nie wspominając nawet o wygodzie grania - pad sprawdza się tylko w części gier (akcja pokroju GoW czy FIFA) - w większości i tak mysz+klawiatura daje ci szybsze reakcje i większą precyzję.

No sorry, wiem, że wmawianie sobie, że konsole są najlepszą platformą do grania jest ostatnio w modzie, ale nie dajmy omamić się marketingowi microsoftu i Sony.
    • strajker92 bla 21.05.11, 18:46
      jasne, że warto posiadać komputer do grania.
      Gadanie, że trzeba wydać fortunę żeby grać we wszystkie najnowsze gry to brednie, wystarczy około 1-1,5k zł żeby grać przynajmniej na Medium we wszystko, a to Medium na kompa i tak może wyglądać o niebo lepiej niż na Xboxie. Poza tym nowe gry są o około połowę tańsze.
      • google Re: bla 21.05.11, 18:56
        to zalezy czy z monitorem, ale za 1500 zł można mieć naprawdę mocarny sprzęt, a za 1800 to maszyna na wiele lat, ktora oprócz gier bedzie wygodna we wszystkich aplikacjach

a co do wymiany co roku to taka bzdura... mam 4 latka, a crysisa 2 przeszedłem na max detalach, niewiem jak wiesiek 2 bo jeszcze nie instalowałem, ale napewno pójdzie tylko kwestia detali
        • google Re: bla 21.05.11, 18:59
          żartowałem mam 25 lat, ale kompa mam 4 letniego smile
          • Gość: SuperBIBI Re: bla IP: 82.160.25.* 21.05.11, 20:06
            po twoich wypowiedziach widać że masz 4 lata i chodzisz do przedszkolabig_grin
    • ber Re: Pc-czy warto 21.05.11, 19:03
      zależy jakie gry lubisz jeżeli mmo, Simsy, Farmville i strategie to bierz PC, jeżeli całą resztę to bierz którąś z konsol. Zresztą kupując nowego kompa wraz z pojawieniem się nowej generacji konsol twój komp będzie się nadawał tylko do muzeum. Developerzy na pewno nie będą równać grafiki do PC gdy konsole będą mocniejsze ponieważ i tak procent sprzedaży wersji PC nie będzie przekraczał 5% całości. Gry tworzy się głównie pod konsole, a PC dostaje tylko konwersje jeżeli się pofarci w innym wypadku gra na PC w ogóle nie wychodzi więc kupując nowego kompa będziesz się modlił, aby zaraz nie pojawiła się nowa generacja konsol, a gdy się pojawi to masz pozamiatane i zostaje ci granie co najwyżej na LOW.
    • gulip Re: Pc-czy warto 21.05.11, 19:10
      najlepiej kup i mocnego PC i Xa.

niektóre gry na Pieca wymiatają i nie ma ich na konsoli i odwrotnie.

a w sumie X jest teraz bardzo tani.
      • fix_poland Re: Pc-czy warto 21.05.11, 19:11
        Krótko mówiąc opłaca się ..
    • enemcore Re: Pc-czy warto 21.05.11, 19:15
      Warto, oczywiście, że warto, ale na pewno nie teraz.

Radziłbym Ci poczekać z zakupem przynajmniej rok po wydaniu następnej generacji konsol. O ile teraz 4GB ram , 1GB grafika i dobry proc starczy Ci żeby grać we wszystkie najnowsze tytuły tak za jakieś 3 lata wraz z nadejściem nowej gen takie wymagania będą się mieścić ledwo w minimalnych. Radziłbym Ci się wstrzymać z zakupem, ale Jeżeli nie chce Ci się aż tyle czekać i Cie stać, to doradziłbym Ci wsiąść przynajmniej 16GB RAM i 2GB karte graficzną jeżeli chcesz pograc na nim jakiś czas. Inaczej nie ma sensu.

Ale tak czy owak jeżeli chcesz sprzętu stricte do grania , to lepiej poczekaj na nowa gen konsol wink
      • fix_poland Re: Pc-czy warto 21.05.11, 20:30
        @enemcore TAKKK CZEKAĆ 10 lat bo kolejna generacja wyjdzie .. Gówno a nie czekać.. i po cholere 16 GM RAM człowieku .. ?
        I na dodatek kartę 2 GB . Wystarczy 1 GB i jest git -.-
        • enemcore Re: Pc-czy warto 21.05.11, 21:40
          dobra wez sie krzykaczu nie udzielaj, nawet battlefield 3 bedzie obslugiwal 16GB ram a co dopiero za pare lat
          • cotth Re: Pc-czy warto 22.05.11, 14:25
            A najlepiej to coś z 64gb ramu i 2*hexacore... Bądźmy powazni, pęd wymagan z początku wieku, gdzie co roku trzeba było wymieniać gpu to już historia i obecnie CPU i platformę można spokojnie wymieniać co 3-4 lata a gpu co dwa na średnia półkę i to w pełni wystarcza.

Jak ktoś już tu pisał, na takim właśnie sprzęcie wiedzmin 2 smiga w fullhd na wysokich detalach plynniutko.
            A co najlepsze, zakładając że gry na pc są średnio o 50pln tańsze na starcie - upgrade sprzętu finansują się z nawiązką z tejże różnicy. Także drogie granie na pc to już mit- oparty na sytuacji sprzed wielu lat.

Mi na pc lepiej gra się w strategie, fpsy i rpg a na konsolach we wszelkie third person zrecznosciowki i tak z reguły dziele moje zakupy.
    • damianuss Re: Pc-czy warto 21.05.11, 19:25
      Odkąd mam konsolę to leję na PC'ta dalej niż widzę, ale taki ex jak np Wiedźmin 2 ... zmusił mnie do drobnego ulepszenia mojego złomu aby zagrać przynajmniej na minimalnych. Powiem szczerze, że ciężko będzie mi wydać kasę na nowy procesor, bo właśnie o niego chodzi. Zamiast tego miałbym już jakieś fajne nówki na Xboxa. Obstawiam pozostanie przy konsoli. No chyba, że bardzo zależy Ci na tym Wieśku 2 to myślę, że będzie warto.
      • vaderpl Re: Pc-czy warto 21.05.11, 19:31
        Dla mnie PC to kopalnia klasyków z lat 90 ,nowe gry raczej gram na konsolach,a że kilka z nich nie będzie na konsoli ,no hmm przeboleję smile
    • gunar Re: Pc-czy warto 21.05.11, 19:46
      Jak masz pieniądze to czemu nie. Chociaż dla dwóch gier trochę nie warto. Ja np. w FPS na padzie nie mam zamiaru grać, ale prawda jest taka, że większość multiplatform na PC to porty z konsol.
      Generalnie najdroższa karta na rynku wcale nie znaczy najlepsza. Ja uważam, że lepiej kupić 3 karty graficzne po 300 PLN co rok, niz jedną za 1800 PLN. Warto kupić jak najmocniejszy procek, z wysokim taktowaniem, żeby parę lat Ci posłużył. I ja bym poczekał do E3, bo a nuż nową generację zapowiedzą, a wtedy zakup bym odłożył.
      I koniecznie kup sobie wygodny fotel, żebyś się nad klawiaturą nie garbił->SORA długo nad tym się zastanawiałeśsciana
      • sora_no_iro. Re: Pc-czy warto 21.05.11, 20:45
        nad czym? nad tym że do komputera potrzebna klawiatura? Bo chyba aż tak tępy nie jesteś, żeby brać "garbił" dosłownie?
        • gunar Re: Pc-czy warto 22.05.11, 00:04
          To nie pieprz bez sensu. sciana Milczenie jest złotem.
    • zdenio Re: Pc-czy warto 21.05.11, 20:41
      Ja mam dosyć mocny sprzęt (za niecałe 3 tysiące, Wiedźmin 2 śmiga na wysokich detalach), ale mam też konsolę. W multiplatformy gram zawsze na pececie - po prostu z przyzwyczajenia, tak mi wygodniej. A w perełki tj. RDR, czy exclusivy gram na konsoli. I wszyscy są zadowoleni :f
    • w_head Re: Pc-czy warto 21.05.11, 20:44
      Od tygodnia jestem posiadaczem X360, zawsze miałem PC i go wychwalałem pod niebiosa, ale.... jest jakaś magia w konsolach, nawet podczas grania w FPS na padzie big_grin Dotarło do mnie, że kużwa MOŻNA! I to można całkiem nieźle wymiatać. Polecam zdecydowanie posiadanie obu zabawek w domu wink
    • jack19 Re: Pc-czy warto 21.05.11, 20:59
      bierz, ale zamiast i7 wez i5-2500k, a karte to zalezy czy chcesz jak najmocniejsza czy tyle zeby wszystko dzialalo w tych 30 fpsach, ale predzej brałbym jakiegos radka, najlepiej 6950 i moduj do 6970 albo moze 5850, bo jest w dobrej cenie
    • nightknight Re: Pc-czy warto 21.05.11, 22:20
      Jasne ze warto pc do grania.Dlaczego grac 95% gier na xklocka w gorszej jakosci na ,kiedy mozesz grac na pc to sama gre we wiekszej rozdzielnosci,lepszej grafice przy wiekszym fps,gry masz lokalizowane,multiplayer nieplacisz jak na xlive,pc gry kupisz taniej i mozesz grac z tym samym xbox gamepadem.... dla gracza jest najlepsze miec pc na multiplatform gry a Ps3 na exkl. gry,to jest najlepsza kombinacja
      • Gość: dawc10 Re: Pc-czy warto IP: *.play-internet.pl 22.05.11, 00:19
        HaHa koleżka właśnie leci do mnie z Wieśkiem 2 i mam nadzieje że ta gra jest rzeczywiście tak dobra jak ją tu zhajpowaliście tongue_out Co do kupna PC to należy uwzględnić też fakt że apetyt rośnie w miarę jedzenia. No przynajmniej w moim wypadku tongue_out
        Ogólnie polecam big_grin
        • sirmadness Re: Pc-czy warto 22.05.11, 01:20
          wieśka również zakupiłem, przemiodny, a zdziwiony jestem, że na moim złomie odpalił
          • Gość: dawc10 Re: Pc-czy warto IP: *.play-internet.pl 22.05.11, 01:27
            Ale się pod jarałem tongue_out piwosantachoinkaprezentcoolsuspiciousdevilshockbrawo
            • cichacz Re: Pc-czy warto 22.05.11, 03:24
              no ja mam wiedzmina nie powiem skad jestem zadowolony
              pozdro dla fanatykowcool
              • cichacz Re: Pc-czy warto 22.05.11, 03:29
                lol
                • Gość: wwwiktor Re: Pc-czy warto IP: *.rev.snt.net.pl 22.05.11, 09:48
                  Ja mam ps3 i kupiłem zamiast klocka do którego trzeba bedzie non stop dokładać nowego Imaca i wiem że nie bede sie przejmował tym że mi sie zawiesi albo że nie bede miał jakiegoś sterownika itp...Konsole mam do grania a do pracy jest niezawodny Mac.big_grin
                  • don_wroc_love Re: Pc-czy warto 22.05.11, 10:11
                    Gry, gry i jeszcze raz gry. Jeśli tylko znajdziesz na pc 10 gier o których masz PEWNOŚĆ że nie pojawią się na konsoli a KONIECZNIE chcesz w nie zagrać to kup pc. Wiesiek2 będzie na konsolach - to nieuniknione. Ale przy okazji sprawdź też czy czasem bardziej nie ciągnie cię 10 gier z ps3 albo wii, bo może okazać się że lepsza inwestycja będzie druga konsola. A grafikę olej - bo jak podepniesz się z pc pod duży tv i będziesz grać z kanapy z połowy pokoju to i tak nie zauważysz większych różnic smile
    • tomekf20 Re: Pc-czy warto 22.05.11, 10:18
      Imo jeżeli grasz w nowości i kupujesz 2-3 gry w miesiącu to warto. Interes zwórci się po roku, max 2 latach. Exów z X360 których nie ma na pc jest kilka, ale konsolke M$ posiadasz, więc to nie problem. Ale kupowanie pc tylko dla Wieśka (który na konsole pewnie wyjdzie ) i dla multi w B3 IMO mija się z celem. No chyba, że lubisz gatunki, w które jak narazie na pc gra się najwygodniej. Sprawa grafiki w tych czasach dla mnie nie ma aż tak dużego znaczenia. Nie ma co się oszukiwać, pc ma obecnie ładniejsze gry, ale czy w gry na konsolach są brzydkie?? Owszem, powie ktoś, że skoro na pc da się grać w ten sam tytuł tylko ładniejszy, to po co się "męczyć" na konsoli. To już sprawa indywidualna.
      Co do ceny pc: Owszem, jak ktoś ma monitor, głosniki, klaw i inny osprzęt to zmieści się w 2.5-3k i kupi w miarę dobry pc. Natomiast posiadacz laptopa (tak jak ja ) musi liczyć conajmniej 4-5k, żeby komfortowo grać. Sam dobry monitor to wydatek rzędu 700-1000 zł. Tak, ktoś powie, że można grać na tv, tylko jaki jest sens posiadania pc podpiętego ciągle do tv?? Pracować to się na tym na dłuższą metę nie da.
      Co do ciągłego upgreadowania pc- jak się kupi dobrą, i przyszłościową konfigurację ( przyszłościowa - dobra do rozbudowy) to nie wystarczy co 2 lata karte graf wymienić, dorzucić ramu i tyle.
      Do moich zastosowań optymalna konfguracja to laptop + konsola. Starsze, 3-4 letnie gry na lapsie i nowsze na konsoli (najczęściej używki do 100 zeta, 1-2 w miesiącu).
      Najlepiej przemyślec, przekalkulować sprawę na spokojnie. No chyba, że kasa nie jest większym problemem, wtedy sprawa jest jasna big_grin
      • tomekf20 Re: Pc-czy warto 22.05.11, 10:20
        *Co do ciągłego upgreadowania pc- jak się kupi dobrą, i przyszłościową konfigurację ( przyszłościowa - dobra do rozbudowy) to wystarczy co 2 lata karte graf wymienić, dorzucić ramu i tyle.
    • kokiloki22 Re: Pc-czy warto 22.05.11, 10:26
      Warto mieć PC jak i Xbox 360.Czasem lubię se popykać w MMO, nie zapominajmy też o strategiach, gra się wyłącznie na PC.A konsola przydaje się czasem na żywiołowe slashery smile.
      • pawcikpl Re: Pc-czy warto 22.05.11, 10:53
        wiecie co wątpie czy wiesław 2 wyjdzie na konsole ze względu na jego wymagania, nawet na gtx 590 nie gra się płynnie jak powinno a to już szok jest jak dla mnie, jeśli jednak wiesiek 2 wyjdzie na konsole to w rozdzielczości 800x600 bez aa i na minimalnych ustawieniach bo inaczej sobie tego nie wyobrażam crying
        • Gość: dawc10 Re: Pc-czy warto IP: *.play-internet.pl 22.05.11, 11:39
          nie no przesadziłeś z tym gtx'em.. po prostu wyłącz w opcjach UberSampling tongue_out
    • diehardtrilogy Re: Pc-czy warto 22.05.11, 12:39
      Ja ze swojej strony chciałbym ODRADZIĆ zakup PC. Rzecz w tym, że PC jako platforma w zasadzie poza techniczną jakością grafiki nie oferuje niczego, czego nie byłoby na konsolach; nie oferuje jednak za to konsolowej wygody grania. Wszelkie ewentualne niedogodności związane z graniem na konsolach obecnej generacji są niczym w porównaniu do kosztów i problemów związanych z PC. Jeśli masz już X360, to polecałbym zakup PS3 - będziesz miał możliwość zakupu całej masy ciekawych gier, których nie ma na X360. Wiedźmin 2 musi wyjść na konsole, CDP nie będzie ryzykował zaprzepaszczenia potencjalnego światowego sukcesu swojej produkcji. Nie ma sensu kupować PC dla lepszej grafiki okupionej problemami i nerwami, no chyba że chcesz grać w MMO czy gry Blizzarda, ale to jedyny wyjątek. Pomijając już to, że grafika nie jest najważniejszym elementem gier (a i tak nie widzę powodu, by np. "exclusivy" PS3 miały się czego wstydzić na tym polu). Czytając fanbojskie komentarze w tym wątku można nieźle się ubawić, jeśli np. ktoś pisze, że ostatnie problemy z graniem na PC miał za czasów Pentium 166 MMX to jest to śmiechu warte. Z PC jako najlepszą platformą do grania jest trochę tak, jak z Linuxem. Na forach spotkasz zastępy nerdów, którzy będą przekonywać cię, że Ubuntu to najlepszy system pod słońcem, a tymczasem po instalacji dopoiero zauważasz, że to coś nijak nie zastąpi Ci w pracy twojego Windowsa. Podobnie jest z PC. Pamiętam, że sam przestałem grać na PC z wielu powodów, pamiętam takie absurdy, jak np. NFS Most Wanted wyrzucający niebieski ekran przy wybraniu opcji "Single Race". Pamiętam, jak po modernizacji połowa mojej kolekcji przestała działać. Pamiętam koszmarne porty, SC Double Agent, Scarface itd. Każdy PC jest w pewnym sensie unikalny i nigdy nie wiesz, co Ci się trafi. Tymbardziej zresztą, że piecykowcy, aby ich argument o "micie drogiego PC do gier" był "słuszny", proponują podzespoły tanie i niekoniecznie najbardziej perspektywiczne - jeśli ich posłuchasz, to przygotuj się na "wyjątkowe doznania". To wszystko fajnie wygląda podczas gadki na forum, w praktyce jeszcze nie wiesz, jakie "atrakcje" na Ciebie czekają. Sprzęt elektroniczny jest niezwykle skomplikowany, różnorodne "mikro uszkodzenia" mogą powodować najdziwniejsze błędy. W przypadku konsol, po prostu wymagasz, żeby wszystko dobrze działało, i reklamujesz, gdy tak nie jest. W przypadku PC musisz samemu szukać przyczyny problemu. Może i jest w tym jakaś wartość edukacyjna, ale powiedzmy sobie szczerze, osobie zmęczonej po całym dniu pracy, która ma pół godziny wolnego czasu, ostatnią potrzebną rzeczą jest taka "edukacja". Nie zaprzeczam, że PC może trafić w gusta niektórych użytkowników, ale nie oszukujmy się - PC to porty z konsol, PC to olewnictwo jest strony większości wydawców, brak optymalizacji, drakońskie zabezpieczenia antypirackie, problemy ze sterownikami, bo przecież niekonieczne najnowsze są najlepsze, szczególnie w przypadku starszych gier itd. Na twoim miejscu kupiłbym PS3 i starczyłoby mi jeszcze na kilka gier. W moim odczuciu satysfakcja znacznie większa, niż w przypadku posiadania PC zakupionego za wielokrotność takiej kwoty. Takie jest moje zdanie i możecie sobie darować teksty w stylu "nie widziałeś PC na oczy". Jak większość graczy w Polsce, kiedyś byłem pecetowcem, ale w końcu szlag trafił lojalność względem platformy, gdy zauważyłem, ile czasu i pieniędzy poświęcam na zapewnienie sobie komfortowego grania, a ile na samą rozrywkę. Traciłem czas, zamiast po prostu pograć i pójść dalej.
      • pawcikpl Re: Pc-czy warto 22.05.11, 13:09
        panowie kończmy to debate i wymieńmy zalety tych platform:
        konsole:
        - kontrolery ruchowe
        - padzik, wygodna kanapa i tv 50 cali smile
        - masa świetnych exów
        - grafa mimo że konsole mają ponad 5 lat nadal wyśmienita big_grin
        pc:
        - tańsze gry
        - gry mmo
        ...
        postanowiłem że w pc nie dodam grafiki do plusów ponieważ gry multi wychodzące na pc i konsole nie różnią się niczym oprócz tego że na pc jest rozdziałka full hd i aa x8. Według mnie zawsze będzie tak ; konsole>pc. Coraz więcej wydawców odwraca się od PC ze względu na szalejące tam piractwo. Więc na twoim miejscu zakupiłbym dodatkowo ps3 ponieważ tylko na tej platformie ujżysz najładniejszą graficzkę czyli killzone 3 i crysis 2 się przy nim chowa. Jednak jak lubisz grać w mmo to już masz na to sprzęt smile)
        • henrar Re: Pc-czy warto 22.05.11, 14:03
          Rozumiem, że PCtowa karta graficzna nie posiada czegoś takiego jak HDMI (o DVI nie spomnę - wystarczy zwykła przejściówka), komputer nie posiada portu USB (do podłączenia pada) a karta dźwiękowa nie posiada zlącza optycznego (do dźwięku przestrzennego).

KOMPUTER MOŻNA PODŁĄCZYĆ DO TV 50 CALI, MIEĆ 3D I DŹWIĘK 5.1 (A NAWET 7.1). GRAĆ NA PADZIE TEŻ MOŻNA. ARGUMENT OBALONY.

Musiałem to capsem, bu widzę, że ludzie wciąż żyją w 2004 roku.
        • Gość: Enteriusz Re: Pc-czy warto IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.05.11, 12:29
          A kto ci broni podłączyć pada od Xkloca pod pc a pc do telewizora - Choćby 60 calowego? Nikt! To po prostu myślisz sztampami. Gram teraz tak w wiedzmina 2 i jest gites.
      • Gość: dawc10 Re: Pc-czy warto IP: *.play-internet.pl 22.05.11, 13:12
        Nie chce tu zaczynać nowej wojny ale pisząc "polecałbym zakup PS3 - będziesz miał możliwość zakupu całej masy ciekawych gier" miałeś na myśli te kilkanaście excluziwów ? Heaavy Rain, Uncharted, Killzone, Grand Turismo, Ratchet, God of War, Resistance, Metal Gear Solid, Wipeout, a może Litle Big Planet ? Te gry prezentują wysoki poziom i są godne uwagi, ale czy rzeczywiście przewyższają całą resztę gier ? Myślę że każdy gra w to co mu się podoba i w co ma możliwość. A pisanie o masie ciekawych gier tylko na PS3 jest moim zdaniem drobnym nadużyciem. Owszem jest parę perełek ale zdarzają się one na każdym systemie więc to raczej kwestia jakie tytuły komu się podobają. Dla mnie ta masa ciekawych gier na PS3 których nie ma na X360 jest mało ciekawa.. więc to kwestia gustu.
      • cotth Re: Pc-czy warto 22.05.11, 14:39
        Jak wspominałem w innym poscie, koszty sprzętu rownowazy z nawiązką niższa cena gier - w praktyce tylko dla piratów granie na konsoli jest tańsze, zakładając że w roku kupuje się przynajmniej te 10 tytułów.

Mityczne problemy ze sterownikami i uaktualnieniami - pominę, bo te jakoś mnie omijają i nie czuje się na siłach komentować.

A kiepskie porty zdarzają się w obie strony - brink na x360 leży i czeka na patcha podczas gdy ludzie na pc smigaja...

A wiesiek na konsole wyjdzie, widać po pado-centrycznym sterowaniu. Kwestia tylko jak będzie wygladal wink
      • th0rax Re: Pc-czy warto 22.05.11, 15:08
        Bardzo ciekawie piszesz i dla ludzi którzy grają dużo i we wszystko to zdecydowanie konsola jest najlepszym rozwiązaniem. Bo exclusivy na PC to taka rzadkość że można ją uznać za margines błędu smile
        A jeśli pytać mnie to ja zaś jestem za PC nie ze względu że jest lepszą platformą a dlatego że gry warte zachodu wychodzą 3-4 razy do roku i nie opłaca mi się wywalać ponad tysiaka żeby sprzęt ponad pół roku leżał mi i się kurzył. To tak z mojej strony. Zaś PC zawsze do czegoś jest używany, dla mnie do pracy jak i innej rozrywki czy twórczego działania smile
        Co do kosztów to sprzęt zmieniam średnio co 3 lata, teraz mam 3,5 latka i jeszcze z 6 miesięcy pożyje bo na razie nie było gry która by mi robiła problemy przy rozdzielczości 720p. I nie gadajcie mi tu że jest to śmieszne żeby w dzisiejszych czasach grać na takiej rozdzielce skoro na naszych monitorach i tak nie widać jakiejś specjalnej różnicy, no chyba że gracie na TV 52 cale smile
        W odniesieniu do ostatniego wielkiego tytułu Wiedźmin 2, pograłem na full detalach, bez ubersamplowania czy jak się to tam zwie tongue_out i w rozdzielczości 720p, wszystko płynnie, Crysis 2 chodził jeszcze lepiej a inne tytuły nawet nie pomyślałem żeby robiły problem.
        Więc jak w odniesieniu do tematu "PC-czy warto" odpowiem zdecydowanie tak, jeśli nie jesteś osobą która lubi przechodzić każdą grę która się pojawi i masz inne zastosowanie dla swojego blaszaka, zaś jeśli gry to Twój chleb powszedni to do internetu spraw sobie smartfona, a resztę zainwestuj w konsole smile
        To tylko moje skromne zdanie smile
    • adic83 Re: Pc-czy warto 22.05.11, 13:20
      Jak masz xa to nie bardzo jest sens kupować pc, on da ci tylko te same gry które i tak masz na iksie, tylko w wyższej rozdziałce/płynniej/lepsze detale. Plus "exy" typu wow, cywilka czy simsy uncertain
      Jedyne sensowne mainstreamowe gry pod pc, jakoś istotnie lepsze niż na konsoli, to wiesiek2, BF3 i stalker2, ale to śpiew przyszłości- kompa pod stalkera2 za bardzo w tym roku pewnie nie złożyszconfused

Ja na twoim miejscu kupiłbym ps3, a pc tylko wtedy gdy zależy ci na wyższej rozdzielczości w grach, które i tak masz... Kupować pc tylko pod wieśka/BF3? Można ale 3tysie za 2 gry? indifferent
      • pawcikpl Re: Pc-czy warto 22.05.11, 15:13
        stalker 2 powstaje pod cryengine 3 czyli jakby kompa sam składał to by mu wyszło z 3000 tysiaki i na stalkera 2 to wystarczy
        • budda Re: Pc-czy warto 22.05.11, 16:16
          opcja tanio:
          athlon x3, 4gb ram, dysk 500gb, r6850 (max 1500)
          opcja przyszłościowo:
          i5 2500, 8gb ram, dwa dyski, gtx560ti (max 2500)

monitor 3D 24" 1200 okulary 500
          ale polecam raczej jakiś fajny 3D TV
          i raczej gtx 560
          ja gram na 460 i już wiedźmin czasem do 20 klatek przytnie na full
          ezio w 3D wypas smile wiedźmin - inaczej nie wolno grać wink
          • sirmadness Re: Pc-czy warto 22.05.11, 18:11
            Ja monitor posiadam raczej niezły wis.wcg.com/upload/spnews/N3N01/SyncMaster931C.jpg a przynajmniej tak mi się wydaje
        • adic83 Re: Pc-czy warto 22.05.11, 20:53
          stalker 2 na cryengine? Stara plota, wraz z zapowiedzią stalkera2 mówili że będzie nowy silnik który robią sami.
          • pawcikpl Re: Pc-czy warto 22.05.11, 20:56
            allegro.pl/phenom-4x-3-2ghz-4gb-ddr3-gtx-560ti-1gb-1tb-gratis-i1609721109.html trzymaj za taką cenę takie komponenty żyć nie umierać nawet się nie zastanawiaj i kupuj ten model lepszego za taką cene i za taką moc nie znajdziesz big_grin
            • jack19 Re: Pc-czy warto 23.05.11, 17:32
              tak, tak super sprzęt... NIGDY ALE TO NIGDY nie kupuje się gotowych zestawów na Allegro, zasilacz, napęd i dysk jakiś noname (wstydzili się podać markę?), najtańsza płyta główna (słabe możliwości OC), procek też szału nie robi, obudowa jakiś szajs z plastiku bez filtrów przeciwkurzowych

kuszą tylko dobrą kartą
              • pawcikpl Re: Pc-czy warto 23.05.11, 19:04
                allegro.pl/phenom-6x-3-0ghz-8gb-ddr3-gtx-560ti-1gb-1tb-gratis-i1609721236.html masz lepszy model i jak nie pasuje to trudno :p autor tego postu chce po prostu dobrego kompa a ja mu znajduję oferty b.dobre za niewielką sumke. Co porawda zgadzam się że nie powinno się z allegro kupować składańca ale to sprzedaję sklep komputerowy który ma swoje sklepy w niektórych państwach no i co najważniejsze tysiące pozytywnych komentarzy o nich czyli można im zaufać smile
    • Gość: ammarmar Re: Pc-czy warto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.11, 13:51
      Na PC można grać w World of Tanks. I tyle w temacie tongue_out
    • soultimer Re: Pc-czy warto 23.05.11, 22:13
      Zastanawiam się dlaczego autorzy tego typu tematów nigdy - przynajmniej odnoszę takie wrażenie - nie przeanalizują zakupu ewentualnej platformy pod kątem gier?

Co z tego, że ''babranie się'' ze sterownikami - wg mnie to nie problem - czy tam ceny gier na konsole. Chyba nie o to chodzi? A jeśli już - w mniejszym stopniu przecież.

Patrząc na zestawienia odnoszę wrażenie, że poza Dawn of War II i chociażby Diablo III - na które sam mocno czekam - PC obecnie nie może pochwalić się jakimś naprawdę dużym exem.
      • budda Re: Pc-czy warto 24.05.11, 01:58
        nie martw się, do premiery następnej konsoli mógł byś grać od rana do wieczora

nie wiem zresztą co ci daje ex? poza poprawą samopoczucia
        konsolowe exy to legenda, jest ich pięć na krzyż (mniej niż na pc) z czego zagrałbym w red dead tylko

• soultimer Re: Pc-czy warto 24.05.11, 15:05
          Mam całkiem mocnego PC i nie chodziło mi, że nie mam na nim w coś grać (SC II piwo). Mam nadzieję, że to jest jasne.

Chodzi o to, że gdybym go nie miał - co miałoby mnie zachęcić do zakupu, jeśli chodzi o nowe tytuły? Np. niedawno dokupiłem Xboska 360 z myślą przede wszystkim o trzecim GoW.

Poza wspomnianym przeze mnie DIII raczej posucha - pomijając Wiedźmina. Zresztą widać to też porównując ilość konsolowych newsów na Poly a pecetowych na GC.
    • largo Re: Pc-czy warto 23.05.11, 23:31
      Jeśli są ludzie którzy potrafią tylko dla jednej gry kupić konsolę to są i tacy którzy dla jednej gry kupują pc. Tak się akurat składa, że więcej tytułów z pc nie ma na konsolach (i wielu z nich nigdy nie będzie) ale za to niewiele jest takich tylko na konsole. Po tym jak zobaczyłem aukcje gościa który w swoją ps3 wpakował ponad 30tys. zł a sprzedał za bodajże około 6tys. fakt, że ktoś kupuje pc/konsolę np. dla jednej gry nie robi na mnie żadnego wrażenia wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka