Dodaj do ulubionych

PS3 wymiana w sklepie (po 20 miesiącach od zakupu)

06.06.11, 09:47
Słuchajcie,

Nie wiecie może jak to jest z wymianą PS3 w sklepie w czasie, gdy skończyła się gwarancja? Tj. znam ogólne warunki, a w EuroRTVAGD powiedzieli, że nie ma problemu, ale... jak to jest z dyskiem w konsoli? Mam oddać wszystko to, co kupiłem? Dysk twardy też (na Boga, ponad 100gb mam ściągać od nowa?)? A może wystarczy sama konsola? Ile dni mają na rozpatrywanie mojej reklamacji? Jeżeli to Slim 120GB, jest możliwość, że wcisną mi model np. z dyskiem 320GB, prawda?
Obserwuj wątek
    • rivriet Re: PS3 wymiana w sklepie (po 20 miesiącach od za 06.06.11, 09:51
      Dodam, że podstawę reklamacji w mojej konsoli można bez problemu znaleźć (urąbana karta sieciowa, działa tylko wifi [tak, burza to na nieszczęście spowodowała, więc musiałem też wymienić sieciówkę w PC, w PS3 sam tego nie zrobię tongue_out) - w takim wypadku proces ten może potrwać tylko kilka dni, prawda?
    • screwdriver81 . 06.06.11, 10:44
      a ile czasu daje sony na gwaracji?jesli rok to mozesz reklamowac z tytułu niegodnosci towaru z umową(odpowiedzialnosć sprzedawcy - nie gwarancja producenta) zawsze na rozpatrzenie jest 14 dni,jesli w ciagu 14 dni sprzedawca nei odpowie tzn ze sprawa jest rozpatrzona na korzysc klienta,wazne jest aby zaznaczyc swoje żadanie usuniecia usterki,w przypadku braku mozliwosci usuniecia usterki towar musi byc wymieniony na nowy,przy czym trzeba domagac sie dokumentu ktory stwierdza ze taka wymiana nastapiła igwarancja leci od nowa(w koncu sprzet nowy)w razie problemów kontaktuj się z urzedem ochrony konsumenta.Co do dysku to nie wiem czy trzeba czy nie trzeba wyjmowac,tzn czy wyjecie dysku nie ejst złamaniem warunków gwarancyjnych.
    • zombienecrofil Re: PS3 wymiana w sklepie (po 20 miesiącach od za 06.06.11, 10:52
      o zawartość dysku twardego nie musisz się przejmować, jeżeli chodzi o listę zakupów. pliki zawsze możesz ponownie ściągnąć z pss wchodzą w listę pobrań, problemem mogą być save'y, jeżeli nie miałeś do tej pory ps+ to zrzucaj co się da na pendrive
      • c00ler Re: PS3 wymiana w sklepie (po 20 miesiącach od za 06.06.11, 11:15
        Oczywiście, że powinien się przejmować zawartością dysku i zrobić jakiś backup. Serwis nie odpowiada za zawartość dysku - może być i tak, że naprawa będzie polegała na wymianie całej konsoli. Uważasz, że jakiemuś serwisantowi będzie się chciało przekładać dysk ze starej do nowej? Miałem niestety analogiczną sytuację, reklamowałem z tytułu niezgodności towaru z umową: awarii uległy porty USB, przez co nie byłem w stanie zrobić jakiegokolwiek backupu. Zrobiłem odpowiednią adnotację na papierach reklamacyjnych, ale oczywiście nikt się nią nie przejął i dostałem z powrotem konsolę z nowymi bebechami i czystym dyskiem uncertain
    • legileg Re: PS3 wymiana w sklepie (po 20 miesiącach od za 06.06.11, 16:45
      Nie musisz oddawać kabli, ani padów. Samą konsolę jednak musisz oddać z dyskiem, najlepiej oryginalnym.

Po uwzględnieniu gwarancji wróci do Ciebie nowa konsola z nowym dyskiem. Dobrze więc przed oddaniem starej na serwis zdezaktywować system (zwłaszcza jeśli pożyczałeś swoje konto innym użytkownikom) i zrobić backup danych. Jeśli w napędzie BR np ułatwiła płyta to zostanie Ci ona przesłana po bodajże 2 tygodniach. Twardego dysku jednak nie odzyskasz.

Warto też przypomnieć, że za usługę gwarancyjną nie odpowiada już producent (który jest bardzo solidy i przy najmniejszym detalu wymienia konsole na nową), a sklep. Duże sieci nie robią problemów z samą gwarancją, jednak z pewnością załatwią usługę tak, abyś nie dostał nowego sprzętu. Nawet jeżeli fizycznie przyjdzie Ci nowa konsola to oni papierki załatwią tak, że całość będzie traktowana jako naprawa. Dlaczego? Bo wymiana na nową to nowa gwarancja i kolejne 2 lata spokoju.
      • legileg Re: PS3 wymiana w sklepie (po 20 miesiącach od za 06.06.11, 16:47
        napędzie BR np ułatwiła płyta to = napędzie BR np utknęła płyta to
        • rivriet Re: PS3 wymiana w sklepie (po 20 miesiącach od za 06.06.11, 20:44
          @legileg - Czekaj, czekaj. Jak to nowego sprzętu? Czyli co, mogą mi dać powystawówkę/poserwisówkę? Może nie będzie tak źle - konsola jest dodatkowo UBEZPIECZONA w Hestii na 3 lata, więc mam nadzieję, nie dadzą mi jakiejś poserwisówki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka