02.11.11, 15:40
Kolejna litera naszego Alfabetu Polskiego Gracza. Wpisujcie w tym wątku swoje propozycje, oczywiście z uzasadnieniem/opisem. Jeśli nie wiecie jak, zajrzyjcie do dowolnej encyklopedii - tak to ma wyglądać. Jutro po południu wybierzemy najlepiej opisaną i najbardziej trafną naszym zdaniem propozycję i umieścimy ją oficjalnie w Alfabecie.

Notka encyklopedyczna ma mieć maksymalnie 500 znaków.

Regulamin konkursu - do wglądu dla wszystkich chętnych.
Obserwuj wątek
    • slawomir.serafin M jak... Miłość 02.11.11, 15:42
      Miłość - zespół pozytywnych odczuć, jakimi od zawsze darzyły się grupy graczy. Posiadacze Commodore kochali właścicieli Atari, wielbiciele PC miłują wielce tych, co mają konsole, ci co grają w Call of Duty kochają tych, co tną w Battlefielda i oczywiście odwrotnie.

Miłość jest wszędzie!
      • verrion Re: M jak... Miłość 03.11.11, 04:17
        no prawda Sławku
        ja tam gram bardziej w CoD niż BF ale kocham was tam wszystkich po równo kiss big_grin
        i jako PCtowy fanboy Blizzarda dla konsolowców wielkie kiss
        hehe
        widzę że ktoś się nudził big_grin i poszło tak od serca parę słów w świat XD
        • verrion Re: M jak... Miłość 03.11.11, 04:18
          nie no, "pojechałem" piwo
    • slingerus Re: M jak... 02.11.11, 16:07
      Mortal Kombat - Seria bijatyk tworzona głównie przez firmę Midway od 1992r. Zyskała rozgłos głównie dzięki digitalizowanej grafice oraz ogromnej ilości przemocy i krwi . Pojęcie jak "Fatality" , "Toasty" czy "Zmęczony kciuk gracza" weszły do kanonu growego slangu. Gier z serii łącznie powstało 9 ale największą popularnością i grywalnością cehcowały się 3 pierwsze części (Głównie Mortal Kombat II).
    • tetlian Re: M jak Minecraft 02.11.11, 16:09
      Minecraft - czyli wirtualne klocki Lego to gra typ sandbox stworzona przez Markusa "Notcha" Perssona. W bardzo krótkim czasie zdobyła ogromną popularność. Gra sama w sobie nie ma celu, jednak każdy gracz może sam go jej nadać. Czy to będzie konstruowanie budowli oraz mechanizmów, wydobywanie surowców, podróżowanie i odkrywanie świata, walka z potworami, uprawa roślin, hodowla zwierząt, czy jeszcze coś innego, wszystko zależy od gracza. Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia.
      • awokado_1 Re: M jak Minecraft 24.04.12, 13:12
        Hahahaha! No ja bym się z tym zgodziła, bo szczerze powiem, że wciągnęła mnie ta gra, mimo iż na początku trochę sceptycznie do niej poodchodziłam. Prosta gierka, prosty, kwadratowy świat a tyle możliwości i zabawy. Mój facet nie wierzył, że zacznę w to grać, jak mi pokazywał swoje osiągnięcia w tym temacie - teraz musi ze mną walczyć o dostęp do kompa, bo nie mogę się wprost oderwać.Nawet zastanawiałam się nad kupnem drugiego kompa z tego wszystkiegosmile
    • qazqwe123 Re: M jak... 02.11.11, 16:37
      Microsoft - aaaaaaaaaaaa, zuoooooooo, mroooooooooooook
    • pjotrula Re: M jak multiplayer 02.11.11, 16:38
      Multiplayer, czyli rozgrywka wieloosobowa. Może się odbywać poprzez internet, sieć lokalną, lub na jednym komputerze - w trybie dzielonego ekranu albo gorącego krzesełka. W rozgrywce wieloosobowej gracze mogą wykonywać zadania w trybie kooperacji, walczyć między sobą podzieleni na drużyny lub rywalizować aż do uzyskania jednego zwycięzcy (tzw. deathmatch).
    • wasiu9 Re: M jak Might and Magic 02.11.11, 16:42
      Might and Magic (z ang. Moc i Magia, MM) to seria komputerowych gier fabularnych produkowanych przez New World Computing oraz wydawanych przez 3DO. Producentem serii był Jon Van Caneghem. Każdy wyjadacz komputerowy zna ta serię smile
    • manikevicious Re: M jak... Mortal Kombat 02.11.11, 17:59
      Mortal Kombat - bijatyka (mordobiciesmile),gra stworzona na początku lat 90 przez firmę Midway. Charakteryzowała się digitalizowaną grafiką oraz dużą dawką brutalności. Przeciwnik po otrzymaniu ciosów obficie krwawił, natomiast samą walkę można było zakończyć w bardzo efektowny sposób np wyrywając mu serce (Fatality - każdy wojownik miał swoje unikalne zmasakrowanie przeciwnika). Gra doczekała się ekranizacji.
      • manikevicious Re: M jak... Mortal Kombat 02.11.11, 18:02
        e, było już wink nie zauważyłem
    • wiindows_71 Marian 02.11.11, 18:53
      Marian
    • dragon422 Re: M jak... MicroProse 02.11.11, 20:37
      MicroProse Software została założona przez Sida Meiera i Billa Stealeya w 1982 r. Dzięki tej firmie mogliśmy zagrać w takie kultowe gry jak: Silent Service, Sid Meier's Pirates!, Formula One Grand Prix, Pizza Tycoon, Civilization, Transport Tycoon oraz w klasyk rozgrywki turowej UFO: Enemy Unknown i inne z serii X-COM. Firma produkowała gry głównie na poczciwą Amigę oraz Atari i PC.
      • tom_tom_1 Re: M jak... MicroProse 02.11.11, 21:26
        brawo dla tego Pana za ten wpis
    • morkel Re: M jak... Microprose Soccer 02.11.11, 21:32
      Bez wątpienia najlepsza piłka nożna na C64, stworzona przez Sensible Software i wydana w 1988 r. przez Microprose. Gra miała maksymalnie proste sterowanie (choć była np. możliwość strzałów podkręconych), mnóstwo humoru (deszczowe wślizgi przez pół boiska zakończone efektywnym młynkiem rulez) no i dzięki niej można było się dowiedzieć, że Oman ma reprezentację piłkarską.
      Wydana została również wersja piłki halowej pod nazwą Six-a-side-soccer.
    • morkel Re: M jak... Marienbad - pierwsza polska gra 02.11.11, 21:44
      Dzieki pracom archeologicznym prowadzonym przez CD-Action udało się ustalić, że pierwszą polską grą była logiczna gra Marienbad stworzona przez Witolda Podgórskiego w 1962 r. na komputer Odra 1003.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka