Dodaj do ulubionych

Internet. Tylko jaki?

18.03.12, 18:46
W mojej małej miejscowości wg. TP internet nie może przekraczać 1 MB/S. Netia twierdzi to samo a upc nie dociera do mnie wcale.

Z jakiego internetu, nie przesyłanego kablem korzystacie? Co polecacie? O czym słyszeliście. Błagam o pomoc, ponieważ moja obecna prędkość to czysta katorga.

Pozdrawiam i liczę na odpowiedź smile
Obserwuj wątek
    • finear Re: Internet. Tylko jaki? 18.03.12, 18:55
      LTE? jeżeli jest zasięg
      • koveina Re: Internet. Tylko jaki? 18.03.12, 19:56
        Jest zasięg LTE, tylko np. w polsacie ma on limity danych, np. 25GB i nie jestem pewien na ile mi to starczy. Dema na xboxlive rzadko teraz są mniejsze niż 1 GB i całkiem sporo gram przez sieć.
    • pimpnino Re: Internet. Tylko jaki? 18.03.12, 19:38
      Udaj się na posiedzenie Rady Gminy i zwróć uwagę Wielce Czcigodnym Radnym, że to k**** przesada i może powinni wziąć jakaś dotację z Unii, bądź któregoś Ministerstwa i rozwinąć infrastrukturę. W moim powiecie sąsiednie gminy kładą sobie światłowód z kasy unijnej.
      • koveina Re: Internet. Tylko jaki? 18.03.12, 19:57
        Możesz mi zdradzić jaka to gmina? Albo najlepiej podać link do jakiegoś artykułu o tym? Szczerze mówiąc chętnie zapytam mojego radnego co o tym sądzi.
        • finear Re: Internet. Tylko jaki? 18.03.12, 21:04
          zaintersowanie rady to napewno dobry pomysł ale takie cos potrwa
          25gb na granie i ściąganie nawet sporej ilości demek powinno ci starczyć
          na pewno będziesz miał możliwość sprawdzenia aktualnego transferu wiec wrazieczego to po prostu ściągniesz cos w następnym miesiącu
          • koveina Re: Internet. Tylko jaki? 18.03.12, 21:22
            Wezmę go na miesiąc na próbę, zobaczymy. Dotąd miałem nie limitowany transfer i wizja "oszczędzania" internetu troche mnie niepokoi.Dodam, że w domu praktycznie stale między 16-21 są włączone 2 komputery konsola i zwykle jeszce komórka.
            • finear Re: Internet. Tylko jaki? 18.03.12, 21:48
              sprawdź ile teraz zużywasz
              ale jeżeli nie ściągasz jakos dużo ani nie oglądasz przez te kilka h filmików na youtube w hd to nie powinieneś musieć niczego ograniczać
        • pimpnino Re: Internet. Tylko jaki? 18.03.12, 23:18
          www.strefabiznesu.gp24.pl/artykul/w-powiecie-slawienskim-powstanie-powszechny-dostep-do-internetu-69484.html
          Więcej pisali o tym w lokalnych gazetkach. Wszystkie gminy biorące w tym udział to gminy wiejskie (z tego co wiem samo Sławno nie bierze w tym udziału, a jeżeli bierze to jest 2 wiejskie 1 miejska w ramach powiatu). U mnie w innej gminie z tego powiatu na kablach Tepsy jest przepustowość 6 Mb/s, a mimo to inwestują, a bogactwa u mnie nie stwierdzono. Jeżeli mieszkasz w jednym z województw wschodniej Polski to Twoja gmina ma dostęp do pieniędzy z programu unijnego "Polska Wschodnia", nieosiągalnych dla reszty JST naszego kraju, gdzie rozwój infrastruktury jest jednym z priorytetów i niewykorzystanie tej możliwości przez tamtejsze samorządy powinno być karane. Działaj, niech Radni wiedzą dla kogo zostali powołani.
    • zausa Re: Internet. Tylko jaki? 18.03.12, 21:25
      Jeżeli możesz to weź jaką kol wiek kablówkę , ja mam Aster czyli już praktycznie UPC i śmiga aż miło http://www.speedtest.net/result/1842030249.png a jeżeli nie możesz to zostań przy czym kol wiek na kablu sam miałem wcześniej neo 6mb i nie powiem dobrze działało co do LTE i innych bezprzewodowych netów no nie radzę pingi będą na bank wysokie... chyba że masz gdzieś blisko jakiś nadajnik.
      • koveina Re: Internet. Tylko jaki? 18.03.12, 21:30
        Problem w tym, że Telekomunikacja twierdzi, że to jest maksymalna prędkość na jaką mogę liczyć, a 1 MB/s przy ilości domowników i sprzętu korzystającego z internetu w moim domu to wręcz śmieszna prędkość.

Jestem więc skazany na coś "bez kabla", choć rzeczywiście wolałbym kablówkę. Z 6 byłbym zadowolony.
        • zausa Re: Internet. Tylko jaki? 18.03.12, 21:51
          Mi też tak mówili że max to 1mb/s bo za daleko od centrali mieszkam przyszedł facet podłączać zadzwonił do centrali i puścili na 6mb/s w ciągu dwóch lat nie powiem spadło mi 5 razy do 1mb/s ale to się wtedy tylko dzwoni do nich i prosi o restart linii 2min i jest znowu 6mb/s co ciekawe rok później jak przenieśli jeszcze dalej centrale... chodziło i tak mi 6 smile co do bezprzewodowego neta uwierz mi jeżeli nie masz gdzieś blisko jakiejś sieci z nadajnikiem to sobie w nic nie pograsz lagi będą że ho ho także jeżeli grasz po sieci to zostań koniecznie przy kablu nawet przy 512k/s...
      • finear Re: Internet. Tylko jaki? 18.03.12, 21:34
        "W mojej małej miejscowości "
        to raczej wystarczy żeby powiedzieć że kablówka nie jest opcja
        na LTE masz świetne niskie pingi
        • zausa Re: Internet. Tylko jaki? 18.03.12, 22:05
          Niskie pingi to są w dużych miastach mój tata ma Iplusa pingi bardzo dobre nie raz grałem sobie "W mojej małej miejscowości" to na pewno wystarczy żeby stwierdzić że LTE będzie działało śmiesznie słabo o ile w ogóle się złapie (chyba że jest gdzieś blisko nadajnik) a znam dziury w których są kablówki i net 10mb/s.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka