Dodaj do ulubionych

Torchlight 2 Beta - Wasze wrażenia

21.05.12, 13:43
Od kilku dni możemy grać w betę Torchlight 2. Co prawda gra jest nieco w cieniu Diablo 3, ale z całą pewnością jest grą inną, niż twór ze stajni Blizzarda. Co prawda pewnych porównań siłą rzeczy nie da się uniknąć, ale już teraz można stwierdzić, że największą zaletą T2 jest ewolucja systemu, nie zaś jego rewolucjonizowanie.

W dużym skrócie T2 to nic innego, jak pierwszy Torchlight z podrasowaną grafiką, czterema nowymi bohaterami, kilkoma "towarzyszami", poziomami typu surface, multi (!) i... tyle. Tyle i aż tyle. Mechanika bowiem nie została zmieniona, tym samym bliżej T2 do Diablo 1 czy 2. Muzyka miejscami jest naprawdę dobra, w innych momentach nieco nużąca, na co narzekano już przy pierwszym Torchlight. Grafika trzyma się swojej "kreskówkowej" konwencji, samo zaś rozwalanie wrogów cieszy tak samo, jak ich eksterminacja w części pierwszej - nasze ciosy i ataki "czuć", choć już może nieco gorzej "słychać".

Tym samym ciężko w ogóle porównywać T2 do D3. Niemniej D3 bije na głowę T2 w kwestii fabuły; Lore Torchlight nigdy mnie nie przekonało, choć jest w miarę logiczne, a przez co nie wkurzawink Niemniej część pierwsza wydawała się być bardziej "mroczna". Jak będzie z dwójką? Zobaczymy. T2 przegrywa także na polu udźwiękowienia. Poziom trudności także wydaje się być nie najwyższych lotów, cierpiała już na to część pierwsza. Jednak w przeciwieństwie do D3, w T2, kiedy na mapie panuje powszechny chaos, widzimy naszego bohatera - w D3 wszystko się wtedy "zmywa" ze sobą.

Reasumując, cieszę się, że powstaje gra h&s, z którą będzie można pograć a alternatywie do D3 - w alternatywie, która sprawia, że po godzinach łupania w diabełka z przyjemnością odpalę Torchlight, i nie będzie mnie nużyć wtórność gatunku - ot dwie inne gry. Macie tak samo?
<br />
<br />
Obserwuj wątek
    • kmh Re: Torchlight 2 Beta - Wasze wrażenia 21.05.12, 13:55
      To jest zabawne grać w obie gry (T2 i D3) równocześnie i patrzeć jak się nawzajem uzupełniają. Gdy Diablo ma fajniejszy (moim zdaniem oczywiście) system umiejętności, zachęcający do eksperymentów, to T2 ma bardziej klasyczny (choć już na szczęście pozbawiony starych drzewek).

Gdy Diablo ma ciekawego kowala w mieście i łatwiejszego w obsłudze jubilera (w T2 to nadal jest dwóch oddzielnych rzemieślników), to Torchlight ma zaklinacza przedmiotów, którego Blizzard również miał w planach, ale zrezygnował z wdrożenia ostatecznie.

Diablo jest dla mnie czytelniejsze, łatwiej jest mi trafić w stworka, w którego chcę trafić, ekran jakoś mniej skacze. Z kolei Torchlight ma jakoś bardziej urozmaiconą rozgrywkę, zawsze coś się dzieje nieco innego w przerwach pomiędzy kolejnym skupiskiem przeciwników.

Najlepsze, że w obu grach gram dokładnie tą samą klasą postaci (magiem) korzystając z tego samego czaru. WIELKIEGO CZERWONEGO LASERU SMIERCI
      • larryadler Re: Torchlight 2 Beta - Wasze wrażenia 21.05.12, 14:16
        Z tym trafianiem to prawda - stoję z toporem przed szkieletorem, buch raz, buch dwa, a topór idzie obok niego. Ale przeciwnicy to jeszcze nic - trafić w urnę! W T2 także powinni zaimplementować osiągnięcia, jednym z nich byłoby z pewnością "Trafienie z urnę"
    • gongal No 21.05.12, 13:57
      Ja mam zupełnie inaczej, gdyż jako że DIablo 3 średnio mi nie podeszło (W poprzednie diablosy tłukłem od premiery jedynki), a Torchlight 2 zmiótł całkowicie (+ obsluga modów i LAN). Za 60zł grzech nie brać.
      • larryadler Re: No 21.05.12, 14:21
        to prawda - D3 długie życie zapewni Blizzard, zaś T2 - fani. Wydaje mi się, że multi w T2 będzie jednak trochę fajniejszewink nie wiem jeszcze, jak zależne są od siebie klasy i czy uda się "customizować" drużynę tak by miotała rywalami, jak swego czasu dream-team Gusztavá Sebesa, ale i tak czasami więcej znaczy lepiej. No i ta cena! Nie zapominajmy też o PEGI, T2 dostanie pewnie 12; wielu rodziców na to patrzy. Do tego niższe, niż w D3 wymagania, a tym samym poszerzony rynek zbytu. Może nie będzie tak źle, Runic? Może, paradoksalnie, wcześniejsza premiera D3 wam pomoże?
      • grimfandango T2 21.05.12, 14:38
        Mnie Torchlight2 zaskoczył pozytywnie. Mechanika jest jak w jedynce, więc po odpaleniu czujesz się jak ryba w wodzie. Zamiast zmieniać elementy gry po prostu je rozszerzono, co jest mega plusem. Na przykład:
        - Dodano kilka Postaci i Petów (zmieniono też nazwy, np zamiast Alchemika jest Inżynier);
        - Petom dodano możliwość robienia zakupów (potiony, scrolle), wcześniej mogliśmy tylko sprzedawać za pośrednictwem zwierzaka.
        - Pety mogą mieć zbroje i biżuterie magiczna itp;
        - dodano rozgrywkę internetową, czego wcześniej, moim zdaniem, bardzo brakowało.
        - dodano nowe rodzaje sprzętów, np klucz Francuski dla inżyniera big_grin
        - rozwinięto drzewka zdolności.
        - GUI poprawiono, moim zdaniem jest bardziej przejrzyste.

Cała rozgrywka jakby się upłynniła. Człowiek w ogóle się nie męczy graniem. Płyniesz przez mapę i siekasz stwory. Chociaż trafiłem na duchy i jakieś dziwaczne stwory które złoiły tyłki mojej drużynie big_grin

W diablo jeszcze nie grałem więc nie mogę porównać, ale T2 jest naprawdę zacny big_grin

PS.
        Nagrywałem gameplay, więc zmontuje coś w tym tygodniu i się podzielę.
        • kmh Re: T2 21.05.12, 15:01
          Dla mnie inżynier jest nie tyle magiem, co połączeniem paladyna z D2 z gościem przywołującym stwory. Berseker jest ciekawą postacią, ale walka w zwarciu jest znacznie trudniejsza niż na dystans. Z 10 minut tłukłem Generała Grella na veteranie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka