Dodaj do ulubionych

Tablet do komiksów

16.12.13, 18:35
Hej, czytam dużo komiksów, ostatnio raczej cyfrowo na comixology na telefonie, ale jest to średnio wygodne. Postanowiłem przesiąść się na tablet. Ma on służyć tylko do komiksów, więc raczej celuje w tańsze modele. Co polecacie? Na czym czytacie?
Obserwuj wątek
    • grzech76 Re: Tablet do komiksów 17.12.13, 08:53
      Hmm... ja korzystam z 10 calowego i jest to chyba najoptymalniejszy "rozmiar" wg mnie. Co prawda nie jest poręczny, ale nie męczy wzroku. Z jednej strony samsungowe tablety nie są już tak drogie, a z drugiej strony teoretycznie do samego czytania komiksów każdy 10 calowy tablet byłby ok wg mnie...
      • ver Re: Tablet do komiksów 17.12.13, 12:35
        Pozwolę się nie zgodzić - postawiłbym na 7 cali, bo da się to wygodnie trzymać jedną ręką, przez co wygodnie czyta się np. w podróży albo na leżąco. Co do klasy - wystarczy Ci cokolwiek na Androidzie, sam mam budżetowy model Prestigio Multipad 7.0 Ultra Duo - T-Mobile je rozdawało do internetu za jakieś grosze. Z zalet: jest lekki i ma dobry ekran z ładnymi kolorami. Z wad: bateria to jakieś 5 godzin.

Sprawdź koniecznie kupując tani tablet jaki ma ekran: czy wyraźny, czy dobry kontrast, bo tu często te modele słabują. Dowiedz się, czy ma dobre WiFi. I spróbuj, jak Ci leży w ręku, czy ma solidną obudowę (spróbuj lekko zgiąć, czy nie trzeszczy) i czy nie ciąży za bardzo.

No chyba, że stać Cię albo dorwiesz okazyjnie iPada Mini. smile
        • grzech76 Re: Tablet do komiksów 17.12.13, 13:16
          Co do tego, że dla samych komiksów to wystarczy dowolny tablet się zgadzam. Ale teraz nowe samsungowe można za 600zł kupić, więc nie wiem czy warto się brać za coś gorszego.

Natomiast 7 czy 10 cali... Mam w domu obie wersje - jedne żony drugi mój. Wg mnie 7 cali to za mały ekran. Czasami czcionka wydaje się za mała i trzeba powiększać podczas gdy na 10 calach jeszcze mi się to nie zdarzyło.
          Fakt, 7 cali jest wygodny i poręczny, natomiast i tak do kieszeni się raczej nie zmieści i gdziekolwiek człowiek go bierze i tak idzie z torbą. A to czy podczas podróży wyjmiesz z torby 7 czy 10 cali (jakkolwiek to nie zabrzmiało) to chyba różnicy nie ma.

Nie sprawdzałem 8 cali który tez niedawno się pojawił. Może to będzie idealne rozwiązanie...
        • koveina Re: Tablet do komiksów 17.12.13, 14:12
          Da radę czytać na 7 calowym komiks kartka za kartką? Bez powiększania?
          • gregorymc Re: Tablet do komiksów 17.12.13, 14:25
            Miałem 7 calowego i komiksy trzeba było powiększać. Teraz mam iPada i jestem zachwycony. Szukaj nawet używanego iPada 2 w dobrej cenie, lepszy wybór niż jakikolwiek android.
          • grzech76 Re: Tablet do komiksów 17.12.13, 14:56
            Nie polecam. Chyba, że masz naprawdę dobry wyświetlacz w niezłej rozdzielczości i dobry wzrok. Jak pisałem, możesz spróbować z tabletem 8 cali bo jego w rękach nie miałem. Czasami w marketach typu nie dla idiotów można znaleźć otwartą sieć i ściągnąć komiks do przetestowania. Warto sprawdzić jeżeli masz możliwość.
    • serber Re: Tablet do komiksów 17.12.13, 16:59
      Od siebie moge polecic 7" Nook HD albo 9" Nook HD+. Obydwa maja swietne ekrany o wysokiej rozdzielczosci i dobrym kontrascie oraz kolorach. Ekran 7" jest na tyle dobry ze da sie na nim czytac komiksy bez powiekszania.
      Wykonaniu tez nie moge niczego zarzucic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka