Dodaj do ulubionych

Dlaczego PEGI nie działa

IP: *.poznan.uw.gov.pl 17.04.08, 07:56
System jest dobry, a ikony są proste jak budowa cepa. Przeraża mnie poziom debilizmu przeciętnego konsumenta.
Obserwuj wątek
    • Gość: mc Re: Dlaczego PEGI nie działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 08:22
      tak, a co to jest pająk i 3 ludziki?
    • Gość: natgeo Re: Dlaczego PEGI nie działa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.08, 08:27
      To proste. Gra tak Cię wciągnie, że po skończonej walce do posprzątania pokoju z pajęczyn będzie potrzeba troje ludzi!!
    • Gość: t Re: Dlaczego PEGI nie działa IP: *.net.autocom.pl 17.04.08, 08:36
      Strach i dyskryminacja rasowa.
    • Gość: gość_fd Re: Dlaczego PEGI nie działa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.08, 09:16
      pająk i trzy ludziki to trzej królowie składający chołd pajączemu jezusowi (ciekawe jak wyglądałby krzyż dla takiego)... a tak serio, na mój chłopski rozum to chodzi o możliwość gry przez internet (pająk=sieć=net=internet)
    • Gość: gość_fd Re: Dlaczego PEGI nie działa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.08, 10:14
      no cóż. system jest kompletnie nieintuicyjny. sprawdziłem na stronie PEGI i pająk oznacza strach a trzech gostków dyskryminację
    • Gość: elgrandebastardo Re: Dlaczego PEGI nie działa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.08, 10:20
      To, że klienci nic nie wiedzą, to niewielki problem. Większość z nich być może w ogóle to nie interesuje. Ale to, że nie kumają tego sprzedawcy, to faktycznie klapa. I to spora.

Wreszcie sam system oceny został poddany krytyce. Jak dla mnie jest to znacznie większy problem niż czytelność ikon.

Ciekaw jestem, czy da się sforsować takie umieszczanie oznaczeń wiekowych na pudełkach do gier jak ostrzeżenia ministra zdrowia na paczkach papierosów wink W ogóle sądzę, że sprawa nagłośnienia tego nie jest tak strasznie przegrana, tylko potrzebna byłoby stworzenie jakiegoś bytu organizacyjnego, które w sposób jasny i przejrzysty sformułowałoby postulaty wobec PEGI. Następnie wysłałby je do PEGI a w przypadku braku odpowiedzi lub negacji wszystkich postulatów innymi kanałami (www, prasa, tv) starałby się wyeksponować problemu opinii publicznej. Gdy ta będzie go już świadoma, to sprawa potoczy się dalej...
    • Gość: dev Re: Dlaczego PEGI nie działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 11:16
      Miło mi powitać wszystkich (a szczególnie weterana wojen o PEGI - elgrandebastardo) smile

@ja: być może znaczki PEGI są proste, ale raczej dla ludzi młodszego pokolenia. Starsi mają kłopoty nawet z odczytaniem tych ikon bo one w dużej mierze bazują na odniesieniach do kultury, których z wielu względów znać jeszcze nie mogli ("wulgaryzmy" są jakby żywcem z komiksów dla dzieci przeniesione).

@natgeo - bardzo podoba mi się Twoja interpretacja smile

@t: ten drugi znaczek to nie "dyskryminacja rasowa", ale dyskryminacja w każdej postaci! Więc może nie jest tak łatwo dowiedzieć się co i jak z PEGI, nawet jeśli ma się dostęp do netu w danej chwili...

@elgrandebastardo: ja nawet nie wiem, czy sprzedawcy przechodzą jakieś szkolenia w tym zakresie... zapewne jest tak, że jeśli sami się nie dowiedzą co oznaczają ikony PEGI, to nikt inny ich do tego nie zmusisad

Będę jednak nadal się upierał, że zarówno system ikon, jak i system ocen są problematyczne. Mimo to, największym problemem jest jednak zerowa wiedza na temat PEGI wśród konsumentów. Myślę, że fajnie byłoby zainteresować kogoś "wyżej", np. UOKiK o pewnych nieprawidłowościach w tej sferze. Być może mogliby oni lobbować w celu uruchomienia jakiejś kampanii społecznej lub wymóc na sklepach umieszczanie tablic z wyjaśnionymi oznaczeniami.

Co do próby wpłynięcia na PEGI to szanse raczej są marne, ponieważ trzeba by zebrać ludzi z co najmniej kilku państw...
      _______
      dev
    • Gość: gammer Re: Dlaczego PEGI nie działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.08, 12:03
      jeśli ktoś kupuje grę nie czytając recenzji i opinii o niej to ja go nie jestem w stanie zrozumieć. PEGI nie powstało dla graczy tylko dla tych co stoją na straży moralności żeby inni widzieli że dostrzegają "problem" i coś robią w temacie.
    • Gość: dev Re: Dlaczego PEGI nie działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 14:06
      @gammer: PEGI powstało nie dla "tych, co stoją na straży moralności", tylko dla tych, co nie mają ochoty ani czasu przeycztać recenzji czy opinii, a chcą wiedzieć, jakie treści zawiera gra. Uwierz mi, że jest to ogromna rzesza ludzi! To nie ma nic wspólnego z moralnością, ale byciem świadomym konsumentem! Pisałem już o tym: kupiłbyś dajmy na to sok pomarańczowy jeśli nie wiedziałbyś, jaki ma skład, gdzie został wyprodukowany itd.? Ja nie, bo okazało by się pewnie, że pomarańczowy to on jest tylko z koloru i nazwy...
    • Gość: gammer Re: Dlaczego PEGI nie działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.08, 21:43
      @dev, ci co "nie mają ochoty ani czasu" to nie są gracze tylko posiadacze komputerów albo konsol. I wypraszam sobie określanie mnie mianem "konsumenta" gier, nawet "świadomego konsumenta", ja jestem graczem, podobnie jak jestem czytelnikiem a nie "konsumentem" książek oraz użytkownikiem a nie "konsumentem" komputera. A sok pomarańczowy to zupełnie inna kategoria towaru, możesz go kupić raz albo i 1000 razy - a ile razy kupisz jedną grę ???
    • Gość: dev Re: Dlaczego PEGI nie działa IP: *.chello.pl 19.04.08, 00:15
      @gammer: po pierwsze, chodzi właśnie o tych, których pogardliwie nazywasz "posiadaczami", a nie "graczami". I nie tylko o nich - także o tych, którzy nawet nie są "posiadaczami"! Ich jest mnóstwo - przede wszystkim chodzi o rodziców, ale i dalszą rodzinę, znajomych itd. Wyobraź sobie, że mają oni dużo ciekawszych wg. nich rzeczy niż szukanie po serwisach opisu, jak dana gra wygląda.

A nawet jeśli chcieliby coś`przeczytać o grze, to nie wiem na ile zrozumieliby recenzje - teksty o grach są pisane dla bardzo hermetycznego środowiska, a autorzy recenzji posługują się żargonem graczy. Myślisz, że niezainteresowanej grami osobie dużo mówią takie skróty jak FPS czy RTS?

Generalnie - czy coś złego jest w tych, którzy w mniejszym niż Ty czy ja stopniu interesują się grami? Czy uważasz, że jedynie człowiek, który codziennie wchodzi na serwisy o grach, może w nie grać? Bo tak właśnie odczytuję Twoją wypowiedź!

Poza tym, z całym szacunkiem, ale czy tego chcesz czy nie, jesteś konsumentem gier! Podaję za wikipedią: "Konsument (łac. consumens) - w ekonomii i prawie osoba nabywająca od przedsiębiorcy towar lub usługę w celu bezpośrednio niezwiązanym z prowadzoną przez siebie działalnością gospodarczą lub zawodową. Konsument nabywa towar lub usługę dla zaspokojenia swoich bieżących potrzeb życiowych." Jesteś więc konsumentem żywności, filmów, książek, gier, a nawet (o zgorozo!) przedstawień teatralnych czy wystaw sztuki! Czy tego chcesz czy nie, jesteś konsumentem i tego nie zmienisz. I nie ważnie ile razy dany towar kupujesz, ważne że: 1. to robisz, 2. w miarę regularnie kupujesz towar danego typu (a więc grę, choć nie tą samą <swoją drogą - nie rozumiem o co chodziło Ci z w Twojej ostatniej myśli...>wink.
      _______
      dev
    • Gość: gammer Re: Dlaczego PEGI nie działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 12:50
      @dev, właśnie strzeliłeś sobie w stopę: "przede wszystkim chodzi o rodziców, ale i dalszą rodzinę, znajomych itd" czyli jednak nie o graczy tylko o tych którzy "stoją na straży moralności" osób którym chcą zrobić prezent, więc moje spostrzeżenie że system PEGI nie jest adresowany do graczy okazuje się jak najbardziej trafne. I nie dziwi mnie że ludzie kręcący przy półkach z grami nie wiedzieli co oznaczają te znaczki bo tacy zwykle grę kupują DLA SIEBIE. I wiesz co, mogę się nawet zgodzić że to są konsumenci - bo nabywają towar... dla siebie wink Ale jeśli ktoś chce komuś zrobić zwykły urodzinowy prezent to można go nazwać co najwyżej nabywcą a nie konsumentem, a już w żadnym razie "graczem". PEGI nie jest dla graczy.

PS. Nie, nie uważam "że jedynie człowiek, który codziennie wchodzi na serwisy o grach, może w nie grać" ale przecież gier nie kupuje się co tydzień (przynajmniej nie te za 50-150) więc wcale nie trzeba codziennie wchodzić na serwisy by zdobyć informację o danym tytule, poza tym jeśli ktoś obawia się że gra go zdemoralizuje czy zdeprawuje to powinien być bardziej ostrożny i nie polegać tylko na zawodnym PEGI, nawet jeśli wie co te znaczki oznaczają...
    • Gość: dev Re: Dlaczego PEGI nie działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.08, 13:36
      @gammer: nie czuję, abym strzelił sobie w stopę, bo nigdy nie twierdziłem, że PEGI jest dla graczy. Jednocześnie, nie zgadzam się, że samo martwienie się, o to co zawiera dana gra, jest "staniem na straży moralności". Być może gdyby rozumieć ten zwrot literalnie, to prawdą byłoby stwierdzenie, że rodzice itd. są "strażnikami moralności"; no ale mamy jeszcze kontekst, w jakim zazwyczaj używane są te słowa - i on zmienia wiele! Dla mnie (i pewnie dla większości ludzi) "strażnikiem moralności" są ludzie w stylu R. Giertycha czy R. Nowaka, którzy w imię jakichś, jakby nie patrzeć nieuniwersalnych zasady i wartości, chcą cenzurować rozmaite aspekty życia społecznego.

Jeśli ty rozumiesz ten zwrot w pierwszym znaczeniu - to zwracam honor: masz rację. Myślę jednak, że to drugie znaczenie jest bardziej rozpowszechnione i dlatego zareagowałem w taki, a nie inny sposób.

Tak czy inaczej spostrzeżenie, że PEGI nie jest dla graczy, choć jak najbardziej trafne, jest zwyczajnie truizmem...

Jeszcze jedna kwestia: zakładasz, że osoby, które przepytałem kupowały gry dla siebie, a więc były graczami i, jak rozumiem, zapewne nie musieli znać oznaczeń PEGI, bo znali z serwisów o grach treść gry. Takie założenie tym gorzej świadczy zarówno o samych graczach (znając treść gry powinni bez problemów pomóc mi z rozszyfrowaniem oznaczeń PEGI), jak i o piktogramach (są aż tak niezrozumiałe, że nawet znając treść gry nie da się ich odczytać)... Zgodzisz się ze mną?
    • Gość: m1gu3l Re: Dlaczego PEGI nie działa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.08, 13:26
      a kogo to obchodzi co one znaczą? jak miałem z 10 lat albo i mniej to pocinałem w Dooma, Mortal Kombat etc, gdy miałem niedużo więcej to i Lula się przewinęła - i nie wyrosłem na jakiegoś strasznie aspołecznego psychola-zboczeńca. A młodsze dzieci same gier i tak nie kupują, bo i za co?
    • Gość: siwy2411 Re: Dlaczego PEGI nie działa IP: *.echostar.pl 22.05.09, 23:13
      Witam!

Po pierwsze: Mi również wydawało się, że te piktogramy są zrozumiałe... Postanowiłem zrobić mały test. Wydrukowałem wszystkie symbole PEGI i poprosiłem rodziców (jakby nie patrzeć, są to osoby do których, przynajmniej w teorii, kierowany jest ten system) aby wytypowali co oznaczają konkretne oznaczenia... Jedyne, które odgadli to:
      - przekleństwa
      - przemoc
      Pozostałe symbole pozostały dla nich całkowicie niezrozumiałe... Co wg. mnie jasno pokazuje, że coś jest nie tak... Jednocześnie oboje zgodzili się, że pod piktogramem powinien się pojawić (choćby jednym wyrazem) opis danego znaczka...

Po drugie: Dałem rodzicom "Wieśka" i poprosiłem ich aby (znając już znaczenia oznaczeń) powiedzieli mi coś o tej grze... Żadne z nich nie zauważyło zadnego znaczka oprócz 18+ (dla osób, które nie widziały pudełka Wiedźmina: z przodu znajduje się jedynie znaczek 18+, jest on całkiem dobrze widoczny, jednak pozostałem znaczki znajdują się na tyle pudełka zaraz obok loga CDProjektu, BioWare, Nvidii i innych)...

Obie te rzeczy jasno pokazują, że należy zmienić dwie rzeczy:
      - oznaczenia i ich opisy
      - miejsce drukowania tych oznaczeń
      Tylko, tak jak napisał autor artykułu, kto za to zapłaci? Kto przekona PEGI do zmiany swoich oznaczeń?

Wydaje mi się, że najłatwiejsze do realizacji będzie pewnie uczulenie rodziców na to, jakie gry kupują (ale nie tylko kupują, nie oszukujmy się, wiele dzieciaków ściąga gry polecone przez kolegów z internetu i rodzice nie mają o tym pojęcia).
      Osobną kwestią jest wpływ gier na młodych ludzi. Jest równie dużo badań potwierdzających wpływ gier na osobowość, jak tych, które zaprzeczają takiemu wpływowi (osobiście uważam, że nie ma bezpośredniego przełożenia między grami a życiem). Ale nie o to chodzi w tych oznaczeniach. Chodzi o to, żeby rodzice byli świadomi tego, co ich dziecko może zobaczyć i co może usłyszeć grając w daną grę...

Takie jest moje zdanie na ten temat poparte prostym doświadczeniem (jednocześnie zachęcam innych, aby zrobili takie same doświadczenie u siebie w domu) i wydaje mi się, że wynik tego doświadczenia dość dobrze pokazuje, że jakieś zmiany muszą być wprowadzone, aby system zaczął funkcjonować...

Jakby co to mój mail to:
      siwy2411(at)o2.pl
    • dawiddiwad Re: Dlaczego PEGI nie działa 17.07.09, 19:25
      Widzę. Jest: 18+(to się zgadza), przemoc(się zgadza) i strach (nie zgadza się)!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka