Dodaj do ulubionych

Przekleństwo minimapy

IP: *.icpnet.pl 08.05.08, 19:03
pilot musi umieć latać według wskazań instrumentów.
No1?
Obserwuj wątek
    • Gość: mes null IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 19:05
      czy ja wiem? rzadkie spojrzenia kątem oka na mini mapke jakoś niespecjalnie mi przeszkadzają, także w podziwianiu geniuszu tworców wink

mini maps are not shit, takie moje zdanie big_grin
    • pankracyk Re: Przekleństwo minimapy 08.05.08, 20:15
      dla mnie mm w GTAIV ma jedna wade: kiedy gramy w trybie multiplayer, widzimy gdzie znajduja sie wrogowie. ale jednak mini-mapy musza byc big_grin
    • ciapek.pl Re: Przekleństwo minimapy 08.05.08, 20:18
      To, ze sie da grac patrzac wylacznie na minimape swiadczy o jej zlym zaprojektowaniu. Po prostu nie powinno byc tak, ze na minimapie sa zaznaczone wszystkie istotne z punktu widzenia gracza obiekty. Czyli moim zdaniem: minimapy sa dobre, ale pod warunkiem, ze sa dobrze zaprojektowane.
    • Gość: adek25 [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 21:33
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Augustus Re: Przekleństwo minimapy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 21:34
      Minimapa jest po prostu kolejną okazją do popełniania błędów przez developerów. Sam opracowywałem minimapę dla swojego projektu. Sęk w tym by dobrze przemyśleć jakie obiekty i postacie tam umieszczać, oraz jak wiele informacji zawrzeć w minimapie. Bo jeśli mapa pokazuje dokąd iść by wykonać zadanie, to dla mnie to pomyłka.
    • Gość: pt200 Re: Przekleństwo minimapy IP: *.com.pl 08.05.08, 21:49
      mi nie przeszkadzala mini-mapa w crysisie
      dlaczego ? poniewaz miala duza skale i wyznaczala ogolny kierunek, patrzenie sie glownie na nia byloby bezsensem

zbyt dokladne minimapy to uklon w strone masowego gracza, by nie posmutnial ze sie zgubil w wielkim miescie. Moim zdaniem to psuje gre, ale ja nie jestem casualowym graczem, niech sie wypowie takowy czy gwarancja latwego posuwania sie naprzod i tego typu uposledzenie gry to jest to, czego oczekuje. GTA IV liczylo na gigantyczna sprzedaz, moze maja podobne zdanie skoro taka minimape zrobili
    • ciapek.pl Re: Przekleństwo minimapy 09.05.08, 01:30
      (Minimapa w GTA IV - kolejna rzecz, ktora utwierdza mnie w przekonaniu, ze ta gra wcale nie zasluguje na powszechnie przyznawane jej 10/10.)
    • Gość: f Re: Przekleństwo minimapy IP: *.chello.pl 09.05.08, 02:05
      dupa a nie fajny wpis w mtv
      Czy teraz Falkowska napisze artykuł "Minimama w kulturze videograczy"?
    • radek.zaleski Re: Przekleństwo minimapy 09.05.08, 10:20
      Czyli moim zdaniem: minimapy sa dobre, ale pod warunkiem, ze sa dobrze zaprojektowane.
      --

mój problem z minimapą polega na tym, że zamiast grać i się cieszyć to ja się nią gapię. jakakolwiek by ona nie była.
    • ciapek.pl Re: Przekleństwo minimapy 09.05.08, 10:37
      Chyba jedyny ratunek w tej sutuacji, to calkiem wylaczyc minimape (nie wiem czy da sie to zrobic w GTA IV i mam nadzieje, ze jest w tej grze cos takiego jak mapa glowna, na ktora moznaby sobie zerknac od czasu do czasu w razie koniecznosci).
    • Gość: Kaszkwicił Re: Przekleństwo minimapy IP: *.as.kn.pl 09.05.08, 16:41
      Prawda to z tą minimapą smile Ale nie jest tak znowu źle. Minimapy używa się tylko na nieznanych lokacjach. Gdy po raz 10-siąty przejażdża się tą samą trasą, to w ogóle się nie patrzy na minimapę, bo trasę zna się na pamięć. I wtedy można podziwiać widoki.

A co do częstego save'wowania gier, to ja mam ten problem smile Czasem co 5 sekund wykonuję save'a, tylko po to, bym nie musiał w przypadku niepowodzenia, pokonywać tych 5 sekund ponownie. Podczas gry jeden z moich palców często leży na skrócie klawiszowym, pod którym przypisałem sobie quick-save'a. Chętnie przeczytałbym o tym artykuł smile
    • room_boo_rak Re: Przekleństwo minimapy 12.05.08, 12:07
      W tej grze nie ma czego podziwiac ,bo grafika jest obrzyldiwa . Lepsza będzie w Mafii II ,a jest już lepsza w Kane&Lynch . Już przy IV części GTA mogli się postarac zrobic miasto i warunki pogodowe przynajmniej tak ładne jak są w PGR IV .
    • Gość: ezop Re: Przekleństwo minimapy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 08:15
      Przyzwyczajenie pozostałe po gta2? Widok z góry...
    • dj_sasek Re: Przekleństwo minimapy 14.05.08, 20:57
      Przecież zastąpienie minimapy w grze może być banalnie proste. Można przecież np. w takim dajmy na to GTA4 wprowadzić mówiącego GPSa w samochodach, który mówiłby nam np.: "Na rondzie skręć w lewo 3 wylot", bądź dużo prostszy: "Skręć w prawo za xxx metrów". Obecne GPSy w samochodach takie i nawet bardziej skomplikowane opcje informacji głosowych posiadają, nie rozumiem dlaczego nie wprowadzić tego w grze. W TDU bodajże było coś podobnego, ale nie było dobrze dopracowane. Co do innych gier typu battlefield czy oblivion zamiast mapy można wprowadzić jakieś przezroczyste kursory pokazujące cele misji, bądź innych zadań. Rozwiązań zastępujących minimapę jest wiele.
      Co do ciągłych zapisów gier. Przeważnie jest możliwość autosave'a, bądź tzw. quicksave'ów, które jednym przyciskiem save'ują grę w danym momencie. W GTA najlepiej wrzucić autosave i po sprawie, a jeżeli są jakieś wątki fabularne po których od jednej decyzji będzie zależeć cała następna nasza przygoda z grą, to wtedy niestety trzeba zrobić oddzielnego save'a, aby móc później ewentualnie wrócić do momentu zapisania.
      Wracając do minimap. Dobrze napisał tu Kaszkwicił pisząc, że "Gdy po raz 10-siąty przejażdża się tą samą trasą, to w ogóle się nie patrzy na minimapę, bo trasę zna się na pamięć. I wtedy można podziwiać widoki"
      Moje zdanie jest takie same.

Gorzej oczywiście gdy interface (mapa i inne) gry nie pomaga graczowi lecz przeszkadza, ale wtedy mamy raczej do czynienia ze słabym lub nisko branżowym tytułem.
      A co do save'ów to teraz chyba w każdym nowym tytule mamy możliwość, albo autosave'a albo quicksave'a.

Jak dla mnie mapki to dobra rzecz, aby były dokładne i praktyczne. Wyśmienicie jest jak pokazują wszystko w 3D, tzn. jak cel jest wyżej, bądź niżej.

Wg. mnie minimaps are definitely not shit!!
    • neuroup Re: Przekleństwo minimapy 14.05.08, 23:35
      W ogóle minimapy to jedno wielkie przekleństwo. W GTA IV to jest dość poważny problem ponieważ graficy naprawdę się na pracowali a przez dynamikę gry i korzystanie z minimapy cześć ich roboty nie zauważamy. Pewnie wielu z prawie 6 mln użytkowników GTA IV [na obie konsole] dopiero po pewnym czasie dowiedzą się od innych graczy o ciekawych i pięknych rzeczach w tej grze, które ich ominęły.
      Ja dość dużo gram w GRAW2 i czasami mi brakuje czasu w grze, żeby sobie tak pochodzić i pozwiedzać plansze smile Jak zawsze tak chce zrobić to muszę włączyć lunetę snajperską i analizować każdy krzaczek bo za nim, może czaić się wróg. Nie które plansze wydają się bardzo rozbudowane w GRAW 2 ale cała dynamika gry zmusza do pójścia optymalną ścieżką i jak najszybciej. Podobnie pewnie jest w GTA IV.
      Pozdrawiam
      www.lukaszslowak.com [homepage]
    • Gość: B3cks Re: Przekleństwo minimapy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 21:32
      1. Wydaje mi sie ze te nieprzychylne opinie pochodza w wiekszosci od graczy ktorzy w to nieszczesne GTA IV nie grali. Jak na dzisiejsze standardy ta gra nie ma wad.
      2. Wasz wyssany z palca problem z minimapa to bezradnosc w szukaniu wad w grze. A dla tych ktorzy juz musza sie przyczepic mam rade: stary, obierz sobie kierunek i wg niego podazaj, a gdy bedziesz czul ze to blisko to zerknij. Albo przyslon sobie minimape jakims zdjeciem ukochanej/ukochanego.
      3. Smutne... "A Peter Molyneux już wie:
      mini-maps are shit". Wkurza mnie wypowiadanie sie na temat z ktorym sie nie ma do czynienia. Z calym szacunkiem dla sir Molyneux, ale nie wydaje mi sie zeby minimapy byly koniecznie potrzebne w jego grach typu SIM/god games. Tak wiec proponuje najpierw wyrobic sobie wlasne zdanie a potem wyrazac swoje opinie w tym temacie.
    • Gość: robsien Re: Przekleństwo minimapy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.08, 05:58
      Witam. Napiszę tak. Dopóki nie przeczytałem tego artykułu to się nad tą mapą nie zastanawiałem. Po prostu mi ona nie przeszkadza. Chcę podziwiać widoki to nie wykonuję misji. Jak je wykonuję to skupiam się nad ich przejściem, a nie nad widokami. Owszem gra ma parę "niedoróbek", ale to są błachostki. Przeszedłem już 30% gry i nadal bardzo chce mi się w nią grać więc 10/10 wink Pozdr.
    • Gość: joł Re: Przekleństwo minimapy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.08, 15:17
      jak można powiedzieć że grafika w GTA IV jest obrzydliwa? to jak przeklnąć Boga.. tak nie wolno! grafika jest cudowna.. te cienie na kurtce Nika i na drodze pod mostami..
    • Gość: joł Re: Przekleństwo minimapy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.08, 15:17
      jak można powiedzieć że grafika w GTA IV jest obrzydliwa? to jak przeklnąć Boga.. tak nie wolno! grafika jest cudowna.. te cienie na kurtce Nika i na drodze pod mostami..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka