Dodaj do ulubionych

Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures

IP: 88.220.112.* 03.07.08, 09:31
Zgadzam się w pełni z autorem tekstu (aczkolwiek nota bene, recenzja sama w sobie jest ogólnikowa i bardziej nadaje się do serwisu pokroju gry.onet.pl tongue_out Oj,brak polotu Kolego...Serafinie) . I moim skromnym zdaniem Age of Conan na obecnym etapie jest niedopracowaną wersją beta, która może i przyciąga wielu, ale jak dla mnie nie ma tego "czegoś", co sprawi że po wyeliminowaniu błędów, dodaniu wielu elementów, itd, będzie wciągać podobnie jak Lineage 2 czy World of Warcraft.
Niemniej jednak jeśli ktoś chce spróbować zagrać, ma wiele pytań, a nie ma gdzie ich zadać wink to zapraszam na prężnie rozwijającą się stronę polskiego community AoC -> conan-mmo.pl
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: goral Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures IP: *.chello.pl 03.07.08, 10:07
      HamP jest ogólnikowa bo autor wali kity. Od kiedy to SS zna się na grach MMO? big_grin
    • Gość: ja Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures IP: *.man.poznan.pl 03.07.08, 10:49
      nic nie napisał o tym, że w AoC można spotkać najładniejsze z wszystkich mmo żeńskie postacie wink
    • Gość: Strach Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 11:13
      Pieprzycie Panie dzieju, NO liferzy wiadomo ze dla nich liczyl sie Lvl, a tak naprawde co powinno sie robic to budowanie miast i to juz zaczyna sie od 40 lvl, gadanie o end contencie tu nie ma byc czegos takiego. W takim WoW osiagniesz max lvl i co grindujesz dalej ale za sprzetem. L2 grind jest maakryczny i zeby tam doczegos dojsc to trzeba armi botow i kupy kasy na ebay.
    • slawomir.serafin Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures 03.07.08, 11:34
      HamPie, recenzja ogólnikowa, bo takie są krótsze i lepiej się je czyta laikom smile poza tym sam widzisz, że z główną myślą się zgadzasz.

goral---> założenie jest takie, że SS zna się na wszystkim big_grin

ja---> najładniejsze, najlepiej umięśnione i najlepiej rozebrane smile
    • Gość: goral Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures IP: *.chello.pl 03.07.08, 12:17
      Z tych ogólników widać, że ledwo w betę AoC pograłeś.
    • slawomir.serafin Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures 03.07.08, 12:56
      Tak? A po czym konkretnie to wnioskujesz? Grałeś może w betę? Albo w pełną wersję AoC? W cokolwiek? Czy może operujesz ogólnikami big_grin
    • Gość: HamP Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures IP: 88.220.112.* 03.07.08, 13:29
      No pewnie, że grał w betę... Ja też grałem w betę... Ty goralu również, bo całe AoC na chwilę obecną to ni mniej ni więcej...BETA tongue_out
    • Gość: Shastorm Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.08, 13:32
      big_grin SS, dajesz dzielnie odpór zarzutom, mi się "recenzja" bo to raczej jednak luźny spis wrażeń spodobała i co ciekawe, współgra z moimi domysłami jak to teraz ten MMO wygląda.

I fakt AoC musi mieć lepsze "panienki" bo jednak gros znanych mi graczy płci pięknej (a czasem i przepięknej smile ) jednak został przy WoWie.
    • Gość: Hamm Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures IP: *.eranet.pl 03.07.08, 13:40
      Do zoptymalizowania MMOG trzeba mnóstwo czasu (raczej lata niż miesiące).

Przykładem jest EVE Online (www.eve-online.com) - PvP jest tam genialnie zoptymalizowany.
      Nie ma uber-shipów, których nie da się zabić, w zasadzie kilku sprawnych nowicjuszy potrafi zabić garacza o kilku letnim stażu.

Ale to nie jest gra typu dla każdego. Polecam wszystkim tym, którzy już doszli do tego, że WoW czy AoC sprowadza się do bezmyślnego PvE.
    • Gość: goral Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures IP: *.chello.pl 03.07.08, 13:52
      Tak? A po czym konkretnie to wnioskujesz

wystarczy w googlu wpisać jakie bzdety prawiłeś jeszcze niedawno o grach MMO.Nigdy też nie pisałeś o MMO. Nagle wielki znawca wink
    • slawomir.serafin Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures 03.07.08, 13:55
      Wiesz HamPie, ja faktycznie grałem w betę i to w closed betę, gdzie można było grać bez ograniczeń levelu, nie tak jak w open becie, gdzie wyżej bodajże 13 lvl nie dało się podskoczyć. Sporo się zmieniło w pełnej wersji względem tej bety, na przykład questy z przedziału 20-35, czyli Tarantia i okolice - dołożyli trochę misji fabularnych, bo w becie były głównie nudnawe "idź tam i zabij ileś tam sztuk czegośtam a potem przynieś ich bebechy" big_grin teraz też takie są, ale w becie było ich więcej smile
    • Gość: HamP Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures IP: 88.220.112.* 03.07.08, 14:05
      Closed beta, open beta, final release - w przypadku AoC to wszystko jeden pieron big_grin
    • Gość: qwerty Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures IP: *.grybow.net.pl 03.07.08, 14:20
      "tak się stanie, twórcy już zapowiedzieli, że ta część gry, w której biorą udział postacie na poziomie wyższym niż 30-40 ulegnie dramatycznym przemianom. I to szybko."

Tzn co ulegnie, bo z tego co widzę to brakuje contentu na lvl50-60 a na niższych to już tylko balansować klasy i naprawiać bugi mogą. Np memory leak dzięki któremu mam 10 zwisów gry dziennie.
    • Gość: qwerty Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures IP: *.grybow.net.pl 03.07.08, 14:27
      Tak poza tym do autora to wpis ok, dobrze wypunktowałeś poszczególne błędy i problemy gry w obecnej fazie rozwoju i frustracje graczy.

Z tymi wymaganiami sprzętowymi to bym się jednak kłócił bo mam 8800GT (fabrycznie podkręconą) i C2Duo 8500, 4GB ram i nie zauważyłem nigdzie poniżej 30 fps.
    • Gość: Gość Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.08, 16:59
      For the Horde!
    • Gość: Rupi Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures IP: 195.42.249.* 03.07.08, 17:27
      No niestety, po miesiącu za free wróciłem do WoW-a.

Brak contentu powyżej 45 levelu, chodzi wolno (50 fps samemu, już 30 w drużynie, duże pvp -> spada do 20...), masakra z instancjami (co to za kretyński pomysł?? Everquest był dawno i się skończył...)

Maksymalnie 6/10, może 7/10 jak popracują na GUI
    • Gość: wladyslaw kolanko Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures IP: *.b-ras2.chf.cork.eircom.net 04.07.08, 00:51
      Ludzie, grajcie w Guild Wars. Nie ma zadnych miesiecznych abonamentow. Placisz tylko raz za gre i klucz akrywacyjny. Guild Wars to druga po WOW gra na swiecie (tego typu).
    • Gość: lukas155 Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.08, 07:31
      AoC mam i gram i jest lepsze od WoWa o niebo nawet w tej wersji, co to będzie za pol roku? Zadnych jak kolega pisze różowych cholera słoni....Zadnych elfów nieznanej orientacji sexualnej....
    • Gość: Ciehoo Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 07:45
      Grałem, doszedłem do levelu 75, znudziło mi się, tyle w tej kwestii
    • Gość: Linemania Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures IP: *.icpnet.pl 04.07.08, 10:03
      Do Stracha: L2 grind jest świetny. Jakbyś grał to byś wiedział, a nie pieprzysz o donatach. n00b jesteś i tyle. A najładniejsze female są w L2 właśnie. Popatrzcie sobie na Dark Elfki big_grin xa0xa0xa0xa0xa0xa
      Lineage][ RULEZ!!
    • Gość: gosc Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.08, 11:37
      diablo rules diabloIII przejmie wiekszosc fanow wow jasli bedzie za free a doliczajac fanatykow diablo jest nas najwiecej smile
    • Gość: Sarion Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures IP: 194.110.240.* 04.07.08, 11:47
      heh,

odnosze wrazenie, ze autor potraktowal AoC zbyt lagodnie, a poza tym, wszyscy wiedza, ze jezeli chodzi o grind i farmienie, to L2 jest "numero uno" i WoW tu nie ma porownania.

Co do grinderow - moj fumfel (ktorego poznalem w offie w L2) ma juz 76 na 80 mozliwych lvl i wyje z nudow.

AoC jest fatalnie niedopracowany - brak mu tzw end contentu, w zasadzie od lvl 40-50 nie ma co robic.

Skopany jest totalnie system PvP, to juz nie chodzi o brak balansu miedzy postaciami, ale np o to, ze jakis ciolek z funcomu ustawil/wymyslil PvP tak, ze najmocniejsza postacia byl...HEALER!! Bo posiadal taki fajny skill, jak AOE dzialajace na automacie. Oczywiscie podniosl sie krzyk i teraz funcom tak nerfnął ta postac ze stala sie praktycznie niegrywalna.

Nie mowiac juz o tym, ze te epickie bitwy to pic na wode fotomontaz tongue_out Pierwsze oblezenie w AoC (jakies 60-70 osob) zakonczylo sie koszmarnym lagiem i pokazem slajdow (2-3 fps). Instancje do PvP 48 vs 48 nie dzialaja, to juz nawet nie ma sie co pytac o te wieksze...

System zamkow takze lezy - praktycznie nikogo nie stac na to, zeby sobie cos takiego zafundowac. Mialo nie byc grindu (tak mowil funcom) a jes tak, ze na miasto trzeba miec 525 000 surowcow!! Aha, w kwestii wyjasnienia - jedna osoba zbiera na godzine ok 200 sztuk tychze surowcow...reszte mozecie dospiewac sami tongue_out

Gra ssie, jej grafika choc ladna jest fatalnie zoptymalizowana - na kompie na ktorym Crysis w 1024x768 smiga na hig detalach (AA max, Anizo Max, VSYNC - wszystko ma maxa) AoC sie PRZYCINA!!!

Top jest skadnal, ze komp ktory potrafi bez problemu uciagnac crysisa nie jest w stanie dac rady w tej samej rozdzialce AoC...komus (funcom) cos sie chyba po.....

Ciekawe co bedzie, jak w koncu zaimplementuja DX 10, wtedy pewnie trzeba bedzie miec sprzet z NASA albo z Pentagonu tongue_out

Generalnie - NIE polecam, gra jest fatalnie zabufowana, w sumie niegrywalna, poza grafika i trzeba przyznac swietna muza nie oferuje nic ciekawego. Poza tym nie ma tego czegos, co ma L2 na przyklad.

I jeszcze jedno - uwazam, ze placenie za zabugowana bete to jest mega walek

pzdro all
    • Gość: Mike Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures IP: *.phoenix-trading.co.uk 04.07.08, 14:15
      coz Panowie - nie ma co narzekac. Moze juz jesienia nadejdzie wybawienie smile Nareszcie maja wypuscic WAR!!! Ponoc Mythic/EA mieli gre juz w zasadzie gotowa rok temu, ale po zastrzyku finansowym zdecydowali sie ja doszlifowac. Jest wiec nadzieja ze dostaniemy w miare skonczony projekt. Poza tym ostatnie dziecko Mythica (Dark Age of Camelot) daje pojecie o tym co chlopaki potrafia. Tam PvP jest naprawde masowe (niczym dziwnym byly akcje w sumie 300 ludzi walczacych wokolo jednej twierdzy, grafika byla wypas i gra miala sens. I tak naprawde jak bardzo ktos nie lubil grindngu to mogl dobic do maxa lvlu z minimalna iloscia grindingu (nie mowie ze go w ogole nie bylo). Tak wiec... czekamy.
    • Gość: Gość Re: Recenzja Age of Conan: Hyborian Adventures IP: 193.129.185.* 04.07.08, 14:35
      Wiekszość znanych mi osób gra z dwóch powodów. Po pierwsze jest to wreszcie coś nowego, a nie tworzenie kolejnego alta i przemierzanie po raz kolejny tych samych lokacji. Po drugie nadzieja, że może juz dzisiaj lub jutro Funcom wreszcie poprawi to co ich najbardziej boli. Niestety po prostu tych rzeczy do poprawiania jest zwyczajnie za dużo. Panom z Funcomu chyba zabrakło po prostu kasy na dalszy ciąg rozwoju i dopracowywania gry i jedyna szansą na to, żeby wogóle ujrzała ona światło dzienne było wypuszczenie jej na rynek w takiej, a nie innej niedopracowanej postaci. Nie wiem kto tam był odpowiedzialny z szybkość rozwoju postaci, ale trzeba było na tyle spowolnić osiaganie poziomu, żeby dac czas na wyprodukowanie end contentu w tej grze. A tak to po prostu im dalej w las tym coraz bardziej wieje nudą. Panowie z Funcomu chwalą się 700 tysiącami założonych kont. fajnie by było gdyby poinformowali ile z nich jest nieopłaconych po pierwszym miesiacu zabawy. Na części serwerów tego nie widać ale te, które na poczatku były słabiej zaludnione w tej chwili świecą pustkami. Niestety jeżeli Funcom, nie zdąży poprawić swojej gry w sposób znaczący przed pojawieniem się WoTLK lub Warhammera online to po prostu nie utrzyma graczy i stanie sie kolejnym niszowym produktem, dla kilku maniaków (nie obrażając nikogo).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka