Dodaj do ulubionych

Alternatywy 2: Frets on Fire

IP: *.akademiki.uni.torun.pl 05.07.08, 17:44
trzeba przyznac ze gra jest fantastyczna. prosty pomysl, proste wykonanie i sam miod.ilos dostepnych utworow jest gigantyczna, sama gra wazy cos okolo 150 mb a utworow do sciagniecia sa cale gigabajty. impreza ze znajomymi przy piwie i podlaczony pc pod DUZY telewizor i najlepiej dluuuugi kabel do klawiatury
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Alternatywy 2: Frets on Fire IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.08, 17:50
      "miesza wszarzem"??
    • Gość: Gryzli Re: Alternatywy 2: Frets on Fire IP: *.as.kn.pl 05.07.08, 18:14
      Ja nie potrafię zrozumieć popularności gier typu Guitar Hero. Pamiętam kilka lat temu jak na stronach z grami flashowymi od czasu do czasu pojawiały się gierki, w których w tle leciała jakaś muzyczka, a po ekranie przemykały strzałki, które to należało wcisnąć na klawiaturze w odpowiedniej kolejności i w odpowiednim momencie. Zabawa była fajna przez jakieś 10 minut. Potem szybko się to nudziło. Bo ileż czasu można robić ciągle to samo?

Potem pamiętam jak w San Andreas pojawiła się taka mini-gierka - "taniec w dyskotece", która także polegała na odpowiednim wciskaniu przycisków. Od razu pomyślałem sobie: "no nie, zgapili kiepski pomysł z flashowych gierek". Była to chyba jedyna mini-gierka, która w tej grze mi się nie podobała.

A potem kolejna firma postanowiła zgapić ten pomysł i w ten sposób powstały gry z serii Guitar Hero, które polegają na dokładnie tym samym, tyle, że opakowane jest to w piękną grafikę. Nie wiem jak to możliwe, że coś takiego kręci ludzi.
    • Gość: ggasownik Re: Alternatywy 2: Frets on Fire IP: *.chello.pl 05.07.08, 23:37
      wiadomo ze seraphin w koncu będzie musiał pomęczyć nas swoimi durnymi darmowymi gierkami w tym FoFem
    • Gość: maciej Re: Alternatywy 2: Frets on Fire IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 01:08
      gra jest beznadziejna, nie umywa sie do Guitar Hero czy Rock Band. zachecony artykulem sciagnalem i zawiodlem sie. owszem, biblioteka utworow jest imponujaca, ale wiele ma kiepsko podlozone "nuty", w zwiazku z czym wciskamy klawisze kompletnie nie do rytmu. pomijam juz ze niektore wymagaja wcisniecia F1, F2, F3, F4 i F5 naraz - sprobojcie to zrobic trzymajac klawiature na zalaczonym do artykulu obrazku. no i gra wywala sie do pulpitu srednio raz na 2, 3 piosenki. podsumowujac - kiepsko.
    • slawomir.serafin Re: Alternatywy 2: Frets on Fire 06.07.08, 14:19
      maciej---> widać trafiłeś na kiepskie utwory, bo we Frets on Fire zwykle są nuty podłożone o wiele lepiej niż w Guitar Hero właśnie. W GH3 w wielu utworach w ogóle się nie da grać na słuch, do rytmu właśnie - w FoF wychodzi to o wiele lepiej (co ciekawe, nawet na utworach z GH właśnie...). A że 90% kawałków jest amatorsko robionych, to nie dziw, że niektóre słabo wyszły - ba, należy się dziwić, że aż tak wiele wyszło tak dobrze. I przepraszam, ale nigdy, nawet w najtrudniejszych utworach nie musisz naciskać wszystkich klawiszy jednocześnie, zawsze jest choć ułamek sekundy odstępu. A że się wywala? To beta przecież, opensource'owy freeware, czego wymagasz? Poza tym wolę grę, w której po wywaleniu w 5s ponownie ją uruchomię i wrócę do grania tego samego kawałka (bo wywala się tylko na przeglądaniu utworów, a nie graniu), niż grę, w której zanim w ogóle zacznę grać jakiś utwór muszę odczekać 10s jakiejś durnej animacji vide GH.
    • slawomir.serafin Re: Alternatywy 2: Frets on Fire 06.07.08, 14:23
      Gryzli---> nie rozumiesz dlaczego to takie popularne? Zrób eksperyment smile Ściągnij Frets on Fire i zagraj jeden z utworów dołączonych do gierki, ale koniecznie z klawiaturą odwróconą do góry nogami. A potem już będziesz wiedział, czy popularność jest zasłużona, czy wręcz przeciwnie smile

ggasownik---> masz coś konkretnie przeciwko Frets on Fire czy trollujesz z założenia lub z powodów głęboko tłumionych w sobie? Oczywiście, pytanie jest retoryczne.
    • Gość: Dawid Re: Alternatywy 2: Frets on Fire IP: *.chello.pl 06.07.08, 16:05
      Slawomir, a mogłbyś dac stronke skad można sciągnać taki wyglad jak na tym pierwszym filmiku?
    • Gość: Triv Re: Alternatywy 2: Frets on Fire IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 16:28
      Trollowanie to chyba narodowy sport Polaków. Wystarczy spojrzeć na pierwsze lepsze forum o formule 1 po nieudanym wyścigu Kubicy. Powyżej zresztą też to widać. :p

FoF odkryłem już kilka miesięcy temu, ale że nauka gry na prawdziwej gitarze wessała mnie do reszty, to "Ogniste progi" poszły trochę w odstawkę. Był jednak okres kiedy dziennie przez jakieś 4-5h śmigałem z klawiaturą pod pachą. Nie będę się zbędnie rozpisywał, bo w końcu w jakimś calu Sławomir ten artykuł napisał. Idealna gra na towarzyskie wieczory przy piwie. Każdy może się poczuć Slashem, Frusciante czy Hendrixem nawet jeśli jest świadomy tego, że z prawdziwą gitarą ma ta gra wspólnego niewiele. Dobra mechanika plus olbrzymi zasób sonków i modów od fanów gwarantują świetną zabawe.
    • Gość: Gryzli Re: Alternatywy 2: Frets on Fire IP: *.as.kn.pl 06.07.08, 16:29
      Sławomir, ściągnąłem gierkę, zagrałem i jakoś nie czuję przyjemności z naciskania klawiszy w odpowiedniej kolejności (do tego nie ma to nic wspólnego z prawdziwą grą na gitarze). Tak po zastanowieniu, to skoro wielu ludziom podoba się gapienie w telewizor przez 90 minut jak ludziki biegają w te i wewte za piłką (i robią to przez wiele lat, mimo że właściwie to ciągle jest to samo), to właściwie nic dziwnego, że i gry typu Guitar Hero (także polegające na powtarzalnej czynności) są popularne. No ale są różne gusta. W mój to nie trafia smile
    • Gość: Triv Re: Alternatywy 2: Frets on Fire IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 16:32
      Btw. Polecam to forum fanowskie: www.fretsonfire.net/cgi-bin/ikonboard.cgi

Wszystko pomocne w tym, by sprawić by FoF stał się jeszcze bardziej unikatowym przeżyciem.
    • Gość: maciej Re: Alternatywy 2: Frets on Fire IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 19:12
      ok Sławku, w takim razie moglbys podac jakiej dobre utwory? bo naprawde sie wkurzylem, kiedy w Baba O'Riley autorstwa The Who mialem wcisnac od f1 do f5.

nawiasem mowiac, to sciagnalem jeszcze pare i dzis stwierdzam, ze nie jest tak zle smile wczoraj pisalem bardziej "na goraco", rozemocjonowany. i przyznam ze Running Free Maidenow gralo sie calkiem przyjemnie. chociaz potem i tak wrocilem do Rock Band wink
      ale plusem jest fakt ze jak mam ochote sobie pograc to wystarcza dwa kliki i po kilkunastu sekundach gram.
    • Gość: quii Re: Alternatywy 2: Frets on Fire IP: 217.153.39.* 06.07.08, 20:49
      Finowie nie są Skandynawami
    • slawomir.serafin Re: Alternatywy 2: Frets on Fire 06.07.08, 21:51
      No niby tak, bo to inna grupa etniczna, inna rodzina języków i tak dalej smile Ale chyba się żaden Fin nie obraził, nie? Jeżeli tak, to go bardzo przepraszam smile

Gryzli---> nie każdemu się to podoba i nie każdemu musi. Ale teraz, gdy już zagrałeś, możesz mówić, że ci się nie podoba, dlaczego ci się nie podoba i masz po temu podstawy - wcześniej to było wypowiadanie osądów bez znajomości tematu smile
    • Gość: fin Re: Alternatywy 2: Frets on Fire IP: *.chello.pl 07.07.08, 11:32
      czuję się obrażony
    • pit.w Re: Alternatywy 2: Frets on Fire 07.07.08, 12:08
      Dlaczego od niedzieli nic tu sie nie dzieje ? tj. na całym gamecornerze ? domagam sie newsów ! trailerów
    • slawomir.serafin Re: Alternatywy 2: Frets on Fire 07.07.08, 12:51
      Wakacje smile Akurat tak się złożyło, że wszystkich wywiało jednocześnie smile Vis major, jak mówią smile
    • pit.w Re: Alternatywy 2: Frets on Fire 07.07.08, 12:59
      o jezuuu sad
      a ja właśnie wróciłem z urlopu i jak tu pracować ?
    • Gość: qwerty Re: Alternatywy 2: Frets on Fire IP: *.grybow.net.pl 07.07.08, 13:30
      Do FoF można ściągnąć utwory z Guitar Hero (można znaleźć na sieci) - polecam bo są sto razy lepiej zrobione niż wszystkie piosenki ktore mozna dorwac przez wiki.
    • Gość: Gość Re: Alternatywy 2: Frets on Fire IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.08, 16:04
      Fretki w ogniu? Brawo... Frets oznacza PROGI a nie fretki... No ale mniejsza.
      Gram w FoFa około 3 miesiące i ciągle mi się nie nudzi. Jak komuś znudzi się granie to polecam fretowanie swoich ulubionych kawałków.
    • Gość: zlo Re: Alternatywy 2: Frets on Fire IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 19:21
      Fajna gra, ale nie nadaje się do gry na laptopie!tongue_out
    • radek.zaleski Re: Alternatywy 2: Frets on Fire 07.07.08, 20:45
      Fretki w ogniu? Brawo... Frets
      --
      a co to jest fretka?smile
    • Gość: j_uk_dev Re: Alternatywy 2: Frets on Fire IP: *.ukonline.co.uk 07.07.08, 23:40
      Zamiast FoF polecam bardziej rozbudowany DTXMania, który jest bardziej odpowiednikiem Rockband dla PC smile Dodatkowo działa z kontrolerami midi.
    • Gość: Fundak Re: Alternatywy 2: Frets on Fire IP: *.debica140.tnp.pl 08.07.08, 11:23
      W guitar hero cały urok jest w gitarze. Ale skoro pisze że można podpiąć to będę musiał spróbować. Bo jeżeli chodzi o odwróconą klawiaturę to jest to średni pomysł. Niektórzy oczywiście mogą sobie tak pograć, ale oglądając klawaitury w różnych sklepach zauważyłem że multum z nich ma dodatkowe klawisze funkcyjne na samej górze co (np. w moim przypadku) uniemożliwia grę na odwróconej klawiaturze. A poztym dodchodzą laptopy.
    • Gość: KS Re: Alternatywy 2: Frets on Fire IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.08, 11:46
      Kolejna kompromitacja gamecorcnera. Odkrywacie gre sprzed dobrych 2 lat, nie znacie angielskiego... Nie ma to jak tworzyc popularny serwis o grach nie majac ku temu zadnych podstaw procz kasy z agory. Zenua...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka